Předčily peněžní dary vaše očekávání?

Profilova fotka
Ahoj holky. Zakládám toto téma jen na takovou odlehčenou diskuzi!!Nechci tu po nikom, aby psal částky, kolik peněz dostal na svatbu, ale spíš, jestli jste si myslely, že to bude míň nebo víc peněz atd. My s přítelem chceme také hlavně peníze, ale na naléhání kamarádů jsme udělali seznam darů...Přítel si proto myslí, že na svatbu dostaneme už jen pár tisíc a já si zase myslím, že se nám pomalu vrátí alespoň půlka peněz vložených do svatby a že se sejde třeba víc jak 10000 ;-) . Jak už jsem napsala, jde jen o téma řečnické, samozřejmě má svatba úplně jiná pozitiva, než kolik kdo dá peněz, ale jen by mě to zajímalo. Po svatbě napíšu také naši zkušenost a jestli jsem měla pravdu já a nebo přítel.Díky
Odpovědět
1
2
9
Profilova fotka
Manža byl rád, že jsme zvolili tu básničku o penězích, protože nakonec jsme dostali pouze jednu velmi (!) nevkusnou soupravu přezdobených sklenic na sekt a jednu zbytečnou vázu (ne dle mého vkusu). Jinak jsme dostali ještě pět dalších pěkných a někdy i vtipných darů. Peníze nám nakonec zaplatily polovičku (40 tis. Kč) výdajů, které jsme si komplet hradili sami.
Odpovědět
ahoj consti, u nás teda určitě předčily...my jsme si na svatbu nachystali peníze a dostali jsme nakonec tolik, že to pokrylo celou svatbu a ještě zbylo (ale jen pár tisíc :-) )....Každopádně jsme nelitovali, že jsme pozvali kdekoho, spíš jsem pak litovala, že jsem si nevybrala dražší šaty, kytku, prstýnky...sháněla jsem vše, co nejlevnější, protože jsme měli přes 60 hostů (usoudili jsme, že dělat rozlučku s kamarády a svatbu s rodinou by vyšlo dráž a tak jsme prostě pozvali úplně všechny-jen kamarády až na večerní raut a nakonec ani všichni nepřišli). Celkem jsme utratili 55 tisíc... Čekali jsme peníze od rodičů, ti nám dali cca polovinu a zbytek se posbíral od přátel a rodiny - dostali jsme třeba penízky od pratety, která nikomu nikdy nic nedala, nebo od mamčiného přítele, se kterým jsem byla vždy na kordy...a zbytek se posbíral po tisícovce, po dvou....samozřejmě i pár zbytečnejch hrníčků a blbostí proběhlo, ale nebylo toho moc...
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsme na prani udelali seznam daru, takze vsechny dary byly podle prani a ocekavani ;-) V seznamu byly uvedeny i financni dary, ktere nam nakonec vyrazily dech - tolik jsme v zadnem pripade necekali (50 tis.). Svatbu nam platili rodice, takze za dary si zaplatime svatebni cestu a uhradime tim i cast semestru, kdy budu studovat mimo CR :-)
Odpovědět
No mi sme dostali aj dary aj peniaze, polovicu penazi sme minuly hned na DJ a fotografa a ktomu som isla do nemocnice a bolo po polovice fuc. A z darov ma prekvapil dedko ktory mi dal strieborny pribor 76 dielnu sadu.
Odpovědět
Profilova fotka
My sme tak isto povedali ked sme pozyvali ludi na svadbu, ze by nam viac vyhovalo keby nam dali peniaze, nakolko sme vtedy nemali kde byvat, byvame zatial v podnajme a vecne dary by sme nemali kam dat. Napriek tomu sme dostali aj vecne dary, napriklad velmi pekny pribor, vazu, svietnik - strieborny, postelne pradlo.... Co sa tyka financii tak musim povedat, ze taku zavratnu ciasku aku sme nakoniec vyzbierali sme necakali. Bolo to viac ako 100tisic korun.
