Nevěsty, chci si na hostinu udělat nakládaný hermelín - netušíte někdo, jak dlouho dopředu ho naložit? U nás se po něm vždycky jen zapráší, takže netuším, kdy ho udělat, aby se nezkazil :-|
Tím, že jsou celé v oleji, vydrží dlouho...důležité je skladovat ve tmě a chladu ;-) ze zkušeností je třeba nechat naložené minimálně týden, jinak nejsou dost uleželé. a nejdéle nevím, my jedli hermelíny i po 4 týdnech a pořád byly dobré...
My ho dělali celkem nedávno, na oslavu narozenin, která byla v sobotu a my ho naložili v pondělí večer předtím a byl akorát! ;-) Nemám rád, když je moc rozpadlý a měkký, ale zas ani ne tvrdý a nenaložený. Utopence jsme nakládali raději už týden dopředu v sobotu.
technická poznámka na okraj: doporučuju při nákupu zkontrolovat datum spotřeby, jinak se bude nakládat a rozkládat čerstvej hermoš a jinak ten, kterýmu do konce data spotřeby zbývají dva dny :-)
Já nakládala sýr cca v polovině jeho života, ležel cca 14 dní a už mi to přišlo hodně, ale záleží, jak kdo rád :-)
Pro Hermelín rozkrojený v půlce podélně bych dobu naložení volila týden, jelikož pokud by byl již uzrálejší, delší doba by mohla způsobit přílišné změknutí a změnu konzistence. Zažila jsem však již i Hermelín nakládaný po nakrájených trojúhelníčcích (Celý Hermelín překrojíte podélně na dvě půlky a každou půlku pak zase na dvě půlky. Každou tuto půlku pak rozkrájíte na tři dílky - trojúhelníčky.) V případě trojúhelníčků je doba naložení mnohem kratší, je jedlý už za dva dni. Recept na Hermelín formou trojúhelníčků jsem odkoukala od jednoho výborného kuchaře z povolání a jinak už ho ani nedělám - je to praktické, rychlé a chuťově výborné. :-)
Recepty třeba na stránce toprecepty.cz nebo na mimibazar.cz - já si z té stránky oblíbila tento recept http://www.mimibazar.cz/recept.php?id... a je to bomba, můžu udělat jakékoliv množství a za půl hodinky je po něm, obvykle ubývá už při fázi odležení... :-D
Jinak souhlasím, že na svatbu chci také udělat formou trojúhelníčků, lépe se vytahují i jedí a samozřejmě více chytnou chuť koření a přísad, se kterými jsou naložené.
Ahojky já jsem si na svatbu taky dělala nakládanej hermelín. Měla jsem ho jenom ve sklepě kde bylo docela teplo (svatbu jsme měly v hroznejch vedrech) hermelín jsem dělala 5 dní předem a byl v akorád. Doufám že jsem ti trošku pomohla