Řezané kytice jako (ne)dar..

Profilova fotka
Holky mám možná zvláštní dotaz, nechci dostávat na obřadu od každého řezané kytice. Nikdy se řezaným kyticím nefandila jako dárkům. Neříkám, že nejsou pěkné, ale za 3 dny umřou a co z toho. Jak slušně napsat prosbu, ať mi svatebčané jako dar nenesou řezanou kytku, ale řekněme raději třeba oroginální "(ne)kytku", flašku nebo čokošku a pod.. ?
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě jsem neviděla, že by někdo na svatbě daroval řezanou kytku (nebo jakoukoliv kytku)...
Odpovědět
Profilova fotka
@addyko Já musím říct, že s žádnými kyticemi jako dar nepočítám, to je nějaký zvyk? Já to beru tak, že na svatbu hosté vezou pouze svatební dar, ale o květinách nebo jiných dárkách (čoko, láhev) slyším prvně.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já mám dotaz k tvému dotazu... Na svatbě se nevěstě dávají květiny? Proč? A kde? (Zeměpisně) svateb jyem prošla dost, ale s tímto jsem se nikdy nesetkala.
Odpovědět
Profilova fotka
Též jsem se s tím nikde nesetkala...vždyť každý ví, že nevěsta má svoji kytici, tak proč jí nosit další?
Odpovědět
Profilova fotka
Setkala jsem se s tímto zvykem na ostravsku. Připadá mi to takové zvláštní, gratulovat s květinami se chodí k narozeninám a ne na svatbu :) Ale asi je to nějaká místní tradice. Pokud si to nevěsta nepřeje, tak asi stačí informovat hosty.
Odpovědět
Profilova fotka
Já z focení svateb jsem zvyklá, že při gratulovaní na obřadě novomanželé krom obálek a darů dostanu kupu řezaných kytek. A jsem právě z ostravska,kde je to snad na každé svatbě. Kytek tuna a stejnak se to vyhodí. Švagrová dostala nehorázně mnoho kytek, sem snad s přítelem byli jediný pár co přišel místo s kytkou jen s flaškou a koukali na nás divně.. Normálně v tom vám zavidím, že to neznáte. :D
Odpovědět
Ahoj, já se s tím setkala v Českém Těšíně, takže je to opravdu ve Slezsku zvykem. Nevěsta byla přímo "zasypaná" kyticemi :-) .... z mého pohledu ale opravdu nepraktické, zbytečné. Jen starost navíc pro maminky, aby kytky daly do váz. Při osobním zvaní hostů bych zmínila, že o tyto kytice nestojím a chci hostům ušetřit tuto starost.
Odpovědět
Profilova fotka
@janinka02 :) tak tak, my slezané.. :) snažím se vymyslet nějakou pěknou básničku, jelikož zatím co to každému říkám, tak jen na mě kouli očima, co vymýšlím, jak pišete, je to nepraktické a i vyhozené peníze dle mého (raději než pugét za 150kc, tak radeji vino za stejnou cenu)
Odpovědět
Profilova fotka
U nás je to tady zvykem, taky jsme všude dávali kytky, sice pak člověk má s tím starosti, ale mile to potěší, nikdy bych už tolik kytek nedostala tak se na to těším :-)
Odpovědět
@addyko Já myslím, že to bude marné hosty přeučovat na nějaký jiný gratulační dar než kytici. Myslím, že většina ji stejně přinese, protože prostě ten zvyk je silnější "než železná košile" a možná k tomu přidají ještě tu flašku :-D :-D Podle mně zbytečně plýtváš energií, o ty kytky se pak třeba večer poděl s mamkami.
