Svatební dort za dceru a za syna. Je to nutné?

Ahoj je nutné dávat dort za syna za dceru Na svatbě bude spousta cukroví a dortů ještě si navzájem dávat dort? navíc s přítelem bydlíme ve společné domácnosti tak nevím jestli to není zbytečné Co vi na to? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
není :-)
Odpovědět
nutné to není, záleží na místních zvyklostech... u nás se to vůbec nedělá, když jsem se na to ptala rodičů, tak na mě koukali jak na mimozemšťana, takže my jsme tyhle dortíky neměli a nikomu nechyběly ;-)
Odpovědět
no to jsem ráda tak mi taky nebudem Já zase koukala na mámu jak mimozemšťan když mi řekla že bychom měli :-) Na můj dotaz že cukroví a dortů bude dost a ještě že povezou si ze svatby jeden dort každá rodina řekla že oni to na svatbě měli no jo jenže před 25 lety :-)
Odpovědět
ovšem pokud to tvoji rodiče očekávají, tak aby pak nebyli naštvaní =-) že jste jako nevychovaní a neslušní a neumíte poděkovat když to nikdo nezná a neočekávám je to jednodušíí, ale u vás ...... no nevím probert to ještě s mamkou a i tchýní
Odpovědět
ne já už se rozhodla a navíc tchýni jenom zajímá aby nebyla velká svatba hlavně aby nemusela něčím přispět(hlavně ať jí to nic nestojí) ani se nás nezeptala kde svatbu plánujem jestli ve městě kde bydlíme nebo v mém rodném městě :-( Trošku mě její přístup mrzí a mamča naše rozhodnutí respektuje JE TO NAŠE SVATBA :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ne,já tohle dávat nebudu ,chci udělat album nás dvou od miminek po teď:)
Odpovědět
Ja jsem zjistila,ze se neco takoveho dela az na tomhle serveru.Nikdy na zadne svatbe jsem to nezazila a nikdy jsem ani neslysela,ze by to nekdo absolvoval. Nutne to podle me neni a jak pises cukrovi bude i tak dost,takze me osobne to pripada zbytecne. Prinejhorsim kyticka,nebo neco jineho drobneho poslouzi stejne dobre,ne ?
Odpovědět
Profilova fotka
ani já jsem to na svatbě nikde neviděla, až tady. dorty dávat určitě nebudeme, je to zbytečné....
Odpovědět
taky se pridavam k tem, kteri to nikde na zadne svatbe nevideli. Asi to u nas neni zvykem, jsem ze strednich Cech...
Odpovědět
Popravde ja jsem ani nikdy nezazila,ze by nekdo nekomu dekoval.Jenom jedna kolegyne mi licila,ze ji k tomu mama donutila a rikala,ze to jeji vztak k mame a cele rodine definitivne podtrhlo. Takze ja celou tuhle cast vypoustim.
Odpovědět
Ja to taky nikde nevidela,my jen dame kyticky a to bez nejake reci.Jak zenich donese kytku me,tak pak predame kytku mamkam a babicce a hotovo.
Odpovědět
simicak : a nebo tak ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Já se s tím setkala, ale nic jsme nedávali a nikdo to nijak nepostrádal. :-)
Odpovědět
po pravdě, u nás nikdo dort za syna nebo dceru nezná, takže byli maminky překvapené, když dostaly dort, takže.......já myslím , že dávat dort rozhodně není nutnost.
