Jsem trochu rozladěná z dnešní konzultace dortu s cukrářkou a potřebuji vědět, jestli už také někdo narazil... :)
Chtěli jsme dort - malého naháče, nemusím potahovací hmoty, ani pravý marcipán, chtěli jsme to hezky lehké, rustikální.. Dorty u nás nikdo moc nejí, takže předpokládám, že i ho půlka zbude. Paní cukrářka udělala na mojí fotku dortu naháče v telefonu kukuč, jako kdybych jí ukazovala sadistické video, jak strkám žáby do mixéru a ten jede na nejvyšší točky.
Vytáhla na mě retro album a ukazovala mi ty "krásné" dorty.. Jo, podobný jsem dostala třeba k narozeninám před dvaceti lety... Jako vrcholné dílo jsem měla až do nosu strčenou fotku třípatrového dortu s ohrádkou (takové ty válečky z hmoty nebo čokošky dokola). A já si stála za svým a šermovala telefonem s fotkami naháče, se slovy "tmavý korpus, světlý krém, nějaké lesní ovoce a nic víc"...
Zkusila na mě ještě několik "oválů" zdobených šlehačkou. Furt jsem byla mrcha neoblomná.
Pak pronesla něco o tom, že jí se to nelíbí a má ráda dorty potažený. Já zachovala pokerface a oznámila jsem jí, že to je úplně normální provedení dortu, že nemusím být první, kdo jej žádá.
Na paní jsem dostala reference, dokonce jsem měla možnost i její dorty ochutnat (teda ty potažené) a byly super, korpus vláčný, akorát kyprý, krémy má vychucené super.... Nečekala jsem, že se ale někdo bude tak silně bránit něčemu novému. Jo, kdybych chtěla bárbínu zapíchnutou do šlehačky, možná by plesala víc... :-|
Tak nevím, jestli jí mám věřit, že to udělá podle nás, nebo si na svatbu donesu naháče v županu z marcipánu a nebo jestli to mám skrečovat a hledat jinde... :-|
Nech si jeden udelat na zkousku (mensi) a uvidis. Treba to neklapne, pani se tento styl evidentne nelibi, mozna te ve finale v krajnim pripade odmitne.
Ty novější trendy u těch normálních cukrářek zdomácní až tak za rok, za dva. Já bych se celkem bála, že ten naháč od ní nebude vypadat dobře, aby ho třeba ve snaze to vylepšit nějak divoce nemazala i po korpusu krémem, nebo něco podobného. I naháč se dá zkazit. Buď bych si u ní nechala udělat zkušební dortík, nebo bych raději hledala někoho, kdo už je dělal.
Třeba holky v květinářství byly úplně super, dokonce samy dávaly nápady co a jak.... přitom je to květinářství z konce světa. Takže o kytici se vůbec nebojím... Ale tohle mě rozladilo docela slušně.
Kdyby řekla, že tohle nedělá, tak to beru. Ale ona, že to udělá.. tak asi zkusím nějaký zkušební. To bude stát pár stovek, ale asi budu mít klidnější spaní.
Zkus Dorty od Martiny, paní je z Havličkova Brodu a dělá moderní dorty, nebo kousek od Jihlavy peče taky moderně http://dortiky-od-lucika.webnode.cz/s..., v galerii má krásného naháče. Jen nevím jestli tyto cukrářky budou volné, jsou hodně žádané.
Hehe, to mi připomíná tu mojí, když jsem jí řekla, že na dort chci živou květinu, tak mě hned sprdla, že jí to pohoršilo a jaký je to velký hřích :-D já bych se poohledla jinde :-)
Pokjd jste si nesedli, tak ruce pryč. Taky si nevyberes fotografa, co všechny fotky halí do růžových romantických efektů, když tihnete spíše k reportaznimu stylu focení. U dortu je to to samé.
holka najdi si jinou! Cukrářek je. Najdi si takovou co je moderní a zná nové trendy. S tímhle budou akorát problémy a budeš otrávená z komunikace s ní. Neboj najdeš lepší a potom budeš moc ráda, že sis nenechala udělat dort ze kterého by si byla zklamaná.
taky budeme mít naháče (mrkni ke mě do alba) a moje cukrářka byla naopak nadšená, když jsem přišla s tím, že chci tenhle typ dortu a ne s tunou marcipánu :-)
Kdybys chtěla zkus se spojit s pí. Evou Liškovou, Dřísy... jestli to není pro tebe moc daleko.... ale co vím, jezdí za ní lidi z široka daleka :-)))
Opravdu doporučují najít jinou cukrarku. Ta naše se nás nesnažila přesvědčit o vynikajících potahovanych dortech, které mimochodem pece bajecne, ale protože s nahacema nemá az takové zkušenosti, bylo to na výsledku znát. Chutnal dobře, ale vizuelne to bylo jedno velké zklamání - jediná věc, kterou bych z naší cele svatby změnila. Ono se zda, ze jde o jednoduchý dort, ale zrovna v tomto případě zdání sajra klame. Něco o tom vim, sama dost pecu...
