Podivné pozvání na svatbu

Profilova fotka
Ahoj všem, včera jsme byli s manželem pozvaní na svatbu a vůbec nevíme, co si o tom myslet. Berou se naši kamarádi, svatba to bude veliká (cca 120 lidí). Místo konání je od nás celkem daleko (150 km), ale já mám pak o pár kilometrů dále rodiče, takže přespíme tam. Jenže jsme pozvaní dost zvláštně - máme tam být kolem deváté ráno, s tím, že obřad bude v 11, ale musíme tam být dřív, prý kvůli organizaci. OK, ale po obřadu máme odejít a vrátit se až v 17:00 na raut a hudbu, tedy na oslavu. Oběd prý bude jen pro rodinu. Jsem z toho celá rozpačitá, vždyť s těmi novomanželi vlastně z toho dne strávíme sotva pár hodin... Když jsem se tomu podivila, nevěsta mi krapet hrubým způsobem vysvětlila, že ona chce oběd s nejbližšími a všichni ostatní prostě zatím pojedou domů. No jo, ale pro nás, co jsme zdaleka (a je nás více) je to celé komplikované, ráno brzy vstávat, abychom tam byli takhle brzo, pak nás "vyhodí" a jděte si kam chcete a pak máme zase nastoupit a veselit se. A prý je to takhle normální. Upřímně musím říct, že jsme měli velkou radost, že se berou, a pozvání nás potěšilo, ale tohle podivné zacházení s hosty mě dost překvapilo. Opravdu je tohle normální? Navíc já budu v té době v 8.měsíci, takže já určitě celý den nevydržím, takže já budu brzy ráno vstávat, čančat se na svatbu, podívám se na obřad, pak teda pojedeme asi k našim, kde se odčančnám, půjdu si lehnout a večer se zase načančám a povalím se veselit... ale o to až tak nejde, přijde mi prostě podivný takový způsob takového pozvání. Když se manžel zeptal, zda by tedy vadilo, že přijdeme až na tu večerní oslavu, tak prý vadilo, že snad jde hlavně o ten obřad a ne jen o chlastačku (doslova). Tak nevím.... upřímně, nejradši bych nikam nejezdila :D
Odpovědět
Ahoj, ja chapu ze obed pro tolik lidi je hodne financne narocny, tak se rozhodli vsechny pohostit az rautem, ale prijde mi to hrozne pozde. Co jsem tak videla u toho zpusobu svatby, tak hoste byli na obrad, pote se sli najist nekam do restaurace nebo na prochazku (ti nezvani na obed) a pak se pridali k oslavam, ale to tak treba ve 3, ze ty dve-tri hodinky se daji celkem vydrzet. V 5 uz mi to prijde ze se snazi setrit az moc. To uz bych asi radsi zvala mene hostu a pohostila je driv.
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký den. Tak já chápu asi obě strany. Nevěsta nemá očividně klasické pojetí svatby (obřad, oběd, večeře). Je to celkem nákladná záležitost, což víte sama. Na druhou stranu 150 km je dost a půlený svatební den není taky nejlepší řešení. Já mohu hovořit z vlastní zkušenosti, takovou svatbu jsem taky zažila, na obědě jsme nebyli, seděli jsme před hospodou a kecali s lidmi, kteří se na oběd taky nevešli. Až byli po obědě, tak jsme se přesunuli na místo odpolední/večerní zábavy. Nijak mi to nerušilo, je to jejich den, oni to naplánovali a udělali to podle svého. Asi není úplně vhodné mít obřad v 11 a pak do 17 hod někde čekat, ale pokud tam bude v okolí něco zajímavé, tak se čas zabije eins-zwei. Vy tam máte rodiče, tak bych neřešila dalších 80 lidí, co se nevejdou na oběd (pokud je nechcete vzít k vašim) :) , po obřadu bych si s ohledem na Váš stav jela odpočinout a nabrat síly na večer. Jestli je to vaše dobrá kamarádka, tak bych asi snížila animozitu na maximum a přišla. Přijela bych k Vašim o den dřív, ať nejedete tak z daleka. Když se chce, jde hory přenášet. Jestli je Vám nevěsta "buřt" :-D, tak nikam nejezděte. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@pajouss @myrtiles No kdyby šlo peníze, tak bych to snad i chápala,ale o peníze určitě nejde :) Další naši společní kamarádi (nám bližší) jsou ve skupině toho užšího výběru, protože on jde za svědka. A ti tam budou dokonce den předem, mají tam nocleh (celá ta skupina, co bude na ten oběd, takže nějakých 40 lidí), už večer bude nějaká předoslava. Jen pronájem toho areálu stojí desetitisíce... takže o peníze prý nejde, ale prý o to, že na oběd chtějí mít jen své nejbližší.....V rozpočtu tři sta tisíc za svatbu se myslím pár porcí oběda celkem ztratí... tak jistě, je to jejich věc, ale mě to strašně překvapilo,osobně by mě hamba fackovala někoho posílat pryč a pak si zase diktovat, kdy se má vrátit. Jinak manžel dneska koukal v práci na rozpis služeb, o den dříve jet nemůžeme, až ten den ráno.... takže na to asi prdíme a buď dorazíme až na večerní oslavu nebo vůbec. To se nedá nic dělat.
