Zjistí rodiče, že jsme se vzali?

Dobrý den, s přítelem se chceme vzít dříve než jsme zamýšleli, především kvůli jeho vízu, protože je cizinec a chceme spolu žít v ČR. Bohužel tady to je moc papírování a trvalo by to dlouho. Tak jsme se rozhodli se vzít v zahraničí a nechat si sňatek na matrice v Brně legalizovat. Problém je, že když jsem o tom říkala rodičům, tak s tím nesouhlasili, protože svatba má být přece velká a nedokázala jsem jim vysvětlit, že teď se vezmeme jen kvůli papíru a obřad (na oko, i když pro nás ten pravý) budeme mít, až na to budeme mít finance a čas na přípravu. Ne, podle nich už to není svatba a nemohla jsem jim vysvětlit, že svatba to pro nás bude. Už jsem z těch hádek upřímně psychicky vyčerpaná. Takže nás oba napadlo se tajně vzít v zahraničí a udělat pak "falešný" obřad tady v ČR, abychom jim nekazili ten pocit z opravdové svatby. Otázka je, zda se to nějakým způsobem nemůžou rodiče dozvědět? Protože pokud svatbu chceme tady legalizovat, tak jsem koukala, že se musí psát i jména rodičů a asi jsem paranoidní, ale bojím se, aby je náhodou někdo nekontaktoval a oni se nedozvěděli, že jsme se tajně vzali a neřekli jim o tom. To by mi v životě neodpustili. Příjmení si měnit nebudu, to mi zůstane stejné.
Odpovědět
Nevidím důvod, proč by je měl někdo kontaktovat. Jen mi připadá, že pokud bude i ten druhý obřad jako že "skutečný" a někdo z vás se pak prořekne, že vlastně nebyl (a věř mi, to se jednou stane), bude to celé možná ještě horší. Nicméně mě na tom celém zaráží jedna věc - jsi dospělá a evidentně i dost vyspělá na to, abys udělala tak velký krok, jako je uzavření manželství. Proč máš tedy potřebu to před rodiči tajit? Implicitně se jich ptát na svolení? Je to přece tvoje/vaše rozhodnutí.
Odpovědět
Profilova fotka
Mít dvě svatby je dneska docela běžné, třeba jednu v exotice a druhou doma s přáteli. My ze stejných důvodů jako ty měli jednu maličkou svatbu na úřadě a pak tu opravdovou, která ale neměla úřední platnost, protože už jsme byli manželé. Ne všem se to líbilo, ale pro nás prostě byla opravdová ta velká svatba s rodinou a přáteli, tu "opravdovou" úřední jsme měli jen z praktických důvodů. Přijde mi ale lepší to upřímně takhle vysvětlit než lhát vlastním rodičům. A obřad teda v ničem falešný nebyl, oddával nás kamarád s osobní řečí o nás a pak jsme si vyměnili sliby, které jsme si sami napsali, což na úřadě nebylo možné. Byl to jiný obřad, ale naprosto opravdový a nikdo o nic nepřišel. Nemůžete vzít rodiče i na tu malou svatbu, aby o nic nepřišli?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petra1998:

Dobrý den, s přítelem se chceme vzít dříve než js…
@petra1998 na oddací list se píší jména rodičů, tak to je vždy. Rodiče nikdo nekontaktuje, opíší to jen z dokladů. "Falešné obřady" jsou teď dost časté, nejen u sňatků s cizinci, ale i třeba proto, že řada lidí nenajde oddávajícího v termínu, který má již domluvený a tak volí úřední svatbu na radnici a náhradního oddávajícího pro "hlavní" svatbu. Pro řadu lidí je to ale (třeba i jen podprahově) dost smutné, že vlastně nemohou oslavit den, kdy se opravdu stanou manželi. Nevím jací jsou rodiče, zda jsou jen tak hodně tradiční nebo zda s nimi máte i jiné problémy, ale je to jen na vás zda jim úřední svatbu prozradíte nebo ne. A možná i kdyby se prozradilo, že svatba již proběhala, tak se rodiče po nějaké době uklidní a nebude to zas až taková hrůza, jak se teď bojíš. Jde prostě jen o to, co chceš nejvíc ty, zda rychlou malou svatbu a pak legalizaci na matrice (což jsem ale slyšela, že je taky celkem na dlouho) nebo velkou svatbu (kvůli které můžeš o té úřední svatbě mlčet). Ať už si vybereš kteroukoliv z těch svateb jako pro tebe důležitější, tak je to v pohodě, můžeš mít obě nebo jen jednu z nich a rodiče to budou muset přijmout, ale je fakt dobré si říct, která je pro tebe ta nezbytná a kterou bys případně oželela, kdybys musela.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud se nepodřeknete nebo omylem nenajdou oddací list, tak to nikdy nezjistí
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a bacha na falešný obřad. Byla jsem na falešném obřadu, kde snoubenci nechtěli podepisovat protokol o uzavření manželství, protože to podle nich narušovalo plynulost obřadu a nebylo to hezké. A maminka díky tomu měla oprávněné podezření, že to není pravá svatba.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petra1998:

Dobrý den, s přítelem se chceme vzít dříve než js…
@petra1998 Pokud se vezmete v zahraničí a pak budete chtít manželství legalizovat na matrice v Brně, ano – uvádí se tam i jména rodičů, ale matrika rodiče nijak nekontaktuje. Celý proces je mezi vámi a úřadem. Pokud si neměníš příjmení a nikdo to nebude aktivně zjišťovat, rodiče se o tom dozvědět nemusí. Takže pokud chcete jít touto cestou, mělo by to jít v klidu a diskrétně. ❤️
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?