Kdo organizuje a platí zlatou svatbu prarodičů?

Profilova fotka
Babička s dědou mají letos zlatou svatbu a babička říkala, že ji přiravují děti, horší je, že má 4děti a ti mají rodiny - nejmladší syn má tři děti a poslednímu jsou tři - mateřská je malá, takže jsou rádi za každou korunu a teď se mají skládat na svatbu, která vyjde na 30.000,-...naši na tom taky nejsou zrovna nejlépe... Jak to vyřešit?
Odpovědět
@alhola no a je nutné zlatou svatbu vůbec dělat? my jsme se sešli všichni a mych rodičů. babičku s dědou jsme přivezli, popřáli jim, opekli nějaké maso a hotovo.
Odpovědět
Profilova fotka
U naší babi to bylo jen na úřadě, to se neplatilo, pak jsme se sešli u nich, koupil se dort, udělaly se chlebíčky a tím to haslo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nás je 20 :-) Do malého bytečku se nevejdeme :-) Takže se musíme sejít někde v restauraci... :-/
Odpovědět
Profilova fotka
@alhola a co se složit každý co může? když dá každé "dítko" i "vnuk" nějakou tu bankovku, veřím, že na nějakou malou oslavu v restauraci vám to vyjde... ve 20 lidech se do 10.000 v klidu vejdete. Babička s dědou slavili zlatou svatbu před pár lety, měli obřad ve stejném kostele jako kdysi a pak jsme šli jen na malý oběd... dary asi nejsou nutné, spíš je potěší, když takové krásné výročí oslavíte s nimi.
Odpovědět
Cože? Na to snad není žádný pravidlo, kdo to má platit :-N u nás byla zlatá svatba před dvěma lety, tedy bez obřadu, jen pohoštění pro rodinu a babička s dědou si to platili sami ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
To by se babičce líbilo- první svatbu jí platili rodiče, zlatou svatbu děti... V životě jsem neslyšela, že by děti měli platit rodičům zlatou svatbu. Připadá mi to stejně (s prominutím) vyčůrané, jako když přijdou děti se slovy- mami, tati, chceme se brát, kolik nám dáte? Jak píšou holky výš, sejít se u někoho na zahradě, jeden donese chlebíčky, druhej dort, třetí nechá ugrilovat prase... A na úřadech se za zlatou svatbu snad nikde neplatí... Udělat si hezké odpoledne společně.... Když vím, že jeden syn nemá peníze, protože mají malou rodinku a druhý syn si taky nemůže moc pískat, nenapadlo by mě si vymyslet svou zlatou svatbu a nechat si jich od nich platit....
Odpovědět
"zlatou svatbu platí děti" ? :-D pěkně se z toho vyvlékla :-D Ona někdy někomu něco pořádala? Sejít se U NICH DOMA s nějakýma chlebíčkama, teda... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@alhola Nás tam bylo asi 16 a mají 2+1, všechno jde :-D já bych se velkýmu placení bránila, zvlášt když si o to říká, to se podle mě nehodí nutit děti co nemají moc peněz aby jim něco pořádali :-( nebo zaplaťte společně večeři jen jim dvěma a ať si to užijou o samotě, a zavzpomínají si :-)
Odpovědět
Profilova fotka
nevím, jaké máte vztahy, ale mně by to, že se složí rodina na jejich zlatou svatbu připadalo úplně normální a v pořádku. Vždyť jsou to oni a jejich láska, z čeho tahle rodiny vznikla. Pokud tam fungují normální vztahy tak oni za ta léta nepochybně investovali do svých dětí mnohonásobně víc. Složte se a udělejte oslavu podle toho, kolik peněz vyberete, vždyť to nemusí být nějaký super obřad za spoustu peněz. Chtít po nich, aby si to platili sami by mi připadalo stejné jako chtít aby si zaplatili narozeninový dárek. Ale jak říkám, záleží na vašich vztazích, my vycházíme s mojí mámou a partnerovými rodičemi skvěle, takže bych jim snesla modré z nebe :-)
Odpovědět
Složit se předkům na zlatou svatbu by mi taky přišlo normální, kdyby to byl teda nápad dětí, třeba jako dárek od nich, překvapení, ale ne tehdy, když s tím přijdou rodiče...navíc jestliže děti a vnoučata nemají na rozhazování. U nás, kdybychom začali něco takovéhleho organizovat a oslavenci se to domákli, tak budou na 100% proti, at šetříme a peníze použijeme na něco jiného a určitě by se cítili dost hloupě. Ono to tak bývá, že rodiče investují do svých dětí, však děti zase investují do svých atd...Myslím, že nechtít zacálovat rodičům zlatou svatbu nevypovídá o tom, jestli máme či nemáme dobré/špatní vztahy.
