Skloňování příjmení. Kde najít pravidlo?

Ahoj, při nadepisování obálek oznámení docela bojuju s některými příjmeními - vážená rodina... kde hledáte jak je to správně? :-)
Odpovědět
Nestačí umět česky? =-)
Odpovědět
Vždyť je to normální skloňování... Ale jinak výborní pomocníci jsou tito: http://prirucka.ujc.cas.cz/ a http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm
Odpovědět
Profilova fotka
Je pravda, že je to občas oříšek. To jsem ti opsala ze stránek Jazykové poradny ÚJČ AV ČR. Když budeš naprosto v kocích, můžeš do poradny zavolat, poradí ti (denně 10-12 hod., tel. 257 531 793) Fungujou i na mailu, ale to si počkáš na odpověď dýl. Dost informací se dá najít i v Pravidlech č. pravopisu, ve vydání z nakl. Academia, v té části, co předchází slovníku. Pro označení rodiny jako celku ve spojení s příjmeními používáme pojmenování rodina Kolářova, Svobodova nebo rodina Kolářových, Svobodových. Pestřejší je situace, pojmenováváme-li užší příbuzenské skupiny; volba je spíš věc obvyklosti: manželé/sourozenci Kolářovi (méně často manželé/sourozenci Kolářových). Osobní jména a příjmení mají v 1. pádě plurálu jen koncovku -ové: bratři Čapkové, bratři Pospíšilové, bratranci Veverkové. Je rozdíl, řekneme-li na sraz přijeli Horáčkovi (= členové rodiny Horáčkových) a na sraz přijeli všichni Horáčkové z celého kraje (= příbuzní i nepříbuzní nositelé toho jména). Tvary Čapci, Tesaříci jsou familiární, hovorové, krajové. U příjmení, která mají podobu přídavného jména (Veselý, Šťastný, Rychnovský), je základní podoba rodina Veselých, Šťastných, Rychnovských a podobně také manželé/sestry/bratři Veselých, Šťastných, Rychnovských; je-li taková podoba v rodové tradici, pokládají se za správné i podoby manželé Veselí, Šťastní, Rychnovští, rodina Veselá, sestry Veselé ap. vedle základního způsobu s -ých. Z poradenské praxe uvádíme případ, kdy byla tiskárna právem na rozpacích ze zákazníkova zadání novomanželé Dlouhý.
Odpovědět
Profilova fotka
ifka: Já bych to nezlehčovala, živím se jako jazyková redaktorka, někdy je to fakt těžký. Naopak oceňuju, když má někdo zájem na tom, aby to napsal správně ;-)
Odpovědět
Já to nezlehčuju, jen mě děsí, že lidi dneska vůbec neumí správně česky ;-( A asi o tom ani nepřemýšlí... Ale to sem nepatří. Každopádně i já jsem se snažila poradit, kam se obrátit, když je někdo v koncích ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
no, já také trochu v tom lítala, když jsem měla nadepsat obálku manželé - a příjmení končí v jednotném čísle na -ský, -ská, ale napsala jsem si kamarádce učitelce a potvrdila tu verzi, co jsem si více myslela. ale teď u příspěvku Michvon vidím, že více užívanější je ta druhá verze, než jsem napsala
Odpovědět
já nejsem negramot, naopak se snažím psát správně v oficiálních věcech, ale čim déle jsem různé verze opakovala tim víc jsem z toho byla zmatená, proto jsem to tu nadhodila...a někdy to opravdu neni tak jednoznačné... x-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
poradíte chci napsat na obálku novomanželé Zárybnických ale nevím jestli je to dobře. doufám že poradíte ta čeština uf...
Odpovědět
Já bych dala Zárybničtí, je to dobře?
Odpovědět
Profilova fotka
Zcela jistě bych napsala novomanželé Zárybničtí....
Odpovědět
Profilova fotka
Je to je dobré téma Já jsem Pochobradská a já sama volím kombinaci manželé Pochobradští a manželovi rodiče si říkají manžele Pochobradských No tak jsme na štítek dveří nechali napsat neutrálně Dagmar,Robert Pochobradský Ta čeština je někdy oříšek co?Ale díky příspěvku michvon • už mám konečně jasno,že obě vatianty jsou správné!
Odpovědět
Já bych řekla že jsou obě varianty správně...já bych se ale přiklonila k " manželé Zárybničtí " pocitově mi to přijde "víc" správně a také hezčí. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Já to zase cítím přesně obráceně . Vždycky bych preferovala koncovku -ých : představte si jména typu Dlouhý, Krátký - přece bychom neřekli manželé Dlouzí nebo Krátcí. A podobně bych dala " Zárybnických " . Použití tvarů končících na "Í" bych nechala jednoznačně pro spojení typu " pivovarští valaši " , ne pro vlastní jména. Ale co se týče současných zparchantělých pravopisných pravidel , možné je obojí.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
A když bude ono zmiňované jméno, třeba Jan Rychnovský......a já budu na obálce jmenovat víc lidí..jak to bude vypadat? Jan a Jana Rychnovští nebo Jan a Jana Rychnovských ?? ta druhá varianta je divná ne? Tu jen asi v případě, že by to bylo: Rodina Rychnovských... ?? Díky za radu..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Doporučuji portál skloňování příjmení, který toto řeší. http://www.sklonovani-prijmeni.cz
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
Můžete mi někdo poradit? Od příjmení Libenský je správně novomanželé Libenscí nebo Libenští? Přijde mi jedno horší než druhý. Sama rodina používá Libenskovi, což už je podle mě uplně jiné příjmení.
Odpovědět
Profilova fotka
@68lucinka Určitě je to: Libenští. Libenskovi je fakt divný :-D Není to správně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?