Dcéra bude mať birmovku. Neviem čo a ako

Holky prosím Vás, můžete mi pomoct? Dcera bude mít biřmování, ale já to v životě neviděla .... :-( , co má mít na sobě - jasně, že něco slušného :-) Dává se nějaký dárek, připomínka, co jste dostaly Vy? Její biřmovací kmotr mi řekl, že už má koupenou svíčku ... Asi pak bývá nějaká ta "oslava" , jako po 1.sv.přijímání nebo křtu, že? Děkuju moc za odpovědi !!!
Odpovědět
Profilova fotka
A je to vážně tvoje dcera? Docela se divím, že to nevíš. Jinak by to mělo být jako u křtu, takže sváteční šaty (já měla na křtu vínové šaty s bílou halenkou), dárek se dává taky jako u křtu, ale nemusí být, já dostala novou Bibli, od kmotry zlatý šperk. Svíčku jsem kupovala sama, bílou roušku mi šila mamka. Oslava proběhla po křtu normálně v restauraci. Nevím, kolik je té tvojí dceři, já už byla dospělá, takže to probíhalo trochu neformálněji, než kdybych byla děcko. Tyhle otázky by měly ale spíš směřovat k tomu, kdo ji na biřmování připravoval, ten by to měl všechno vědět.
Odpovědět
Díky za reakci! No právě, že nechci dělat dceři moc ostudu takovým vyptáváním :-) Je to fakt moje dcera :-D , já sama biřmovaná nejsem, nikdo mě k tomu jako dítě nevedl a teď tak nějak nemůžu - jsem rozvedená ..... Ale jsem moc ráda, že dcera i přes to, že je v kritickém věku :-D ochotně absolvovala celou přípravu, takže bych jí to celé nerada nějak zkazila :-x Biřmovacího kmotra si vybrala sama, je to taková veselá kopa z naší farnosti :-) Její křestní kmotr totiž není biřmován. No kolem křtu je mi to docela jasné, už jsme jich absolvovali více :-D , i 1.sv. přijímání, zajímá mě právě biřmování.
Odpovědět
ciri: Je pěkný dát nějaký šperk, aby na to měla hezkou vzpomínku a udělat pěknou oslavu! Já dostala náušnice a miluju je :-) Své kamarádce, které jsem šla za kmotru, jsem dala pěkný stříbrný křížek (žádnej staromódní, ale takovej, kterej bude nosit) :-)
Odpovědět
Jinak teda taky koukám, že máš tak velkou dceru!!! Na fotkách vypadáš jak dvacítka ;-) :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Ciri: vždyť to není ostuda, zajímat se o to, co je pro dceru důležité, spíš by ji mrzelo, kdyby ses o to nestarala. Ony jsou si křest, 1.přijímání i biřmování dost podobné, tak i všechno kolem je podobné. Jsou to tradice, které se při tom dodržují. Jak psala rosina, myslím, že pěkný šperk by jí určitě udělal radost a připomínal by jí významný den.
Odpovědět
Dík :-D :-D :-D Šperk, aha, to mě vůbec nedošlo, na faře mi právě radili takový ty intelektuální - knížky, obrázky a tak :-N Docela dobrý spojení - staromódní křížek :-) Pro někoho je asi KAŽDEJ křížek staromódní a pro nás ostatní je zas každej křížek in :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Já nosím krásný křížek, jednoduchý, stříbrný s kamínky, hodí se ke všemu. šperk udělá ženě vždycky radost, to nevíš? ;-) :-) Možná v rámci vyšší kvality bych volila z bílého zlata, aby déle vydržel. Ale to bude asi dražší. :-|
Odpovědět
To víš, jeden se zaměří tak nějak na to duchovno a světské záležitosti jdo mimo něj :-D :-D :-D Tak holt sáhnem na rodinné úspory, co by jeden pro dítě neudělal, že :-D Holky děkuju ;-) A jak to samotné biřmování probíhá, jestlipak se někdo najde, kdo nám to popíše?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já bych ve zkratce, jak to píšou v chytré knize: Skrze svátost biřmování přijímají pokřtění Ducha svatého, což je další stupeň připodobnění se Kristu a touha jej následovat. Podmínkou je, aby život žadatele dával předpoklad, že chce svým řivotem a postojem vyznávat víru v Krista. Biřmovacím kmotrem by měl být pokud možno kmotr křestní a jsou na něj stejné požadavky jako u křastního. Biřmování uděluje biskup, mimořádně kněz. Po modlitbě o dar Ducha svatého biřmující položí ruku na hlavu biřmovaného a křižmem (posvěceným olejem s balzámem) mu udělá na čele kříž se slovy: (Jméno), přijmi pečeť daru Ducha svatého. Liturgie svátosti má zpravidla 4 části: úvodní obřady, bohoslužbu slova, bohoslužbu svátosti a závěrečné obřady. Takže biřmování bývá součástí bohoslužby. Víc nevím, zatím biřmovaná nejsem, ale uvažuju o tom.
