Kdy oznámit na svatbě těhotenství nevěsty?

Máme těsně před svatbou a čekáme miminko. Na svatbě to oznámit musíme už kvůli pití alkoholu, ať každému nemusíme vysvětlovat, že nepiju a také to chceme oznámit všem najednou (teda především rodičům) - už když jsme oznamovali svatbu, tak jedni byli smutní, že to věděli později než ti druzí (máme oboje rodiče rozvedené - tak je to na 4x). A teď řešíme, kdy je to nejvhodnější... Chtěli jsme při předávání nevěsty, ale pak asi všichni budou řešit miminko a ne obřad nebo po obědě před našim odjezdem na focení, ať si mají o čem babičky a rodiče povídat. (A ještě na obřadě budou kolegyňky z práce, kde jsem to nestihla oznámit, neboť jsou všichni až do svatby na dovolené, tak bych asi měla strach, že se to donese i do práce). Nemáte někdo podobnou zkušenost, jak tedy a kdy oznámit těhotenství na svatbě?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
koukni na to video hned nahoře..................Jana a Radim.........malý návod......:-)
Odpovědět
@7sarlotka a kde najdu to video? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bremisek Já bych to nechala po obědě. Do té doby se alkoholu vyhneš, přípitek pojmeš velmi symbolicky a pak až budou všichni už v klidu, s plnými břichy, ji m oznámíš další důvod k radosti :)
Odpovědět
Já bych to taky oznámila po obědě, ať to neruší obřad nebo hostinu, protože se dlouhou dobu nebude mluvit o ničem jiném :)
Odpovědět
Profilova fotka
jj souhlasim s holkama.. vsak k pripitku to jedno usrknuti ti nic neudela.. vsak nemusis ani jako polknout jestli fakt nechces ani dousek.. a pak to proste rict.. jeee to bude radosti.. a jak si daleko v tehu? kolikaty tt?
Odpovědět
Přípitek si samozdřejmě symbolicky trošku jedním menším douškem dám, v tom problém nemám. Myslela jsem večerní připíjení po půlkách se všemi možnými... ;-) Jen řeším kdy to je vhodnější říct. A asi opravdu až po tom obědě. Alespoň budou míti o čem diskutovat, když se pojedeme fotit. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj vlastně řeším to samé, zjistila jsem, že jsem těhotná tento týden a svatba je za měsíc, zatím to ví jen skoro manžel a nej kamarádka (svědkyně), řešíme, jestli to říci už před svatbou nebo až na svatbě, či počkat po ní. Každopádně to nemám potvrzené od doktora, tak chci počkat, až to bude tutovka.
Odpovědět
Mě by třeba přišlo "škoda", že jedno "přebije" druhé, z miminka budou všichni paf a trošku to upozadí tu svatbu.... já bych počkala až po nebo to řekla před svatbou... spíš mě překvapuje, že se strachujete, že vás bude někdo "nutit" pít.... Prostě nechci tak nechci, ne? Kapka přípitku neuškodí. Jinak všem těhotným nevěstám přeji hlavně to, aby jejich den d proběhl v pohodě :)
Odpovědět
Nemyslím, že oznámení miminka po obědě upozadí svatbu. Spíš ji umocní. Před obědem bych to ale asi taky neříkala.
Odpovědět
Záleží, v kolikátém jsi týdnu. Pokud je to hodně čerstvý, tak bych to neříkala vůbec. S alkoholem se to dá vždy nějak vyřešit. přípitku si cucneš a pak budeš chodit se skleničkou vína. Nikdo nepozná, že máš pořád tu první. Pokud máš už první rizikové týdny za sebou, tak bych to řekla buď po obědě nebo po prvním společném tanci.
