Dobova historicka svatba

Profilova fotka
Ahoj všichni, ráda bych nějaké rady a nápady jak na svatbu v konkrétním historickém období? Přítel se vyjádřil, že by rád dobovou svatbu - konkretneji z dobou Marie Terezie. Já bych to zařadila někam do baroka-Rokoka. Osobně se mi ten nápad líbí, ale nějak nevím jak na to. Určitě chci šaty maximalne realne z te dobaximalne realne a to se vším všudy.Myslíte že by to šlo? A nevím jak s oblečením ženicha, jestli by musel mít nějakej spešl oblek (to ani nevím kde bysme sehnali - asi nechat ušít) a nebo klasickej oblek + vesta a nějakej cylindr, vycházková hůl,...?? Máte někdo nějaký nápad? Názory? Jinak svatba bude na zamku,na přelomu července a srpna.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud by měl mít jen oblek a vestu, klobouk..tak to hoďte do 19 století. Baroko a rokoko bylo co do oblékání mužů úplně jiné, tam by bylo náročné jen sehnat boty.A ušití barokních nebo rokokových šatů pro nesvěstu taky.I když ty se dají půjčit, třeba v divadle. A jak by byli oblečení svatebčané? Dobové svatby, pokud to nemá být jako špatné divadlo, vyjdou draho. Já miluju tohleto, jsem historik, romantička, měla jsem šaty korzetové, s vlečkou, cítila jsem se úplně normálně, pohodlně, ale oblíkat do toho všechny..no to by nedali. Proberte to pořádně, jakou máte představu, zda jen inspirace, nebo vyloženě realistické. Doba Marie Terezie je 1740-1780.
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.trnvoku.cz/modni-prehlidky... http://www.trnvoku.cz/modni-prehlidky... http://www.kultur-kontakt.cz/pujcovna...
Odpovědět
Profilova fotka
@fanda17 Máte k historickému období nějaký zvláštní vztah? Zažila jsem svatbu členů skupiny historického šermu - oni i jejich blízcí měli kostýmy. V takovém případě mi svatba v kostýmech připadá opodstatněná. V jiných případech si nejsem moc jistá, jestli byste za několik let nelitovali. Víc se mi to nechce tahle svatba veřejně rozebírat, přece jen nebyla moje. Pokud máš zájem o detaily, tak přes zprávy. Nicméně pokud si to skutečně oba přejete, tak by to určitě šlo. Ale bude s tím mnohem více práce. Buď si můžete nechat ušít, nebo zkusit půjčovnu kostýmů. Nebo se spojit s nějakou skupinou šermu, jestli by neměli něco "lepšího", co by vám mohli půjčit.
Odpovědět
@andelka spolužačka měla svatbu v empírovém stylu - jen ona a ženich (se vším všudy), ostatní hosté byli oblečeni normálně. Nebyla jsem tam osobně, znám to jen z fotek, ale přišlo mi to pěkné, nijak mi nevadilo, že nebyli v dobovém oblečení všichni. Ale rozhodně taková svatba by musela být promyšlenější, než kdybyste si jen půjčili šaty a oblek z půjčovny. Souhlasím taky s tím, že baroko/rokoko by bylo na provedení docela náročné. Gotika, empír, první republika by mohly být jednodušší (historička nejsem :-) ).
Odpovědět
Profilova fotka
Na empírovou svatbu člověk aspoň nemusí řešit krinolínu, která jinak by k slavnostním šatům měla být (nižší vrstvy je nenosily, tam by stačily spodničky). A i doplňky, boty a účes se dá udělat více reálně. K barokní svatbě by musel být náročný účes, nebo paruka.I pro chlapa :-N Pro reálnější představu doporučuju knížky z dějin odívání od Ludmily Kybalové (Barok a rokoko, Od empíru k druhému rokoku)
Odpovědět
Profilova fotka
@andelka ahoj adelko chceme to realné jak já ženich svetci a par nejbližsich
Odpovědět
Profilova fotka
@fanda17 no, tak to buď se poptat v půjčovně kostýmů, nebo v divadle. Bohužel ale pochybuju, že by to vyznělo úplně reálně, ale záleží na kvalitě. Kolikrát mi ty kostýmy přijdou..no jako kostýmy, komediantské. Vybírala bych uvážlivě. A dotáhla to včetně bot, šperků, doplňků, účesu..a bacha na spodní prádlo, je poznat kdo má korzet a kdo ne, vypadá to pak jinak než by mělo. Anebo nechat ušít, ale to je majlant a málokdo to umí.
Odpovědět
Profilova fotka
@l_a_u ahoj chceme to co nejrealnějsi a llidne si ty šaty nechame ušít
Odpovědět
Profilova fotka
@andelka to urcite ano nechala bych ty šaty šít a sampzřejme s origo korsetem
Odpovědět
Profilova fotka
@fanda17 jaký plánujete rozpočet? Ušít několik historicky věrných kostýmů bude drahé, pokud se nemá šidit na materiálu a detailech (a to je hned vidět), Co potom s nimi budete dělat?
Odpovědět
Profilova fotka
Origo korzet stojí tisíce, šaty to samé. Boty taky nebude úplně sranda sehnat.
