Zajima me Vas nazor!

Projizdim pinteresty, ruzne inspirace na google, fotky svateb ze zahranici a nemuzu si pomoct, ale citim ze je mezi ceskem stale velka prospast. Zajima me, proc je ceske provedeni svateb tak bez napadu a "prizemni", zda je to pevne ukotvenymi tradicemi, tradicnimi nevestami apod? Nebo je to cenou, či proto, ze se Vam tento typ dekoraci proste nelibi? Sama svatbu neplanuji, takze treba me unika nejaky hlavni detail, proc tomu tak je.... Prikladam foto svateb, ktere ja bych rozhodne jednou chtela mit. pekny den nevesty:)
Odpovědět
Ja si myslim, ze je to predevsim cenou. V Cechach proste jde o to, aby vseho bylo co nejvic za co nejmin penez, takze same papiry, plasty, nekvalitni vyrobky z ciny...
Odpovědět
Souhlasím s @kacenkakaca . Na to aby podobnou výzdobu člověk udělal zalevno, tak musí mít hodně talentu jinde :-) ten já moc nemám, tak se mi svatba holt bude točit kolem růžové, které se ale budu snažit nepřeplácat moc :-) Svatba je sice důležitý krok, ale taky to není středobod vesmíru, takže možná i proto nebudu ladit botu každého hosta s barvou svatby a všechny stěny ověšovat našimi fotkami, hrdličkami a srdíčky :-) Bude mi bohatě stačit bílý ubrus, něco růžového jako běhoun doprostřed, do pár váziček nevěstin závoj, čisté skleničky, klasický černý oblek pro ženicha, ve kterém mu bude nejlíp a bílé svatební šaty se závojem. Jsem tradiční, nejsem nejbohatší, ale vdávat se chci :-)
Odpovědět
@whiteaffair Myslim ze jednak je to cenou: - V Americe je prumerna cena svatby 30.000 dolaru a prumerny rocni plat 51.000 dolaru - V Cechach bych rekla, ze prumerna cena svatby bude tak 80.000-100.000Kc (ale neumim odhadnout.. mozna ze to bude min) a prumerna rocni hruba mzda tak 300.000Kc.. Takze z toho plyne, ze v Cechach obecne lide utraci tak tretinu sve rocni mzdy za svatbu, kdezto v Americe vic jak polovinu rocni mzdy.. Takze to je dle meho nazoru ten cenovy rozdil, za ktery si Americane nakoupi tyhle vsechny dekorace (I za cenu toho, ze si na svatbu vezmou pujcku ci pujci penize od nekoho z rodiny). Ale jinak musim rict, ze my jsme meli svatbu velice jednoduchou a za zadne z vyse uvedenych dekoracich na fotkach bych sve penize neutratila.. protoze dekorace se po svatbe vyhodi.. Takze ja jsem obecne za dekorace neutratila temer nic.. dala jsem prednost drazsi restauraci, kvalitnimu obleku pro zenicha atd. Je to zkratka jednak o penezich, jednak o tom, co je zrovna modni, a v neposledni rade o vkusu nevesty a zenicha..
Odpovědět
Profilova fotka
Někomu se to nemusí líbit, přijde mu to přeplácané. Někdo je pro tradice, a tohle prostě v Česku tradiční není. Někdo na to nemá peníze, nebo někdo sice má ale nehodlá je utratit pouze za výzdobu. V ČR je častější, že si výzdobu chystají nevěsta se ženichem sami, to na obrázcích spíš chystala profesionální agentura....těch důvodů je mnoho....:-)
Odpovědět
Je to o financích, je to o aktuálních trendech, je to o vkusu těch dvou. A hlavně - spousta lidí to neřeší, protože to pro ně není podstatné. Některé věci mi přijdou vysloveně směšné a jsou to must-have v každém druhém albu :).
Odpovědět
Profilova fotka
@whiteaffair ja myslim, ze az svatbu zacnes sama planovat a budes koukat, jak penize frci kvapem pryc i za daleko podstatnejsi veci, nez jsou tylove zavesy na stromech a fotky v rameccich, tak Ti to bude jasne hned. :-D :-D :-D jinak samozrejme zalezi na zalozeni a financnich moznostech kazdeho paru.. ja bych svatbu v podobnem stylu nechtela, ani vydelavat miliony - radeji ty penize necham na svatebni cestu nebo porizeni neceho do spolecneho zivota (byt, ..). ovsem to uz je na kazdem.
