Proslov otce nevěsty. Máte zkušenost?

Novomanželky poraďte prosím.... Taťka si dělá velkou hlavu s proslovem... Co Vaši taťkové řikali ?? Nemáte nějaké typy na proslovy ?? děkuji mockrát... Jestli tady to téma, už bylo omlouvám se, nevšimla jsem si.....
Odpovědět
Meluzino, také by mě to zajímalo, tak nám snad nějaké novomanželky poradí. Slyšela jsem, že proslov často mívá i svědek (asi nevěsty).
Odpovědět
Ahoj Terez, já jsem někde četla (bohužel si venzpomenu kde), že buď má proslov otec nevěsty a nebo svědek ženicha.. ale ruku bych zato do ohně nedala :-) Je mi taťky celkem líto, co má tak asi řikat jinýho, než to, aby nám to vyšlo.... :-D
Odpovědět
No právě,...Chtělo by to nějak oživit, říct něco zajímavýho, originálního, třeba i vtipného! O tom svědkovi z ženichovi strany jsem teda neslyšela.
Odpovědět
Já jsem slyšela o otci nevěsty nebo o svědkovi ženicha, naopak ne o svědkovi nevěsty (už z toho důvodu, že v 80% případů má nevěsta SVĚDKYNI:-D) Jinak já nevím...náš táta taky není žádný velký řečník a hrozně se tím stresoval a vyšiloval měsíc před svatbou...a potom to z něj šlo nějak samo, bylo to krátký, ale upřímný, že nám přeje hodně lásky a tolerance, ať zůstaneme oba věrni hodnotám v jakých nás rodiče vychovali a tak...bylo to hezký a trvalo to tak půl minuty:-)
Odpovědět
Vanilko, děkuji, myslím, že se taťka taky zbytečně nervuje :-)) Já mám vlastně taky svědkyni :-))
Odpovědět
holky, u nás měl taky proslov můj taťka. Žádný velký řeči to nebyly. Bylo to krátký, a bylo to něco v podobném duchu, jak píše vanilka, že nám přeje štěstí, lásku atd. atd. a pak že si na ty novomanžele připijeme nebo tak něco :-) . Už přesně nevím, byla jsem ten celej den jak ve snu, moc si toho nepamatuju. Ale myslím, že není třeba žádný dlouhý proslovy. I pár větama se dá říct hodně ;-)
Odpovědět
Tak to vypadá, že když mám za svědka bráchu, tak jsem docela výjimka. Nevěděla jsem, že nevěsta mívá spíše svědkyni :-) Nemám to ještě změnit? Není blbý, když budeme mít za sebou dva kluky? A ten proslov to je při přípitku před obědem? Už si nejsem snad ničím jistá.
Odpovědět
Terez, proč bys to měla měnit? Vždyť je to jedno:-) Ale tradičněji mívá nevěsta svědkyni a ženich svědka (stejně přirozeně jako holčičkám dělávají kmotry paní a chlapečkům páni), je to dáno tím, že většinou se volí kamarádka nebo blízká příbuzná (fakt je, že já mám taky bráchu a ani mě nějak nenapadlo nemít za sebou holku, tak jsem si vybrala sestřenici). Přiznám se, že na žádné svatbě, kterou jsem viděla, neměla nevěsta svědka...na druhou stranu zrovna min. týden jsem viděla svědkyni ženicha:-) Je to fuk, ne? Brácha je určitě poctěn a...ono vlastně o nic nejde.
Odpovědět
Vanilko, takže ty jsi měla tu sestřenici,... Já myslela, že se volí nejčastěji někdo ze sourozenců. Mám jen jednoho bráchu tak to bylo jasné,...Sice jsem uvažovala o nejlepší kamarádce, ale brala jsem to jako poctu, požádat sourozence,... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
tak my to máme naopak - já bráchu svědka a ženich sestru svědkyni a vůbec mi to nepřijde divný, proč taky???
Odpovědět
Terezko, podle mně jsi to udělala správně, vybrala sis srdcem a to je hlavní, ne? Já mám bráchu ráda, ale pod vlivem tradice holka holce kluk klukovi (a neříkám, že je ta tradice správná), jsem řekla nejbližší ženské příbuzné. Původně jsem chtěla taky kamarádku, ale potom jsem, vlastně ze stejného důvodu jako Ty, vybrala tu sestřenici. Měla hroznou radost a strašně to prožívala, šaty měla vybrané dřív než já:-) Takže jsem vůbec nelitovala. Navíc je to krásná holka a hezky mi to tam ozdobila:-D
Odpovědět
Ilci, to jsem ráda, začala jsem teď trochu pochybovat,...Vy to máte ale aspoň do páru,.... :-)
Odpovědět
Článek se načítá
terez: nic neměň, já jsem taky měla za svědka bráchu. Mám kamarádky, ale ne žádnou tak dobrou, aby mi šla na svatbě za svědka. V záloze jsem měla strejdu, kdyby brácha zklamal :-D
Odpovědět
Já zažila i to, že ženich měl za svědkyni sestru nevěsty :-) . Každý si prostě vybere někoho, kdo je mu nebližší a holkám většinou bývají nejbližší (kromě ženicha ;-) ) holky...
Odpovědět
Profilova fotka
tak to je zajímavé, mě ani nenapadlo, že je nějaká taková tradice holka holce atd. :-D :-D u nás jsem viděla mnohokrát, že měla nevěsta svědka a ne svědkyni
Odpovědět
terez: jo, a můj manžel měl za svědka kamaráda, takže jsme měli za sebou dva kluky a vůbec mi to nevadilo. Nad ničím takovým bych se ani nepozastavovala ;-)
Odpovědět
No vidíš, Ilči, jiný kraj jiný mrav. Já vážně nikdy neviděla holku klukovi nebo naopak, už mojí babičce šla kamarádka, když neměla sestru.
