Ženich v pracovní neschopnosti

Profilova fotka
Ahoj/Dobrý den, přítel měl pracovní úraz s nohou a nyní je v pracovní neschopnosti. Je možné aby v tomto stavu absolvoval sňatek? Když jsem pročítala zákon o rodině o neschopence tam není žádná zmínka. Máte někdo nějaké zkušenosti? Děkuji za informaci :)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, jestli to myslíte tak, že kvůli zranění řeknou, že Vás neoddají, tak to si nemyslím. Na obřadu souhlasíte, že Vám je znám vzájemně zdravotní stav, takže by problém v ničem být neměl. :)
Odpovědět
Profilova fotka
slečna to nejspíše myslela tak, jestli v neschopnosti může být celý den mimo domov, chápu to? :-) bohůžel Vám ael enporadím :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@houmacek Tak především zákon o rodině není už skoro dva a půl roku platným právním předpisem (úprava ze přesunula do nového pbčanského zákoníku), a pak samozřejmě tuhle otázku nikdy neupravoval. Bude třeba hledat v zákoníku práce a v zákoně o nemocenském pojištění. Tam se dozvíš, že režim zaměstnance v DPN stanoví ošetřující lékař. Takže bude třeba se obrátit na něj, aby rozhodl, zda zdravotní stav muže umožňuje účast na svatbě a aby povolil na potřebnou dobu vycházku. Pokud by svatba byla v rámci prvních 14 dnů DPN, je nedodržení režimu DPN výpovědním důvodem (§ 52 písm. h) ZP). Jinak překážkou uzavžení manželství jako takového DPN samozřejmě není :-D
Odpovědět
v tomto případě si myslím, že po domluvě s lékařem určitě ano. mohou napsat až 3 dny mimo domov. Vše záleží na domluvě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ženich musí absolvovat sňatek během řádných vycházek. Neplatnosti manželství se bát nemusíte.
Odpovědět
ošetřující lékař to musí povolit, jinak bez problému
Odpovědět
Profilova fotka
@houmacek já si myslím když to napíše dr.určité ho celý den nikdo nemůže chodit kontrolovat;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@poinsettia tak to zní romumně, díky :) psala jsem na matriku a tam nic neví :D že se mám obrátit na správu sociálního zabezpečení, tak tam snad napíší stoprocentní verdikt.
Odpovědět
Profilova fotka
@houmacek zavolala bych na zdravotní pojišťovnu a zeptala se na tvrdo
Odpovědět
Profilova fotka
@houmacek Matrice je úplně jedno, jestli má ženich nohu v sádře nebo ne. Ani nebude zkoumat, jestli má vycházky nebo ne. Matriční úřad zajímá, jestli jsou oba snoubenci způsobilí k uzavření sňatku: - zletilí - nemají omezenu svéprávnost v oblasti uzavření manželství - nejsou ženatí - mají platné doklady k prokázání totožnosti Hurá tedy k doktorovi, aby napsal vycházky, a pak hurá na svatbu ;-)
Odpovědět
Rozhoduje ošetřující lékař - poznačí si to do karty a pokud by na něj došla kontrola, tím on prokáže, že pacient měl povolené vycházky - i celodenní. O nic jiného nejde - pokud je na nemocenské s nohou a má vycházky (omezené) neměl by mít doktor problém. Já takto měla na svatbě tatínka - se zády. Problém jsou různé infekční nemoci nebo takové, co vyžadují setrvání v posteli.
Odpovědět
Celodenni vychazky nalezi jen onkologicky a psychiatricky nemocnym pacientum. Osetrujici lekar smi stanovit vychazky jen v rozsahu do sesti hodin denne, cokoliv navic schvaluje OSSZ. Svatba nikoho nezajima, bud to zvladnete v dobe vychazek nebo porusujte vedome lecebny rezim a doufejte, ze na to nikdo neprijde.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Obrátila bych se rovnou na zdravotní pojišťovnu, určitě Vás informují více a nebo alespoň nasměrují kam se obrátit o mimořádné povolení aby z toho nebyly problémy.
Odpovědět
Profilova fotka
@l_a_u no ono to je trochu složitější, dneska je na další operaci a teprve se dozvíme jestli mě ho pustí domů. V jeho případě to sádra nebude.. Každopádně, díky za uklidnění.. volala jsem na SSZ odd. nemocenské a tam jim to je jedno :D podmínkou jen v době vycházek, ale že je osobní věc ať se zeptám na matrice, kde mě odkázali na ně.. takže super :) teď už jen aby byl ten ženich z nemocnice doma :)
Odpovědět
Profilova fotka
@opheliaoverdose však nám jde hlavně o obřad, jestli je nebo není platný v době pracovní neschopnosti a době vycházek. Díky za info :)
Odpovědět
Platný bude... Oddávající Vás může oddat kdekoliv. Jsou dány náležitosti, co se musí splnit, ale to už si matrika ohlídá. Zjednodušeně klidně doma na chodbě. ;-) Já pochopila, že jde spíš o ty vycházky.
Odpovědět
Profilova fotka
@krtikkrtovaty no prave vychazky zajistime.. slo o tu platnost.. ono totiz jednem znamym rekl starosta co je oddaval loni, hlavne nebudte nemocni nebo je to neplatny.. tak radsi overuju predem, at nejsme anulovani :D
Odpovědět
@houmacek Tak to byl starosta asi zrovna pod vlivem... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@houmacek tak možná duševně nemocní :-D
Odpovědět
@houmacek Zase to anulovani 8-( Kdy konecne Cesi pochopi, ze v CR anulovat snatek nelze.
Odpovědět
Profilova fotka
@zanett ted uz mam aj z matriky i SSZ vse potvrzeny..:) takze ted uz jen, aby se zenich citil dobre a katastrofa zazehnana :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?