Mateřská popri externím studiu. Poraďte prosím

Profilova fotka
Ahoj holky, chci se zeptat, zda by mi někdo nemohl poradit. Letos budu zahajovat dálkové studium na VŠ - doplňuji si kvalifikaci, zaměstnavatel mi zaplatí i školné i dá volno. Upíšu se na nějaké roky (což pro mě není problém, pracuju tam ráda, a to, že mi uhradí školné je super). Ale nevím, zda můžu jít ma MD? Třeba jen na půl roku ... jestli když vlastně zůstanu i nadále zaměstnancem, tak nic neporuším, díky za radu.
Odpovědět
a preco by si nemohla ist na MD? Aj napriek tomu, ze si na MD, aj nadalej zostavas zamestnancom.
Odpovědět
Profilova fotka
Grettka: myslela jsem si to, jen se potřebuji ujistit ... není mi už 20, takže už myslím i na to, co bude a tak. Díky 8-)
Odpovědět
pohoda, ja tiez zacinam VS a tiez uz nemam 20... akurat, ze ja mam skolu mimo pracovnej doby (piatky vecer), takze budem riesit akurat volno na skusky... Inak, aj studium popri zamestnani, a aj MD by mali predsa byt zakotvene v zakonniku prace. Ja uz ked som v tychto veciach bezradna, tak si prestudujem patricne paragrafy a potom konzultujem so skusenejsimi. :-D nastastie mame mile personalistky... V tomto ti teda velmi nemozem radit, lebo v SR a CR budu zrejme v ZP iste odlisnosti, aj ked nemyslim, ze nejake zasadne..
Odpovědět
Profilova fotka
RIkas, ze se "upises na nejake roky", co to presne znamena? Jestli na to budes mit zvlastni smlouvu, tak by to tam melo byt upresneny
Odpovědět
rubi, zvycajne to byva tak, ze zamestnavatel zaplati skolne, pripadne poskytne volno alebo ine veci za podmienky, ze zamestnanec po skonceni studia ostane po urcitu dobu pracovat u tohto zamestnavatela..Ak by to porusil, musel by zamestnavatelovi uhradit to skolne, ktore za neho on zaplatil..pripadne ine sankcie by boli dohodnute, to uz zavisi od dohody..
Odpovědět
mische: mateřská problém určitě není. Já dálkově studuji už 4. roky a teď začínám další. Výhodu máš, že zaměstnavatel vše uhradí, tedy že studuješ asi v rámci svého zaměstnání. Což já nemám, takže si musím brát volno na konzultace, veškeré zkoušky....a žádné volno před státnicemi. Určitě si nech všechno potvrdit v dohodě, která určitě v této situaci vznikne.
Odpovědět
Profilova fotka
no holky, vaše úvaha o tom, že jste zaměstnancem i při MD je dobrá, ale když to vezmu z pohledu zaměstnavatele, tak bych chtěla, abyste mi to volno a peníze, které do studia investuji nějakým způsobem vrátily a to půjde jen težko když budete doma na MD
Odpovědět
kompleta: já se účastním i poměrně drahých jazykových kurzů, které mi zaměstnavatel platí, kde jsem se také musela "upsat" na určitou dobu. Ale započítává se do toho i MD, tak to prostě je a zaměstnavatel musí vzít sám vše pro a proti....
Odpovědět
Profilova fotka
OK, takze kdyz to prevedu do praxe, tak absolvujes drahy kurz, napr si tim zlepsis kvalifikaci, upises se na pet let, po 2 mesicich odejdes na MD, povijes dve deti, budes doma 5 let a zda se ti to OK? me teda moc ne...
Odpovědět
kompleta: nezdá, ale praxe taková je.
Odpovědět
Profilova fotka
jo, já vím, naši zaměstnanci to tak dělají běžně a po poslední zkušenosti, kdy jsme do kolegyně investovali před 30tis, měla 3 měsíce placeného volna a měsíc po složení atestační zkoušky odešla na rizikové těhotenství nám došla trpělivost a všichni si svoje studium budou platit ze svého a na zkoušky a spol si budou brát dovolenou...
Odpovědět
Profilova fotka
já nevím, jako zaměstnavateli by se mi to taky nelíbilo, ale bohužel v dnešní době jsou některé ženy rády, že se jim dítě po x letech povede a at se na mě nikdo nezlobí, ale asi práci až tak neřeší...A i v dnešní době se stane, že žena otěhotní neplánovaně a zrovna většina jich asi nebude ochotná kvůli práci a nákladům zaměstnavatele jít na potrat...
Odpovědět
Článek se načítá
Já si veškeré studium hradím sama a jak píšeš, na zkoušky, zápis a vše kolem si beru dovolenou (krom jazykových kurzů, na které mě zaměstnavatel zařadil a spadají přímo pod firmu). Znám taky takové lidi, kteří se upíšou, nechají si vše zaplatit a pak odchod..ale zaměstnavatel má naštěstí právo rozhodovat o tom, zda dotyčné/dotyčnému vše uhradí nebo ne...Bohužel, u těch žen se s tím musí holt počítat, že to tak může dopadnout. Není se tam moc čemu divit.
Odpovědět
Profilova fotka
Dohodu budu mít nakonec na 3 roky se vším volnem co říká zákoník práce + školné - školu si dodělávám protože to pro práci potřebuju a potřebuje to i můj zaměstnavatel. A to, že řeším MD je snad normální. Myslím, že záleží fakt na zaměstnavateli, ovšem zákoník práce hovoří pouze o tom, že do doby, po kterou se zaměstnanec zaváže zůstat po skončení studia u něj se MD nezapočítává (tzn. že dostuduju, popř. po roce půjdu na MD a až se vrátím, tak poběží lhůta.). :-)
Odpovědět
Profilova fotka
mische..ja si nemyslim zeby s tym mal byt problem..len sa s nim musis normalne dohodnut..teda podla mna..do kedy by si chcela pracovat ak by si bola tehotna..v pripade zeby si nebola upisana ci ti treba podavat nejake "ziadosti na podrzanie miesta" alebo ci proste mozes spat nastupit.. a ozaj nikto ste nerozmyslali o tom ze keby ste teda jedna z vas mali lepsi plat a pracu ako vasa polovicka,aby sla na matersku prave vas muzicek?mne sa to zda celkom normalne..len niektori sa tak divne xichtia nad touto myslienkou..
Odpovědět
Profilova fotka
aadriankaa: u nás to tak nakonec patrně dopadne .... i vzhledem k oblasti, ve které pracuju i co se týče vzdělán mám větší plat než můj manžel .... tak bude muset na RD on .... MD bych si chtěla "užívat" sama. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?