Rustic Svatba: Kaštany a Obilné klasy

Hezký den, zajímají nás názory na použití přírodnin na svatebním stole při hostině. Ad.: Obilné klasy: Je pravda, že jsou to nevhodné dekorace, z všichni hosté začnou po chvíli kýchat a slzet? Ad.: Kaštany: Chtěli bychom po stole pohodit pár kaštanů, ale trápíme se jejich svěžím vzhledem, protože nejhezčí jsou sotva pár hodin či dní po vyloupnutí. Svatbu máme až na konci října. Jak je tedy dobře uskladnit nebo uchovat jejich lesklý vzhled?
Odpovědět
Kýchat a slzet můžou hosté i po běžných květiinách - asi bych udělala průzkum (pokud tedy neplánujete třeba 200 hostů), zda někdo netrpí silnou alergií a svědkyni bych do kabelky přibalila zirtec. Jinak běžnému nealergikovi by oči slzet neměly. A kaštánky - doporučuji do chladu před svatbou si namastit ruce sádlem a a promnout v nich kaštánky (když se použije jen maličko, nebudou příliš mastné a budou se krásně lesknout jako právě utržené), ale můžou potom zamastit ubrusy (použila jsem to na dekorace k jiné příležitosti). Jinak je to moc hezký nápad :-)
Odpovědět
Ad.: Obilné klasy: Alergik je ženich sám;) Ale při několika hodinách strávených s obilnými klasy při jejich sběru i při jejich sušení se nic neprojevilo;) Takže díky za názor;) Ad.: Kaštany: Díky za tip, pokud někdo "kydne" na stůl omáčku či mastný kousek nějaké dobroty tak se to dá vyprat ne? Čili usuzuji, že pár kaštanů by snad nemělo nijak vadit? Děkuji za Vaše rady!
Odpovědět
Profilova fotka
Obilí mi příjde krásné a nemyslím si, že by na něj měl mít přehnanou alergickou reakci. Kaštany doporučuji přetřít bezbarvým lakem.
Odpovědět
Obilí je alergen jako kazda jina kvetina, mozna, pokud je to susene, tak muze byt na vinne i prach nebo roztoci a podobne. Kazdopadne by mi to nedelalo starost, pokud mezi hosty neni někdo vylozene prudce alergicky. Jinak kastany, jak uz bylo psano, namastit. Sadlem ci kokosovym olejem, zlute oleje treba ze slunecnice mohou delat trvalejsi fleky.
Odpovědět
@pavelsoucek Dobrý den, obilí je alergen, avšak nejsilnější v době "květu" a sklizni, podobně jako traviny. V sušené podobě by pro alergika mohl být problém s prachem či plísní, ale nemyslím, že množství několika klasů v dekoraci na svatební tabuli by alergika nějak vážně ohrožovalo, obzvlášť, pokud je nebude mít "přímo pod nosem", pro zdravého jedince žádné riziko nehrozí. Pokud jde o kaštany mělo by stačit je vyleštit suchým bavlněným hadříkem - vyzkoušeno na starších kaštanech a lesknou se. Nebo je možné nahradit lak floristickým leskem na listy (běžně se používá i v domácnostech na listy pokojových květin) :-)
Odpovědět
Děkuji všem za rady. Kaštany jsou nasbírány :-) Jen otázka:... s tím lakováním či maštěním sádlem. Až den před samotným aranžováním výzdoby, nebo hned po sběru? Ad_delafleur: "mělo by stačit je vyleštit suchým bavlněným hadříkem - vyzkoušeno na starších kaštanech a lesknou se" Jen hadříkem? Žádná leštící látka (sádlo, atp.)? Chtěl bych docílit aspoň podobného vzhledu jako po vyloupnutí ze slupky. A co dělat s kaštany hned po sběru, aby se nescvrkly, nezkrabatěly na povrchu. Svatba je přesně za 1 měsíc. PS: Díky za tipy;)
Odpovědět
@pavelsoucek zkoušela jsem leštit opravdu jen suchým hadříkem a lesknou se :-) jestli ale chcete mít "jistotu", že se budou lesknout, vyzkoušejte zmíněný florisický lesk na listy (v květinářství sprej cca 90,- Kč - zbytek jistě využijete doma na pokojovky), výhodou je, že nemastí tak jako sádlo, navíc můžete v případě potřeby stříknout i "za minutu dvanáct"
Odpovědět
Dějkuji za radu delafleur. Jen ještě připomenu část mého dotazu: "Co dělat s kaštany hned po sběru, aby se nescvrkly, nezkrabatěly na povrchu? Svatba je přesně za 1 měsíc." Jde mi o to zda lak aplikovat hned po sběru nebo je nechat prvně uschnout?
Odpovědět
@pavelsoucek Pokud je člověk alergik na pyly bude kýchat ze všech květin. Prodávají se umělé klasy, které vypadají jako živé. Pokud trváte na přírodních, tak přelakovat. Totéž z kaštany - přelakovat. Ale úplně nejpřesněji Vám to řeknou v květince.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?