Proč Nevěsta s velkým "N"?

Profilova fotka
Možná blbý dotaz, asi je to nějaký společensky přípustnější nebo co, ale myslím si, že gramaticky je to blbost - proč je všude na jmenovkách nevěsta, ženich, babička, tatínek apod. psané s velkým počátečním písmenem???
Odpovědět
protoze to lip vypada a vyrabi to lidi, co neumi cesky :-p :-)
Odpovědět
@pita1 Třeba proto,že je divné začínat malým písmenem. Větu taky nezačínáš malým místem, toto je jednoslovné označení. Takže gramaticky by to byla blbost uprostřed věty, ale takhle na kartičce mi to přijde naopak normální :-) Pokud se ti na tom ale něco nezdá, nepiš to tak a je to :-D
Odpovědět
Z češtinského hlediska to není špatně - jedná se v podstatě o heslo, které se může psát s velkým písmenem. A podle mě to i vypadá lépe, zvlášť když na některých jmenovkách je jen jméno, které samozřejmě začíná velkým písmenem...
Odpovědět
to je přezdívka :-)
Odpovědět
Také mi to nepříjde jako pravopisná chyba; můžeš to vnímat jako začátek věty (i když nekončí tečkou, píše se v ní velké písmeno), podobně jako u nadpisů, tam také píšeš velké písmeno. Dočetla ses o tom v pravidlech, nebo podle čeho se domníváš, že je to chyba? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak si klidne napis jmenovky s malym pismenem kdyz se ti to libi,ale podle me to vypads blbejs. Jak uz tu padlo vys .
Odpovědět
Mám dojem, že lze použít velká písmena i u obecných podst. jmen tehdy, když je chceš jaksi personifikovat... Jako nějaká literární nadsázka. Ale možná blábolim, už jsem ze školy dlouho. Asi bych klidně dala Nevěstu, Maminku, Ženicha atp., ale Strýc Pepa, Teta Jarka a Bratranec z druhého kolene by mi už přišli divní :). V zásadě mi to je ovšem jedno a na cizí svatbě by mě asi vůbec nenapadlo špekulovat, zda je to správně.
Odpovědět
Nadpis, i takto se to dá gramaticky vysvětlit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?