Je zvykem platit knězi za vykonání obřadu?

Ahoj holky, jsem tu poprvé a ráda bych se zeptala na Váš názor a zkušenosti: setkaly jste se s názorem, že je slušností dát knězi za vykonání obřadu svatební bohoslužby peníze? Zaslechla jsem to od táty, že prý když se s mamkou brali v kostele před 35 lety (římskokatolickém), tak to tak bylo a prý je to zvykem dodnes. My se budeme brát u evangelíků, je možné, že pro ně je to jinak? Úplně mě to šokovalo, vím, že je zvykem dávat knězi výslužku a pozvat ho na hostinu bych taky považovala za hezké, ale peníze, to mi přijde nechutné...vždyť mají plat a toto je součást jejich práce, vč.svatebních příprav... Děkuju za názory, zdravím všechny a přeju bon courage při přípravách!:-)
Odpovědět
Tak se na to zeptejte přímo kněze. Také máme evangelického a platí se poplatek církvi, za cestu faráři a něco navíc přímo faráři. "Nechutný" mi přijde Váš přístup.
Odpovědět
Moje zkušenost je taková, že je obvyklé dávat knězi příspěvek na farnost.
Odpovědět
dává se příspěvek na farnost, na kostel, částka je na vás.
Odpovědět
Profilova fotka
My sme platili za obrad v kostole asi 6tisic - za "prenajom" kostola, plat fararovi, kastelanke a este aj jednemu hudobnikovi co sme tam mali. Tiez evangelicky kostol. Ale nebola to ziadna "nasa" farnost, normalne do kostola nechodime.. Inak ciastky nam rovno takto farar povedal, pevne.
Odpovědět
Ano, je to zvykem. Doporučuji zjistit si, kolik takový kněz bere, on pak ten pocit, že "za to má přece plat" rychle zmizí.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, platí se,je to zvykem,u svatby i u křtin. Platí se obvykle v řádu tisicikorun ( záleží i na tom jak honosnou slavnost máte, mně by přišlo nechutné dělat svatbu za 100 000 a kněží za režii, výzdobu,hudbu apod dát pár korun nebo nic. ) Je to " příspěvek na kostel" a taky takové poděkování za čas, energii a organizaci. Plat bych do toho netahala.
Odpovědět
Profilova fotka
Svatbu v kostele jsme neměli, ale třeba na svatbě kamaráda, kde mu manžel svědčil, tak měli pro faráře připravenou obálku s pěti tisícovkou. Na jiné svatbě dával kamarád (ženich) dva tisíce. Osobní zkušenost mám pouze se dvěma pohřby v kostele a i tam jsme dávali tzv. "na kostel". Nechutný je spíš nad tím takhle uvažovat ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zjisti si, kolik kněz bere, a pak popřemýšlej nad tim, co je ‚‚nechutný‘‘.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Kněz není váš otrok a měli byste se stydět, že nad tím vůbec uvažujete mu nic nedát.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Obecně se dává příspěvek na farnost (ono provozovat kostel nebude úplně levné a věřící by asi neměli být úplně neochotní "pustit chlup"). Je to taková pozornost. :) Spíš mě ale zaráží některé zdejší názory "zjistěte si kolik bere a pak se styďte". Protože on za to skutečně plat má, byť není velký. Na druhou stranu má ubytování zdarma a neživí rodinu. Single takto vyjde hezky. Knězem se člověk nestane pro peníze, ale je to poslání. A pokud jsem alespoň nějaké části NZ pochopila správně, bohatství by nemělo být jejich cílem, ale poznávání Boha a to i skrze trochu asketičtějšího života.
Odpovědět
Už ho platíš formou svých daní, to se vůbec neboj. Na druhou stranu, bylo by opravdu krásné, kdyby "pouštěli chlup" za ty neocenitelné služby církve opravdu jen věřící, a ne povinně i všichni, kdo by tyto polozločinecké organizace nejradši zrušili.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme peníze knězi dali, ale zcela dobrovolně a velmi rádi. Sám po nás při domlouvání svatby nechtěl ani korunu a myslím, že pokud jsou lidi věřící, tak by po nich nic chtít ani neměl, je to služba věřícím, mají na svatbu v kostele nárok, ale dost možná jen v místě bydliště, dál už je to asi na domluvě, my se ale brali v místě, kde ani jeden z nás nemá bydliště a problém s tím nebyl. Náš kněz si dokonce nechtěl po svatbě tu obálku vůbec vzít, zastavili jsme se za ním cca za dva týdny, po svatební cestě a už se nám to tedy pěkně rozleželo a dali jsme mu nakonec i víc peněz, než jsme plánovali. Měli jsme díky němu nádhernou svatbu, ač byl obřad i s celou mší a víc jak polovina hostů nebyla věřících, tak z toho byli nadšeni a celý obřad si moc pochvalovali, farář měl skvělé kázání a dokázal odlehčit atmosféru, když se manžel sekl při odříkávání slibu :) Krom toho jsme měli vyzdobený kostel, pravda, byli jsme dost nenároční, ale už jen vdávat se v tom kostele jako takovém pro mě byl sen :) Taky jsme měli zajištěnou nádhernou hudbu (varhany, housle, zpěv) po celou dobu obřadu a když nám ke konci vyzváněly zvony, tak jsem málem brečela :) Zkrátka nám nejen ušetřil hodně starostí, ale ještě navíc přispěl k té úžasné atmosféře toho dne a třeba pro mě s manželem byla ta hodinka v kostele ten nejdůležitější a nejsilnější okamžik celé svatby.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?