Je nutný přípitek po obřadu před radnicí či kostelem?

Ahoj holky měla bych na vás takový dotaz nevím jak a kde je toto zvykem ale viděla jsem u nás /Liberec/jak před radnicí kde čekají další lidé kteří chtějí poblahopřát novomanželům těmto lidem se poté nabídne koláček a přípitek.Jelikož už tuto zkušenost mám ze své první svatby za sebou chtěla bych slyšet váš názor zda to není neslušné nebo neuctivé kdybych tento zvyk odbourala,pro mě je to další zaukolování někoho z hostů aby těm co příjdou ze známích před radnicí nabídl koláček a přípitek není to o tom že bych byla lakomá jen se na to dívám jak na zbytečnou věc pokud se mýlím nechám si poradit děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme mít po ruce jenom koláčky... a pro příbuzné nějakou minerálku, aby přečkali v klidu focení. Ale přípitek teda ne, to až na hostině.
Odpovědět
clifulka:Tak na hostině to je samozřejmost mě se spíš jedná o ty lidi co příjdou ne jako hosté ale prostě jen poblahopřát.Je u vás taky takový zvyk?
Odpovědět
Profilova fotka
rozalie7: Shodou okolností mě čeká také svatba v Liberci. Já s sebou raději do auta něco vezmu, alkohol doma nepijeme, takže nějaké lahve, co jsme dostali jako vánoční dárky atd. máme k dispozici a aspoň se jich zbavíme. Nakoupila jsem si i kelímky a když bude zájem, tak každému prostě naliju, myslím tedy především těm, co přijdou jen pogratulovat. Koláčky také vezmeme. Beru to jako poděkování, že si udělali čas.
Odpovědět
sarka24:Tak to máš asi pravdu něco na tom je ale moc jsi mi to neulehčila :-( ale fakt nechci být neslušná nebo vypadat blbě když by někdo přišel.
Odpovědět
Profilova fotka
tak to jsem ještě neslyšela s tím přípitkem s gratulanty co nebudou na hostině... ani to rozdávání koláčků po obřadě, byla jsem na různých svatbách, v různých městech a krajích, ale nikde jsem to neviděla u nás dostanou koláče lidi co nebudou na hostině (v práci, pár známých)týden před svatbou a ti co budou na hostině ti dostanou výslužku při odchodu z hostiny
Odpovědět
tenhle zvyk není o tom že se po obřadu rozdávají krabice s koláčkama...je to o tom že ti lidé které jsi nepozvala na hostinu a oni se na tebe přijdou podívat a osobně ti pogratulovat tak jim nabídneš panáčka alkoholu na připití a koláček na chut ... ;-) mě to přijde takové milé , ale nutnost to určitě není ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
a co za alkohol by to mělo být? a bude na to vůbec čas? a to bych si jako s každým měla připít?
Odpovědět
ahoj, díky za tip :-) já někoho pověřím, ať vezme asi koláčky pro ty, co jdou jen na obřad... alkohol pro přihlížející gratulanty asi ne. Jinak jsem na několika svatbách zažila různé věci. Jednou měl nějaký strejda dvě skleničky a flašku a tak porůznu naléval a připíjelo se (ještě i před obřadem a všichni jen z těch dvou skleniček :-D), ale většinou to byla ta nejbližší rodina a přátelé.. Na jiné svatbě byly asi tři kolující krabice s koláčky, zatímco se novomanželé v parku okolo fotili. A jiná známá měla malé pohoštění pro všechny příchozí - každý dostal skleničku sektu a nějaké jednohubky se daly vzít. Ale ta byla z cateringový firmy, tak to se asi moc nepočítá :-) A jiná známá všechny co došli pozvala na skleničku a takový mini raut (jen studené - saláty, jednohubky) do přilehlé restaurace. S kamarády pak pařila až večer někde úplně jinde.
Odpovědět
mmarch: samozřejmě že nevěsta nebude se všema chlastat to by byla za chvilku na plech...:-D většinou se pověří nejakej ukecanej , milej člověk co štamprličku nabídne...co je to za alkohol to záleží co si vybereš...vetšinou se nosi jedna flaška nečeho tvrdšího pro pány (třeba slivovice nebo vodka) a něco pro dámy(jelzin, berenzen...) co jsem chodila na svatby tak na ty flašky měli takovej super košík kam se vešly přesně dvě lahve...mělo to ucho... a malý plastový panáky ;-) koláčky do krabičky nebo do košíčku...a taky dát milé osobě at je nabídne známým... a ono se to dává i hostům co na hostinu jdou...co vím tak si lidi rádi dají ;-) čas na to je když se fotí nebo když vycházíš z radnice, kostela tak jak ti lidé gratulují nefofruješ hned do auta... ;-)
Odpovědět
my zveme všechny i na obřad, i pak na raut, přípitek u zámku asi dělat nebudeme, oni si to tam nechají náležitě zaplatit ; ) ...taky by mě zajímalo, jak je to s házením okvětních plátků a rýže...vyšli vám v tom vstříct? někde to třeba nechtějí povolit, asi se jim to nechce uklízet ; )
Odpovědět
Profilova fotka
na to jsem se taky chtěla zeptat, jestli povolí aby malá družička co půjde přede mnou mohla házet lístky uvnitř obřadní síně, jinač házení rýže venku před zámčkem už je snad v pohodě, už je to venku, to uklízet nemusí, navíc by ta zrnka rýže asi ani nenašli :-D :-D
Odpovědět
s těma okvětníma plátkama je to horší , oni totiž když se zašlapou ...jako že je to nevyhnutelné tak na koberci zůstavájí šmouhy a dolu to jde hrozně špatně...stejně jako na každé jiné podlaze jakmile se to rozšlape tak je to na vytření...a drbání rýžákem... :-| tak se jim moc nedivte že to nechtějí uvnitř povolit... ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Ahoj holky děkuji za vaše odpovědi takže půjdu opět koupit umělá štamprdlata dvě flaši a krabičku koláčků seženu koš proutěný a uvidíme
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky, my jim tedy dáme koláčky po obřadu, když budou čekat než se nafotíme, a nad alkoholem jsem teda neuvažovala, to asi ne. My asi budeme celkově abstinentská svatba, skoro nikdo z rodin nepije, jen kamarádi až přijdou večer. :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?