Doklady na svatební cestu v zahraničí.

Profilova fotka
Chtěli bychom jet na svatební cestu do zahraničí hned 3 dny po svatbě. Poradíte jak je to s doklady? Budu mít přeci po svatbě ustřižený roh občanky, takže to není platný cestovní doklad a pas nemám. Co si mám pořídit? Zároveň si říkám, že stejně budu mít nové jméno, takže na pas s aktuálním jménem bych nemohla vycestovat... Nebo ano?
Odpovědět
Řešíme stejný problém. Taky by mě to zajímalo, jak se to řeš. My sice pasy máme, ale když budu mít změnu jména, tak si myslím, že je tím pádem neplatný.
Odpovědět
Profilova fotka
@monnahh @lenkapet je tady strašně moc diskuzí na toto téma... tak se holky mrkněte... A pas platí tuším 3mesíce od svatby na to staré jméno. Mi třeba pas vypršel, ale do svatby si ho musim nechat obnovit, protoze taky chceme jet nekam pryč hned po svatbě.... sice mi bude platit pak jen ty 3mesíce, ale tak co už, pak si zažádám ještě jednou na nové jméno....
Odpovědět
Profilova fotka
Jeli jsme hned po svatbě, manžel měl doklady na svoje staré jméno. Než se ta změna projeví v databázích, tak to zhruba ty tři měsíce trvá, takže bez problému :) Hned, jak jsme se vrátili, si vyžádal nové doklady.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky to máme podobně a na pas ve kterém máš staré příjmení můžeš vycestovat ještě 3 měsíce po svatbě.
Odpovědět
Profilova fotka
@monnahh Když jsem si byla měnit doklady, tak jsem zároveň měnila i pas. Není potřeba ho měnit. Řekli mi, že platí ještě 3 měsíce po svatbě.
Odpovědět
@monnahh stačí se domluvit na matrice aby ti občanku nestříhali, že jedete pryč ;-)
Odpovědět
@nkusska1 fakt? Tak to by bylo super! @monnahh řešíme to samé, chceme odjet do týdne a to ještě musíme vyřídit nějakou občanku pro naše roční miminko, tak taky nevím, jestli s tím nebude nějaký problém. že budu první příjmením past... a pak satin... ;-( Asi by bylo fakt nejlepší, kdyby tu OP hned nepřestřihli. Všechno by to vyřešilo. Hned tam zkusím napsat, jestli je možné se takto domluvit
Odpovědět
Taky vyrážíme třetí den po svatbě, počítáme s tím, že občanku nám ustřihnou, ale jedu normálka s pasem na staré jméno a neřeším to:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, ja se na to ptala na matrice pri vyrizovani svatby: POKUD MATE PLATNY PAS, MUZETE VYCESTOVAT NA STARE JMENO. POKUD PAS NEMATE A JEDETE JEN DO ZEMI EU KDE STACI OP, MUSITE SE NA MATRICE DOMLUVIT ABY VAM NA OBRADU OBCANKU NESTRIHALI (nejlepe jim to jeste v den D pripominat), pojedete s ni na dovolenou a hned po navratu musite na matriku kvuli nove obcance. Snad vam to pomohlo, kdyztak overujte u vas na matrice :-)
Odpovědět
Souhlas s vidlackou :) Teď mi to taky matrikářka potvrdila, že to jde nepřestřihnout, ale pokud se v zahraničí něco stane, tak je to risk. Protože v systému v ČR už budu vedena pod novým příjmením. Pas nemám platný a nebudu si ho dělat 2x před a po svatbě. Takže to risknem se starou OP a snad si tam někde nezlomím nohu nebo něco 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuju za reakce :-)
Odpovědět