Odpovědět
jo, to jak to andělka popisuje dost sedí, občas si biskup přihodí nějakou promluvu (třeba českobudějovickej je docela ukecanej :-) ) Jen bych doplnila, že to jméno, kterým oslovuje je nový (biřmovací :-) ) a člověk si ho vybírá sám s tou oslavou bych doporučila se zeptat jestli nebudou mít po mši nejaký mecheche na faře, u nás to tak bylo a pár lidem to narušilo plánovanej slavnostní oběd
Odpovědět
já měla na biřmo na sobě hezké letní šaty (bylo teplo :-N ) a jako dárek jsem od kmotry dostala dřevěný křížek a od rodičů dvě knížky, které napsala ta moje vybraná patronka (což si myslím, že je fajn, nějak zkusit vybraného patrona zohlednit ;-)) Oslavu jsme měli doma, normálně slavnostnější oběd
Odpovědět
My jsme meli taky mecheche doma a pozvali jsme aj mou kmotru, a kdyz jsem sla za kmotru ja, tak jsem taky byla pozvana na cely vyborny obed...joj to bylo :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Děkuju, děkuju, holky :-) Takže není žádné pravidlo - jako třeba bílé šaty ke křtu a k 1.přijímání? A nějaká ta domácí "oslava" , dle zvyklostí a možností asi, že.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
nocturno: bych neřekla, že je to holčička, spíš slečna. Takže si asi obleče, co bude chtít. Já neměla bílé šaty ani při křtu, ani nevím, že by je někdo měl, kdo měl křest v pozdějším věku. U nás ale dostávají novokřtěnci bílý hábit jako symbol. Holčičky mají bílé šaty a věnečky při 1.svatém přijímání, ne při biřmování. To je většinou záležitost větších dětí a mladých lidí. Jo a viděla jsem krásné křížky z bílého zlata kolem 1000Kč. Památka na biřmování by měla být trvalá a tohle jde nosit celý život.
Odpovědět
Profilova fotka
baby, pomozte mi prosim. Sesternici idem za birmovnu mamu a chcela som jej kupit nejaky krizik alebo nieco zlate, ale ona mi povedala, ze radsej jej mam dat peniaze, lebo si spori na bicykel. ale ja neviem kolko! prosim poradte kolko asi sa dava
Odpovědět
jaylo, , tak my kupujeme na birmovku zo zlata retiazku, naramok, pripadne s malym priveskom.. takze mozno okolo 2tis. ale to je na kazdom, ako to maju v rodine zauzivane... niekto mozno dava menej , niekto viac... ;-)
Odpovědět
ahojky, my jsem s manzelem pro jeho synovce (muj manzel byl jako birmovaci otec) kupovali takovou moderni knizku o modlitbach a ruznych basnickach. Po ceremonialu jsme byli pozvani do restaurace, kde jsme meli obed a pak jsme se rozesli. :)
Odpovědět
Profilova fotka
jaylo: tak jí dej tolik, kolik bys zaplatila za tu věc, kterou jsi jí chtěla původně koupit. Takže asi 1000-2000 Kč (na Sk si to musíš přepočíst ;-) )
Odpovědět
Ahojte. Já biřmovaná jsem a teď jsem byla i za kmotru kamarádce, takže zkušenosti by byly - co se týká oblečení, je vhodné sváteční - u holek sukně a halenka nebo třeba elegantní kalhoty. Rozhodně ne rifle a mikina. To pak vypadá skutečně blbě. Stejně tak není nutné, aby biřmovanci byli nastrojení jak družičky na prvním příjmání. Prostě trocha elegance je na místě, ale nepřehánět. Např. dlouhá večerní róba by působila jak pěst na oko - biřmování se odehrává v kostele, ne v národním divadle. Když jsem byla biřmovaná, měla jsem