Svatební obřad v kostele se mší nebo bez mše?

Máme již krátce před svatbou v kostele ( Praha - Vyšehrad ) a rozhodujeme se, zda zvolíme obřad se mší nebo beze mše. Jakou máte zkušenost? ;-)
Odpovědět
cabotine, chtěla bych se tě zeptat jak jsi vycházela s farářem z Vyšehradu? já jsem s ním mluvila jednou po telefonu, byl takový odměřený, nepříjemný. úplně mi sebral veškerou chuť se tam vdávat. :-S
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj cabotine, my to chceme beze mše, i tak to bude trvat asi půl hodiny, nemusím mít pití z kalicha a takový věci, stačí, že půjdu špalírem lidí... :-( ale to záleží na tobě, ta mše může trvat podle oddávajícího i 1,5 hodiny...teda i s obřadem.... ;-) ale záleží na tom, co se ti líbí, a jak to máte časově naplánovaný...Markí
Odpovědět
Profilova fotka
Nemyslim ze by obrad s omsou trval 1,5 hod. budem mat svadbu sice na slovensku ale v tomto by nemal byt velky rozdiel. Nas pan farar to stihne urcite v rozmedzi 45 min - 1 hod. ako ho poznam a to je omsa aj s obraadom. No lenze my to chceme s omsou kvoli presvedceniu takze sme sa ani len nepozastavili nad tym ci s omsou alebo len obrad. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
no zuzu, já napsala že je to dle oddávajícího...někteří si to prostě "vychutnávají",.......u nás trvá mše dle faráře...tu 30, tu 45 minut, tu 1 hodinu.....ale právě záleží na tom, kdo to dělá... :-D :-D :-D
Odpovědět
My jsme měli se mší a trvalo to celé přesně 50 minut. My jsme na mši zvyklí, ale měli jsme v kostele spoustu kamarádů, kteří v kostele byli poprvé a taky jsme to farářovi dva týdny před svatbou řekli. Takže se trochu přizpůsobil, kázal hlavně "pro ně" (o významu manželství, o nerozlučitelnosti sňatku, o zodpovědnosti...) a výsledkem bylo to, že všichni chodí jak jsme měli perfektního faráře, že řekl co musel a nádherně. Takže já doporučuju všema deseti mši. Už proto, že je tam víc míst pro zpívané a hrané prology (žalm, nesení darů, přijímání...) a to je nádhera.
Odpovědět
Ahoj, my to budeme mít také v kostele a já za sebe musím říci, že jsem ráda, že to bude se mší. je to jednou za život (v kostele určitě ;-) tak ať si to užijeme. Navíc mi to přijde takové slavnostnější, ale je to na vás a také na vaší rodině víš , pokud je třeba většina svatebčanů nevěřících, aby se tam nenudili. :-)
Odpovědět
My měli také svatbu i se mší, trvalo to zhruba těch 50 minut a rozhodně bych to neměnila. Ale je to jak říkají holky. Záleží na vás, vašem přesvědčení a tak. Velikou výhodou toho je, že to trvá dlouho, takže má člověk čas prohnat hlavou ještě pár myšlenek, které jinak ve stresu snadno uletí a stihne si urovnat všechny pocity a emoce. Výsledkem aspoň u mě bylo, že jsem si to celé strašně užila a ty důležité chvilky si moc dobře pamatuju a mám je prožité. Na druhou stranu, moje ségra měla před pár lety jenom obřad a taky to bylo pěkný. Ono v kostele je nejspíš vždycky víc klidu, protože tam není žádna fronta dalších ženichůa nevěst... Mně se třeba hrozně líbilo, že to celé začlo asi o 10 minut později a nikomu to nevadilo, prostě pohoda. Ale to už je o něčem jiném. Tak rozhodně hlasuji pro mši.