Odpovědět
Ahoj, zvláštní není až tak to rozdělení, to chápu, že nejde platit oběd 120ti lidem. Na podobné svatbě už jsem taky byla a bylo to v pohodě, ale bylo to jiné, všichni byli z relativně blízkého okolí, my to měli taky v rozumné dojezdové vzdálenosti, ale navíc to měli výborně časově pořešené. Přijelo se na 12 na obřad, potom nějaké společné focení, takže cca ve 13 jsme se loučili a jeli domů. Kolem 16h jsme byli zase zpět na odpolední/večerní raut. To časové rozpětí, které píšete, je na houby, navíc vůbec nechápu, proč byste tam měli být už v 9h. Jaká organizace? To Vás budou snad 2 hodiny usazovat? Na obřad? Tomu vážně nerozumím. A vzhledem k Vašemu stavu bych se na to vykašlala a přijela opravdu na obřad, samozřejmě s rozumným předstihem - ač má nevěsta nějaké plány, tak by toto také měla pochopit.... přece po Vás (po nikom) nemůže chtít, abyste tam postávali někde před radnicí 2 hodiny. My takto stáli a čekali na nevěstu 15 minut a už jsem nevěděla jak si stoupnout v těch jehlách..... :-D Myslím si, že zorganizované mají mít vše už dávno a bez nutnosti mít u toho všechny hosty. Ti by měli přijet, přivítat se, maximálně nějaká kořalka na uvítání, pár slov k tomu, pak usadit/postavit na místa a hurá obřad..... ;-)
Odpovědět
Už jsem tu několikrát četla, že je teď moderní tento systém pozvat někoho na obřad, pak ho poslat pryč a pak ho nutit vrátit se na určitou hodinu. Jsem už starší generace, ale hanba by mě fackovala, kdybych někoho pozvala a pak mu řekla, že mu nedám oběd. Svatba je celý den, od ranního srazu přes obřad, oběd, zábavu, večeři. A všichni hosté by snad měli být celý den. Jak se v tom novém systému řeší svatební dary, když nejsem zvaná na oběd? Dávám menší dar než ten, kdo jí na svatbě celý den? Za mě je tento systém vrcholně neslušný, neosobní a sobecký. Buď hosta nakrmím nebo ho nezvu.
Odpovědět
Ja jsem takto zazila svatbu. Take jsme to meli daleko. Svatba to byla pseudo bohatyrska, takze na obed se nevesel pouze otec nevesty a dalsi 3 lidi vcetne me (hostu bylo cca 60). Jeli jsme kvuli tomu na Slovensko, rano scuk v sedm, cesta hruza. Nicmene mysleli jsme, ze se svatba naji a muzeme za nima, ale az na miste nam rekli, ze se muzeme pripojit ve 20.00🙄😳 nakonec nas teda vzali namylost "uz" kolem seste, protoze jsme sedeli venku pred arealem a pili svoje pivo a jedli fastfood z nejblizsiho nakupaku a ostatnim lidem nas bylo lito...
Odpovědět
ja todle deleni hostu proste nepochopim, prijde mi to strasne vulgarni a urazejici, taky jsme meli velkou svatbu, dost nakladnou, ale setrit na hostech to by me musela hanba nafackovat...asi pred deseti lety jsem na takovou svatbu byla pozvana, jo tak 130 hostu, nemaji moc penez tak rikam, jakoze dobry ze pojedem (cca 70km) bylo nam receno ze obrad ve 12, pak obed kam, ale nejsme zvani a pak o pul 5 jsme zvani na raut a jeste nam bylo vyslovne zakazano si rezervovat pokoje v hotelech v okoli, ze ty jsou pro rodinu, ale ze nevi kolik jich spat bude, ze nesmime ani ve vedlejsim mestecku :-D cekala jsem ze na obed pujde nejblizsi rodina a treba tech 100 lidi ne, ze se alespon pozname a jak prekvapujici pro nas bylo, kdyz po obrade vsichni odesli a zustali jsme tam akorat my a dalsi dva pary....sest lidi, nepochopim. vecer na rautu skoro nic nebylo, hudba tragicka, nepockali na nas ani s krajenim dortu ani s prvnim tancem,o zidle jsme si museli rict personalu, babicky, teticky koukaly na nas jak na zlodeje, kdyz jsme si vzali alespon ze studeny misy...takze bych uz na takovou svatbu nesla, dost se divim, ze to jeste nekdo dela, bud zvat na vsechno nebo na nic, v tvym pripade bych poslala blahoprani a omluvila se kvuli tehotenstvi
Odpovědět
Profilova fotka
Diskuzi na tohle tema je tady mraky...pokud te opravdu zajimaji ruzne nazory a pohledy na vec, doporucuju najit a procist
Odpovědět
@ellinkasebudevdavat me to teda neprijde normalni nutit a rozkazovat nekomu ze na obrad prijede kdyz je pak pozvany az na vecerni zabavu.. My to máme vyresene tak, ze jsem nasim vecernim hostum rekla kdy maji prijit a ze pokud by chteli prijit i na obrad ze budu moc rada, ale necham to ciste na nich.. Rozhodla bych se ciste podle sebe a ne co nevesta rozkazuje :)
Odpovědět
Takové svatby mi normální nepřijdou. Radši pozvu míň lidí se vším všudy, než nechat někoho čekat, přijde mi to nezdvořilé.
Odpovědět
Nečetla jsem jiné diskuze, ale my budeme mít sraz po 12. hodině doma se všemi, kteří dostali pozvánku "ke svatebnímu stolu". S těmi se přesuneme na 13.30 na obřad. Rozdávali jsme s oznámením také pozvánky "Na odpolední juchandu od 18.00" a tam přijdou všichni ostatní. Pokud se někdo z nich bude chtít přijet podívat na obřad, jsou vítaní, ale určitě automaticky počítají s tím, že svatební veselí pro ně začíná až v těch 18:00. Osobně mi přijde hodně hloupé trvat na účasti při obřadu, když na svatbu jako takovou jsou lidé pozváni až na odpoledne.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?