Odpovědět
Profilova fotka
teeeda tak zatím jste mě potěšily :-D . No my od rodičů toho moc nedostaneme, takže zbytek rodiny a kamarádi to asi nezachrání... :-D .Každopádně přítel je hrozný skeptik a myslí si, že víc jak 10000 nevybereme, což já si teda myslím, že to bude víc ;-) . Je pravda, že od jedněch vzdááálených příbuzných(od kterých jsme dar nečekali ma tudíž jsme jim neposílali svatební seznam) jsme už dostali velkou krabici se slovy:"pozor, je v tom sklo a nějaké vyšívání :-D , takže se upřímně děsím, co to bude. Určitě nejsou spořiví, takže to bude asi nějaká hodnotná sopuprava, ale nevěřím, že se trefí do našeho vkusu 8-) . Každopádně je od těchto příbuzných hezké, že nám něco dají, když jsem je viděla asi 2 x v životě a na svatbě nebudou 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Costi, vyberete urcite vic jak 10000. My jsme meli na svatbe 36 lidi, z toho 6 deti 8-) a i tak to byla velka castka. navic tak polovina dala vecne dary, takze at se pritel vubec neboji ;-)
Odpovědět
..my sme mali svadbu v dedinke pri Ba a tam je zvykom ze ludia davaju vacsinou peniaze ako svadobny dar...ale dostali sme aj par veci co aj potesili a aj sa hodili..odstavovac, nocne lampy, zlate privesky na retiazku, a nejake varesky a ta vacsia cast darov bola financna a bolo to viac ako 200tisic korun..
Odpovědět
Profilova fotka
jurep1af díky, my máme mít asi 40 lidí plus večer 10 kamarádů..sakra holky, já se snad s těma přípravama ještě rozšoupnu :-D :-D ...Nechám přítele ať si myslí svoje, aspoň pak bude příjemně překvapený ;-)
Odpovědět
U nas to bolo tak pol na pol. Kamaratky mi dali dary, vacsina sa opytala co by sme chceli a tak sme dostali zopar ozaj krasnych darov, boli tam aj dva sklamania ale aj to sa stane. Slovenska rodina nam dala peniaze, od mojich rodicov sme dostali 50 tis. + mamka mi zaplatila vsetky moje vydavky ako saty, topky, sperky atd. :-) :-) Anglicki hostia nam kupili dary podla nasho gift listu + poukazky do galerie za ktore si vyberieme obraz takze to sme velmi spokojni. :-)
Odpovědět
sorry za gramaticku chybu - dve sklamania
Odpovědět
Profilova fotka
Teeeda holky, ty částky, co jste někdy vybrali, to je fakt síla :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
no ja nevim consti, ty stotisice tu zatim litaji jen od slovenskych holek, ja bych od kamaradu necekal vic nez tisicovku a od rodiny tak 2-5 tisic podle jejich situace... i kdyz kdyz to tak pocitam, to uz jsem se taky dostala pri tvem poctu lidi nekam k 90 tis. :-) jenze nekdo urcite dary, tak to vidim na 20 - 40 tis. :-) pak mi dej vedet, jak jsem dopadla jako jasnovidka :-D
Odpovědět
Profilova fotka
tak my jsme taky chtěli spíš peníze a mile mě ta částka překvapila, už za ně máme ledničku a sporák, od jedné tety jsme dostaly už dopředu pračku(fakt jsme jí potřebovali), takže domácnost máme skoro vybavenou a ještě nám zbylo pár tisícovek, tak pojedem na dovču, navíc jsme dostali i penízky v práci od šéfů, tak to bylo hned veselejší
Odpovědět
Profilova fotka
mishabv jasně dám vědět!!Já to vidím tak, že od kamarádů dostaneme dary, to je jasné a od rodiny jsem počítala tak 1000-2000, ale těžko odhadovat. Myslím, že tvůj odhad bude přesný, bude to něco mezi 20-40000 max. Vůbec třeba nevím, kolik dají rodiče, pomáhají už tím, že platí cukroví nebo šaty, takže pochybuji a ani nechci, že to bude nějaká závratná suma 8-)
Odpovědět
Tie statisice asi boli uz aj s redovym tancom. My sme si vytancovali tak primerane k poctu hosti. Viem ze moji rodicia nam dali opat vyssiu ciastku ale inak tak primerane. Vy nemate take nieco v Cechach ako je u nas redovy tanec?
Odpovědět
Profilova fotka
nemame :) a ani jsem doted nepochopila, co to presne je?
Odpovědět
Profilova fotka
lara1znk ne nemáme, ale dozvěděla jsem se,že tady v Čechách(já jsem z Moravy) je zvyk vybírat do nevěstina střevíčku...přítel to chce na svatbě udělat, ale já nevím..není to blbé, chtít po hostech ještě další peníze, když už dali svatební dary?Je to taková dražba, že se nevěstě zuje bota a ptá se kdo dá př.50kč?Někdo řekne, že on a dá tam 50, pak kdo dá 100kč, kdo dá 150 kč a takto se vybírá..a na konci by to měl být ženich, kdo ho vydraží třeba za 1000 nebo tak. ;-)
Odpovědět
O polnoci normalne po odcepcovani sa tancuje redovy tanec. Nevesta je bud v kroji alebo tradicne v cervenych satach ( no dnes sa to uz presne nedodrziava) a kazdy host si musi za tanec s nevestou zaplatit. Peniaze sa zbieraju do misy prikrytej obruskom takze je to anonymne, kazdy da kolko chce. Na konci si s nevestou zatancuje zenich. U nas islo skor o zabavu, nebrali sme to nejako vazne a ani sme necakala ze ktovie kolko vyzbierame. Taka primerana ciastka. Urcite neslo o statisice ako tu niektore holky spominali.