Než jsem šla k cukrářce, tak jsem jí poslala dort který bych chtěla. Napsala mi, že bohužel takové dorty nedělá, takže jsem si našla novou cukrářku. Hledej jinde, nemá cenu ji do toho nutit.
Jedine, ceho bych se bala, ze naked cake nebude umet upect, kdyz to nedela. Ja nejsem cukrarka, mam tohle zprostredkovane, ale kdyz jsme to resili my, tak mi jedna cukrarka rikala, ze upect naked neni zadna sranda. Spodni korpus musi byt tezsi, krem hutnejsi, na posyp se pouziva specialni cukr..
Takze pokud tohle cukrarka bezne nepece a jeste spis vypada, ze se ji to moc nezda, tak asi nebude presne vedet jak na to. Nebala bych se, ze dort nebude chutnat, ale bala bych se, ze nedopadne podle obrazku a ze se treba zborti pred/behem hostiny.
Takze za me - nasla bych nekoho jineho.
Jeste jedna vec - bacha na ochutnavaci dorty - nejde o chut, ale to, ze to, ze se ji malicky dort povede neznamena, ze se ji povede i velky, ze vydrzi, atd.
@modrokvet Ty mají už myslím na celé léto plno :)
Jinak já jsem pro někoho jiného, může to být katastrofa!! Já naked cake chci přesně ze stejnách důvodů jako ty a nedivím se vůbec, že je teď tak populární :)
@kiki288 Kiki, ze zvedavosti jsem mrkla na tvuj dort a moc se mi libi (nejsem ale zadny "odbornik" na nahace). Co na nem bylo presne spatne? zajimalo by me to :)
@mybakery Když jste profesionál, tak hlavně si uveďte na webové stránky nějakou adresu, jméno a kontakt (ne pouze telefon). Zbytečně tak odrazujete zákazníky, když hned nezjistí kde sídlíte.
@wiki85 Dost tě chápu... my jsme od restaurace tak trochu tlačeni do jedné určité cukrárny. Plus je, že má dlouholetou tradici, vybraný typ dortu má opravdu skvělou chuť a je lehký, což je paráda! Problém ovšem je, že zamrzli někde v devadesátkách, všude jsou šlehačkové bobíky, růže z marcipánu, plastové stuhy, plastové ozdobné sloupky atd. Pro mě prostě šílenost! Moje představa je naprosto jednoduchého, decentního a elegantního dortu. Cukrárna mi tvrdí, že umí vše, ale fotky aktuálních dortů nemá. Když si vyberu jinou cukárnu, tak budeme platit restauraci poplatek za výběr vlastního dortu (cca 1500,-). Tak co teď? :-( Nechápu, že někdo dělá ještě takové ty klasické dorty, které nám dělala babička před 20 lety a o to víc nechápu, že je někdo vyžaduje! Prostě retro :-(
@coullie Za prvé měl vypadat jinak - tenší vrstvy piškotu, více promazané, ovoce nemělo být jen tak ledabyle položené, ale přichycené slabou vrstvou želatiny. Za druhé, což je důležitější byl dost suchý - právě těmi nevysokými piškotovými patry. I manžel, který jej vyzvedával pochopil, že je něco oproti tomu, co jsme chtěli, špatně...
@svatbajanaahonza :-D tak to je dobré peklíčko. Také mám ráda jednoduchost a eleganci, takže soucítím.
A poptat se po recenzích jejich zákazníků, kteří si u nich objednávali něco "aktuálnějšího"? Třeba by si oni sami mohli od zákazníků, kterým takový dort vyráběli, požádat o foto jako zpětnou vazbu?
Snad by se s tím dalo něco dělat, pokud dort chutná dle představ, je to dobrý začátek :-) Ten poplatek je dost vysoký, to bych asi nepřenesla přes srdce.
@kiki288 Já ti docela rozumím, je takový nedotažený, trochu se bojím říct odfláklý. Kdyby nebyl usazen na stojanu, tak věřím, že vypadá úplně obyčejně, jako kdyby sis ho upekla doma k nedělnímu kafi. Vrstvy piškotu vypadají nejen moc silné, ale i nerovnoměrné a ani zdobení ovocem se bohužel moc nepovedlo. Takhle bych si asi také svatební dort nepředstavovala, chápu vaše zklamání :-(