Hudba v kostele, kolik písní se hraje při obřadu?

Prosím pěkně, kolik "písní" se hraje v kostele? Hraje se na příchod svatebčanů, nevěsty, prstýnky a gratulace??? Ať vím, kolik jich vybírat ... a dávají Vám jen na výběr z jejich repertoáru nebo si můžete říct? Děkuji za info :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, v kostele je hlavní Pán Ježíš, proto i ty písně jsou obvykle dost monotématické. Vybrat si je můžeš, ale nepočítej s žádným popem.Chce to probrat s varhaníkem a schólou. Na reprodukovanou hudbu předem zapomeň. K počtu písní asi toto: záleží jestli se jedná o svatbu při mši nebo jen s obřadem. Pokud jen obřad, tak něco na nástup svatebčanů a snoubenců to kostela, pak jedna ještě během obřadu, pak bývá něco na předání prstýnků a podpisování matriky (aby nebylo trapné ticho) a pak na závěr. Pokud to máte se mší je toho víc, ale počítej s tím že to musí být "svaté" písničky.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, nám farář řekl, ať si vybereme 3 písně (příchod všech, něco uprostřed a pak na konec), my si vybrali jen 2 (příchod a konec). Obvykle je to asi jak píše barbarra, ale my chtěli něco míň tradičního a byli jsme z daleka, takže nějaké schůzky s varhaníkem nepřipadaly v úvahu. Měli jsme tedy reprodukovanou hudbu podle vlastního gusta. Nástupní skladba byla z jedné pc hry (byl to Skyrim, nepředstavujte si Mário :-D), těšili jsme se, že si toho někdo všimne, ale nikdo nic..... :-N
Odpovědět
@barbarra nepleť tady holkám hlavu, vše se dá i v kostele domluvit, varhaník, sbor, houslista nebo třeba cimbál, jakýkoliv jiný muzikant ani písně nemusí být "svaté" a dokonce může být i reprodukovaná hudba :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Domluvit se samozřejmě dá, ale z vlastní zkušenosti vím, že vždy je pro to pochopení ....a nezapomeňme že svatba v kostele je o něčem jiným než o tvých oblíbených písničkách....v kostele nejsi nejdůležitější TY a někdo o dost větší....
Odpovědět
Tak my to budeme mít bez mše, takže těch písní bude teda asi po míň ... na můj nástup bych chtěla Air nebo Ave Maria - s čímž by problém být snad neměl, jen jsem zvědavá, co mi řeknou na píseň při odchodu, to bych chtěla reprodukovanou hudbu - All you need is love od Beatles. :-| no, uvidíme, jak moc bude náš oddávající ochotný vyjít nám vstříc ... zatím se jeví jako malinko "suchar" :-D ale třeba ještě překvapí. 20.1. jdeme na sezení, tak to zkusím nějak naťuknout ....
Odpovědět
Ahoj, kostel je posvátné místo, takže s tím musíte počítat i při výběru hudby. Existují kněží, kteří jsou tolerantnější a nevěsty mají při výběru volnější ruku, ale znám i takové, kteří jinou hudbu, než takovou, která je nějakým způsobem církevní, nedovolují. Je potřeba ho chápat - je to prostě chrám Boží a nedá se s tím nic dělat. Na druhou stranu existuje obrovské množství skladeb, které se v kostele hrát dají a jsou krásné :-) Na svatbách v kostele už jsem několikrát zpívala, většinou je to asi pět skladeb (beze mše) - na příchod, i na svatbě beze mše jsou čtení z Písma - takže se zpívá žalm + píseň před evangeliem, dál něco na vlastní obřad a potom tak dvě skladby na gratulace (záleží na počtu hostů) :-) Ale všechno záleží na domluvě s knězem, případně s varhaníkem (další věcí je, že varhany jsou nejčastější nástroj při svatbě v kostele - a zahrát se na ně dá ledacos, ale ne všechno už tak pěkně zní. Zároveň si ale myslím, že se do toho kostela prostě hodí nejlépe :-) ).
Odpovědět
@barbarra ano, je to Boží chrám, ale svatba je svátost manželství, kterou si udělují snoubenci navzájem, takže určitě bych důležitost snoubenců neshazovala ;-) ... mimochodem na svatbách v kostele jsem slyšela mnoho pohádkových písní, lidových písní (cimbálová muzika) i moderních (Metallicu), je to jen o domluvě s knězem a s hudebníky... navíc v mnoha malých farnostech ani stálý varhaník není, tam pak proti reprodukované hudbě nikdo neprotestuje ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahojte, já jako varhanica celkem dost už co jsem hrála a zpívala na svajbách :-) i v příručkách pro varhaníky je že ve svatební mši a obřadu nemají být písně světské.. tzn ty co se tam normal zpívaj... třeba jedna oblíbená na svajbách.. http://www.youtube.com/watch?v=B1LqDR... možete si poslechnout a dát pozor co tam zpívaj za slova.. tzn.. k Bohu se zpívá ale v nádechu svatebním..
Odpovědět
Profilova fotka
jinak se hraje.. na příchod ženicha a ostatních jedna písen a pak na příchod nevesty muže byt další a nebo i stejná písen či pochod.. při mši je i sláva pak je zpěv_ žalm... a většinou před evangeliem písen a pak po předání prstýnků písen pak u obetování a u přijimání.. je lepší jim říct kolik lidí budete mít.. vlezou se tam i třebas dvě... a pak je u blahopřání jedna či dvě.. říkám.. podle lidí a pak na odchodnou nejaká tzv. pecka.. :-) tzn... ve mši je tak aspon 7 písniček.. radši neco do rezervy a u obřadu je to kratší.. odpadá proměnování a ke přijímání možou jit snoubenci po domluvě.... to se podává ze svatostánku.. tzn na obřad stačí 5 písniček.. a mysllím že se to počítá i spochodem-....
Odpovědět
Tak kamarádka při odchodu měla v kostele na varhany hraný pochod temného pána ze Star wars a to to byl dokonce církevní obřad :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?