Obaja sme Slováci, bude problém so svadbou v ČR?

Ahoj svadbu mám až za 9 mesiacov no všetci ma stresujú s prípravami, ževraj by som už mala začať... tak neviem, myslím, že je ešte času dosť poradíte mi niekto? Som Slovenka, žijem v Prahe budúci manžel tiež zo SR.. bude problém so svadbou v ČR? dík
Odpovědět
ahoj jestli ti mohu poradit jdi se zeptat ale jestli se to nemenilo tak problem neni jen mit u sebe rodne listy.pasy a ob.prukaz :-)
Odpovědět
@petra303 ahoj, problém určitě nebude. Stačia rodné listy, OP, pasy nejsou potřeba. Jen zaplatíte jeden extra poplatek za to že jste cizinci. Kolik, to ti řeknou na příslušné matrice - všude je to jinak. Já jsem taky Slovenka a matriku jsme vybavovali před 2 týdny. A nenech se vystresovat. času dost :))
Odpovědět
melo by to byt kolem 1000 kč
Odpovědět
my jsme platili 2000 za to že jsem cizinka jen já. Zas na druhou stranu nám neúčtovali poplatek za to že nejsme místní. Každopádně SR nevydává potvrzení o právní způsobilosti k uzavření manželství tak je potřeba zažádat o prominutí tohoto dokladu a podepsat čestné prohlášení že nevíš o ničem co by tuhle tvou způsobilost ovlivňovalo. A je to. Každopádně to Ti všechno nachystají (měli by) přímo na matrike.
Odpovědět
a nejlepší by bylo, kdyby jste byli oba věřící a měli svatbu v kostele, pak neplatíte matrice nic a v kostele je svatba zadarmo, jinak osvědčení o právní způsobilosti je vyplněn za pět minut a ověření podpisu je za 30 korun.Když jsou oba cizinci tak poplatek není 1000kč ale 2000 až 3000 kč, záleží na matrice!
Odpovědět
@andina4 já jsem nic nevyplňovala ani neověrovala. žádost o prominutí tohoto dokladu mi připravili na matrike, já jen podepsala. I to čestné prohlášení - všechno nachystali na matrike. Jediné co jsme vyplňovali byl nejaký ten dotazník kam píšeš jméno, adresu, stav, stupeň dosaženého vzdělání a jaké přijméní budeme používat po svatbě. To jsme stihli vyplnit kým si dělala kopie rodným listů a OP. ten 1000 kč poplatek býva většinou za to že svatba je v sobotu. Pač většina úřadů má oddávací den pátek, sobotu jen za poplatek. nebo za jiné místo než je oficiálně stanoveno.
Odpovědět
mě by spíš zajímalo jak je to po svatbe. Fakt musím nechat přes ambasádu nechat preložit český oddací list do slovenštiny a až s tím jít žádat o doklady? No uvidíme...
Odpovědět
ono záleží na ochotě paní na matrice a musím říct, že Praha1 je otřesná, neochota na prvním místě, můj si to čestné prohlášení musel napsat sám, ale je to jen jedna věta a podpis, takže o nic tak nešlo, nemusíš na ambasádu ani přeložit oddací list, je to nesmysl a jinak pokud jsi cizí státní příslušník, tak platíš těch 2000 až 3000, píší to na každé matrice města, stačí si to vyhledat strýčkem googlem
Odpovědět
@andina4 takže normál s českým oddacím listem dojdeš na SK a zažádáš o změnu dokladů? Nebo vlastně u vás byl asi Slovák manžel a ten asi o zmenu dokladů na základě změny jména svatbou asi nežádal. My (SK) totiž nemáme ani rodinný stav v OP :) A máš pravdu, je to o matrice a o tom jak se komu chce... ale to je všude, bohužel.
Odpovědět
@iwanov cesky oddaci list das na ambasade alebo na matrike na Slovensku a na zaklade toho ti vydaju slovensky oddaci list. So slovenskym oddacim listom si mozes vybavit doklady.
Odpovědět
@kattyd takže mě předse jen ta ambasáda nemine, ať nejezdím na SK jak trotl, předse jen to nemám 30 km... Dík moc!
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Článek se načítá
@petra303 tak to bude nejlepší fakt řešit s konkrétní matrikou. Ale snaď se neleknou a budou vám nápomocní.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@petra303 @iwanov @kattyd @andina4 holky je fatk pravda ze vam vodicak ( prijmeni ) zmenia iba na slovensku. Ja fakt nemam cas tam ist :(
Odpovědět
@niccky.z já se obávám že jo. A nejde jen o vodičák, ale i o OP, pas ... já jsem s tím smířená, že tam hold jeden den dovolené obětuji. Jen doufám, že mi ho bude moci vyzvednout máma a poslat poštou... Ale ty už máš po svatbě rok, tak to už si řešit musela, ne?
Odpovědět
@iwanov no neriesila praze vubec. Mam jenom zmenenej pas, obcanka mi vubec nevadi to nechci skoro nikde jedine ten vodicka. No mne proste porad neco do toho veslo nastup do novej prace, pak sluzebka v UK, pak operace ........ ze pry se vodicak da udelat i v BA na pockani tak nevim skusim neco o tom najit.
Odpovědět
@niccky.z obávám se že na počkání asi ne. Alespoň co já vím, tak se to tiskně stejně jako ty nové pasy a to tiskne jediná tiskárna v Martině či kde. No já OP ukazuji docela často - na poště. Je pravda že tam můžu ukázat pas... A pas si vybavovala přes ambasádu? A musela si si nechat přeložit český oddací list do slovenštiny?
Odpovědět
@iwanov ano najprv mi prelozili oddaci list co bolo 3 mesiace a potom som si zaziadala o zmenu pasu a to som cakala mesiac. moja op je uz davno neplatna a fakt som ju uz 8 rokov vubec nikde nepouzila
Odpovědět
@niccky.z to si děláš srandu, že 3 mesiace???? Sakra! co na tom prekládájí 3 mesiace?? To by mě zajímalo proč nedokážou zařidit i výmenu OP když to umějí s pasem. No asi se vdám nádějí že na konci září půjdu žádat o nové doklady. Oddací list nám slíbili poslat hned v pondělí...
Odpovědět
@iwanov presne tak to bolo svatbu sme mneli v zari a v decembri tyzden pred vianocami mi volali ze uz mam oddaci list prelozeny tak som si ho isla vyzdvihnut a hned dat urobit pas a ten som mala zaciatkom unora .... taky nechapu proc to nemuzu udelat i s OP i VP naco je tu potom ambasada????
Odpovědět
@niccky.z tak to si mě fakt potěšila :( si dávají na čas jak kdyby to psali ručně a ozdobně... to jsem zvědavá jak to budu řeit jestli pojedu na služebku. V práci už s novým jménem, doklady na staré.. nejak bude :(
Odpovědět
@iwanov no ja jsem mnela same problemy ......a proto jsem pouzivala jenom pas a mesic jsem chodila vsude s oddacim listem :D
Odpovědět
@niccky.z no nevím jak budu v Luxemburgu s oddacím listem vysvětlovat situaci :-) No ale možná nakonec nikam nepoletím..
Odpovědět
@iwanov no to mas pravdu ja ho jenom vyuzivala na postu do banky a tak.....za hranice bych asi nesla :-D
Odpovědět
@niccky.z ať žije byrokracie a úřednící ]-(
Odpovědět
@iwanov hlavne na slovensku ]-(
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?