Odpovědět
Ahoj, my budeme mit svatbu se msi, starokatolicky obrad, a trochu se bojim, protoze 90% hostu jsou neverici (nekteri az trochu nesnasenlivi ke vsemu cirkevnimu vcetne moji rodiny)... ale zase si rikam, ze pro me a meho skoromuze je to dulezite, takze to budou muset zvladnout... ;-) A presne jak pise karolinap, je to v klidu, zadny stres z dalsich jinych svateb co se hrnou do dveri; oddavat nas bude dlouholety kamarad a kazat bratr manzela, moc se na to tesim :-)
Odpovědět
To, že něktěří svatebčané nebudou vědět, kdy v kostele vstát a co zpívat to už přežijem, ale z čeho mám vážně strach, aby tam někomu nezačal pípat mobil. Já vim, že každý slušný člověk si ho vypne, ale náhodou někdo zapomene a to pak bude důstojnost chvíle ta tam. Doufám, že se to nestane jinak za sebe neručím a dotyčného vynesu v zubech před kostel! ]-( ;-)
Odpovědět
My budeme mít také svatbu se mší. Přijde mi to slavnostnější a důstojnější. Samotný obřad volí většinou ti, kteří do kostela běžně nechodí, ale mohou uzavřít církevní sňatek nebo ti, kteří si myslí, že hosté budou zbytečně pozdě obědvat. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
no, nakonec to rozhodli za nás a obřad bude se mší...prostě se nás nikdo neptal a bylo hotovo.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky holky, to máte fajn, kdo to máte se mší. My budeme mít bez, protože přítel je nevěřící a kromě několika mých kamarádů bude nevěřící skoro celý kostel (cca 80procent hostů). Někteří se dokonce snažili z obřadu vymluvit, aby nemuseli do kostela, tak jsem jim musela vysvětlit, že je tam nikdo neukousne :-) Já sama bych si přála celou mši, přijde mi to, že je tím vstup do manželství takový víc posvědcený, ale tímhle se vyvaruju trapností, jako když by třeba modlitbu nebo vyznání odříkávalo pět lidí a zbytek kostela by koukal. Asi je to někdy lepší.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 5 měsících
ja jsem mela jen obrad a stacilo to bohate bylo to na 30min, kdo nema rodinu , ktera by na tom vylozene trvala tak je obrad uplne skvely. :-)
Odpovědět
my budem mít taky jen obřad, manžel je sice pokřtěný, ale víc už nic a přijde mi to blbý vůči němu...přijímání a tak a náš farář všechno tak rozebírá a je tak ukecanej (ale pořád se to dá poslouchat, mluví i pro nevěřící a tak), že když se loni vdávala sestřenka, trvalo to i beze mše skoro hodinu...takže žádnej spěch a na rozmyšlení taky času dost :-)
Odpovědět
tak my budeme mít obřad i se mší, shodli jsme se na tom oba :-)
Odpovědět
Moc bych neřešila, jestli jsou hosté věřící nebo nevěřící, je to přece vaše svatba, tak bych to nechala na vašem pocitu (případně na kompromisu, jestliže je jeden věřící a druhý ne), i když taky mi připadlo divné, když jsem se byla podívat na svatbě, kde odpovídalo a modlilo se pár lidí, takže to v tom kostele úplně zaniklo. A co se nás týče, my jsme se shodli na mši jednohlasně. Já jsem sice jen pokřtěna, ale k prvnímu přijímání se chci připravit zároveň s přípravou na svatbu.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky, my budeme mít svtabu též v kostele. Myslím,že to zda je obřad se mší svatou celou nebo "jen" zkrácená forma nezáleží na vaší chuti,ale na tom zda jste oba praktikující věřící,či nikoli. Já jsem katolík praktikující a bohužel nastávající není pokřtěný vůbec. Volbu jsme proto neměli. náš farář nám rovnou řekl,že ke sv. přijímání může jen ten kdo je pokřtěný.Tudíž budeme mít obřad cca na půl hodiny se čteními a kázáním,ale bez slavení eucharistie. Mě to hrozně mrzí,ale musím to respektovat Je to i logické,začínáme společný život a hned na začátku bychom se meli rozdělit?????
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já jsem byla na svatbě v kostele své příbuzné a měli to beze mše. Určitě to vymysleli skvěle protože u nás v rodině je více ateistů než věřících takže s ohledem na toto. Bylo to krásné. Záleží na tom jestli je většina věřících (pak zase s ohledem na ně bych asi tu mši udělala) a nebo ne. Ale hlavně aby to vyhovovalo vám. Obřad se mší trvá asi 2 hodiny, kdežto beze mše asi necelou hodinu. ;-)
Odpovědět
Alčo, kde jsi byla na tom, že obřad se mší trvá dvě hodiny?;-) My ho měli se mší a na mou duši, na psí uši, na kočičí svědomí, za 50minut byl konec!:-) Bohužel:-D Asi záleží na faráři, některý se "rád" poslouchá a natahuje kázání a jinýmu to odsejpá...jinak si to neumím vysvětlit, mešní obřady, které se provést musí, jsou stále tytéž.
Odpovědět
Profilova fotka
Já tam nebyla (teda spíš ještě jsem byla v kolébce). Říkala mi to teta...tak to je asi tou dobou. Byla na té svatbě před 20lety, za tu dobu se to asi změnilo :-D :-N Ale jak říkáš, možná taky záleží na faráři.