Odpovědět
Profilova fotka
@aemmi já si spíš myslím, že do určité doby investují rodiče do dětí a od určité doby děti do rodičů. Z důchodu si nikdo moc vyskakovat nemůže. Prostě bych zaplatila co můžu, vždy obřad na matrice je buď zadarmo nebo za pár korun a pohoštění pro dvacet lidí se dá udělat doma taky za pár korun, nemusí se všichni přijít nafutrovat. Pro každého pár chlebíčků a kus dortu. Je to podle mě hezká příležitost, při které může být rodina pohromadě.
Odpovědět
Profilova fotka
Moje babička s dědou měli zlatou svatbu na úřadě kde bydlí,nevím jestli se tam i brali ;-) pak jsem byli všichni cca 15 lidí u nich doma navařilo se napeklo,určitě to nestálo 30 tis.Dá se udělat zlatá svatba i levněji když na to zrovna moc nejsou finance.
Odpovědět
Článek se načítá
naše babička s dědou jí měli tak před třemi lety, platili si to sami. brali se na zámku a pak se posedělo na obědě. Myslím, že ale málokterý prarodiče to slaví. Pravidlo, že to platí děti si teda nevybavuju :)
Odpovědět
@chalibda Ale jo, já ne že bych s tím nesouhlasila, ale stejně tak jako já jsem nepřišla za našima se slovy "vdávám se, tak plaťte", nebo nečekám od rodičů drahé dary a příspěvky, tak stejně nečekají oni nic od nás. Něco jiného je podpora ve stáří, to jsem pro určitě. Jen jsem asi chtěla říct něco v tom smyslu, že můžeme mít dobré vztahy, sejít se jako rodina, aniž by jedna strana očekávala, že ta druhá do ní nacpe xx tisíc ze svého třeba hodně omezeného rozpočtu. Asi taky záleží, jak je která rodina "slavící" my moc ne, takže nějaká párty v restauraci, o to nikdo nestál, takže za mě asi tak.
Odpovědět
Určitě neplatí, že by zlatou svatbu měly platit děti, ale to, že by ji měly připravit, s tím bych souhlasila. Starší lidé už těžko všechno zařídí... Navíc je to krásný zážitek, úplně pro všechny:-) My jsme slavili zlatou svatbu babičky a dědy v květnu a udělali to tak, že jsme nedávali žádné dary, ale složili jsme se na kytku, dort a oběd pro všechny - to byl ten dárek. Babička s dědou zaplatili pití, koláčky a benzín (chtěli zaplatit všechno, ale bylo jim řečeno, že to opravdu bude jako dárek). Protože když si vezmete, že byste museli koupit dárek, vlastně každý pozvaný, tak to vyjde nastejno. Celkově jsme to platily 4 (dvě dcery + my dvě pracující vnučky), každý dal 1000,-- a bylo to. Celkový počet 16 lidí. Do té částky 4000,-- jsme se bez problémů vlezli... Takže tak. Jinak bych totiž babičce a dědovi stejně kupovala něco v té hodnotě - když už je to zlatá svatba.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?