Jak uhájit svoje svatební představy před maminou?

Profilova fotka
Určitě nebudu jediná, kdo tím prochází. Tak uvítám všechny rady a doporučení jak mít svatbu dle našich představ, aniž bych se do krve zhádala s mojí maminou. když mě přítel požádal o ruku a začali jsme zlehka plánovat svatbu, shodli jsme se, že nechceme žádný obřad na zámku, zdobené šaty prostě ne tu pohádku. Vzhledem k tomu, že nám je oběma již 35, tak to chceme pojmout trošku s humorem a trošku to "shodit", chceme to mít v jižanském redneck stylu. Vše na jednom místě.žádná okázalost ale neustále se mi do toho naváží moje mamina, která je generál a trošku snob. Takže její představa je, že její nápady já vezmu za své a ženich je vlastně jen stafáž, a dostaví se v obleku kam a kdy mu bude určeno. Ale to je představa, kterou já nesnesu. Vím, že kdybych chtěla svatbu na zámku a třímetrovou vlečku, že mi vyhoví. Ale není to náš styl a já chci, aby svatba byla naše ne jen moje. A hlavně se mamina chce mít čím chlubit. Na jednu stranu má "právo" do toho mluvit, protože svatbu komplet platí moje rodina (táta to považuje za samozřejmé), ale do jaké míry se jí dá ustupovat pokud chci svatbu po svém i když podle ní ne dost nobl?
Odpovědět
1
2
Tak pokud by mi rodice platili svatbu, tak at mi to cele udelaji oni, my (tedy partner) to platime vsechno, rodice nam nic na svatbu nedaji a vse si delame po svem... Jen do ceho nesmim kecat jsou svatebni kolacky, ty bude delat moje babicka, ktera rekla, ze se o tom semnou bavit nebude a tak jsem rezignovala...
Odpovědět
Pokud chces svatbu podle sebe tak si ji zaplatte a s amkou se nemusite dohadovat...
Odpovědět
Profilova fotka
@pajita Ono nekterym rodicum se dost tezko vysvetluje ze neco nemaji platit. Vetsinou to pak konci posilanim penez sem tam z uctu na ucet a jediny, kdo z toho ma profit, je banka. Rada "platte si to sami" je fakt nad zlato, ale je asi podobna jako rict "tak mejte na svatbe slunecno bez deste" :-D @bassetlady Jop, uplne to chapu. Byli jsme na tom podobne. Teda, moje rodina to nesla statecne. Byli trochu vykuleni a nakonec to vzali trochu jako challenge. S tchanovcema to bylo malinko horsi, ale prednesli jsme jim nasi predstavu pres kterou vlak nejede, a udelali jim par ustupku ve vecech ktery nam bylo putna (strasne si prali vysluzky, tam jsem jim "dovolila" at si pro sebe obstaraji vysluzky). Jinak jsme to meli rozdeleny tak ze tretinu platili nasi, tretinu tchanovci a tretinu my (moznost ze bychom to platili sami neprosla ani u nasich, ani u tchanovcu). Tchanovci dlouho delali cavyky jako ze "ja si na sebe ale helmu brat nebudu", ale nakonec pod tlakem okoli na miste povolili a nakonec si to uzili a po svatbe uz jsme slyseli jen samy pozitiva :). Takze neustupovat! Mas svou predstavu, vysvetli jim ji, a navrhni ze jediny co proti tomu muzou delat je neplatit to. A pak jim povol za odmenu aspon v nejakym detailu (treba ty vysluzky?)
