Je trapné upéct si koláče sami?

Ahoj, byla jsem už předběžně domluvená s maminkou, že si koláče na moji svatbu upečeme samy my dvě a pak je hned čerstvé budeme s přítelem rozvážet, jenže pak jsme si říkaly, jestli se to hodí, jestli je přece jenom neobjednat. Hodně bychom na tom ušetřili, kdybychom si je upekly samy, ale chci se zeptat, jak byste se na to dívaly, kdybyste dostaly koláče pečené doma (cukroví bych k tomu doobjednala), jestli byste si neřekli, upečou si koláče doma, ať ušetří a ještě si za to vezmou peníze.
Odpovědět
Jestli to umíte, tak je to super. Víte, či do koláčků dáte a určitě budou dobré . My na naší svatbu pekli doma, byly luxusní. Na svatbu dcery v červnu nechávala dělat. Málo náplně, zbytečně moc cukru s rumem. Sice všichni říkali, že byly dobré, ale já ten pocit neměla. Jen nechapu tu zmínku o tom, říct si za to peníze. U vás se při rozvodu koláčů vybírají peníze? Ten zvyk neznám.
Odpovědět
Profilova fotka
@babizdenka taky neznám vybírání peněz za koláče.. teda aspoň u nás na Moravě se.to nedela..ale beru si chlapa z Ostravska a tam je to prý normální že přivezete koláče a ještě dostanete peníze... dost jsem se divila co to tam je za zvyk :-D
Odpovědět
Pecte sami ldyz si troufnete, nic špatného na tom neni. :)
Odpovědět
Tak budeme péct sami, nevídím na tom vůbec nic špatného..NAOPAK!
Odpovědět
myeli take pecene kolace doma ! odjinud bych nechtela !
Odpovědět
Profilova fotka
U nás se říká, že nevěsta by si sama neměla koláče motat, že si do nich zamotá štěstí. Proto je u nás zvyk, že se někde pronajme kuchyně, sejdou se ženské z obou rodin a hromadně se peče. Nevěsta dělá různé pomocné práce, ale nemotá. (Jedna spolužačka si je pekla taky doma sama jen s mamkou. Je vdaná cca 15 let a zatím dobrý :-D ) Protože s koláčky je piplačka, tak si je mnoho lidí raději nechá udělat, než by se s nimi pekli doma. Ještě jsem ale nejedla kupované koláčky, které by byly tak dobré jako naše domácí. Takže domácí jsou pro mne symbolem toho, že někdo tomu věnuje svůj čas, energii a péči. Nikoli toho že chce ušetřit.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně pekla koláčky babička a linecké srdíčka mamka. Blbé to vůbec není,sklidily úspěch, mňam.
Odpovědět
Profilova fotka
@nikcis2 já jsem z Ostravy,tady se obvykle dává blahopřání a nějaké peníze. To obvykle ti co nejdou na oslavu ( širší rodina, spolupracovníci, sousedé). Ostatní blahopřání a dar dávají až na obřadu.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme meli taky kolacky z domu. Ja jsem teda nepekla, protoze se u nas taky rika, ze to nosi smulu, ale meli jsme kolacky i cukrovi jenom domaci. U nas se ale nerozvazi za penize, nevim :-D
Odpovědět
Taky jsem pekla koláče i cukroví. Nevidím na tom nic špatného, hlavně víš co tam všechno davas. Na koláče nás bylo pět, jedna dělala kuličky, druhá plnila, třetí hlídala troubu, čtvrtá macela v rumu s máslem a pátá skládala do krabic, byla i sranda.
Odpovědět
Profilova fotka
My měli domácí koláče, trubičky a věnečky a nikdo si nestěžoval..Naopak si všichni pochvalovali. Takže si vůbec nedělejte hlavu a napečte :-)
Odpovědět
Profilova fotka
U nas se naopak preferuje domaci. Jakoze koupit si to muzu vzdycky, ale kdyz tomu venuju svuj cas, ceni se to vic.
Odpovědět
Článek se načítá
Já tedy asi dotazu moc nerozumím. U nás je domácí vždy lepší než kupované. Je trapné nabízet ve výslužce něco lepšího?