Odpovědět
Profilova fotka
Zenichova maminka vubec nevedela o co jde, nase mamka byla trochu nastvana, ze je nechceme, protoze se to pry tak dela :-D Ale nakonec nam dala za pravdu - tak tak, ze se snadl velky svatebni dort. Zenichova babicka si nedal rict a dovezla 2 mensi a z nich se nesnedl ani kousek. A vubec, jidlo ze svatby (z rautu a zakusky) jsme pak jedli jeste nasledujici 2 dny a to jsme hrozne moc rozdelili do vysluzek, takze ted mam nejvetsi chut na cerny chlaba bez niceho a sladke a maso nemuzu ani videt :)
Odpovědět
já se také o této tradici dozvěděla až zde. Dorty neplánujeme. U nás se to sladké moc nejí, tak co potom s tím. Napsala jsem poděkování do svatebních novin, tak si myslím že to stačí. Ráda bych pronesla nějké poděkování osobně, ale už teď vím, že to nezvládnu :-D
Odpovědět
tak to vypada, ze to vlastne neni tradici vubec nikde:-)))
Odpovědět
no taky se mi zdá. To určitě vymyslela nějaká dortu chtivá svatební matka :-D
Odpovědět
kstablova: :-D :-D :-D :-D
Odpovědět
na Slovensku se stále drží zvyk, že před obřadem si jede ženich vyzvednout nevěstu k rodičům ( krom jiného se dělá i to divadýlko s falešnou nevěstou jako u nás) a při té příležitosti poděkuje jejím rodičům za výchovu a slíbí jak se bude starat a tak, hezky před celou rodinou nevěsty a i svojí. tak si spíš myslím, že to byla jen lenost a stud nějakýho ženicha, co nechtěl nebo neuměl mluvit a dal radši v tichosti dort a měl to odbyto dneska se to děkování rodičům fakt moc nevede, a když tak jen krajově. Čechy jsou v těchle tradicích vůbec dost "líný"
Odpovědět
Profilova fotka
Tak ja puvodne dorty dat chtela, ale prijdou mi pitoem ty napisy. A dort bez napisu by asi byl o nicem. Takze bez dortu. ALe predpokladam,z e to ani jedna rodina neceka. Kdyby o tom nejak moc mluvili, tak bych asi neco vymyslela, ale fakt nevim, co bych na to psala. Mozna jen jmena obou rodicu, ze je to pro ne.
Odpovědět
My také žádné dorty dávat nebudeme! Přesně jak píše janinek... kdyby o tom nějak moc mluvili tak bych tam napsala jen jmena nebo "děkuji" ale zatím se u nás o tomhle vůbec nemluví a to jsem jedině ráda! A k těm nápisům co jsem viděla na ty dorty... přijde mi to vtíravé a takové že já bych se za to styděla! :-N
Odpovědět
Ale jo, někde se to stále dělá. My jsme dorty dávaly, ale byly bez nápisů, jen zdobené. Samozřejmě to není povinnost, jen se na tom chce domluvit předem, ať pak rodiče nejsou zklamáni. A jen taková poznámka, to že předávání dortů a děkování nevidíte na jiných svatbách, neznamená, že se to nedělalo. My jsme to provedli v soukromí a dorty nechaly doma v lednici.
Odpovědět
Profilova fotka
Mne hlavne ty napisy prijdou divne - dekovani za vychovani. To je jak za psa. Nebo takove ty delsi, jak dekuju a at me maji radi. To dekovani cele mi prijde proste divne. Hanko, za co jste dekovali vy?
Odpovědět
princezna... nemyslím si že líní ale spíše modernější! Mě se zase nelíbí ty zvyky co jsou na Slovensku nebo i Moravě....
Odpovědět
jani... přéééésně! A to "mějte mě rádi jako vlastní dceru" no to mi na tom přijde to nejhorší! Vím že mě rádi mají a já je taky ale napsat jim tohle na dort to nééééé!!!! :-S
Odpovědět
Majina proto jsem tam dala ty uvozovky, protože to není ten správný výraz i když co je modernost v tomhle smyslu, v kterým to tu používáme
Odpovědět
Jasný, já to pochopila ale taky nemůžu najít to správné slovo... třeba to že už tolik ty tradice nedřžíme :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Mne to hlavne prijde neprakticke. Po svatbe zbyde spousta jidla a ten dort se podle me ani neda snist. K tomu treba v lete, kdyz pak jedou domu nekolik hodin. To s emi vic libi dat nejaky maly darek - sperk nebo tak.
Odpovědět
Však na ten dort se může napsat jen, co chcete. Třeba jen Děkuji, nebo nic. Ty nápisy, co píšete ani neznám. My jsme děkovali za vychování a podporu, děkoval ženich, ani už nevím, co říkal. Já nevím, jestli se tomu dá říkat modernější. Spíš z těch tradic mizí to, co se lidem dělat nechce, je to namáhavý a zůstavá jen to, co nás baví. Vždyť celá svatba je vlastně tradice.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?