černou sukni a fialovou halenku a myslím, že jsem docela zapadala stylem oblečení mezi ostatní biřmované holky. KLuci měli všichni kvádro nebo aspoň tesilky, košili a kravatu. Když jsem kmotrovala, měla jsem společenské černé kalhoty, červenou halenku a tmavě modré sako. Ono teda moc variant na oblečení nebylo, vzhledem k docela pokročilému stupni těhotenství. Co se týká upomínek, tak já dostala od svojí kmotry růžičku, CD s moderní duchovní hudbou a knížečku citátů Jana Pavla. MYslím, že to byla docela dobrá upomínka. Teď jsem svojkjí kmotřence dávala knížku Emaily z pekla a vypadá to, že jí to udělalo mnohem větší radost, než těch asi 15 růženců, co dostala od různých příbuzných a kamarádů. Oslavili jsme to jen slavnostním oběděm u ní doma a bylo to moc fajn. jaylo, penízky bych určitě nedávala. Dáreček se nedává proto, že bys jako kmotra měla povinnost nějak obdarovat, ale skutečně jako upomínka na tenhle velký den. Vůbec si nedovedu představit, že by za mnou moje kmotra přišla a vrazila mi pětistovku. A taky by mi bylo trapné ji přijmout - ona na sebe bere závazek, že se za mě bude modlit, že mi bude duchovní rádkyní a ještě mi za to má platit? Myslím si, že bys jí měla spíš dát klidně i jen nějakou drobnost, do které např. přidáš věnování, prostě něco, co má s touhle slavností něco společného. Kolo jí asi moc přijetí této svátosti připomínat nebude.... A co se týká průběhu obřadu - je to klasická mše, kde po kázání dochází k samotnému obřadu biřmování - už tu někdo psal, co k tomu říká katechismus, tak to nebudu opakovat. Po téhle "akci" mše pokračuje klasickou Bohoslužbou oběti.
Odpovědět
jaylo, uz zrejme birmovka bola :-D tak dufam, ze si jej teen bicykel kupila :-D a nie jej davala peniaze. tiez som birmovna mama, a moje birmovna odo mna dostala tiez bicykel, a zlatu retiazku, a samozrejme este nejake tie peniazky. :-D
Odpovědět
Ahoj,sem moc rad ze jsem na tuto stranku narazil....rozhodl jsem se od zari chodit na katechismus,aby mohl byt birmovan,ale jeste jsem nebyl u prvniho prijmani(pokrten jsem),nevite nekdo jak to chodi? V rodine a mezi prateli moc katoliku nemam tak bych se chtel zeptat vas,muzu jit k prvnimu prijmani a birmovani zaroven nebo se tyto svatosti udili jen rozdelene. Predem dekuji za odpovedi :-)
Odpovědět
prijimes ich zaroven, aj prijimanie aj birmovku..ak sa ovsem bavime o rimskokatolickom nabozenstve ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
K přijímání můžeš jít i jen jako pokřtěný ne? Akorát je před tím dobrá zpověď. Já jsem křtěná v dospělosti a biřmovaná nejsem a k přijímání chodím. Nejlépe by bylo zeptat se toho, ke komu budeš chodit na přípravu na biřmování, myslím kněze. Ten ti všechno zodpoví.
Odpovědět
Petře, přesně, jak píše Anax, můžeš přijmout obě svátosti najednou. Budu biřmovaná za 3 týdny a na přípravu se mnou chodí pár lidí, kteří se připravují zároveň k prvnímu sv. přijímání. Svátost smíření je samozřejmostí před kteroukoli z těchto dvou svátostí. Andelko, to je zvláštní. Když jsou křtění dospělí, přijímají většinou i zároveň svátost biřmování (to je výjimka, že bůže biřmovat i kněz, jinak biřmuje biskup).
