Jak určit, o který tanec jde podle hudby?

Rádi tančíme latinu a klasické tance a to na moderní hudbu, ale málokdy rozeznáme, co na to máme tancovat (na všechno bychom tancovali rumbu :-D - pokud je to na 4). Neznáte nějaký fígl, jak rychle určit o který jde tanec? Ideální by byla nějaká aplikace do mobilu, která rozezná takty a tak. Nemůžu najít správný výraz, aby se to dalo vygůglit.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
No, pokud nejste schopni rozeznat tanec, ktery hraje, nemeli byste se asi do zadneho hrrr tancovani poustet, to je totiz uplny zaklad ;-) vzdy si clovek muze neco splest, nebo muze nejaky tanec hrat o neco rychleji nebo pomaleji, nez je zvykem, ale meli byste byt schopni urcit podle metra, rytmu a stylu hudby... Vic asi tezko poradit.
Odpovědět
jediný, co mě napadá je, naposlouchat si pár skladeb na určitý tanec a najít si v tom rytmus a na ten si udělat memotechnickou pomůcku...např.:umcaca umcaca :-D
Odpovědět
najít si rytmizaci jednotlivých tanců a buď to v tom napočítáš nebo ne. navíc na spoustu hudby jde tancovat víc tanců (např rumbu a waltz)
Odpovědět
Profilova fotka
Nevím, na to asi nějaká extra pomůcka není... klasika je na 3 doby, valčík je rychlejší a waltz pomalejší. Latina je na 4 doby. Chacha jde poznat, že se tam dá říct to chachacha :-) a rumba je pomalejší. Na nějaké modernější svižné vždycky tlačím sambu :-) . Tango poznáš i když tě vzbudí o půlnoci ne? :-) no zbývá tam ještě blues (pomalý), slowfox (pomalý), quickstep (rychlý)... no taky se to dá nějak napslouchat. Jive to je jak rokenrol. Většinou se začíná zpívat na první dobu, tak od toho si to můžeš napočítat. Na netu jsou fajn základní taneční, první kroky a pak se tančí na hudbu http://www.youtube.com/watch?v=VE_HHZ...
Odpovědět
@becicka Tak taneční zrovna nepotřebujeme, protože se teď chystáme už do 4. úrovně pokračovaček. Určitě to nejde tak lehce shrnout, že klasika je na 3 doby, co třeba slowfox? Načetla jsem si už pár instrukcí k rytmizaci, ale ono to s tou rychlostí právě není tak jednoduché, i kdyby jsme si to podle toho měli do minuty fakt počítat, tak to není rozhodující. Shodou okolností jsme minulý týden na poslední lekci zimních kurzů tanečních probírali rozeznávání tanců. Není na to nakonec úplně jednoznačné pravidlo. Ale všeobecně lze říct, že kromě počtu dob napomáhá při rozeznávání i styl - klasické tance spíše plynou a latinské jsou sekané. Pak nám lektorka ukázala pár rozdílů v praxi a já pak cestou autem jasně rozeznávala o co jde. Ale někdy u těch moderních tanců je rozdíl mezi slowfoxem a rumbou dost těžko znát. My milujeme rumbu, takže tam kde si nejsme jisti, jdeme do rumby ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jejda pokračovačky...tak to už musíte mít v krvi ;-) a rozeznávat citem.
Odpovědět
@zuuuuuza My už máme za sebou troje speciálky a ještě k tomu bokem 4 úrovně salsy a argentinské tango. :) A teda s rozeznáváním skladeb problém nemáme, rozeznáváme podle rytmu a podle stylu hudby, když si nejsme jistí prostě zkusíme to co se nám zdá že to je a buďto to sedí nebo ne a když už je člověk úplně bezradný, tak stačí chvilku počkat a kouknout co tančí lidé okolo, ne? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@zuuuuuza být váma tak do slowfoxu se moc nehrnu...je to nejtěžší klasický tanec a velmi těžko se počítá.... jinak je to slow (pomalu - 1,2) quick (3) quick (4) :-)
Odpovědět
@miskazbudejc Já s Tebou sice souhlasím, že je slowfox těžký, ale ta rytmizace je slow(1) quick quick (2) slow(3) quick quick (4). To quick quick je jakoby jedna doba. Jinak mi nepřijde že je těžký zrovna rytmizací, ale spíš tím charakteristicky táhlým pohybem a protipohyby.
