Hostina bez tvrdeho - jde to?

Ahoj, uz delsi dobu si rikam, jestli by nesla udelat svatebno hostina bez tvrdeho alkoholu. Ted jsem ale nerazila na docela tuhy odpor meho otce, pro ktereho to pak nebude poradna oslava. Zazil jste nekdo hostinu bez tvrdeho? Jde to? Bude nas asi 30 - 40, z toho polovina rodina a pulka kamaradi. Z rodiny by to asi nikomu nevadilo, protoze zenichova rodina skoro nepije a moje tak normalne (hlavne to pivo a vino). No a s kamaradama uz name odpito tolik na jibych akcich, ze by nam absenci panaku snad odpustili. Samozrejme by byl pripitek, ruzna piva, zvazuju nakoupeni kvalitniho vina misto toho tvrdeho a ted me napadly i koktejly. Jen nechci, aby se moc panakovalo. Jo a berte to jako takove tema k uvaze - pravdepodobne budeme stejne v restauraci, kde jsou alkoholu spousty a tezko budu lidem zakazovat,aby si ho koupili...
Odpovědět
Profilova fotka
My nebudeme hradit tvrdý alkohol a cigarety:-)myslím,že to jde nealko,pivo ,víno určité stačí:-) u nás půlka lidí taky nepije tvrdý počet lidí máme stejný převážně ,ale rodina...:-)a panaký si myslím nikdo kupovat nebude:-)
Odpovědět
Byla jsem na kamarádčině svatbě, kde měli catering a tvrdý prostě v nabídce nebyl (nebo možná byl, ale já nic a nikoho se štamprlema neviděla - na stoly přinášeli lahve vína, tak jsme pili to, a protože pivo jsme nechtěli, na baru jsem celý večer nebyla). Nijak to nechybělo, zábava až do rána. Určitě to jde :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Často se to řeší i tak, že pro všechny je volně k dispozici pivo a víno a panáky jen na pozvání ženicha nebo nevěsty. Tedy když si (většinou) ženich, chce s kamarády připít (zvlášť pokud jste zvyklí s kamarády pít, tak to k tomu prostě patří), jde s nimi na bar, objedná panáka a je to. Tím pádem máte pod kontrolou jak finanční tak objemovou stránku věci :-) Stejně tak ty bys mohla na bar vzít tátu, aby měl dobrý pocit, že si s dcerou a novým zeťákem přiťuknul ;-) Jinak tedy bez tvrdého to taky samozřejmě jde, všechno jde, třeba syn od kolegyně měl svatbu s 20 hosty absolutně bez alkoholu (ani pivo a víno), protože on ani manželka nepijí a tak to "provedli" všem, ale taky skončili už v 7 večer :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My měli na svatbě pivo a víno, tvrdého jsme koupili jen po málu (asi 9 lahví) na přiťuknutí s ženichem..Tvrdé moc nepijem a nebyli jsme zvědaví na nějaké opilecké eskapády..Navíc hlásili horko takže pivo teklo proudem a dokonce nám toho tvrdého ještě zbylo :-) Hostina je zkrátka na Vás, pokud nepijete-nemějte alkohol, pokud jste vegetariáni asi taky nebudete mít klasický masový jídelníček..Je třeba si uvědomit, že je nezvete na otevření vaší restaurace, je to prostě hostina jako každá jiná, když půjdete k někomu na oslavu taky budete jíst a pít to co tam mají a né si vymýšlet..Je to jeden den, jeden večer takže i násoskové se mohou uskromnit a když chtějí chlastat ať si zajdou druhý den do hospody ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě to jde. My jsme na hostině taky tvrdý nehradili, nakonec si ho ani nikdo nedával. Ne, že bychom chtěli lidem upírat panáky, ale jeden z členů rodiny má s alkoholem problémy a je po něm agresivní, takže jsme i vážně uvažovali, zda alkohol krom přípitku nemít vůbec, protože jsme nechtěli na svatbě nebezpečné situace... Nakonec bylo vše v pohodě naštěstí.
