Kdy a komu a do čeho dávat koláčky?

Profilova fotka
Chtěla bych se zeptat, jak je to s koláčkami? Dávají se před svatbou, kdy přesně, nebo až po svatbě jako výslužka pro ty, se zůčastní hostiny, a kolik se jich tak dává? Vím, že do takové té krabičky...?
my je dáváme jako výslužku po hostině....a do práce je povezeme po svatbě....takže to má asi každý jak mu vyhovuje..,,někdo s nima jezdí před svatbou, někdo je předává po a někdo je vůbec nemá....
Profilova fotka
Já jsem s úžasem zjistila, že tam, odkud je můj nastávající se vozí koláčky s oznámením
U nás se taky koláčky vozí s oznámením. Takže jsme je teď v sobotu pekli, a v sobotu a v neděli rozváželi. A rozhodli jsme se, že výslužky dávat nebudeme. Ať se každý nadlábne na svatbě. ;-) Jo, a nakoupili jsme na to košíčky a v těch jsme je rozvezli.
Profilova fotka
Já bych řekla,že je to dle kraje...třeba tady se to nedělá. Takže u my dáváme koláčky až s výslužkou ze svatby :-) A jen těm,kteří s náma ve svatební den byli a do práce.
Profilova fotka
@ladygodiva Myslela jsem, že je to všude stejné, ale zjišťuju, že asi ne. Koláčky se dávají do košíčku - my dávali cca 25 - 30 ks a vozili jsme je osobně s oznámením 17 dní před svatbou. Výslužku jsme dávali po svatební hostině hostům, kteří byli na svatbě a navíc pak oddávajícímu + asistentce, známým, kteří přišli na obřad a nebyli pozváni na hostinu, (po obřadu), fotografovi, kameramanovi, řidiči, DJovi, kuchaři....
@ladygodiva S tim zvykem, že se koláčky rozvážejí s oznámením jsem se poprvé setkala až tady na BRMS. My jsme je dávali do výslužek po hostině, měli jsme krabičky a do každé se dalo asi 10 koláčků a několik zákusků. Zastávám názor, že výslužka má být symbolická, od toho je přece každý na svatbě, aby se najedl tam ;-)
Profilova fotka
A třeba do práce? Dávají se? Před svatbou??
@ladygodiva Asi jak kdo. My je dávali až po svatbě, jinak by to u nás ani nešlo. Svatbu jsme měli ve vesnici, odkud pocházím a jeli jsme tam už ve čtvrtek před svatbou. Koláče byly hotové v pátek, takže jet s něma zpátky se nám samozřejmě nechtělo a ani nebyl čas.
Profilova fotka
takže je to asi v podstatě jedno, jak si to kdo udělá, tak to je. Já jsem nějak přemýšlela jen do práce (i to se moc nechce) + jako výslužku těm, co přijdou na svatbu, každému jeden košíček, nebo krabičku, nebo jak se to říká.
@ladygodiva Přesně tak- jak si to uděláš, tak to bude :-)
Profilova fotka
A koláčky vlastně vydrží déle, že? Když se třeba ve středu upečou, tak do pondělí vydrží?
@ladygodiva Jasně. Nám jich pak i dost zbylo, tak jsme je napytlíkovali do mrazáku a byly jak čerstvé.
Článek se načítá
Profilova fotka
:) A kolik se tak nechává dělat? Nás bude 15 na hostinu + do práce oběma (cca 4 krabičky) + dalších cca 6 lidí navečer
@ladygodiva Měla by ti poradit pekařka, nebo pekárna, kde budete péct, kolik se tak dělá při takovém počtu lidí. Nebo si to prostě spočítejte- třeba: 15ks na každého hosta, 10ks do výslužky, (plus kolik výslužek), 50ks do práce...to byl jen příklad, množství si musíte určit sami ;-)
@ladygodiva http://www.beremese.cz/diskuse/tema/s... http://www.beremese.cz/diskuse/tema/s... http://www.beremese.cz/diskuse/tema/v...
1

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?