Svědek není čech a neumí česky + dotaz o kytce

Pěkný den, vím, že tady o tom je už pár témat. Přečetla jsem je, ale v podstatě jsem se nedozvěděla odpověď. Proto bych chtěla poprosit aby mi odpověděly ženy co odpověď na tuto otázku OPRAVDU ZNAJÍ. Čili se s ní nějak setkaly. Jde mi o to, že partner má nejlepšího kamaráda Itala. Nerozumí česky skoro nic. Myslím, že nebude problém mu vysvětlit, že až na něj zamáváme, tak se podepíše tam kam mu ukážeme. Ale, jak říkám, nebude vědět jediné slovo co se tam bude říkat. MŮŽEME SI JEJ TAM VZÍT BEZ TLUMOČNÍKA? Za tlumočníka opravdu nechceme utrácet a ani se nám ta představa nelíbí. Vím, že u ženicha to nejde, nevím jestli u svědka. Přeci jen podepisuje právní dokument, tak asi není dobře, že nerozumí. Ale je to jen svědek.... tak nevím. Pokud bychom museli mít tlumočníka, tak si partner vezme za svědka někoho jiného. Druhý dotaz se týká květiny pro nevěstu. Jak vy tuto věc vnímáte? Já se tím teď probírám a vlastně jsem došla k tomu, že ji ani moc mít nechci. Ano, je to tradice, ale to je spousta věcí, které neuznávám nebo neřeším. Svatbu bychom měli mít jenom podle sebe ne? Nerozumím jejímu významu, kromě házejí (budu tam mít asi 1 svobodnou kamarádku, tak komu bych to měla házet???) je to věc co všude taháte, máte díky tomu pořád plné ruce, řešíte kam ji odložit atp. Kamarádka ji měla a vypadalo to divně, neuměla ji nějak držet, takže tak nějak plandala a na fotkách ani není nějak extra vidět. Já budu mít velmi výrazné šaty, dlouhý závoj. Takže mi přijde, že bych raději květinu prostě neměla, nemusela jí tahat, řešit, mít volné ruce na držení dlouhých šatů nebo závoje. Navíc teda upřímně, ty peníze co dnes chtějí za svatební květiny jsou naprosto nehorázné. A mě se za takovou hloupost prostě nechce utrácet, a raději bych ty peníze dala třeba do večerního rautu aby bylo víc druhů jídla nebo pití. Co vy na to?
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, jestli květinu budeš nebo nebudeš mít je čistě tvoje věc. Jestli se budeš lépe cítit bez kytice, tak ji pusť z hlavy ;-) Co se týká toho svědka, tak bych určitě doporučila zeptat se přímo na matrice, která vás bude oddávat. To bude nejjistější
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj :). Co se svědka týče, jsme na tom úplně stejně (včetně národnosti). Určitě se domluv s paní na matrice, já jsem jí vysvětlila situaci, a paní říkala, že stačí, aby věděl, kam se podepsat :-) . Mimochodem, v dubnu jsem svědčila kamarádce, co se vdávala v Rakousku. Německy umím cca 15 slov, a taky to prošlo :-) . A kytku neřeš, pokud jí nechceš, je správné jí nemít ;-).
Odpovědět
@zoos Manžel měl za svědka Araba,a taky to ničemu nevadilo,navíc matrikářka ukazuje kam se mají novomanželé i svědci podepsat :-) A s tou kyticí to je tvoje věc,já zas byla ráda že jsem nemusela řešit co s prázdnýma rukama. A bála jsem se aby mi v určitých situacích nepřekážela,ale nakonec jsem ji dala tátovi na podržení při nastupování do auta,a při zametání střepů.
Odpovědět
Ahoj, moje sestřenice si brala Španěla, za svědka mu šel jeho bratr. On uměl česky minimálně, bratr vůbec. Jediné co stačilo bylo mít všechny dokumenty přeložené plus na svatbě mít překladatele (pozor, obřad pak trvá dvojnásobek času), to překládání holt trvá.
Odpovědět
Profilova fotka
Kytka je ciste jen o tom jestli chces nebo nechces :-) ja zase nemela zadnou kabelku a tak jsem diky kytce mela zamestnane ruce :-D jde o to, aby kytka byla vhodne zvolena, jinak opravdu muze prekazet a pusobit divne.
