Je tu někdo, kdo má nebo bude mít příjmení bez ová?

Profilova fotka
Já to tak budu mít, tak jsem zvědavá jak si na to zvyknu a co na to okolí :-)
Profilova fotka
Já buď příjmení obě, pokud jedno tak určitě bez ová :) Stále ale přemýšlím zda si nenechat i to své.
Profilova fotka
@petruska_rs Já bych obě nechtěla, protože je to strašně dlouhý a musíš to psát všude, pak všude vysvětluj který psát první a tak, zdá se mi to složitý. Proč budeš mít bez ová, přítel má cizí příjmení?
Profilova fotka
já mám obě, přijatý bez -ová, vlastní s -ová a jedinej, kdo to nechápe, je pani sekretářka v práci :-D :-D :-D
Profilova fotka
@mon_88017 :-D
Profilova fotka
Vždycky jsem si říkala, že své rodné příjmení neopustím a nezahyne tak náš rod nebo alespon příjmení :D ale nakonec přeberu jmeno budoucího manžela a to bez ová, je to hezčí :D. navíc je britské a to by pak neznělo moc hezky
Profilova fotka
taky budu mít bez ová. U cizích příjmení mi to připadá divné
já chci též bez ová, vůbec se mi ta koncovka nelíbí...a kdyby mi to na matrice neprošlo jen to bez ová, tak si k tomu nechám i svoje :-)
Profilova fotka
@danecka Přítel má maďarské příjmení, ová se dát může, ale mě to zní jako jiné příjmení, takže určitě bez ová :)
Profilova fotka
já chci taky přítelovo příjmení v jeho původním znění, tak doufám, že to projde
No s tím příjmením je to vtipné. Já jsem si zatím musela nechat svoje než vyřešíme to manželovo :) Ale každopádně budu mít bez -ová. Ale přijde mi vtipné, že na matrice se musí vyplňovat i příjmení dětí a tak se to -ová dát musí...nevím, proč to tak komplikojou, když chce někdo bez -ová, tak mu to mají dovolit a hotovo :)
Profilova fotka
ahoj holky a jak to teda jde? když přítel není cizinec můžu i tak žádat o příjmení bez-ová ??? jde to ? zkoušela jste to už některá na matrice?:)
@vrcka Ahoj, já vím, že jedna známá si chtěla nechat odebrat -ová z příjmení, protože žije víceméně v zahraničí, takže je to lepší. Prý s tím měla strašně moc problémů, vyřizování, tahanic a tak, ale nakonec se jí to podařilo. Ale jak je to se jménem manžela, to nevím, když je cizinec, tak to není problém, ale jestli je Čech, tak to se jim asi bez -ová líbit nebude. :-/
Článek se načítá
Profilova fotka
Já teda celou dobu doufám, že když jméno nastávajícího zní cize, že to nebude problém. Ale možná jsem se přepočítala. Ale tchýně je taky bez ová a měnila to nedávno.
Profilova fotka
@mon_88017 taky to tak chci :)
Profilova fotka
@lllcy tak ale bacha na velikost kolonek v různých formulářích, já se tam tuhle celým jménem nemohla vmáčknout ;-)
Profilova fotka
ja chci a budu mit bez ova a jde to :)
Profilova fotka
volala jsem nedávno na matriku, příjmení bez ová může mít každý tzn. i pokud má přítel české příjmení třeba Novák, je pravda, že dítě ženského rodu dostane ová vždy a musíte to změnit. Na matrice musíte vyplnit papír, že máte národnost, která neužívá ová, třeba řeckou, italskou, anglickou, židovskou atd. Národnost je jen pocit, tzn. můžete ji měnit dle libosti :
Profilova fotka
@petruska_rs no super, do listu na sčítání lidu jsem vyplnila, že sem mongol...takže co já řešim ňáký -ová :-D :-D :-D
Profilova fotka
@mon_88017 tak to je hned vyřešený, fakt super, jsem zvědavá jestli se v oficiálních výsledcích mongolská národnost uvede :)
Profilova fotka
Ahojky, ja taky resim tenhle "problem". Prijmeni budouciho manzela se i moc libi a prave podle me ta koncovka ho tak nejak "hyzdi" :-). Jen mi trochu prijde, aby to mymu okoli neprislo jakoze si hraju na "manzelku cizince", kdyz on je Cech a prijmeni ma taky ceske. Taky jsem uvazovala o mym rodnym s ova plus jeho bez ova, ale jak rikate, je to dlouhy a problem by byl, kdyz mate nekomu vysvetlovat co je prvni a co druhy, atd.
Profilova fotka
Já mám manželovo příjmení bez -ová a k tomu svoje. Pokud si necháte své příjmení, manželovo se dává před něj a můžete si ho dát s -ová i bez -ová. Matriky to berou jako přechýlené dvouslovné příjmení a akorát matrikářky upozorňují, že se to nevejde do kolonek a všude musíte psát dvě příjmení - což není pravda, obě musíte používat pouze na oficiálních dokumentech. Pokud chcete pouze nepřechýlené příjmení manžela, v zákoně je vyjmenované, za jakých okolností to jde (manžel cizinec a tak podobně), pokud žádný z těch zákonných důvodů nemáte, můžete podepsat prohlášení, že jste jiné národnosti a musí to matrika vzít a dát příjmení bez -ová. Ale já jsem nechtěla lhát, tak mám příjmení dvě :-D Přemýšlela jsem před svatbou, že si po nějaké době podám žádost o změnu příjmení a to svoje odmažu - ale po martýriu vyřizování nových dokladů a hlášení změny příjmení na všechny možné instituce (byla nebo psala jsem na 16 různých míst) se do toho asi hned tak nepustím.
Profilova fotka
@mon_88017 ano už mi to říkalo pár lidí :)
.
Profilova fotka
Aaach jo, já jsem Holešínská a budu -ová :( :-D To jsou skoro všichni :-D Pomoooc, ztrácím svoji identitu :-D
ups, pardon, nějak jsem tu tečkovala...:-) Ani nevím jak se to stalo:-)
Profilova fotka
Budu mít bez -ová, budu totiž Višňovská :-)
Profilova fotka
@ivet1987 :-D Taky budu jako všichni a budu mít pouze příjmení po mém budoucím manželovi s -ová. Jak ponižující :-D
Profilova fotka
Samozřejmě musím zdůraznit, že pokud si berete cizince, je naprostá blbost přidávat -ová. A trochu i chápu nevěsty dlouhodobě žijící v zahraničí, i když za manžela mají Čecha. Další jiné důvody už tak moc nechápu ;-)
Profilova fotka
mě bylo řečeno, že když: a) si neberu cizince b) nemám doklad o tom že budu žít v zahraničí ....že nemám právo mít příjmení bez -ová... nevíte jestli je to pravda, zjišťovaly jste si to na matrice? Díky
Profilova fotka
@danecka http://www.beremese.cz/diskuse/tema/n... Tohle téma už se tu probírá, tak se můžeš přesunout do původní diskuze ;-)
1

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?