Odpovědět
@babizdenka Ano, u nas se davaji penize i za koláče a pak se třeba jako svatební dar dá méně, nebo se dá přímo svatební dar už u těch koláčů, aha tak to mě vůbec nenapadlo, že někde to je jinak, protože vždycky, když jsme dostali koláče, automaticky jsme dávali peníze a právě nechci, aby si řekli, že jsem na nic ušetřila a ještě mi za to mají něco dávat, jinak samozřejmě, že dávat nic nemusí, asi to je tak kdo dá, dá a kdo ne, tak prostě ne. :-)
Odpovědět
@nikcis2 Aha, no já jsem právě od Ostravy a tady to tak prostě je, taky jsme šli letos na svatbu a protože jsem byla družička a ještě jsme dávali za koláče + svatební dar a organizovali rozlučku se svobodou, vyšlo to dost draho, ale tak se to tu prostě dělá, tak jsme se tím taky řídili. :-N
Odpovědět
@tamaraad Mě taky ty domácí chutnají lépe, ale šlo mi o to, že za kupované dám cca 15 kč/koláč a za ty domácí mnohem méně a u nás se tady většinou za to dávají ty peníze, tak aby se třeba někdo neurazil. Tak super děkuju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
před lety jsem se účastnila domácího pečení svatebních koláčků a byla to dobrá párty. Sešlo se nás asi 12, rozdělily se úkoly, pronajala se školní kuchyňka a bylo vyřešeno. Koláčky vynikající. Já si na svojí svatbu pekla linecké cukroví a perníčky - jako chuťovku, svědkyně mi napekla mufiny. Jinak jsme koláčky objednávaly u učňů ve vedlejším městě. Byly výborné. No a to že jsou ty koláčky upečené doma může být snad každému jedno ne? Nebo na to vůbec nemusíte upozorňovat přeci. Je to vaše svatba a vy si vše organizujete.
Odpovědět
Já jsem z Pardubic a tady se pečou malinkatý koláčky. Trochu nechápu, proč by se mělo někomu říkat, kde jsou dělané. Domácí jsou vždycky lepší. U nás se dáváji kolacky v košíčku z papíru nebo v kornoutu z celofánu, to je celkem jedno. K tomu oznámení. My dávali dělat, protože bych nezvládla sama napětí. A dělat tolik malinkatych koláčků, když nemáš například výseková udělátko, které nařeže hned třeba 50 ks čtverečků, je hodně pracně. Toto bych tedy navozovala. Myslím, že to je každého věc. Svatba má být o radosti a ne o pomluvách, co kdo jak dělal. Tam , kde by tito hrozilo, bych koláčky vůbec nenesla.😉
Odpovědět
Profilova fotka
Takhle vypadalo pečení u nás a nikomu to nepřišlo trapné, spíš byli všichni rádi, že jsou to poctivé domácí dobroty...
Odpovědět
My si koláčky objednávali, tchýně pro manželovu stranu pekla domácí. Nevidím v tom problém, je to pěkný zvyk když někdo peče koláče ještě doma :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vůbec to není trapné. Myslím, že je to super. My to měli domluvené s babičkou, ale ze zdravotních důvodů to neklaplo a tak jsme nakonec objednali. Kdybych byla šikovná, taky peču. Zatím jsem si vymyslela, že udělám nepečené minidezerty a mamka peče cukroví do strojku a linecké :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vůbec to není trapné. Myslím, že je to super. My to měli domluvené s babičkou, ale ze zdravotních důvodů to neklaplo a tak jsme nakonec objednali. Kdybych byla šikovná, taky peču. Zatím jsem si vymyslela, že udělám nepečené minidezerty a mamka peče cukroví do strojku a linecké :-) @gabrielkaada Krásné to máte
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
Mne sa ten nápad veľmi páči! Akurát si treba rozložiť sily tak, aby si nebola pred svadbou v strese, že nestíhaš a aby si nebola zbytočne vyčerpaná - no bolo by to podľa mňa veľmi super! :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?