Tak jsem také řešila platnost pasu po svatbě a je to takhle - 3 měsíce platí, pak se v systémech automaticky zneplatní. Změnu jména v zahraničí nemají jak zjistit, jen je třeba nikde nehlásit jiné příjmení a mít vše (letenku, zbytování ...) na rodné příjmení. Platí to i v případě, že cestujete do země, kde je podmínka platnosti pasu ještě např. 6 měsíců.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@renfri @funnym teď jsem tak pročítala různé články ohledně změny dokladů - a napadá mě trochu jiná otázka, holky... doklady (občanku, řidičák, ..) je nutné si prý vyměnit do 15 dnů od svatby... my mame svatbu v sobotu 13.9. a v pondeli nebo v utery (tedy 15. - 16.9.) bychom radi odjeli někam do zahraničí na svatební cestu... pojedu na starý pas (kde budu mít jméno za svobodna), kdy si mam jit požádat o ty nové doklady, stačí až se vrátím? nebo rovnou třeba v pondělí 15.9. zajít na úřad požádat o novou občanku, a v úterý odjet na pas.... není v tom nějaký háček? Díky za info! :)
Odpovědět
@svatba28 hmm, tak to nevím, to jsem zatím neřešila - ale protože chci měnit i trvalé bydliště, což musím před zažádáním o novou občanku, tak se na to asi vykašlu a budu řešit doklady až se vrátím - radši budu řešit problémy tady než v Peru kvůli pasu :D
Odpovědět
@svatba28 tak už jsem zase chytřejší - pas jsem řešila s vedoucím Magistrátu HK, který mě teď zase volal co pozjišťoval na ministerstvu vnitra, protože jsem ho svým dotazem k pasu zaskočila :-) A sice na to je 15 dní, ale pokud se odjede na služební cestu nebo je nějaký jiný důvod, tak je to v pohodě a nehrozí ani žádná pokuta.
Odpovědět
Profilova fotka
@funnym jéé, tak to je super zpráva, díky moc za info. Taky v tom případě necháme všecko k vyřízení, až jak se vrátíme. :-) A ještě jeden maly dotaz k tomu co jsi psala o pasu výše... takže když se budem chystat třeba do Egypta nebo prostě mimo EU (kde požadují platnost pasu více jak 6M) - není to problém vycestovat na starý pas, který pak 3M ještě platí... (samozřejmě za předpokladu, že se vrátím dřív než uplynou 3 měsíce :-) ) ???
Odpovědět
@svatba28 přesně tohle jsem řešila - a je to v pořádku - 6M platnost pasu, kterou vyžadují země mimo EU, se bere podle skutečného data vyznačeného na pasu. To že podle naší legislativy platí pas jen 3M nikdo v zahraniční nezjistí. Problém by byl kdyby ses vracela až po 3 měsících nebo chtěla třeba 4. měsíc po svatbě odletět - protože v registrech bude pas neplatný. Je to ověřeno na ministerstvu zahraničí, kam jsem volala já i na ministerstvu vnitra, kam volal vedoucí z magistrátu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@funnym Jsi zlatá, díky za info :-)
Odpovědět
@svatba28 není zač :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@svatba28 Nehrotila bych to. Za "pozdní" výměnu občanky jsem platila pokutu celých 50 Kč :)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, poradíte prosím někdo? Chtěli bychom asi měsíc po svatbě do Egypta. Pas mám propadlý už asi půl roku a na ten rychlý pas s platností na půl roku mám dojem, že se do Egypta nedá. Je možné stihnout občanku i pas do jednoho měsíce? Udělají mí pas jen s papírkem od občanky? Našla jsem tu v příspěvku z roku 2005, že ano, ale chtěla jsem vědět, jestli to stále platí. Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@smetysek to je úplně jednoduchý - zájezd si kup na staré příjmení a nech si před svatbou vybavit nový pas. Tak jsem to udělala já, protože jsem měla stejný "problém", a pohoda. Asi bych neriskovala, že to nestihnou po svatbě vydat.
Odpovědět
@smetysek do Egypta jde jet na "rychlopas" taky jsem to řešila a je to OK. Dokonce jsem tehdy psala na nějaké ministerstvo zahraničí nebo tak něco.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?