Jízda na řidičák po svatbě

Profilova fotka
Ahoj, může se po svatbě ještě jezdit na "starý" řidičák, tedy se starým jménem? Chceme hned po svatbě jet na líbánky autem a budu mít ještě původní řidičák. Pas vím, že je platný ještě 3 měsíce po svatbě, ale jak je to s řidičákem? Nebo také cestovní pojištění, povinné ručení, techničák? Všechno to bude na to staré jméno. Máte s tím zkušenost?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, zavolala bych si přímo na ty řidičáky, ale myslím že s řidičákem by to mělo být stejný jak s pasem na 3 měsíce.
Odpovědět
Zatim s tim zadny problemy nemam. Vetsinou kdyz vidi obcanku bez rohu ani nemrknou, obcas chteji ten zeleny papir.....je to preci jasne ze proste chvili budes mit stare doklady....takze myslim ze v pohode. Ale treba nekdo prida jne zkusenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
Ok, jen doplním, že řídit plánuju mimo ČR v rámci EU...
Odpovědět
jo tak je mimo čr by teoreticky mohl být problém. já sice také plánuju "vycestovat" na neplatnou občanku, ale jen na nákupu do německa, takže pravděpodobnost, že ji budu někde ukazovat je mizivá.
Odpovědět
Ahoj, když jim ukážeš jenom řidičák a pas tak ani nebudou vědět, že už bys tam měla mít jiné příjmení, ne? ;-) Jinak musíš požádat o nový řidičák do osmi dnů od převzetí oddacího listu.
Odpovědět
Profilova fotka
@myrei Aha, takže teoreticky můžu požádat matriku, ať mi oddací list pošlou až za cca 14 dnů, a pak všechny lhůty včetně živnosťáku, zdravotní pojišťovny atd. budou platit až od data převzetí oddacího listu?
Odpovědět
Profilova fotka
@hlasimse Vše platí od data svatby. Na matrice po obřadu ti ustřihnou roh občanky a dají ti "papírek", že ses vdala a musíš se jít přehlásit na úřad. Ten "papírek" je plnohodnotným dokladem (ale má jen určitou - myslím měsíční - platnost), dokud ti nevystaví novou občanku. Takže pokud tě zastaví policajti a budou chtít řidičák a občanku, Řidičák máš na staré příjmení a občanku máš s papírkem o svatbě. Doklady si pak přehlásíš, až přijedete. Naprosto bez problémů :-)
Odpovědět
Profilova fotka
jo bacha akorát na ten zelený papírek nesmíš vycestovat. My tak jednou ještě na střední jeli do Budapešti a jeden borec měl ten zelený papírek, protože měnil trvalý pobyt a musel zůstát na slovensko- maďarských hranicích ( zjistili to před hranicemi, že to má). Chudák na nás čekal až do večera, kdy jsme jeli nazpět :)
Odpovědět
Profilova fotka
Budeš-li předkládat pas a řidičák, oboje na staré jméno, v cizině nemají šanci zjistit, že ses vdala a jmenuješ se jinak. "Papírek" + ustřižená občanka nemají omezenou platnost. Musíš je používat současně, jedno bez druhého nestačí. Dokud si nevyzvedneš nový OP nebo neprojde doba platnosti vyznačená na OP, tak je oboje dohromady platným dokladem. Ale jak píše iviiii - v cizině ten "papírek" neuznávají, protože vidí ustřižený OP, češtině nerozumí, a tak neví, co je na papírku napsáno => považují doklad za neplatný Pouze máš povinnost si do 15 kalendářních dnů od převzetí (nebo vystavení??? to teď z hlavy nevím) oddacího listu zažádat o nový OP. Jinak se dopouštíš přestupku, za který Ti může být uložena pokuta.
Odpovědět
A nepotrebujes nahodou na zazadani ridicaku novou obcanku? Mam pocit ze jo....a to ty lhuty nejdou stihnout...
Odpovědět
Profilova fotka
@alyss2 Takže myslíš že bych měla jet na původní řidičák, pak zařídit OP po návratu a pak si udělat ŘP nový?