Odpovědět
Vanilko, asi tak ;-) Někteří kněží stihnou svatbu se mší dokonce jen za 40 minut :-D
Odpovědět
Profilova fotka
:-D
Odpovědět
Nechápu, když se někdo rozhodně uzavřít svátostné manželství v kostele, že vůbec přemýšlí že by to bylo bez mše .....v dnešní době tam většina takových jde jen proto, že to působí romanticky ....mají si radši vybrat romantickej zámek .....když v kostele tak souhlasit s celým náboženstvím a tak vést i rodinu, protože to tam slibujete, zrovna jako u křtění dětí ....spousta mých známých si děti dala pokřtít a ty děti vůbec k dané církvi nevedou ......
Odpovědět
Profilova fotka
pokud se chtějí snoubenci oddat v kostele,mělo by to být i se mší a ne jen vdavky,je to pak takový strohý a pro křestany téměř bezvýznamný.Vdavky i se mší trvají maximálně hodku,dýl to určitě netrvá.My máme také svatbu v kostele a bez mše bychom to určitě nechtěli i když věřím že celou tu hodinku budeme mít nervy na pochodu,ale to ke svatbě patří. Myslím,že by církev měla udělat přísnější opatření a neoddávat v kostele každého komu se to líbí,ale spíš podle toho jaký má vůbec k celé církvy vztah,vždyt polovina lidí co se berou v kostele lže už od začátku co tam vejde,když se kněz ptá jestli budou své děti vést k církvy a další otázky,spousta takových se pak v kostele už ani neukáže.
Odpovědět
ohledně délky obřadu, klidně to může trvat dvě hodiny, naše trvala hodinu a půl ;-) se mší samozřejmě... no a jiná svatba v jiném kostele se vším všudy trvala přibližně těch 50 minut... opravdu záleží na faráři... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No já taky moc nechápu lidi kteří se berou v kostele jenom kvůli atmosféře...samozřejmě je to překrásné, ale pro mě by to bylo taky s tím, že souhlasím s tím náboženstvím. Věřím v Boha, ale do kostela moc nechodím a přítel je ateista takže nevidím důvod pro svatbu v kostele. Ta sestřenka měla svatbu v českobratrským kostele (důvod nikdo nepochopil), on je jen křtěný a ona ateistka. Přitom se museli samozřejmě naučit ty modlitby...no nechápali jsme :-| Každého věc
Odpovědět
Profilova fotka
Marselino ty jsi,ale nabroušena. Proč by se někdo nemohl oddat v kostele beze mše,já sama nevím jak to budu ještě řešit,ale většina kamarád a známých je nevěříci a nevěděli kdy co mají dělat,tak nechci,aby z toho byla nakonec taškařice.Mě osobně příjde svatba na radnici,méně vážna nevím jak to přesně říct. Svoje děti chceme dát pokřtít,al když nebudou věřit v boha,tak je k tomu nutit nebudu. Duležitější je,když z nich budou slušní lidé kteří budou věřit v sami sebe. Ale nemusíš se bát,oni to za nějakou dobu určitě zpřísní, myslím,že nynější papež není tak liberální.
Odpovědět
bajunko ja nemyslim ze je marselina nabrousena, jen rika svuj nazor. vis ma pravdu v tom ze se lide berou v kostele jen proto, ze tam jsou hezke fotky, nebo ze to vypada vazneji jak pises. ale o tom svatba v kostele neni, je to o tom ze si daji slib pred Panem Bohem. ja tady cetla par diskuzi a treba nechapu jak nekdo chce mit snatek v kostele kdyz je neverici a dela to jen kvuli partnerovi nebo jeho rodine. to mi vazne pripadne potom jako lhani vis. no ale k tematu. cabotine ja si myslim ze kdyz uz se berete jednou v kostele ze by ta mse tam mela byt, vzdyt se berete jednou za zivot jak uz tady zaznelo a pro neverici pribuzne to bude i zajimave a pro verici krasne ne? a jestli jde o cas tak jestli zalezi na fararovi jak moc povida tak co kdyby jste se s nim primo domluvili ze si to prejete trebas 50 min +- ?
Odpovědět
jedna vec je, kdyz jsou oba neverici a berou se v kostele kvuli romantice. avsak pokud se neverici bere v kostele kvuli svemu vericimu partnerovi, neni na tom nic pokryteckeho, naopak, pokud je partner hluboce verici katolik , je to jedina moznost jak - po udeleni dispensu pro nekrteneho ci jinovereckeho partnera- muze uzavrit manzelstvi, ktere bude v ocich katolicke cirkve platne a legitimni. takze nez budete nekoho odsuzovat, mrknete trochu na katolickou doktrinu.... :-)
Odpovědět
a to nerikam na svou obhajobu, my jsme neverici a meli jsme obcansky snatek. ale abych parafrazovala : nez hodis kamenem, over si, mas-li pravdu :-D
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?