Odpovědět
Profilova fotka
herminka: No ono je to možné. Já totiž vlastně nevím, jestli jsem biřmovaná nebo ne. Nějak mi to ušlo. Asi nevíš, jak by se to dalo zjistit. Pokud bych totiž chtěla být někdy kmotra, musím být biřmovaná a to právě nevím. Nejsem si jistá.
Odpovědět
Zkus se zeptat ve farnosti, kde jsi byla křtěná, tam to určitě budou mít v nějaké matrice zapsáno ;-)
Odpovědět
andelka to ci si birmovana musis vediet, vtedy si beres druhe meno nejakej svatice...ak si si vsak nie ista zistis to vypisom z krstnej knihy na fare kde ta krstili... este k tomu birmovaniu, ked je clovek pokrsteny a dodatocne prijima dalsie sviatosti, tak prijmanie sa akokeby preskakuje, to na upresnenie... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No když jsem si žádala o výpis z křestní matriky kvůli svatbě, tak tam nic o biřmování nebylo. Druhé jméno mám, ale je podle křestní kmotry (jsem ani nevěděla, že má být od světice, ale stejně je). Průběh křtu si moc nepamatuju, znáte to, když je člověk rozrušený, tak si pamatuje jiné věci. Hledala jsem a zjistila jsem, že k přijímání může jít každý po zpovědi, kdo je křtěný a rozumí tomu, co sv.přijímání je. Tedy i děti, které ještě nebyly biřmované. Poslední dobou uvažuju o tom, že bych se chtěla nechat biřmovat, ale nevím, jestli už to neproběhlo a mně to nedošlo.
Odpovědět
Andelka - ja tomu dobre nerozumiem co pises hore a potom neskor. Je toho vela na vysvetlenie, ale aby si pochopila jedno, ze krst, svate prijimanie a birmovanie nasleduje tesne po sebe. Neexistuje aby si robila skoky medzi tymito sviatostami. Taktiez nie je mozne pristupit ku krstu a hned skocit do birmovky. Vsetko ma svoje pravidla a ked niecomu nerozumies, tak sa porad s knazom. Clovek sa krstom stava krestanom a prijima krestansku vieru. Tak ako za male dieta pristupuju ku krstnej priprave rodicia, tak isto aj dospely musi pristupit najskor k priprave, ktora prebehne s knazom a potom k sviatosti krstu, kde sa ti svatou vodou zmyvaju vsetky hriechy, ktore si od malickosti spachala. Niekedy knaz robi s krstom aj dalsie sviatosti naraz a to je sviatost svateho prijimania a sviatost birmovania. Birmuje jedine biskup. Nie je mozne podla mna aby si pristupila ku krstu a neskor si prides len tak prijat svate prijimanie, lebo si sa prave rozhodla. Vsetko ma svoje pripravy, clovek musi byt nato pripraveny. Deti sa pripravuju postupne, chodia na nabozenstvo, stretavaju sa s knazmi v kostole. Tak isto aj dospely clovek musi prejst takymito pripravami. K svatemu prijimaniu musi clovek absolvovat najprv sviatost zmierenia, svatu spoved. Ak si bola na krste napr. par mesiacov dozadu, knaz ti urci kedy prides na sviatost prveho svateho prijimania a prijmes chlieb, teda bozie telo. Musis sa vsak vyspovedat zo svojich hriechov. Ak prijimas naraz krst, svate prijimanie, teda bozie telo napr. v ten isty den, krstom sa ti zmazu vsetky hriechy, ktore si od malickosti spachala a nemusis uz pristupovat k svatej spovedi (teda k spovedaniu svojich hriechov). Hned za sviatostou krstu prijmnes aj sviatost sv. prijimania, niekedy biskup dospelych ludi aj birmuje a vsetko prebehne v jeden den (napriklad). Birmovanim clovek prijima ducha svateho, vyberas si svate meno, ktore vyslovis pocas birmovania a zaroven ta biskup pomaze a pozehna. Dnes uz si deti vyberaju rozne mena, nemusia byt prave svate. Kedysi to bolo urcene, aby si clovek vybral dobreho svatca. Takze neviem ako mozes napisat ci k birmovaniu este nedoslo, ked si nepristupila k urcitym birmovnym pripravam a zaroven ti nebola vysluhovana takato sviatost. Dufam, ze som to dobre vysvetlila... ;-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?