Doma ušité šaty, jak na to?

Profilova fotka
Mam představu šatů, které bych chtěla - nejen na svatbu, ale nikde nemohu najít to, co bych ráda a tak mě napadlo, jestli by nestálo za to to zkusit sama. Chtěla bych bílé šaty nad kolena a sukně aby byla nadýchaná šifonem, nebo tylem - v nějaké výrazné barvě. Asi by mi bylo jedno, zda by šatky měly ramínka nebo ne, ale jde mi o nějaký podrobný návod, jak na to či zkušenosti ze života :)
Odpovědět
Profilova fotka
@pajdalena Zkus prolistovat několik ročníků Burdy (v obecní knihovně jakýholiv většího městečka je určitě mít budou) nebo její webovky, sem tam vyjde speciál věnovaný společenským/svatebním šatům. A pokud není člověk vysloveně nekonfekční, burdovský střihy celkem sedí a případně se dají poměrně snadno upravit.
Odpovědět
@pajdalena Taky je spousta střihů na Ebay . Koupila jsem si tam střih na večerní šaty a ušila jsem si je. Povedly se mi myslím výborně. :-) Jen to chce mít už nějaké zkušenosti se šitím.
Odpovědět
Ušít si sama šaty na svatbu je docela slovo do pranice. Nejen proto že ve svatebních šatech jsou všité kostice a vycpávky, které drží celkový tvar šatů (bez těchto věcí šaty na fotkách nevypadají dobře, krčí se a krabatí). Už i výběr materiálu je hodně důležitý, každý totiž nedokáže to co požadujete. Spíše doporučuju podívat se po někom třeba na Fleru kdo má s tím více zkušeností a ušije šaty na zakázku.
Odpovědět
Profilova fotka
Milé dámy, pověra praví, že nevěsta by si sama šaty šít neměla.. já jsem tomu nevěřila, šaty jsem si ušila a nyní jsem šťastně rozvedená :-) Jinak ušít si svatební šaty není velký problém.. aspoň pro ty slečny a paní, které nějakou dobu oděvy vymýšlely a tvořily. Obrovská výhoda je, že vypadají jak chcete a přesně padnou. Ale hodláte-li zůstat vdaná, domluvte se pro jistotu s nějakou šikovnou švadlenkou ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
no spíš bych kontaktoval švadlenu, případně mohu dát kontakt
Odpovědět
To mi přijde jako pěkná blbost, že v šatech musí být kostice a vycpávky... Možná tak v korzetových, a to ještě jsou korzety a korzety. Existuje spousta jiných střihů. Podrobný návod neporadím, ale z tvého popisu bych to viděla na kolovou nebo polokolovou sukni, což si myslím je docela jednoduché na ušití i když nemáš moc zkušeností. Horší bude vršek:). Tylová spodnička taky není nijak těžká. Už jsi někdy něco šila? Jestli ne, tak bych zkusila aspoň jednoduchou sukni, abys viděla, jestli má cenu jít i do těch šatů. Já sama jsem zatím ušila asi tak pět věcí, první byla sukně, potom kraťasy, to bylo strašný (poklopec), dále kalhoty a jedny společenské šaty. Jo a pak vlastně ještě kabát. No a co si budeme nalhávat, ty věci rozhodně nejsou dokonalé, i když třeba zrovna ty šaty se myslím docela povedly. Všechno to ale nosím/nosila jsem, protože i když vím, že třeba některé švy jsou trochu nakřivo, jsem moc pyšná na to, že jsem si to ušila sama, prostě ta radost nad tím, že jsem to vytvořila vlastníma rukama, převáží nad tím, že to není úplně perfektní. A vždycky, když mi to někdo pochválí, tak se hned chlubím, že jsem si to ušila sama:). Jinak jsem na všechny rukodělné věci spíš levá, neumím ani háčkovat, ani vyšívat, nic.
Odpovědět
@pajdalena nemusí tam být kostice ani vycpávky - ty většinou ne... Kostice jen u některých střihů. V těch Burdách je u každého modelu popsaný podrobný postup. Je tam hodně střihů na svatební šaty a na společenské taky. V časopisech je ten postup, ve volně prodejných střizích Burda (jeden střih stojí 80 - 100 Kč, takže se spíš vyplatí koupit celý časopis, číslo, kde jsou svatební šaty, jedno číslo stojí 120,- Kč, ale těch střihů je tam třeba 30 nebo 50 nevím jak teď u těch nových Burd; všechny střihy samozřejmě ve více velikostech). Jo a co se týče kostic, taky to není žádná věda. Ušiješ vedle švu takový "průvlek" na kostici - normálně buď přišiješ sežehlený přídavek švu na jednu stranu a šiješ vedle švu, podle tloušťky kostice, nebo to můžeš udělat společně s nějakou pevnější podšívkou. Není to teda úplně snadné, ale věda to taky není. A pak provlíkneš kostici. Tam jde spíš o přesnost při stříhání, záleží na materiálu apod. Ale to v těch Burdách všechno je, nebo prodávají i knížku, kde jsou jednotlivé postupy vysvětlené a s názornými obrázky. Seženeš ji myslím na jejich webu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?