Odpovědět
Hm, tak to je trošku prekérní. Pokud to jednou neplatíte sami, ale rodiče, tak si určitě budou prosazovat právo vám do toho mluvit. Jediná rada je, zaplatiti si to sami a udělat podle svého.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Každá rada drahá, ale asi první krok je v klidu to mámě vysvětlit, že si ceníte jejich pomoci atd. ale že máte svoji představu - vysvětlit (osobně netuším co je jižanský redneck styl :-) ) a že už tak to bude náročný den a chcete si jej užít po svém. Proti organizaci svatby komplet na jednom místě nemůže myslím nikdo nic říct, je to mnohem praktičtější a dál co se týče stylu, tak je to otázka vkusu. Pokud nejsi schopná nebo nechceš maminku od příprav odstřihnout (ideální je, když vám rodiče dávají peníze, aby vám je poslali na účet a vy platili co je potřeba a ne, že to hradí sami rodiče), tak při rozhodování o jednotlivých věcech měj vždy 2-3 varianty, z nichž všechny jsou pro vás dva přijatelné a s mámou už jen řeš, která z variant to bude a nenechej ji vymýšlet jiné varianty ("mami, s Jirkou jsme se dohodli, že by to mohlo být takto a teď musíme vybrat finální verzi") ;-) Hodně štěstí a neboj, mámy umí být otravné, ale ve finále jsou schopné pochopit a skousnout hodně, takže se neboj opakovat racionální argumenty (je to náš den, tím začínáme společný manželský život a nechceme jen začínat falešnou hrou na něco, co nejsme) a jestli je máma snob, tak třeba fotograf může být celkem snobská záležitost a je to i něco, čím se potom bude chlubit, takže tam se můžete s výběrem celkem vyřádit ;-)
Odpovědět
@amenophus Profitem banky myslíš 6 Kč poplatek za příchozí nebo odchozí platbu, který ještě u pár retro bank zůstal? :-D Se slunečnem a deštěm bych to nesrovnávala, o tom, kdo bude platit svatbu, si snad rozhodnout můžeš (narozdíl od počasí). Pokud i přesto rodiče peníze odněkud někam posílají (moji rodiče například neznají číslo mého účtu), tak je to i tak o stupeň svobodnější situace, protože já bych tam ty peníze nechala ležet (samozřejmě za situace, kdyby financování byl zdroj konfliktů o podobu svatby). @bassetlady Sama správně cítíš, že financování je to, co ovlivňuje Váš dialog. Takže máš-li možnost, zaplaťte si to sami. Pokud tu možnost nemáš, budeš muset provést rázný rozhovor, co už jiného. Mimochodem, pokud je maminka generál, možná by ani to nefinancování nezabralo. My si svatbu platili sami a i tak jsme dostali milion nevyžádaných rad, navíc v našem případě hlavně z manželovy strany, takže do odmítání bylo třeba vnést hodně taktu. Co se tu některým nevěstám, myslím, docela osvědčilo, je neinformovat o dílčích krocích. Jak to probíhá s tím placením od tvých rodičů? Řekneš jim, co chystáte, aby to zaplatili (třeba název restaurace). Nepomohlo by, kdyby vám složili určitý objem peněz na účet a tudíž by třeba nepoznali, že v tom ještě nejsou třeba zákusky atp. Vlastně ti přeji hlavně pevné nervy, pro mě to byla zátěžovka vztahů.
Odpovědět
Profilova fotka
tak pokud svatbu platí, potom je to problém.. v tom případě bych jim asi slušně řekla, že to chci mít podle svých představ a že si to raději zaplatíme sami, aby oni nedávali peníze do něeho, co se jim nelíbí... my jsme taky neměli klasickou svatbu... děláme historický šerm a celou dobu, co jsme spolu, tak jsme věděli, že když svatba, tak jedině v tomto stylu... největší obavi jsme měl z rodičů manžela, ale nakonec to vzali úplně v pohodě, do ničeho nám nemluvili a ještě nám zaplatili pití. Jinak jsme si ale všechno platili sami a kdyby do toho chtěli mluvit, tak bychom jim řekli, že si to zaplatíme sami
Odpovědět
Mně se teda nezdá, že to, že ti rodiče platí svatbu je takový závazek ,abys musela skákat, jak oni pískají. Ani si nemyslím, že jediným řešením je jejich peníze odmítnout. To neudělá šťastnou ani tebe, ani mamku. Musíte prostě přijít na nějaký kompromis. Udělej si aspoň pomyslný seznam věcí, ve kterých neustoupíš a naopak seznam těch, kde snadno mamce ustoupíš. Jestli je mamka generál a snob a chce se svatbou tak nějak "vytáhnout" přede všemi, tak určitě existují způsoby, jak to udělat a přitom zachovat tvoji představu svatby. Nemusíte dělat hostinu v nejlepší restauraci ve městě, ale můžete si od nich nechat udělat catering. Můžeš se jí i snažit vysvětlit, že co bylo považované dřív za něco extra, tak s tím už dnes neoslní. Určitě to nějak půjde.
