Holčičí koleda. Koledují děvčata i jinde?

S kamarádkou jsme dneska řešily, jesli ještě někde zůstává tradice holčičích koled (víme, že se nekonala všude po republice)... Tak by mě zajímalo, jestli se něco takového drží i u vás. Myslím si, že to je zajímavá tradice a jsem moc ráda, že to naše předkyně "rozjely". Koledují děvčata i v jiných regionech, než u nás? (rychnovsko) Myslím tím hlavně koledu ve speciálně k tomu určený den... U nás chodí holky koledovat 14dnů před "klučičí" koledou, tj. velikonočním pondělí. Chodíme v neděli, od rána a klasicky obcházíme domky, odříkáme říkanku a dostaneme buď stadkost (mladší), nebo panáčka (starší)...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my sme jako malé holky se ségrou taky chodily, i teď chodí holčičky, ale menší, a to ve stejný den jako je normální koleda.. Tohle sem teda ještě neslyšela.. :-)
Odpovědět
a jaký to má význam, když choděj baby ? =-) co to jako symbolizuje ? nebo jen prostě odveta: když vy můžete tak my taky
Odpovědět
Profilova fotka
Jako, někde to funguje, sebere se patra bab a pěkně to klukům vytmaví. Ale u nás se to nikdy neuchytilo, věškeré pokusy nějak vyšuměly do trapnosti..
Odpovědět
tak u nás se nekoleduje, ale když přijde koledník po poledni, tak ho můžeme zlít vodou :-D (v praxi to ovšem moc nedodržujeme)
Odpovědět
ani nevim, jak to u nas vzniklo, ale uz se to drzi pres 50 let (hlavne na vesnicich, ale ne na vsech)... ptala jsem se i babicky, ale ta sama nevi, jak to vzniklo... hledala jsem o tom na netu nejake clanky, ale nasla jsem jen to, ze se to drzi prave u nas-pod orlickyma horama... ani nevim, jaky to ma vyznam. nejspis, jak pise princezna-odveta chlapum... ta, kde to nedrzi, tam to spis zaniklo, nez ze by se to nikdy nedelo...
Odpovědět
U nás (na Valašsku) se to v některých vesnicích dodržovalo (teď už moc ne, to mají holky tak nějak na háku a vůbec se jim nedivím :)), chodilo se v neděli a v pondělí chodívají kluci...nevím proč se to drželo, význam mi unikl.
Odpovědět
Profilova fotka
nekde uz jsem taky o tom slysela ale ze bych znala nekoho kdo to dodrzuje... ale jako maly jsme chodily se segrou na koledu normalne ale spis ta po babickach a rodine a letos bude chodit dvouleta neter skoda ze nejsem v cechach tohle mi docela chybi....
Odpovědět
U nás chodili a zopár dievčatiek ešte aj chodí s tzv. "kvetnou nedeľou". To sú zelené vŕbové halúzky - bahniatka, na ktoré si pouväzujú farebné stužky a na Kvetnú nedeľu, tzn. týždeň pred Veľkou nocou chodia s tou halúzkou po rodine a spievajú: "Kvetná nedeľa, kde si kľúče podela? Dala som ich, dala, svätému Jurovi, (Ďurovi) aby odomykal trávu zelenú. Tráva zelená, vyše kolena - chlapcom na pera, dievkam na vence... Sedí pani v koši, o vajíčka prosí: Dajte nám, dajte, maľované vajce, lebo keď nám nedáte, nebudú vám deti spať, ani sliepky sedávať." Takto som kedysi dáááávno i ja chodila, teraz tak chodia väčšinou len malé škôlkarky, výnimočne školáčky... Dostanú vajíčko, prípadne aj peniažtek, podobne ako chlapci pri oblievačke ;-)
Odpovědět
u nas se rika: koleda, koleda bum, dejte vejce nebo rum... nas to prave hodne bavi. je to pomalu jedina moznost, jak se se videt treba se znamyma, treba ze zakladky, protoze dost z nich jdeme prave vykoledovat... a ze mame problem je kolikrat i po tom roce poznat... popovidame si trochu, dame si panacka a jdeme o dum dal... kdyz jsme byly se segrou male, delaly jsme si poznamky, kolik jsme od ktereho staly a úak jsme jim to za rok vracely =)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Tak v neděli opět vyrážíme ;-)
Odpovědět
holky! co je to za hloupost?!! My šli dnes s naším mrňousem,že vymrská všechny kámošky ze školičky a doma byla jen jedna,jelikož ostatní také chodili po známých svých rodičů! Tudy cesta jistě nevede a emancipace v tomto odvětví není možná :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
U nás, to je v Červeném Kostelci a okolí ( okres Náchod), chodí odjakživa dívky koledovat na Květnou neděli. To je týden před Velikonoční nedělí. Rozhodně to není žádný novodobí zvyk. Na tzv. "dívčí litování" chodily už i naše prababičky. Nosilo se líto, smrková větvička ozdobená pentlemi. Dnes už je líto při dívčí koledě vidět méně. Většina holčiček chodí s dynovačkou (pomlázkou). Tohle jsou dvě nejznámější dívčí koledy které se u nás zpívají: Na tu Květnou neděli, zase jsem k vám přišla, dejte mě kus perníku, já jsem koza mlsná. Líto, líto nesu, až se celá třesu. Ráno jsem nic nesnídala, protože jsem pospíchala, abych něco dostala.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?