Odpovědět
A proč by to nešlo? Remcalové budou vyrývat stejně, rozumní lidi to pochopí... Jako host bych si netroufla remcat nad absencí alkoholu - ale já nejsem žádný velký piják. A pokud to navíc bude v restauraci, kde si v nouzi nejvyšší :-D bude moct kdokoliv panáka poručit, tak co?
Odpovědět
@coullie Jednoznačně to jde. Pokud je motivem, aby se "moc neožrali", tak ty koktejli radši vypusť, to se ti hosti zmrskaj ještě víc. Některým hostům to ale může být nepříjemné (já třeba pivo nepiji a po vínu je mi poslední dobou špatně, tak si dám radši kvalitní whiskey a rozhodně se mezmrskám, takže pokud by tam bylo jen pivo a víno, neměla bych co pít; což by teda v tvé restauraci nebyl problém si koupit a to by mi nevadilo). Pokud by byl motiv v ušetření, pak mi to přijde takov trošku trapné - klidně se opijte, ale za své. Nicméně, pokud u tebe není motiv finanční, ale spíš ten první a nemáš tam žádného alkoholika, tak já bych dala svým blízkým důvěru a nechala to na nich, jak moc se opijí. Mně to přijde prostě takové nedůstojné korigovat dospělé lidi. Na druhou stranu v tom, že tvrdej není, nevidím žádný velký problém.
Odpovědět
@zorro4 jo, dik za reakci, mas pravdu (a vy ostatni taky :) ). Ja o tom "zakazu" zacala premyslet potom, co se otec zacal tesit, jak vsichni hrozne zakalime, coz teda opravdu nechci. Jinak ale necekam (doufam), ze by nekdo delal nejaky rozruch. Vyjimku tvori jeden host, ktery ale neni z rodiny a tak ho mozna nepozeme :/ navic taky nevim, jestli by ho absence tvdeho zabrzdila :) Vidim to tak, ze pokud bude normalni restaurace, resit to nebudem, ale platit vsechno asi taky ne. Kdyby nahodou doslo na catering, asi bychom tvrdy prosye neobjednavali. Jinak v rodine nemame nikoho, kdo by si z piva a vina nevybral :)
Odpovědět
My měli hostinu bez tvrdého, resp. hostum jsme neplatili tvrdý alkohol, jen, co jsme je pozvali asi na dvě rundy. Celkově to tedy bez tvrdého nebylo, ale bylo ho minimum, navíc bylo horko, takže se stejně jelo spíš v pive i víně. U nás s tím nikdo problém neměl, točili jsme kvalitní pivo a z vína byl opravdu široký výběr - buď rozlevane nebo sirovy výběr vína a sektu v lahvích. Ale není to o financích, je to spíš o riziku konfliktu a alkoholicich, pokud mezi hosty máš.
Odpovědět
My to také řešíme , že nebudeme mít tvrdý alkohol... Tchýně mě nemá ráda a se svatbou nesouhlasí a bohužel pije dost... Takže chceme předejít problémům.. V nabídce bude pouze pivo, víno a nějaké točené nealko .. Máme malou svatbu - 17 lidí.. Přijde mi zbytečnost aby si hosté objednávali vodu v 0,3 a to samé džusy atd ,když máme možnost v restauraci mít nealko ze sudů a džus rozlévaný .. To také ušetří hodně peněz.. Samozřejmě se svědky na panáka půjdeme, ale to budeme řešit u baru na náš účet.. Ostatní ,když budou chtít něco navíc, zaplatí si u baru.
Odpovědět
Profilova fotka
My to budeme mít tak, že budeme hradit pivo, víno, nealko a kávu. Tvrdý si může koupit každý sám, nebo bude pozván přímo námi nebo rodiči. Mě to příjde absolutně normální a myslím, že už se to stalo takovým nepsaným pravidlem. Další možnost je zakoupit několik lahví (od restaurace nebo za korkovné) a ty dát na stůl, až se vypijou, tak si každý hradí sám....