Odpovědět
záleží, jak čerstvé to je. Do 2-3. měsíce bych to neříkala nikomu. A jedna sklenka šáŇa? Tak ta žádné ještě neublížila, alkohol v těhotenství samo ne, ale sklenka dvě, navíc jen vína a né tvrďáka? Tak to bych se nebála. No a pak takz můžeš říct, že jsi to den předem trochu zapíjela a dnes nemáš ani pomyšlení. :-) Neřeš to. Ale za sebe bych to teda v den svatby asi nikomu neřikala. Já se držím pověstných třech měsíců a pokud bez problémů. tak po ukončení toho 3. Ale dřív ne. Jen manželovi. Rodičům bzch to nechala jako překvápko na pozdějc
Odpovědět
@bremisek já bych si tu novinku nechala až po svatbě, ať můžete oslavovat dvě radostné události, než to zfouknout z jedné vody. Nějaká výmluva na alkohol se najde, jak už tady někdo psala @azeretv, že na to nemáš po projuchaném včerejšku ani pomyšlení, nebo že bereš léky, na které se alkohol nesmí ;). Na druhou stranu kdy budeš moct překvapit tolik lidí najednou? Pokud budeš sdělovat novinu po rodině postupně, tak vsaď gatě, že příbuzní budou v šíření zprávy horlivější, než by si člověk přál, spousta lidí se to doví z druhé ruky a nebude to mít takové kouzlo okamžiku.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
já bych to řekla na obědě, jak bude proslov tak bychom si oba stoupli a oznámili a nikdo nemůže být "smutny" že to věděl později .;)
Odpovědět
Profilova fotka
@azeretv je pravda že jsme to taky řekli až od ukončeného 3 měsíce (pro jistotu) :)
Odpovědět
@bremisek Rozhodně bych na svatbě o těhotenství neoznamovala, udivila mě tvá věta, že to říct musíte. Člověk musí jen umřít, ale to je mimo. Souhlasím s @maroussia, že tyto dvě události bych nezahrnula do jednoho dne, protože svatba se tím určitě neumocní, ale ze svatby se stane debata o těhotenství a já bych takovou svatbu nechtěla, ale záleží na vás. Však můžete pozvat oboje rodiče na nějaké grilování nebo výlet, aby teda neměli připomínky k tomu, že jeden to ví dřív než druhý. ;-) A stejně tak přípitek si dát můžeš a pak chodit s jednou sklenkou vína, jak někdo výše psal. Kolegyním bych to řekla v práci, prostě bych to udělala jinak. Nikdo tě nemůže nutit pít alkohol a chodit na panáky, od toho je společný přípitek přece. A můžeš se vymluvit na antibiotika nebo jakkoliv, ale pro mě by to byl konec svatby a radosti ze sňatku a tak a bylůa by to jen debata o těhotenství, miminku a o tom, že bys neměla dovádět moc do noci, ale jít brzy spát... A pokud jste na začátku do nějakého 12tého týdne, tak bych to vůbec neříkala - nikdy nevíš co se může stát. Jinak hodně štěstí! :-)
Odpovědět
@bremisek Záleží, jak dlouho už jsi těhotná. My čekáme prcka za měsíc a řeknu ti, že rodičům jsme to oznamovali až ve 12tt a jinak nikomu. Nikdy nevíš. Sourozencům v nějakém 15tt a zbytku rodiny (vzálenějším příbuzným) postupně, jak byla příležitost. Moje nejlepší kamarádky (jsou dvě) se to dozvěděly až v 18tt a to už mi rostlo bříško a stejně tak jsem to oznámila v práci. Nejsem zrovna tip člověka, co rád ventiluje novinky už na začátku, jsem dost pověrčivá v tomto + taková povaha. :-) Pokud už máš minimálně ukončený třetí měsíc a žádné komplikace, mohlo by se to nějakou vtipnou formou říct, ale rozhodně až PO obědě. Pokud jsi do třetího měsíce, tak to neříkejte, no je to na vás, ale já bych to 100% neoznamovala. Navíc jak někdo výše psal, ta svatba prostě změní smysl, pořádně si to promyslete, jestli vám to za to stojí. A o tom alkoholu - to ani nemá smysl komentovat. Jen pokud už ti bylo 18 a to snad asi jo :-) tak opravdu nic nemusíš, aspoň podle mě a každej si může říkat co chce. Přece neděláte svatbu kvůli hostům, ale spíš kvůli sobě ne?
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych to taky neříkala na svatbě. Jo a myslím si, že kolegině z práce jsou ty poslední, které by se měli cítit dotčeně, že jsi jim o tom neřekla...v prvé řadě bych někam potom pozvala rodiče, grilovačka, kafíčko...a tam jim to můžete říct všem najednou. U nás se těhu oznámilo postupně všem a nikdo se dotčený necítil. Buď z toho budou mít radost ať jim to řekneš kdykoliv, nebo ne a nezachrání to ani doba. ;-) @pavlovasandra s tím narosto souhlasím.
Odpovědět
@bremisek mne se to zda hezky napad oznamit to napr. pri proslovech, pripitku atd. - neco v tom smyslu, ze si pripijes jenom symbolicky, protoze ... na druhou stranu - nebude rodicum lito, ze jim to oznamujete spolecne s tolika ostatnimi lidmi? ze to nebudou vedet driv nez oni? ja bych to aspon svoji mamince teda rekla... :-) (treba i tesne pred tim :-)) ale samozrejme nevim, jake mate vztahy kazdopadne k miminku gratuluju a preju, at je vse tak, jak ma byt a svuj den si krasne uzijte
Odpovědět
Taky bych to řekla rodičům zvlášť, třeba jen pár dnů předem. Myslím, že by jim bylo líto, že se to dovídají až společně se vzdálenější rodinou, kamarády. Klidně pozvat oboje rodiče pod záminkou, že je nutné něco doladit na svatbu a tam jim to říci a poprosit je, aby to nikde neříkali, že to pro ostatní bude překvapení až na svatbě. Myslím si, že to svatbu nějak nezastíní. Pochybuji, že by se celý večer mluvilo o těhotenství. Každý se možná zeptá, ale nebude to nijak extra řešit. Možná až na ty rodiče, ale těm by se to řeklo dřív. Ani bych se neobávala toho, že bude někdo říkat, co máš a nemáš, jsme dospělí a myslím, že každá nastávající maminka už na sobě vypozoruje, co ji dělá dobře a co ne. Dřív jak před 12. týdnem bych to ale fakt neříkala nikomu, ani rodičům. Teda vyjma manžela :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak přidám můj názor :) Proč to neříct? :) Asi ideálně po obědě, ale zároveň si myslím, že rodičům třeba 2 dny předem :) Jo to já třeba nepiju alkohol vůbec, tak mě by nikdo ani nepodezříval proč na svatbě nepiju :-D Já bych měla radost, kdybych byla těhotná a mohla to na svatbě všem oznámit :)
Odpovědět
Profilova fotka
Kamaradka to mela podobne, vdavala se ve 13. TT, predtim to vedeli jen oboje rodice. Vecer jako prekvapko meli prezentaci fotek obou manzelu od miminek do soucasnosti a jako posledni byl snimek mimca z ultrazvuku... bylo to hodne dojemne musim rict a povedene.