Odpovědět
Profilova fotka
@kaarina ale počítá se raz dva tři čtyři - to je jeden pérový krok a další raz dva tři čtyři je druhý....aspoň takhle to u nás trenéři počítali :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@kaarina teda aspoň ten sportovní tanec.... 10 let jsem závodně tancovala a počítali jsme to takto :-)
Odpovědět
@miskazbudejc No jo vlastně, máš pravdu. :-D Ono to sice vyjde v podstatě nastejno, jenom je to roztáhlé na celou dobu. :) My jsme si počítali jen slow, quick, quick, tak mě to nějak zmátlo. No ne nadarmo se říká že je to jeden z nejtěžších tanců. :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kaarina :-D přesně tak
Odpovědět
@kaarina No většina lidí pátrá co je to za tanec více než my. Takže moc od koho kopírovat není. Na standartních plesech hrají většinou to, co je dost jednoznačné, tak tam je to celkem jasné. Pak jsou takové ty tancovačky, kde se to díky kapele a její paverzi těžko rozeznává. No a pak jsou moderní písně, kde je to někdy jednoduché a někdy nerozeznatelné. K těm těžko rozeznatelným jsem na základě této diskuzi hledala nějaký klíč. Nakonec je však jedno, co se hraje - důležité je si to užít !!! ;-)
Odpovědět
Pokud tancujete tak dlouho, tak byste si ty tance měli na hudbu tzv. napasovat... taneční skladby jsou upravené, něco, co hraje v rádiu nebude nikdy stoprocentní :-) Jinak bych se řídila stylem hudby, samba je taky na čtyři a s rumbou by si ji asi spletl málokdo :-) ;-)
Odpovědět
Ono je to těžké, u těch popin je to někdy fakt nerozhodně. Ale tak rozhodně nahrubo se dá třídit podle taktu a rytmizace: a) 3/4 takt - valčík (typicky rychlejší, hraje se "rovně", tj. na doby) nebo waltz (typicky pomalejší, hrává se swingovaně) b) 12/8 takt - blues (ten snad ale ani nejde nepoznat) c) 4/4 takt tam je to těžký. Dle rytmizace: samba: typicky čtvrtka s tečkou, osmina, čtvrtka, pauza cha-cha: typicky rovně čtvrtky rumba: čtvrtka s tečkou, čtvrtka s tečkou, čtvrtka rock'n'roll: rovné čtvrtky foxtrot (quickstep/slowfox): swingované osminy (pokud nejste poznamenáni hudebním vzděláním čtvrtka=doba, čtvrtka s tečkou = jeden a půl doby, osmina = půl doby)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Trochu pomoci při výběru: http://theweddingdancespecialists.com... http://home.comcast.net/~coachphilm/W... http://home.comcast.net/~coachphilm/s... http://www.weddingdanceworkshops.co.u... http://dancesportmusic.com/rumba.html
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
ja bych u toho pouzila taky trochu citu.. kdyz tancovat umite, tak si doby spocitate a pak uz jde jen o ten cit, rozeznat styl, jestli je to romantika, nebo divoky jive... nehledejte v tom zadnou vedu...
Odpovědět
Jo a jeste jednu vec...nikde neni psane, ze tahle pisnicka je tenhle tanec a hotovo, kdyz na to jde tancovat vice tancu tak prosim, vubec bych si s tim nelamala hlavu a uz vubec ne na dnesni popular...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
@elesse ??? rumba je na 4, waltz na 3, to prece nejde na stejnou hudbu :-)
Odpovědět
@zuuuuuza Na to moc rada není. Já to prostě slyším v hudbě, jestli je to waltz, foxtrot, mambo, atd. ......... Akorát uvádíte, že jste ve čtvrtých pokračovačkách. V čem je tedy problém, že to nepoznáte?
Odpovědět
@tavenda ale jo, nekde jsem to videla v ramci exhibice... jen zrovna nemuzu najit kde to bylo
Odpovědět
Tak to je hodně smutnej příběh, jestli toho máš tolik odchozeno v tanečních a nepoznáš co na co máš tancovat :-) Já mám třeba hodně špatněj hudební sluch, ale rytmus chytám dobře a nevim jestli to jde nějak učit... přijde mi, že prostě podle toho co hrajou, tak na to tancuju to co mi přijde "přirozené"...oni ty tance byly vymyšleny docela dobře :-) I když jsem se taky setkal s tím, že někdo tančil valčík na waltz...ale to už jinde jsme...
Odpovědět
@duschan souhlasím. :-) Já hudební sluch mám, ale chodili s námi do tanečních i ti co ho neměli a zvládli rozpoznat hudbu........ Ale také jsem už viděla, jak na valčík tančili waltz a přitom v hudbě jsou úplně tyhle dva tance rozdílné.........
Odpovědět
Profilova fotka
@jennyexx @duschan Ahoj, jak to tady čtu tak mám na vás prosbu - zvažujeme na první tanec tuhle písničku http://www.youtube.com/watch?v=Ahwx6w... ani já ani přítel neumíme tancovat (nechodili jsme do tanečních) ale nevíme co se na to naučit. Tak nějak jsme si dali za cíl, že se naučíme kroky, nechceme se jen ploužit na místě.... Mohli byste mi poradit co na to tančit? Díky!
Odpovědět
@koada No já asi blues :-), ale to klobouk dolu si to dát jako první tanec :-)
Odpovědět
@koada Jj je to blues. Ťuk ťuk ťuk nožky ........ :-) Hlavně když se to budete učit. Dám jednu radu, dobře došlapujte. To je základ společenských tanců. Ať Vám vždy vyjdou dobře nohy. Správně zvedat a došlapovat a nespletete nožky. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@duschan @jennyexx uf a blues je těžký? Já zvládám max. šlapání zelí a ploužáky.. ale ta písnička je fakt hezká. No ještě zapřemýšlím nad kurzem.... rychlo kurzem...
Odpovědět
@koada Blues původní má pět částí (1. část krok přísun zpět přísun, první krok, druhý krok, třetí krok přísun zpět přísun. 2. část Muž znovu dělá to co u první sestavy a žena se na tři doby podtočí pod rukou u posledního kroku zase přísun, zpět a přísun. 3. část žena i muž dělají společně přitisknuti na sebe 2 otočky, vždy je na konci ten přísun, krok zpět přísun. 4 sestava oba partneři sa na doby bluesu otáčí od sebe, tzn. žena za pravou rukou, muž za levou rukou. 5. část muž jde opět klasické kroky a žena se mu stáčí na ruku a jde do mírného záklonu. Partneři jdou celou dobu bokem muž stojí obličejem kouká ze sálu a žena do prostřed sálu. (Tohle jsou základní kroky, jak už člověk pokračuje v dalších tanečních, sestavy se upravují na různé variace. Takhle si ale myslím, že ti to asi moc neřekne. Lepší vidět. Je to elegantní tanec. Těžký tanec to není.
Odpovědět
@koada Ale také každý instruktor může dělat základní sestavu jinak. Za mě tahle je nejelegantnější, protože obsahuje více prvků.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?