Alergie, jaké tedy prsteny?

Profilova fotka
Ahoj holky, sháníme s přítelem snubní prsteny, ale z přístupu jednotlivých zlatnictví jsem rozporuplná. Mám alergii na nikl. V jednom Vám tvrdí, že je v bílém zlatě, druhé vám říká, že je i ve žlutém zlatě a v dalším říkají, že to neobsahuje nikl ani v jednom případě. Říkali jsme si tedy, že si dáme udělat stříbrné nebo z chirurgické oceli. Dámy, byly byste tak moc hodné a a řekly mi pro a proti stříbra a chirurgické oceli, popř. jak to máte s alergií na nikl a se zlatem vy? A také poradily obchod,kde toto seženeme? Díky moc :)
Odpovědět
Profilova fotka
@teruszka Mám taky alergii na nikl, proto jsme volili palladium. Uvažovali jsme i o oceli, ale kvůli tomu, že se nedá upravovat velikost, tak jsme od toho upustili. Jinak, co se týče niklu, ve žlutém zlatě by být neměl a pokud chcete bílé, nemusíš se jej vzdát. Prsteny si můžete nechat udělat i z bezniklové slitiny, kde se pro zpevnění přidává třeba zmíněné palladium nebo jiný hypoalergenní kov. Tato slitina, ale bývá trochu dražší. Osobně bych nešla do stříbra, je měkké a snáz se poškrábe a i v něm někdy nikl bývá. Mám stříbrné prsteny a některé mi způsobily vyrážku. U zlata a stříbra se to ještě dá vyřešit potažením vrstvou rhodia, ale to se časem ošoupe a musí se obnovit. Jinak prsteny máme od Rýdla.
Odpovědět
Profilova fotka
Take mam stejnou alergii. Vahali jsme mezi chir. oceli, titanem a palladiem. Nakonec jsme zvolili palladium a nelitujeme :-) A je jeste o chlup levnejsi, nez bile zlato.
Odpovědět
Profilova fotka
@jamesie mne se to rhodium osoupe behem ctvrt roku, pak nemohu zasnubak nosit. Nedaji se ty sperky potahnout necim jinym, co tak rychle dolu nejde?
Odpovědět
Profilova fotka
@verunkaaa O ničem jiném nevím :( Ale já nejsem odborník, jenom čerpám z osobních zkušeností a hlavně z moře informací, které jsem před výběrem prstenů pročítala a zjišťovala, protože jsem řešila stejný problém. Možná je i jiné řešení, zkuste se poptat ve zlatnictví :)
Odpovědět
@teruszka Mám stejný problém. Nelíbí se mi prsteny z oceli ani titanu. Vyřešila jsem to tím, že mám prsten z bílého zlata porhodovaný, prsten sundávám při mytí i na noc. Rhodium zatím drží. V klenotnictví mi nabídli silnější vrstvu rhodia, no nakonec se na to nějak zapomnělo, ale nevadí. Zatím nemám problém. Jinak doporučuji domluvit se přímo se zlatníkem. Moje zkušenosti jsou takové, že ve větších zlatnictvích mi nedokázali nabídnout žádnou alternativu. U Rýdla slečna moc netušila, o čem vůbec mluvím, měla jsem evidentně víc informací než ona, palladium vůbec nenabídla, složení kovů neznala. V Bisaku (kde jsme nakonec koupili) byla obsluha informovanější, nicméně nemohou ovlivňovat složení slitin. Uklidňovali mě tím rhodiem, holt si to budu muset nechat čas od času obnovit.
Odpovědět
@teruszka V dalším zlatnictví (Valentina nebo tak nějak v pražském Palladiu) obsluha také netušila. Tj. můj skromný závěr - zajít přímo za zlatníkem, který zná složení kovů a možnosti a hlavně ty možnosti má, tj. může tu slitinu ovlivnit. A stejně, ten prsten se podle mě prostě nedá nosit nonstop.
Odpovědět
@teruszka No a nevýhody oceli- nejde měnit velikost, jak už řekla jamesie. Pro mě má ještě nevýhody vzhledové, prostě se mi nelíbí. Také se špatně řeže, když ti nateče prst a nejde sundat. Stříbro je měkké a nevydrží, škrábe se. Mně dokonce jeden stříbrný prsten kdysi prasknul vejpůl (uprostřed, ne ve sváru).
Odpovědět
Profilova fotka
Nosim zasnubak z bileho u zata a tak jednou ta 3 mesice se mi nahore na prste udelaji cervene maličké dva tri pupinky, dam prstynek na druhou ruku a do 14dnu zmizi, nevim jestli je to alergie nemam to porad a pod stribrem se mi to nikdy nestalo :/ spis mi to orislo jako kdyby to reagovalo s ovocnyna šťavama, vetsinou se mi to udelalo, kdyz jsem delala neco s ovocem ale na to alergii nemam, nemam zatim na nic, pokud vim. Tak taky hledam, jaky kov na prstynky udelat :-|
Odpovědět
@teruszka Záleží na tom, jaké složení kovu obsahovaly konkrétní šperky v různých zlatnictvích. Bílé zlato je slitinou ryzího zlata s dalšími kovy. Dříve se často používal právě nikl, na který můžou vznikat alergické reakce. My právě kvůli možným potížím nikl vůbec nepoužíváme a naše snubní prstýnky by proto měly být hypoalergenní. Jak prstýnky z bílého a žlutého zlato, tak ze stříbra. Můžete si také nechat šperky pokovat hypoalergenním rhodiem, potom by s alergií neměl být problém. :-) Pokud budete mít nějaké další otázky, určitě se nám ozvěte, rádi poradíme. :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?