Odpovědět
@bassetlady V jedné z knížek Roberta Fulghuma je výborně popsána "dokonalá" svatba, kterou organizovala energická maminka nevěsty. Dejte jí tuto pasáž přečíst - někdo zde jistě bude vědět, ve které knížce to bylo.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme na tom byli podobně. Moje máma taky měla odlišnou představu, jak by měla "správná" svatba vypadat (nevěsta přece MUSÍ mít dlouhé šaty...). S placením to bylo stejné, rodiče si to nenechali vymluvit. Nakonec jsme to řešili tak, že většinu jsme si zařídíli sami po svém a postavili je před hotovou věc. Třeba hostinu a raut v restauraci jsme si vymysleli komplet sami společně s kuchařem a naši jen pak platili účet. Mamka si akorát sama ošéfovala cukroví a dorty a výslužky. V tom jsem jí nechala absolutně volnou ruku a to ji dost uklidnilo a zaměstnalo :-) Jediné nad čím jsme spolu bojovaly do konce bylo (ne)pozvání několika lidí. Mamka ještě den před svatbou chtěla zvát nějaké lidi, ale to jsem si prosadila.
Odpovědět
Profilova fotka
no ono s tím placením je to tak, že to vlastně platí táta z dědictví po dědovi. A já se snažím, to udělat rozumně ekonomicky, ale mamina je jak urvaná, ta by klidně stáhla tátu o 200 tis ani by nemrkla. A táta by byl v pohodě se vším i kdybych mu řekla, že budeme z balonu skákat bungee :-) takže to, že bych mamině ustupovala jen kvůli penězům není úplně pravda. Já se vždycky rozhodnu, že si to všechno orzhodnu sama ať se třeba postaví na hlavu, jenže pak mám slabou chvilku a řeknu si, sakra je to přece jen máma, tak jí nějakou informaci pustím, a pak týden lituju. Pro mě osobně je už velký ústupek, že vůbec svatbu děláme. první verze byla, že se vezmeme na pláži ve Vietnamu. Jenže vím, že by to rodině bylo líto. A problém je, že jí se nelíbí nic, vzhledem ke stylu svatby chci mít šaty viz obrázek ( pouze inspirace) , no jen jsem zmínila, že chci sukni a flanelovou košili. tak hned byla scena, že to si klidně svatebčani můžou vzít na sebe holínky a tepláky a že to bude děs. no a dnes mi volala, že nás na příští neděli objednala do jednoho penzionu,abychom se domluvili s majitelem :-/ mám sto chutí se na všechno vykašlat.
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 svatba na jednom místě je pro ni také nezkousnutelná, už se těší jak budou nazdobený auta. můj argument, že je to nepraktický a zbytečný absolutně neslyší.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@monny3 jižanský redneck - to jsou takový ty vidláci na jihu USA, Takže pozvánky budou ve stylu etikety z Jack Danielse, já chci sukni a flanelku, skleničky chci takový ty "zavařovačky" apod.
Odpovědět
@bassetlady Tak moc ti rozumím (s tou lítostí, ústupky, svatbou v ČR, aby to nebylo líto blízkým...), myslím, že je potřeba udělat velmi vážný a radikální rozhovor - s mamkou, že bude po tvém, s taťkou, aby ty peníze případně nevydával za tvými zády, a skutečně zamezit jakémukoliv přísunu informací.
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 děkuji, no tátovi už jsem včera docela zoufalá volala. Slíbil, že jí bude průběžně brzdit a korigovat v jejích nápadech. Peníze si myslím, že by jí nedal. Ale ona je tajfun. Mně přijde, že vůbec neposlouchá a jede si svoje jako buldozer. Já se moc bojím toho, že mi dojde trpělivost a kousnu se a nakonec bude opravdu svatba mimo ČR a bude vymalováno a poznamená to celou rodinu na x let. ach jo
Odpovědět
Profilova fotka
Naprosto rozumím!! My zas máme pojatou svatbu tak jako přírodně, vše ve dřevě, žádné barvy, bílé ubrusy, potahy na židle.. Mamka se s tím taky nemůže sžít.. DOPORUČUJI - dát jí nějaký úkol, něco, na čem nelpíte.. já dala cukroví, které bude mamka dávat jako výslužku před svatbou (vůbec jsem to původně ani nechtěla dělat!!), pro mě je to takové nejmenší zlo.. pak mamka začala vymýšlet nějaké vyšívané ubrusy... koupila jsem 5 metrů juty a krajku a ušije nám takové dečky na stoly :-) To je můj tip! Mamky z toho vynechat podle mě úplně nemůžeme, oni se na to těší a chtějí být nápomocné a myslí to dobře.. jen nechápou dnešní pojetí svatby.. pereme se s tím také od začátku.. jak říkám - zaúkolovat !! 8-)
Odpovědět