Odpovědět
Profilova fotka
@anorien Moc hezký nápad...:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@anorien Tak to je krásná inspirace! My se teda budeme brát až příští rok v létě, ale otěhotnět plánujeme o něco dřív.. takže když se povede, tak budeme taky oznamovat na svatbě... pokud se to teda podaří tak, že budu aspoň na konci prvního trimestru/začátku druhého... kdybych se to právě měla dozvědět pár dní před svatbou, že jsem těhotná, tak bych hodně váhala, člověk nikdy neví. Ale asi si vezmu rady k srdci, že rodiče by to měli vědět dřív, tak třeba dva dny před tím bychom jim to mohli oznámit.. a pak pro ostatní udělat tu prezentaci s fotkou miminka na konci... to je fakt krásný nápad.
Odpovědět
Profilova fotka
@anorien to je krásné, opravdu povedené.
Odpovědět
My jsme to oznámili většině už před svatbou, ale tomu zbytku při hostině, když přišel čas na proslovy...
Odpovědět
Profilova fotka
@bremisek http://www.primetimevideo.cz/blog/
Odpovědět
to se musí oznamovat svatebčanům?
Odpovědět
Na jednu stranu je to krásný nápad, ale když nad tím déle přemýšlím.... Je to rok, co jsem se vdávala a můžu říci, že co jsme se naobědvali a zahájili zábavu tancem, už jsem si nesedla a neměla jsem chvíli klidu- pořád jsem byla v jednom kole, každý si mě chtěl aspoň na okamžik urvat pro sebe a vyzpovídat mě ohledně dojmů ze svatby, pomalu jsem neměla čas se ani věnovat manželovi- doteď na to vzpomínáme, že při 50-ti svatebních hostech, kdy Tě chce každý provést a alespoň chvíli s Tebou mluvit, jsme měli s manželem příležitost tancovat spolu asi jen 7x. Proto si neumím představit, že bych na svatbě ještě řekla, že jsem těhotná- už vidím rodiče, babičky, kamarády, jak by se na nás sesypali s hromadou dotazů a gratulací- to už by jsme si nezatancovali asi vůbec. Já otěhotněla půlrok po svatbě a bylo krásné ocházet nejbližší rodinu a sdělovat jí tu novinu a mít v tu chvíli čas se s nimi o tu radost v klidu podělit:-)
Odpovědět
Já bych to oznámila na začátku hostiny. Na ten přípitek po obřadu je to stejně jedno, je to jen doušek a krom toho můžeš jen svlažit rty, nikdo to nepozná:-) A na začátku hostiny bych klidně cinkla na proslov, postavila se, poděkovala jim, že přišli a že jste moc rádi a že brzo budete tři nebo tak něco...:-) Hostina bude trvat dlouho, takže si příbuzní budou o tom moct popovídat a první obrovský dojem tak trochu vyprchá, takže to s tím vrháním se na tebe nebude - myslím si - až tak strašný...
Odpovědět
parajan- S tím vrháním se na novomanžele- záleží na tom, kolik lidí máš na svatbě-- pokud se jedná o malou sešlost, pak je to v klid, ale my fakt měli 50 lidí a když se s manželem za svatebním dnem ohlédneme, vždycky si řekneme, že to strašně rychle uteklo a vlastně jsme na sebe pořádně neměli čas. Jen co jsem si k někomu sdla, už tu byl někdo další a bral mě do kola. Nejužší rodina s Tebou chce aspoň chvilinku posedět a popovídat, mít Tě chvilku pro sebe a my jsme opravdu lítali od jednoho hosta k druhému. Proto si neumím představit, že bych ke všemu řekla, že jsem těhotná- to má pak každý tendenci klást spoustu otázek, nad kterými zůstává rozum stát. Sami jsme to poznali, když jsme rodině těhotenství oznamovali. teď jsem v 8,měsíci, tak vím, o čem mluvím:-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?