Odpovědět
@hlasimse Já bych jela na původní řidičák a pas. Matrika ti sice asi nevystaví oddací list později, když je požádáš, ale běž si ho vyzvednout později, to nikdo řešit nebude. Ten náš ležel na matrice týden ;-) K žádosti o řidičák potřebuješ starý řidičák a klidně starou OP s papírkem. Oddací list po mě ani nechtěli - jenom u žádosti o OP. A lhůty se opravdu nedají stihnout, ale když to nepůjdeš zařizovat extrémně pozdě, tak za nějaký ten den/týden zpoždění tě nikdo napomínat nebude :-)
Odpovědět
Článek se načítá
ahoj, kde jste zjistili, že je pas platný 3 měsíce na staré jméno? taky chceme jet hned po svatbě asi na Madejru a to nemáme šanci stihnout vyřídit nové doklady. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@miky03 Je to v zákoně o cestovních dokladech - 329/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Konkrétně § 28: (1) Platnost cestovního dokladu skončí a) uplynutím doby v něm vyznačené, b) ohlášením jeho ztráty nebo odcizení, c) uplynutím doby 3 měsíců ode dne změny příjmení občana, pokud k ní došlo v souvislosti s uzavřením manželství občana15a), d) pozbytím státního občanství, úmrtím nebo nabytím právní moci rozhodnutí soudu o prohlášení držitele cestovního dokladu (dále jen "držitel") za mrtvého.
Odpovědět
o děkuji :) super
Odpovědět
Po EU to je trochu problém, pokud budete mít ustřižený roh na občance a tudíž i na řidičáku, je to řidičák platný pouze pro CZ. V rámci EU s tím můžete mít trable. A to dost drahé.
Odpovědět
Profilova fotka
@domca89 Na řidičáku se nikde nic nestříhá.
Odpovědět
@domca89 proč by jí někdo stříhal řidičák?
Odpovědět
po svatbě se do 5 pracovních dnů musí nahlásit změna do registru řidičů a starý řidičák ti zůstane, dokud nedostaneš nový, nic se na něm nestříhá (byla jsem to včera vyřizovat, takže je to čerstvé info - taky jedeme na dovolenou do zahraničí a potřebuji ho) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@agtari My bychom právě chtěli vyrazit autem už z hotelu kde bude svatba, na necelé 3 týdny... Tak bych neměla šanci řešit úřady, až po návratu. Šlo by to nějak?
Odpovědět
Profilova fotka
@agtari anebo možná by to šlo nahlásit online? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My letíme 14dní po svatbě do Řecká a musíme mít pas. Řidičák si bereme sebou, takže vše bude stejné jako na našich pasech a vše vyřídíme až se vrátíme.
Odpovědět
@hlasimse Prostě to přijdeš na ten úřad nahlásit až později, po návratu z dovolené. Formálně tím sice pácháš správní delikt, protože nedodržíš tu lhůtu 5 pracovních dnů, ale opravdu žádný úředník nebude ukládat pokutu za prodlení v jednotkách dnů. Pokud yb to zkoušeli, řekni, že jsi byla mimo ČR. Ale opravdu se za tyhle drobná pochybení nic nedává, všichni chápou, že toho ej po svatbě k obcházení mnoho. Online nic nahlásit nejde.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my jsme hned po svatbě odjeli na svatební cestu ( pouze na Slovensko) , takže jsem o řidičák,OP, změnu v registru vozidel atd., žádala asi po deseti dnech, myslím,že 10 dní je limit. Jelikož momentálně nežijeme v ČR,ale v Londýně, dál používám i tady staré doklady,dokud nebudu mít vystavené nové.Nikdo mimo ČR nezjistí,že máte nové příjmení,já jsem na starou OP i vycestovala ( nemám ustřižený růžek ) a žádný problém nebyl.
Odpovědět
Ty lhuty nikdo neresi..ja mam mesic po svatbe a nemam ani obcanku ani zmenu v registru silnicnich vozidel :-))) Normalne jed na stary ridicak..Je to proste opruz s temi doklady, ja krome jmena menim i trvale bydliste a navic do jineho okresu, takze napriklad na registru jsem byla uz 2x, prvne jsem mela jen kopii velkeho technicaku (original maji v servisu,mam auto na leasing) a podruhe mi rekli, ze vlastne musim jit na misto noveho bydliste..tak jsem se na to vyprdla a ted odjela na 3 tydny na svatebni cestu. Mam stary pas, starou obcanu, jen novy ridicak+ mezinarodni..;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?