mno, těžká situace, fakt když vám v 35 letech platí svatbu, tak můžou říkat i svůj názor nejste však povinna je akceptovat bez výhrad, není Vám 15, najít nějaký schůdný kompromis by mělo jít, ale bude to těžké....mám mámu podobnou buldozerku ;-) a tak přesně rozumím situaci jenže já se vdávala v 22, byli jsme studenti bez koruny, velkou a veselou svatbu platili komplet rodiče tak to taky bylo jiný / mmch, široká rodina se od té doby po 19 let již nikdy takto nesešla, a dodnes na to ráda vzpomíná / přijde mi škoda volit variantu "útěk", ono to bude zážitek i pro rodinu, ale naprosto chápu mmch, šaty jsou vtipné, stůjte si za svým, palec nahoru, v 35 letech není třeba si hrát na pannu nevěstinku a být mermomocí celá v bílým včetně závoje ;-) tahaného po zemi , něco co je šik na mladý holčině už může na ženské ve středním věku působit, hm, jak to říci naopak šaty v tomto stylu viz foto jsou geniálním odlehčením snad bude táta fungovat jako krotitel a vy i lidi kolem budou mít hezké vzpomínky
Odpovědět
Profilova fotka
@heslo no já jsem vůbec nepočítala s tím, že to budou platit naši (respektive táta), ale teď jsme dostavěli barák a když byl přítel u našich žádat o moji packu, tak táta řekl, že když nám na barák nedali ani korunu (nechtěli jsme) tak že zaplatí komplet svatbu. děkuji za chválu na šaty, aspoň tady mám pocit, že nejsem úplný mimoň a svatební barbar :-)
Odpovědět
mmch, konkretně šaty by snad šlo vybrat bez mámy, ne ? říci jí, že to bude překvapení a že to chcete v rodině tajit a aby se nebála, že nazí nebudete...že vás uvidí v den D na přísl. místě / pak už to z Vás sundavat nebude /
Odpovědět
@bassetlady nééé vůbec barbar, naopak já osobně tedy country nesnáším, ale ty šaty mají vtip a nemají chybu....přijde mi to jako dobrá volba.....pro někoho kdo to chce mít jinak a lehce po svém naopak, jsou dobrý a všichni si je budou pamatovat , je to trochu vtípek ale proč ne ? pohoda....
Odpovědět
Profilova fotka
@heslo to byste se divila :-D ona mě už objednala u své nobl švadleny :-/ no utajená chci být, teda přítel viděl tuhle nástřelovou fotku a byl nadšenej :-D (jen treda ještě uplně nevím co si obleče on. a ten moment kdy jsem mu řekla, že to bude v tomhle stylu a ukazala mu nástřel oznámení a tak bylo vidět, jak je strasne rad, že to nebude nejaká pohádková kašpárna. a třeba jeho mamině jsme ze srandy řekli, že bude potřebovat flanelku a lacláče a ta řvala smíchy, moje byla zrala na jipku.
Odpovědět
ještě mě napadá není onen jižansko - vidlácky nápad tak trochu podvědomou rebelií proti mamce ? ona by si asi přála nobl zámek, nobl šaty a nobl vlečku a vy možná máte cukání si to i pro sebe i pro hosty trochu shodit a odlehčit, možná taková trochu obrana ale jak říkám, nic proti, naopak, dobrý nápad.... hostům se bude líbit a budou si pamatovat a asi se i budou cítit uvolněně a o.k.
Odpovědět
tak ono v 35 letech již si člověk přeskákal svý, navíc u vás stavba domu, takže přeskákáno dvakrát a jasně že nemusíte mít a hrát si na pohádku....to by bylo divadlo a to vy prostě nepotřebujete halt zapřáhnout tatínka aby krotil a hasil....to půjde
Odpovědět
Profilova fotka
@heslo mozna trochu, ale hlavni motivaci je aby nám bylo dobře a nebylo to strojené. mozná kdybych měla typove jineho snoubence, tak by byla svatba na zámku a ja bych byla za princeznu (verim, že bych nasla princeznovské šaty úměrné svému typu a věku). hlavni motivaci je aby to i pro přítele byl super den dle našeho gusta. Na šatech šetřit nechci, neni to tak, že bych na sebe navlikla prvni dlouhou sukni a flanelku z Hm a sla.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jestli te objednala ke sve super svadlene, muzes mit perfektni westernovy saty od nobl svadleny, ne? To uz si s ni domluv sama a svadlena by mela respektovat, ze to jsou tvoje saty a ne mamky a tudiz ze ma poslouchat tvoje instrukce a ne mamky :). Nech mamku upnout na nakou prkotinu a v dulezitejch vecech zkus mlzit. My tchanovcum taky davkovali informace postupne, aby -az to zjisti a zpanikari - uz s tim nemohli nic delat... Ona sice ted ma tu princeznovskou predstavu, ale uvidis ze si vas styl potom bezvadne uzije! ;) Kuj pikle s tatou, je fajn ze v nem mas komplice!