Odpovědět
Taky je nechci. Hned druhý den po svatbě odjíždíme na svatební cestu, takže to odůvodním tím, že bych neměla čas si je užít. Rodině to řeknu přímo a napíšu to i na svatební web. Někdo kytky i tak určitě přinese, tak je pak rozdám, aby dělaly parádu někde,kde to má smysl :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaja mozna plytvam, ale ja je opravdu nechci.. s tym zvykem mas pravdu.. ale doufam, ze se najdou rozumni, co poslechnou, takze se ten pocet aspon snizi :D jelikoz typuji ze na obradu budeme mit 80lidi a nechci dopadnout jak svagrovka, clovek ani nema z tech kytek radost a je to jen starost :D jelikoz se musi premyslet na jejich prevoz, umisteni.. a stejnak je nakonec meli asi v sesti kyblech než umrely..
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My měli webovky s informacemi, a tam jsme psali i o květinách. Něco ve smyslu "Květiny s sebou nosit nemusíte, naopak budeme rádi, když nám přinesete přáníčko s milým vzkazem. Přáníčka si schováme a budeme si je prohlížet na výročí." :-) Je to fakt škoda peněz - a my jsme ještě po hostině dámám věnovali část naší květinové výzdoby, všechny z toho měly radost :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ad.elle děkuji :)
Odpovědět
@addyko @radkaja nepřeučíš... my měli svatbu česko-moravskou, polovinu příbuzných by vůbec nenapadlo nějakou kytku přinést, druhé polovině jsem před svatbou říkala, že se s tím nemusí trápit, že u nás se kytky nedávají...koukali na mě, že jim je to líto, že mi ty kytky chtějí přinést...tak jsem rezignovala. Polovina svatebčanů (česká) kytky nedonesla, polovina (ostravská) jo :-)
Odpovědět
Díky za toto téma!!! Tím se mnohé vysvětluje :D Já jsem ze středních Čech, manžel z jižní Moravy a právě jeden host (žena) odněkud od Ostravy mi přinesla na svatbu kytku. Všichni (my i hosté) jsme na to čučeli jak z jara a vůbec jsme to nechápali. A ona je to ostravská tradice :)))) Vůbec jsme si s ní nevěděli rady :)) byla hnusná a já ji tam nechtěla, když jsem měla uvázanou svou, dle svých představ :)
Odpovědět
@pajula123 hehe, taky budu mit cesko-ostravskou svatbu, tak jsem zvedava :-)
Odpovědět
@izzybickerstaff :-) tak držím palce :-) já právě vzdala vysvětlování, i když jsem o ty kytky nestála, protože jsem přece měla tu svou nejhezčí, respektovala jsem to, že mi je chtějí dát, že to je pro ně důležité :-)
Odpovědět
Pokud máte svatební stránky, napsala bych to tam. Jinak přiložit lístek ke svatebnímu oznámení? Případně to každému jednotlivě říct. Možná ti pak stejně někdo tu kytku dá, ale aspoň jich nebude tolik. ;-) P.S.: Taky jsem od jednoho svatebčana dostala kytku, ale byla jsem tehdy v takové euforii, že jsem se nad tím ani nepozastavila. Až teď už to konečně chápu. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Mě ani nenapadlo co touto diskuzí otevřu, takže jsem ráda. :) A zároveň si ještě víc klepu na čelo z naších zvyků. :D Budu přikládat lístek plus i při osobních předávkách to zdůrazňovat. :) Sama sem zvědavá kolik uposlechne.. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@addyko Addy, tak jsem to našla :-D Informace o místě obřadu, jak se k němu dostat a podobně... "Pokud se přijdete podívat na obřad a chcete nám něco přinést, více než květina nás potěší přáníčko s osobním vzkazem nebo dobrou radou do našeho manželství. Všechna tato přáníčka si založíme do alba a zůstane nám tak pěkná památka. Děkujeme!" I tak se pár květin sešlo, ale byly to jen krásné růže k přání, rozhodně ne celé pugéty, jak bývá zvykem :-)
Odpovědět
Profilova fotka
O tom jsem taky nikdy neslyšela a to pocházím z Olomouce...ztakže fakt asi ryze Slezský zvyk...naštěstí...já řezaný kytky nemám ráda obecně, na svojí svatbě chci pouze umělé, takže bych se zbláznila kdyby mi lidi nosili tolik chudáčku uřezanejch kytiček a ještě za tolik peněz....jak říkáš - radějí víno :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?