Odpovědět
Profilova fotka
@ircza007 máme to v plánu uplně stejně, tvrdý mužu objednat já nebo přítel, nebo někdo pověřený...případně pak dáme nějakou flašku na stůl :)
Odpovědět
Článek se načítá
My jsme měli hostinu úplně bez alkoholu. Jako přípitek byl nealko sekt. K pití z nealka co kdo chtěl. Už na pozvánkách ke stolu jsme žádali o zachování nealkoholického rázu posezení. A nikdo s tím neměl problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@markiis Mě to fakt přijde normální, dyť by to stálo majlant....Mám kamarády, kteří pijou kvalitní staré rumy, další zase whiskey....myslím, že každý soudný člověk pochopí, že se to prostě nedá :-)
Odpovědět
Já se celkem dokáži smířit s myšlenkou, že na svatbě se tvrdý nepodává. Se skřípajícími zuby dovedu pochopit, že se podává, ale hosté si ho hradí sami (mně osobně by přišlo hloupé, aby si mí hosté, kteří navíc přispívají nemalým svatebním darem, platili cokoliv, ale budiž). Ale varianta, že tvrdý není, ale novomanželé si vybírají "vyvolené hosty", s kterými si jakože panáka dají a zaplatí ho, to mi teda přijde hodně nepříjemné a hodně ve stylu hostů první a druhé kategorie.
Odpovědět
Profilova fotka
@coullie jde to:-) svatbu jsme meli prvni den prohibice v roce 2012. Takze z rozhodnuti statni moci nam ani v restauraci nemohli nabidnout jakykoliv tvrdy alkohol. Po obradu jsme vsem nabidli panaka z nasich zasob - kamarad vyfasoval "lednicku prvni pomoci" a rozleval, ale hostina uz byla jen o vine a pivu.
Odpovědět
Profilova fotka
My hradili pivo, vlastní dovezené víno přímo od vinaře, veškeré nealko, kávy a dovezli jsme vlastní slivovici. Panáky ani nevím, jestli si někdo dal - tuším, že kamarád si dal slovy dvě sklenky whisky a můj táta, který pivo v podstatě nepije a víno na něj bylo moc suché, popíjel celou dobu gintonic. Možná si kamarádi panáka dali, ale hradili si to sami. Nabídnout koktejly, ale ne možnost samostatně je takové zvláštní - vyjde vás to dráž, pro obsluhu to bude náročnější (hlavně časově) a lidi se cinknou dříve.
Odpovědět
Profilova fotka
my meli "nápojovej lístek" - tam bylo pivo (10° a 12°), víno rozlévané (bílé, červené, růžové), nealko (cola atp, nealko pivo, malinovka, matonka + voda ve dzbankach), teplé nápoje + výběr tvrdého = rum, slivovice, vodka, becherovka, jelzin jabko a to je myslím vše....a musím říct, že večer se začlo panákovat, ale tak nějak normálně a přiměřeně a nikdo se nezcákal do němoty :-) každopádně mě by určitě nevadilo, kdybych byla pozvaná na svatbu bez tvrdýho - stejně ho v podstatě nepiju..jsem na víno :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ja tvrdy na svatbe raky nechci. Přítel nejdřív trochu protestoval, ale nakonec mi ten nápad jeho maminka pochválila, takže povolil :-D budeme mít historickou svatbu, takže bude i tématicky jen pivo, víno a medovina
Odpovědět
@rusallka A měkký raky jo? :-D (Pardon, je to dětinské, ale mě ten překlep strašně pobavil, protože jsem skutečně půl minuty přemýšlela, jaké raky.)
Odpovědět
My měli hostinu a celou svatbu bez tvrdého a fungovalo to naprosto parádně! Nijak jsme to předem nehlásali, prostě lidi přišli a zjistili, že tvrdý neplatíme. Jinak jsme platili absolutně všechno od vína, pravého šampaňského až po nealko a kávu s čajem. Já moc tvrdému neholduju a nechtěla jsem, aby si všichni zřídili. Nikdo si nestěžoval, jen majitel. :-D Jo a svatba byla parádní a pařili jsme až do nočních hodin. ;)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?