Odpovědět
Profilova fotka
@amenophus jeee kez by to bylo takhle jednoduchy :-\ ona uz ji urcite predem naockovala,jakou mam debilni predstavu a ze me musi spolu zpracovat. a celou dobu bude hazet takovy rypaky, ze nebyt moje mama tak ji dam facku. a navic me ta jeji svadlena a ted uz kamaradka vadi i po osobni strance. je to opravdu silena situace cela svatba podelana.
Odpovědět
@bassetlady Nevím, jestli tě to uklidní, ale tenhle pocit "svatba podelana" jsem měla tak stokrát. A nakonec byla úžasná.
Odpovědět
Profilova fotka
@bassetlady No a proč s mámou všechny ty detaily řešíš? Třeba ty šaty, které jsi sem dala jsou v podstatě klasické svatebky, skoro šlehačky a jestli na nich budeš mít košili nebo ne je druhá a hlavně tvoje věc :-) Plno holek tady má na svatebních fotkách jeansovou bundu a asi to taky neřešily dopředu s rodiči, ty chceš asi košili na celou svatbu, ale přijde mi to celkem podobné. Jestli nezafungovalo nějaké vysvětlování vaší představy, tak zkus "nechte se překvapit" a "chceme pro vás i nějaké překvapení" strategii a co ti můžou říct? Budeš mít bílé šaty, tak co :-) Hele, třeba moje máma je taky šílená organizátorka, ale říkala jsem jí jen nutné minimum a když jsem jí říkala jako jeden z prvních z plánů ohledně svatby, že nebudeme mít klasické cukroví ale cupkaces, tartaletky atd. a že nebudeme dělat výslužky, tak jí to přišlo divné a došlo mi, že detaily s ní řešit nebudu. Třeba oznámení bych s rodiči vůbec neřešila, prostě ho dostanou a hotovson, to stejné vázy/zavařovačky a další dekorace, proč se o tom vůbec bavit? Asi jsi nečekala vzhledem k maminčině povaze, že spolu láskyplně budete plánovat svatbu, když víš, jak by si to představovala ona a jak ty, takže vlastně o nic nepřijdeš, když to s ní detailně řešit nebudeš ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 ne ta fotka je jen inspirační, sukně bude jiná (rozhodně střízlivější, bez mašle a bílá asi taky nebude :-D ) já s ní neřeším detaily (ty zatim ani já nevim), zatím jsem jí jen ukázala návrh šatů, řekla že chci všechno na jednom místě a že svatba bude v květnu a na tom se točíme už skoro 2 měsíce. To jsou telefonáty 4x denne, ze jeste tohle a tohle je debilní a tohle a tohle zaridila nebo může zařídit, a tahle kamaradka meli to a tahle tamto a porad dokola a kdyz se ozvu, tak se bud urazi a nebo zacne brecet. podotýkám, že do toho s přítelem řešíme zařizování domu ( to je taky chytra jak radio) , já mám novou práci a vnitřně se chystám na další cyklus IVF. Je to opravdu vysilující. držím se zuby nehty abych "nevystříkla" a neposlala ji do horoucích pekel.
Odpovědět
Profilova fotka
Ty jo, tak tohle bych neprekousla, takový kecání do čehokoliv, radikálně bych řekla, že se o svatbě bavit nehodlám, všecko si zaridte sami a nic neprozrazujte...ja bych ji to řekla narovinu, že mě její řeči a vysilovani kolem svatby akorát stresuje...já mám naštěstí rozumný rodiče, nepletou se mi do ničeho, ale manžel má takovou maminku a babičku...maminka naštěstí nemá takovou vůli něco prosadit, za to babička je generál...proto spoustu věcí neříkáme, nebo až po, protože by začali všecko organizovat dle svého...teď stavíme dům a zásadně neříkáme, co se bude dit, ale jen to, co už je hotové :) když jsme řekli, ze chceme stavět, babička nám hned sehnala projektanta, že ho zaplatí, sehnala nám brigádníky...když jsme všecko odmítli, byla urazena, ale nenadelala nic...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?