Odpovědět
Navic nektere tyto fotky mi pripadaji vylozene pro reklamni ucely.. Treba ty zavesy nebo ty nazdobene stoly jsou pekne, Ale ty stoly uprostred lesa jsou opravdu neprakticke.. pak zaprsi.. :D.. A ty zarovky nad stolem.. no uz vidim nejaky dite, jak za tu zarovku chytne a cely to na sebe strhne.. Jako stylove se mi ty fotky libi, ale tohle je proste o mode.. v Americe je ted vsechno dreveny, krajkovy a prirodni, pristi rok to tak bude u nas a ten dalsi rok zase bude vsechno jinak..
Odpovědět
Taky o takové svatbě sním, přesně takhle nějak bych si to představovala. Ale tolik peněz nemáme a i kdybychom měli, po pravdě nejsem člověk, který za svatbu utratí tolik, už tak to bude strašně drahé. Přesto to nehodlám přeplácat organzou, "drahokamy", umělými lístky a vším možným. Výzdoba bude čistá, jednoduchá, elegantní. A místo nakoupených sarapatiček či květin za desetitisíce radši pozveme hodně hostů ;-) Svatba se dá udělat jednoduše a levně - a levně nemyslím, že nakoupím levnější věci, spíš že je nekoupím vůbec a vystačím si s jednoduchou a přitom hezkou výzdobou :-)
Odpovědět
@ttm Souhlas.. Myslim, ze nektere nevesty by se z nasi svatebni tabule asi slozily.. meli jsme ciste bily ubrus, ciste bile ubrousky, male sklenicky s kvetinama a male svicky.. a to bylo vse :)
Odpovědět
@karlajasmine Budeme to mít podobné, čisté bílé ubrusy, ubrousky tedy tmavě modré, na stolech budou akorát vázičky se žlutými květy a už jen talíře a sklo. Čisté, jednoduché a přitom hezké :-)
Odpovědět
@whiteaffair Já si na rozdíl od ostatních nemyslím, že přeplácanost a nevkus nutně souvisí s penězi. Ano, samozřejmě, že kvalitnější věci obvykle víc stojí (například bohatá květinová výzdoba stojí opravdu hodně, stejně jako ten stojan s kyticí, co máš uveden jako příklad), na druhou stranu ale nikdo nikoho nenutí mít tuny organzy a ladění kravaty ženicha s ubrusy taky není o penězích. ;) Já myslím, že je to především o vkusu a pak částečně taky o tradicích. Mně by třeba nikdo nedonutil mít svatbu v kulturáku nebo tělocvičně a popravdě, ani spousta restaurací se mně osobně na svatbu nelíbí (osobně třeba nesnáším, když jsou vidět tácky s logem firmy, slunečníky s logem Plzně, Gambrinusu apod., chladící boxy se svítícím názvem Coca Coly...to vše bude připadat ostatním jako malichernost, ale mně to vadí :). Když porovnám cenu naší svatby a svatby některých mých známých, tak si dovolím tvrdit, že za stejné peníze jsem já měla vkusnou svatbu, zatímco jiné kýč. Tak ať mi nikdo netvrdí, že je to hlavně o penězích. Není. ;) P.S.: Třeba dekorace svatebního stromu, co jsi uvedla, mi přijde levná a efektní.
Odpovědět
@karlajasmine Také jsme měli velice jednoduchou tabuli, ať žije bílá a stříbro. Osobně nesnáším urputné ladění košile, kravaty, kytice, barevné ponožky a podobně. Less is more - méně je více. Nadčasovost a klasika bude krásná i za třicet let.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Přece nebudu dělat svatbu v takovém stylu jen proto, že je to někde jinde moderní? Myslím, že každá z nás si dělá svatbu podle svých představ a nemyslím si, že jsou v něčem horší. Každému se líbí něco jiného.
Odpovědět
@simone5 S tím musím docela souhlasit. Podle me to je hodne o cene a lacinosti a lacinost je podle me nevkus. To jsou ty umele kaminky, prekycene svatebni stoly, umounene barevne ponozky, svatebcane sladeni do barvy s ubrousky, vyber prostoru a jejich vybaveni. Myslim, ze ceske svatby, kdyz pominu financni stranku veci, pusobi lacine bez ohledu na to, kolik staly.
