Jak je to s děkovnýmí dorty? Dáváme je maminkám my?

Profilova fotka
Dávají si je maminky meze sebou, nebo je dáváme my maminkám? Díky za odpověď :-)
Odpovědět
Podle našich zvyklostí dává nevěsta rodičům ženicha a ženich rodičům nevěsty. Známí dávali dort maminkám a víno tatínkům.
Odpovědět
Profilova fotka
dává nevěsta tchýni a tchánovi a to samé ženich, ten zase tvým rodičům. U nás ale dorty a sladké moc nejede, tak jsme se rozhodli pro děkovná perníková srdíčka pro každého z rodičů (manželovi rodiče jsou rozvedení, tak jsme udělali rovnou 4 ks). Potom jsem od rodiny zaslechla, že to byl dobrý nápad, že dort se sní, ale tohle jim zůstane na památku :-) Ale spousta lidí už dává jiné dárečky místo dortů - flašky, dekorace, šperk, wellness, atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já jsem chtěla perníkové srdce, ale tchýně si velmi nevybíravě řekla o dort, tak ho dostane
Odpovědět
Ahoj, tohle jsem před svatbou taky zjišťovala a děkovací dorty dáva nevěsta s ženichem rodičům (nevěsta své tchýni a tchánovi a ženich svým) a jejich symbolem je poděkování za to, že dceru/syna dobře vychovali, dali mu/ji lásku a že mu/jí teď dávají za ženu/muže. Taky jsem zjistila, že (přesně jak píše EVLY), se dnes více upřednostňují třeba perníková srdíčka s poděkovaním, protože zůstanou na památku ;-). My jsme třeba chtěli děkovací perníková srdíčka, ale obě mamky nám řekly, že to nechcou, protože by dojetím neudržely slzy a že nechcou hrát divadlo předevšema na hostině. (páč jak jsem vygooglila, tak dle etikety se děkovací dorty předávají rodičům na hostině a do předaní jsou vystaveny spolu se svatebním dortem na odiv). Takže jsme nakonec poděkovaní vyřešili při předávání kytiček maminkám před obřadem, kdy jsme si nechali rodiče zavolat do malého salónku a pouze za jejich účasti (+kameraman a fotograf) jsme jim poděkovali - oba dva všem rodičům. A faktem je, že to slzavé údolí opravdu bylo, takže to byl asi dobrý nápad ;-). Ono asi každý rodič když slyší jak mu vlastní dítě děkuje jak dobře ho vychoval, je hodně na měkko :-), ale samozřejmě záleží na každém, jak takové poděkování pojme ale myslím, že ať už s dortem či bez něj, poděkovat rodičům by se mělo ;-)
Odpovědět
Tak my budem asi jediní, kdo dorty ani nic děkovného rodičům dávat nebude...? Sladkého teda bude habaděj, třípatrový svatební a navíc od svědkyně dvojsrdíčko,které nám prostě sdělila, že musí udělat, plus koláčky a další sladké...a i tak toho bude pro 60 lidí a ne pro necelých 20 :-D . Další dorty navíc by rodina brala spíš jako zbytečnost, na které se dá ušetřit (vzuhledem k naší konkrétní situaci...). Maminky dostanou kytičku a celkově všichni hosté nějaké maličkosti navíc, ale dortíky navíc tedy nemáme a po pravdě ani naši známí nikdy neměli...tak snad nebudem tak pozadu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kikimaruska my taky nebudem dávat dorty,ani nic podobnýho :-) Ale po pravdě ani dárečky pro hosty, páč nám to připadá dost ujetý :-)) Dárkem je přeci už jen to že mohou ten den slavit s námi :-) Navíc rodiče snad přeci vědí že jim děkujem za výchovu,aniž bychom jim to museli připomínat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mě osobně to přijde jako zbytečnost, stejně jako kytky pro maminky. Kytek i sladkostí tam bude dost, to jim radši koupím nějaký dárek "trvalejšího" rázu, ale nemyslím, že se ze svatby budou chtít přežraný vést ještě domů s dortem.
Odpovědět
My taky nebudeme dávat dorty ani nic jiného, cítím to tak nějak podobně jako phuskova.
Odpovědět
Profilova fotka
Dort mi už přijde moc, vzhledem k tomu, kolik sladkého se na svatbě sní a kolik nejspíš i zbyde. Záleží asi, jak jsou ti rodiče na sladké, ale třebas moji až tak ne, tak by to jen vyhodili. Trochu ve mě ale hlodá myšlenka, že ti, co dávají dorty, se o tohle mnohy ani nezajímají, prostě jen nechtějí přemýšlet nad osobitějším nebo užitečnějším dárkem, který by víc potěšil. Jinak ale co vím, tak tradice je taková, že ženich dává rodičům nevěsty a naopak, jo a má to na sobě názvy jako "za dceru" a "za syna" :-D
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme dávat dorty nechtěli. Chtěli jsme udělat jen takové kartičky a nechat zarámovat, aby jim to zůstalo na památku, protože sladkýho bude dost, nikdo to pak nechce a navíc když se to hned sní tak jim potom nic nezůstane. Tchýně ale že to teda ne a ona už má dort objednaný ]-( . No a pak z ní před týdnem vylezlo že nechá udělat knihu-má cukrářku takovou tu vesnickou tetku co se vyžívá v maslovém krému který je natřený ve vrstvě silnější než piškot, máslovém zdobení navrchu a s motivem prstýnků :-S . A že se to prej dává den před svatbou a že to není starost moje ani Ondry tak ať se nestarám. Tuhle variantu jsem slyšela poprvé ale už nemám sílu se s ní hádat. Ten dort co od ní naši dostanou poletí do popelnice-nikdo to jíst nebude. Tak jsem promluvila s mamkou ať se domluví s naší cukrářkou a dorty teda budou, každý jiný, protože tchýně je prostě padlá na hlavu a jestli tu její příšernost bude chtít ukazovat na svatbě tak jí ho asi hodím na hlavu...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
My mame pro rodiče pernikova srdce. kdy je predat - na hostine mezi jen rodicum o samote nebo pri "predavani" nevesty zenichovi (u nevesty)? dík za info
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
My budeme mít dorty. Obě maminky se nenápadně zmínili, že by to chtěly a myslím si, že když nám pomáhají s přípravami svatby jak finančně, tak psychicky, tak si to zaslouží. :-) Akorát ještě nemám domyšlený kdy jim to předáme.. Ale to se nějak vymyslí :-)
Odpovědět
Článek se načítá
My teda nebudeme dávat dorty, ale necháme udělat skleničky na víno nejspíše s vypískovaným "K & J 11.5.2019" a pod to "Děkuji Vám za syna/dceru" :-) A k tomu nejspíš "obětujeme" jednu a jednu flašku svatebního vína, na které si teda necháme udělat vlastní etikety s fotkou z předsvatebního focení, o němž obě strany něco tušili, ale fotky neviděli :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nebudeme dávat. Za mě vyhozené peníze. Naši ani tchanovci na sladké extra nejsou a co pak s dortem. Rvali by ho zbytečně do mrazáku. Tuhle jsem tady viděla dřevěné srdce a tam dekovny text a to se mě zdálo lepší
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?