Odpovědět
Profilova fotka
consti, nam to taky predcilo ocekavani. ..meli jsme predstavu kolem 30. max. ...nejsme z nijak bohatych pomeru, a vedela jsem, ze od nasich dostanem 15 tisic. ...manzelovy rodice ted nemaj, takze nam pry neco daj pozdeji. ...a na peneznich darech jsme dostali neco kolem 60 tisic (neco v korunach, neco ve zlotejch a neco v dolarech). ...fakt nas to dostalo. ...a to nepocitam vecny dary, ktery mohly bejt tak za 15 tisic.
Odpovědět
..my sme tiez nemali redovy tanec, v dedine kde sme mali svadbu to nepoznaju a nieje to zvykom, takze sme to vypustili a dary nam dali normalne v obalkach, ktore sme zhromazdovali u svokry :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No když tu čtu, kolik holky ze slovenska dostávají jako svatební dar, tak se nedivím, že na svatbě nešetří (tím myslím, že když je debata, co mají novomanželé platit a kupovat – ubytování, dopravu, dárečky, tvrdý alkohol – tak mi přijde, že nevěsty z Čech jsou spořivější a čím dál tím víc na východ jsou štědřejší – ale ono směrem na východ jsou štědřejší i hosti). Nám se svatba skoro vyplatila, cenu darů odhaduju někde kolem 72 tisíc (peníze a věcné dary) a svatební náklady byly cca 77 tisíc. Lidí jsmě měli kolem 90, tak si spočtěte, kolik kdo průměrně dal (mám teda pocit, že vcelku početná skupina kamarádů od mého manžela nakonec nedala vůbec nic, ale to je jen pocit – zůstala nám jedna neidentifikovatelná obálka s dvěma tisíci, tak je možná od nich). Jinak nejvíc mě překvapil můj blízký kamarád z vysoké, který byl jen na obřadu (večer nemohl, protože dopisoval diplomku) a předal mi obálku se čtyřmi tisíci. Na to, že jsme se viděli naposledy před rokem, a že má vcelku mizerný plat... to jsem docela koukala.
Odpovědět
Consti, co se vybírání do střevíčku týče, tak já to znám jinak... většinou svědek vezme nevěstě střevíc a obchází hosty. Každý dá kolik uzná za vhodné - od 50 Kč až třeba po několik 1000. ;-) Draží se podvazek, ale o dražení střevíčku jsem neslyšela...
Odpovědět
..my sme sice mali bohate svadobne dary, ale mali sme 120 hosti a vsetci vedeli ze ideme stavat dom, takze boli stedri hlavne kvoli tomu.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky! Tak my jsme dostali jak věcné dary, tak i peníze! Věcné dary byly od kuchyňského robota po skleničky a ručníky, takže některé dražší a některé za kačku a peněz jsme dostali přes 20tis.Kč - na to, že jsme měli něco málo přes 40 lidí na svatbě to bylo hodně slušný - tolik jsme vážně ani nečekali :-D
Odpovědět
Profilova fotka
K tomu střevíčku - vybírá se od hostů jak píše Len.tilka (každá dá, kolik chce), ale nakonci ženich musí přeplatit vybrané peníze ve střevíčku. Samozřejmně potom dostane střevíček s penězi i ty svoje, kterými přeplácel.
Odpovědět
Profilova fotka
consti: predpokladali jsme tak pulku nez jsme dostali. Myslim, ze klidne muzes pocitat s 1000 kc na par ale vsichni daji 100% vic :o))))
Odpovědět
mě osobně je vybírání do střevíčku nepříjemné, i dražba podvazku jsou to sice zvyky ale přijde mi to jako když si nevěsta s ženichem mermomocí říkají o peníze to radši "tajné" dary v přání a obalce nebo jen v obálce, ale dá kdo může a kdo chce bez nucení to je můj osobní pocit a naše dary nás velmi překvapili
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak já jsem proti jakémukoli vybírání peněz (střevíčky, dražba čehokoli), přijde mi to jako žebrání. :-|
Odpovědět
Aha, tak s tím, že ženich přeplatí - to neznám... ;-)
Odpovědět
1
2
9
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?