Odpovědět
Strašně se mi líbí tento americký styl svateb!!!Úplně ho miluju!! Vždycky když koukám na USA film o svatbách, tak slintám.. :-D :-D To ví že bych ráda měla takovou svatbu, ale je to opravdu o financích a u nás v ČR bych řekla taky velký problém sehnat tak hezký dekorace!!! Jedině snad vše objednat s ciziny.. :-)
Odpovědět
Je tezke srovnavat ceske a zahranicni prostredi. Priklanim se k nazoru, ze za to muze cena a take i pristup majitelu zarizeni, kteri na pripravy nemaji cas i financni prostredky, nebo je jen nechteji pouzit? Tezke hledat pricinu. Mozna veci jako pismenka z korku, ponozky, kapesnicky, a podobne veci, ktere podle me nejsou dulezite, stoji nevesty vic prace, nez kdyby se novomanzele zamysleli nad celkovym usporadanim svatby a vytvorili vysledny dojem.
Odpovědět
@kacenkakaca Přesně tak, moje řeč! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ono spousta dělá jednak cena, druhak umístění - ono ne každý má možnost udělat svatbu "v lese" nebo na vlastním pozemku, ve třetí řadě počasí, které u nás není zrovna třikrát stálé a v neposlední řadě i náročnost - třeba když se podíváte na ty žárovky - ono je to hezké, ne že ne, ale hromada drátování, tzn. třeba dostatek zásuvek či někoho velmi zručného, kdo si rozumí s elektrikou. Jinak ty krajkou polepené vázičky a svícny bývají k vidění, využití juty aj. materiálů sem tam je vidět taky - jenže strašně záleží na prostředí, kam to dáte - do klasické restaurace či nějaké hotelové/pko místnosti to je jak pěst na oko.
Odpovědět
Za mě: samotné zahraniční aranžmá se mi prostě nelíbí, je to až kýčovité (asi jako styl amerických Vánoc). Asi jsem konzervativní Češka, co má ráda jako i v jiných příspěvcích bílou klasiku, nepřeplácanost....a hlavně si nedovedu představit, že bych dala za takovouto výzdobu x tisíc korun, které opravdu mohou sloužit jinde...já sama budu mít klasické, pro Vás možná nudné, bílé ubrusy, doplňky na stůl v bordó barvě, jednotlivé gerberky ve vázičkách a pár svíček na večer... Ono někdy je méně mnohem více, než si možná myslíte...a v tomto případě lze i za přiměřený obnos udělat hezkou výzdobu na svatbě, svatební tabuli apod...
Odpovědět
@whiteaffair Jak už tu hodněkrát zaznělo, podle mě jsou hlavním důvodem peníze. Američané jsou navíc zvyklí si na každou prkotinu brát půjčku, takže i tyhle nádherné svatby jsou myslím ve většině případů prvním společným dluhem novomanželů. Češi jsou holt praktičtější :-) Já zase trnu z jiné věci, a to jsou tiskoviny. Je to asi moje profesionální deformace, že těmhle věcem věnuji víc pozornosti, ale z většiny samo-domo vyrobených pozvánek, oznámení, cedulek na stůl atd. mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Přitom pozvánka je to první, co hosté ze svatby uvidí, tudíž by měla svým zpracováním dopředu udat tón celé svatby. Ale třeba se časy změní a nevěsty si k drahé svatbě na zámku objednají i profesionální svatební oznámení, šité na míru :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@whiteaffair Dle mne je to kombinace vkusu/nevkusu, penez, tradic a ochoty vybocit z prumeru a udelat neco jinak :-)
Odpovědět
O nás každý náš host ví, že si na drahé věci nepotrpíme. Nemáme rádi utrácení ani v běžném životě, nechodíme v drahém oblečení, nejezdíme v luxusních autech a nechodíme do restaurací. Pro nás je to úplně zbytečné. Raději ušetříme na výlety a zážitky. Měli jsme možnost vidět za směšné peníze velkou část USA nebo Skandinávie (protože i tam jsme většinou spali pod stanem). Bez problému jsme si mohli zaplatit i noc ve velmi luxusním hotelu ve Vegas (pro zážitek). Od naší svatby tak nikdo nečeká, že budeme mít honosné jídlo a spoustu drahých květů ve výzdobě. Bude obyčejná, jako jsme my obyčejní. Pro nás je opravdu hodně zbytečné za jeden den utratit velký obnos. Raději ty peníze ušetříme na kuchyň, výbavu pro miminko, prostě užitečnější věci. Proto po večerech vyrábíme oznámení, krabičky na koláčky, ... I ta výzdoba bude papírová. Chtěli jsme únorovou svatbu a ta bude především o efektu zimních hor, o vůni svařáku a o všudepřítomné čokoládě.
Odpovědět
@simone5 @kacenkakaca súhlasím s holkami. Svadba nemusí byť honosná a drahá, aby bola pekná. Problém je, že vačšina neviest si objedná nekvalitné princeznovské šaty z číny a za ušetrené peniaze kúpi organzu a kamienky. Nechcem nikoho uraziť, verím, že sa to niekomu páči a predovšetkým - svadba je o láske a nie o výzdobe.