Odpovědět
Profilova fotka
vanilko, asi to bude opravdu krajová záležitost už tady na netu jsem se setkala s různými zvyky, které neznám
Odpovědět
Takže je to nakonec vlastně jedno :-o
Odpovědět
To je pravda, až tady jsem se dočetla spoustu věcí a tradic, které neznám a o kterých jsem nikdy v životě neslyšela (mně např. hrozně udivilo, že na Severní Moravě nosí svatebčani novomanželům kytky). Terez, jasně že je to jedno. Svědkové jsou na svou pozici hrdí, a právem (já nikdy nesvědkovala, tak nevím jak se cítí, ale asi poctěni:-)), ale suma sumárum jsou to jen postavičky, které se, v podstatě formálně podepíšou. Aspoň tak to cítím já. Svědkování mělo podle mně význam v dobách, kdy kněz někde "potají" oddal dva snoubence, ale dnes, v době kdy se svatba chystá s veškerou parádou rok dopředu:-), už je to fakt spíš formalita. Takže je podstatné, aby to byl člověk blízký (kupodivu, mně je se ženichem nejbližší asi mamka a nikdo maminky svědkovat nenechává:-D) a jestli holka nebo kluk...to nechť si rozhodne nevěsta.
Odpovědět
Profilova fotka
já jsem spíš ze střední Moravy a to o kytkách slyším prvně :-) vím, že je to zvyk na Slovesnku
Odpovědět
No, četla jsem to tady na diskuzích, když jsem se ptala, kde se to dělá, tak mi řekly, že SM.
Odpovědět
Pro Terez: já budu mít za svědka bráchu a můj nastávající zase sestru, vybrali jsme to tak, že jsou nám nejblíže, ani jsem nad tím nepřemýšlela a tohle slyším prvně, dokonce mám kolegyni, která když se vdávala měla za svědka bráchu a její muž měl taky bráchu, takže tam stáli dva chlapi a nikomu to nevadilo, to kdybych měla dodržovat všechno, tak se ani nevdám, třeba že má sedět vedle nevěsty v restauraci u stolu rodiče ženicha, to tak, já tam chci a budu mít svoje rodiče a manžel at si tam má své.Taže na nějaké tradice se můžu vykašlat, udělám si to po svém a at si říká kdo chce co chce, takže se řiď sama sebou , to co chceš ty, vždyt je to jedno,nikomu to vadit nebude, těší se přece na tebe a nebudou řešit, jestli jsi náhodou neměla mít svědkyni.
Odpovědět
Lilo, beru to podobně. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vanilko, kdybych si mela vybrat cloveka nejblizsiho na svedkovani, byla by to urcite mama....ale preci jen by si to mela uzit jinak, nez koukat pri obradu neveste na zada,takze ji toho usetrim :-) Mimochodem, ja delala pred rokem svedkyni tatkovi :-)
Odpovědět
Já to asi přepískla s tou tradicí...tak jsem to nemyslela. Mně osobně (a mým kamarádkám a příbuzným a tak, prostě lidem v mém okolí) přijde PŘIROZENÉ, že nevěsta má svědkyni a ženich svědka. Na tradice taky kašlu (měla jsem kolem krku perličky protože se mi hodily, neměla jsem nic starého-protože se mi to nehodilo, neměli jsme chomout a neunášeli jsme nevěstu), ale prostě citem se mi líbilo, aby i svědci byli v páru (nehledě na to, že jsme měli svatbu v kostele a svatebčani mi tvořili špalír, takže šli v dvojstupu a jaksi kluk s klukem...;-)) Každá z nás si to udělá jak chce a jak to cítí ona. Jen jsem napsala, co si myslím já (ostatně na zdejších albech má většina nevěst taky svědkyni) a kupodivu jsem tu najednou sama, no neva:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vanilko, nemyslim ze bys tu byla sama...ja mam treba taky svedkyni, ale ne proto ze by se to tak nejak cekalo, ale protoze je to pro mne blizky clovek, se kterym muzu mluvit o vsem a vzdycky mi poradi, nebo mne probudi do reality :-)
Odpovědět
Yenn, to udělal taťka hezky:-) Mojí kolegyni se před dvěma lety znova vdávala máma a ani ji (ani její sestru) na obřad nepozvala:-( Mají dobré vztahy, ale jen ze zášti k manželovým dětem, které by tedy musely jít taky, obětovala vlastní holky. To mi přišlo dost unfér. No, ale jak říkám, každá nevěsta je jiná:-D
Odpovědět
Jo, jasně, v pohodě:-) Já jsem se neurazila, jen mě překvapilo, co nevěst tu najednou má chlapa za svědka, když v albech má skoro každá nevěsta za sebou holku:-D A navíc, podpořeno tím, že prostě já to nikdy neviděla jinak, tak mi to přišlo zvláštní.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to je tady drsny :-( Mne se nelibi takove to: Kdyz pozvu tuhle tetu, tak tech dalsich 15 musim taky.....jsem rozhodnuta pozvat opravdu jen lidi se kteryma se stykam a mam je rada....ni uvidim jaky vitr mi v tom rozhodnuti udelaji rodice,ale ja se nedam :-) Jooo tata to mel vymyslene dobre....ja delala svedka jemu a bracha neveste :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?