Odpovědět
Profilova fotka
Rozpočet mame dost vysoky a šaty si pak nechame na ruzne akce historiku
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Období Marie Terezie spadá spíše do rokoka. Pokud si budete chtít nechat šaty ušít, doporučuji čerpat inspiraci spíše z obrazů dobových malířů nejznámější je asi François Boucher, ten byl zaměřený na malbu postavy, takže šatů bude mít namalovaných určitě dost, abyste našli nějaké pro inspiraci k ušití. Ale měly by tak být laděné alespoň družičky (tam třeba půjčit šaty z půjčovny kostýmů), pokud byste chtěli, abyste měli dobovou historickou svatbu celkově, doporučila bych spíš období první republiky, dá se to hezky zkombinovat i s hudbou - swingem a jazzem, který má rád skoro každý, navíc většinu svatebčanů celkem jednoduše ukecáte, aby se do této doby ladily - u žen stačí, když si udělají lokýnky a vezmou si áčkové šaty po kolena a pánové akorát vymění kravatu za motýlka :-). Navíc tam můžete začlenit i secesi, která v meziválečném období ještě trochu doznívala. Ale nevím, jestli se Vám toto období líbí... Čtu, že rozpočet není problém, jako problém vidím to, že s Vámi nebudou svatebčané ladit. To je třeba asi nějak pořešit. Pokud bydlíte v Praze, doporučuji si zajít do Umělecko-průmyslového muzea, kde jsou svatební šaty z různých období, začíná to myslím secesí, končí to dvěma extravagantními současnými modely. Je tomu věnována celá jedna dlouhá místnost :-) Já jsem si tam jednu inspiraci na svatební šaty našla, byť to tedy nakonec dopadlo úplně jinak, než jsem plánovala :-D. Je možné, že tam jsou i starší šaty, možná z toho baroka, ale budou to spíš šaty chudších lidí, pokud si pamatuju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@andelka napišem si zpravu?
Odpovědět
Profilova fotka
@huwik nene chceme to ve stylu marie terezie
Odpovědět
Profilova fotka
@fanda17 tak akcí historiků kde bych využila takové šaty bych se chtěla účastnit. Já kostýmy miluju. Fandím vám. Fakt bych se podívala po reálných oblecích, to Uměleckoprůmyslové muzeum je super nápad. Anebo ty knihy co jsem psala. Tam je popisů i reprodukcí a fotek hafo. Dala bych si pozor, aby to bylo fakt reálné, nepřeplácané, ne jako pohádka. Osobně miluju druhé rokoko, kdybych mohla, tak nosím korzet a krinolínu pořád :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@fanda17 jj, můžeme :-)
Odpovědět
Ahojky my chceme také dobovou svatbu,ale chceme středověk :-D jinak ja jsem koukala na alliexpress na saty a kostýmy ale jinak taky kdyztak nechame ušít v ČR.
Odpovědět
Profilova fotka
Koukněte na http://moda-minulosti.cz/kontakt/, paní Štěpánka Skalická šije nádherné kostýmy ze všech historických období. Nejšikovnější krejčová, co znám :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nialady diky zkusim ji kontaktovat
Odpovědět
Profilova fotka
@nialady aaaa, to je nádhera. x-) x-) x-)
Odpovědět
Profilova fotka
@andelka Že jo? Štěpánka má zlaté ruce :-) Dobové šaty už šiji jen u ní. A jestli máte, holky, fb, tak Móda minulosti jsou její stránky, kde přidává šaty, které šila. Další stránkou je pak Spolek elegantních dam, který její umělecká díla nosí na různé přehlídky a akce :-) @fanda17
Odpovědět
Profilova fotka
Skoda ze jste nerekli driv. Ted v sobotu byla v Praze sermirska burza. Pokud to zatim nespecha, doporucuju jit na tu jarni (http://www.sermirskaburza.cz/ 19.3. v Praze nebo 12.3. v Olomouci), tam chodi sermiri za vsech historickych obdobi a najde se nekdo, kdo by vam dokazal poradit co se strihu i materialu tyce a nejspis bsyte i nasli nekolik sikovnych svadlen ktere siji pro sermire a tudiz si muzete byt jisti dobovosti toho kostymu. Osobne moc lidi, kteri by delali toho obdobi v teto lokalite neznam a tudiz neznam ani zdroje odkud cerpat, ale gro nebude nepodobne jinym castem Evropy 18. stoleti (minimalne co se strihu a materialu tyce). Takze pro konkretni strihy se mrknete treba na http://store.reconstructinghistory.co... . Doplnky se asi budou lisit, ale to sikovna svadlena zvladne podle obrazku.
Odpovědět
Profilova fotka
A kdybyste to brali jo vazne, tohle vypada na dobrou publikaci: http://www.history.ac.uk/reviews/revi...
Odpovědět
Ahoj, to zní super! Akorát bych se bála, že ty kostýmy vyjdou fakt hodně draho. Zejména jestli chcete aby hosté také přišli v kostýmech. My budeme mít svatbu středověko-fantasy. Kostýmy nejsou na ušití tolik složité a nákladné. Teda až na moje šaty :D ale počítáme s tím, že půjdou obarvit a můžu je používat jako kostým na různé akce.
Odpovědět
Profilova fotka
hlavně aby vám vyšlo i počasí a lidé se v kostýmech neusmažili ;)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?