Odpovědět
V Čechách chybí vkus, cit pro detail, kvalitu a hlavně osobitost, originalita,.... Není to podle mě až tak otázka peněz. A taky myslím, že je tu nějaký princeznovský komplex, no a když chcete být na svatbě princezna, jak má vypadat ten zbytek :)
Odpovědět
Myslím že je to hlavně odlišnou kulturou. Každá země má jiný vztah ke svatbám. V Americe (odtud asi pochází fotky v úvodu) je to nejdůležitější den v životě, na který klidně rodiče spoří dětem od narození, je to u nich hlavně o tom se ukázat, pozvat co nejvíc lidí a nebojí se za to utratit neskutečný peníze a pořídit si koordinátora. Když si najdeš fotky z jiných zemí (např. z východu nebo Afriky), bude výzdoba vypadat zase jinak. Taky je to výběrem zboží a služeb, který je v ČR žalostný. Proto si nevěsty spoustu věcí objednávají ze zahraničí a tvoří domácí oznámení. Stačí se podívat do svatebního salonu nebo na běžné cukrárny a jejich dorty.. A za třetí je to o vkusu. Mě přijde výzdoba na fotkách kýčovitá a nikdy bych neutrácela těžký prachy za výzdobu - co s tím po svatbě?
Odpovědět
Profilova fotka
@whiteaffair ja si myslim ze je to dane i lokalitou.. Je nadherne nazdobit si venku strom a udelat si krasny teply vecerni obrad, svitilny, lampiony,svicky a pod..Mela bych spoustu krasnych napadu ktere ale na svatbu nepouziju protoze do posledni chvile nebudeme vedet zda bude hezky ci nikoliv..uz davno neplati ze mi bude o letni svatbe vedro napadnuti posledni leta je daleko hezci kveten a cerven nez cervenec a srpen letos byl zase nadherny naprosto dokonaly podzim ktery se tu uz nejaky ten rok neukazal
Odpovědět
@lemona No a vidíš, ale tohle ti řekne každý dodavatel u všeho: že fotky jsou jediné, co ti zbyde, že prstýnky jsou na celý život, že video jako jediné zachytí ten živý moment, že květiny dodají noblesu, jedině kvalitní šaty vypadají hezky a jsme tam kde jsme byli. :) Takže s tebou souhlasím ohledně oznámení, ale myslím si, že se to vztahuje na celou svatbu. Jak už napsala @kacenkakaca, ani tak nejde o peníze, ale o tu lacinost. Svatba může být skromná a nádherná stejně tak jako může drahá svatba působit lacině. A na mě většina svateb tady působí lacině...
Odpovědět
@simone5 Zajímavý úhel pohledu :-) Možná je to i kvůli tomu, že lidé, kteří si můžou dovolit zaplatit profesionální servis nemají čas trávit čas na diskuzních fórech, páč jsou zaměstnání vyděláváním těch peněz :-D Já třeba miluju ukázky na webu květinářství Frezia Fleur (jde lehce vygooglit), tam jsou fotky originálních a určitě nelaciných svateb - a většinou jsou to české svatby. (Já sama jsem od Frezia Fleur měla květinovou výzdobu svatební hostiny, a byla fakt dokonalá, i když jsem se se svým rozpočtem určitě schovala do kapsy jejich obvyklých svateb).
Odpovědět
Může to být cenou, ale přiznám se, že i kdybych na to peníze měla, asi by se mi nechtělo něco takového chystat. My to pojali spíš jako takové širší rodinné posezení a odpovídá to i naší nátuře - svatba pro mě byla celkem důležitá,ale svatební den zas tak moc ne...takže nakonec souhlasím s luj89, možná víc než otázka peněz je to otázka kultury.
Odpovědět
@zhu Nevidím nic špatného na tom mít princeznovské šaty. Prostě se mi ten typ šatů líbí a pokud mi bude nějak rozumně slušet, tak si ho ráda vezmu na sebe. Stejně tak se mi ale líbí i šaty jiné a nebudu za to někoho odsuzovat a hned házet do pytle, že nemá vkus a jak bude asi vypadat jeho svatba .. :-) a jak má tedy vypadat svatba, kde chce být nevěsta za mořskou pannu, vílu, holku z minulosti ze 60.let nebo antickou bohyni ? :-) :-D Co je teda předpoklad k tomu, že má ta holka vkus? :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?