Odpovědět
Moc nechápu tvoji předlouhou obhajobu ohledně kytice. :-) Když ji nechceš, tak ji neměj. ;-) Já kytici brala jako doplněk a místo toho jsem například neměla šperky (kromě drobných naušniček a pak snubního prstenu). Ale že bych si na nevěstu bez kytice ukazovala a dlouhosáhleto rozebírala, to fakt ne. Je mi jedno, pokud to tak někdo nemá. Se svědkem se domluvte s oddávající. Myslím, že tlumočník nebude třeba, kamarádův svědek taky nerozuměl a podepsal.
Odpovědět
@simone5 no chtěla jsem vysvětlit ty pohnutky, proč jí mít nechci. Samozřejmě já jsem proto mít svatbu podle sebe a neřešit tradice, ale ne vždy to jde. Svatba je jedna velká tradice a spoustu z nich mám ráda, jen tuhle uplně nechápu. Proto jsem to vypsala, abych zjistila co si o tom ostatní myslí, jestli mi to vyvrátí nebo potvrdí. Abych nenapsala jen "nechci kytku co vy na to". Jde o to, že o tom sama přemýšlím (tady teda nahlas) a řeším jestli ano nebo ne. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Přidáván se k verzi "svědek rozumět nemusí", máme japonce a kněz slíbil zopakovat ta nejdůležitější slova i v aj. Pokud mu nevadí podepsat nesrozumitelný papír... ;-) Pro kytku jsem, ale důvod nemám... :-|
Odpovědět
Na naší svatbě se po dotazu, jestli se chceme vzít a odpovědích, že ano, oddávající zeptal svědků, jestli to slyšeli a oni museli odpovědět, že ano. Byli dost překvapení, že se také mají vyjadřovat nahlas (říkat ano "před oltářem" v druhé řadě není moc obvyklé). Zažila jsem to i na jiných svatbách, ale jen v našem městě.
Odpovědět
@digydigy To je asi na každém oddávajícím. Já jsem to teda ještě nikdy neslyšela.... Jinak s kytkou je to zvláštní. Řekla jsem to mámě, že nechci mít kytku a ta řekla, že to je nesmysl. Že to je to NEJDŮLEŽITĚJŠÍ :-DDD. Řekla bych, že v její době, kdy ona měla nejobyčejnější šaty atp. byla kytka asi to jediné honosné na svatbě nebo co :-D. Jako proč je to to nejdůležitější jsem z ní nedostala :-DDD. Já prostě nechápu smysl kytky, kromě toho že jí sebou musíte tahat. Každopádně mi řekla, že mi seženou nějakou malou za pár korun. Tak mě je to v podstatě jedno. Já jsem jen za takovou blbost nechtěla utrácet :-D.
Odpovědět
Profilova fotka
Nevesta bez nevesty je jako kniha bez textu :-D Podle me to k sobe tak nejak patri. :-) Ale kdyz ji nechces tak ji nemej
Odpovědět
Profilova fotka
Na stránkách MČ Brno - Židenice jsem našla, že pokud cizinec neumí česky, musí být soudní tlumočník: http://www.zidenice.cz/urad-mestske-c... Soudní tlumočník nutně být nemusí, může tlumočit i někdo "z rodiny", kdo je toho schopen a kdo složí slib do rukou matrikáře: http://www.mvcr.cz/clanek/uzavreni-ma...
Odpovědět
Článek se načítá
@l_a_u No to se ale děje jen když je to jeden ze svatebčanů. Mě šlo pouze o svědka.
Odpovědět
Mimochodem jak to dopadlo s tou kytkou, jsem se ptala mamky a ona hned "no to ne! kytku musíš mít, ta je NEJDŮLEŽITĚJŠÍ" :-DD jako proč je nejdůležitější jsem se nedozvěděla, ale prej mi jí koupí :-DDD
Odpovědět
Profilova fotka
@zoos Vždyť to tam píšou... Cituji: "Svědkem může být pouze osoba starší 18-ti let. Může být i cizinec, pokud neumí česky, musí být u sňatku soudní tlumočník."
Odpovědět
@l_a_u Nevím no, zase tady někteří psali, že prostě to tak neměli. Že neměli tlumočníka, navíc - jak to zjistí, že neumí česky? Já jsem byla svědek a nikdo semnou o ničem nemluvil. :-D Kdybych neuměla česky, nikdo to neví :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@zoos Však já nepsala, zda se to všude kontroluje nebo ne. Já jen psala, že jsem na stránkách matriky našla, že i svědek musí umět česky. Spíš jsem to chtěla jako varování, co by mohlo nastat, abys pak nebyla překvapená.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?