Zakázali donést vlastní slivovici- prý kvůli metanolové aféře

Ahoj, pokud jste z Valašska a okolí, tak asi pochopíte, proč je toto pro nás dost závažný problém. Dnes mi bylo oznámeno, že si nesmíme na hostinu donést vlastní slivovici (ačkoli v létě, když jsme dělali rezervaci, nám říkali, že můžeme, jen že bude korkovné). Prý že kvůli metanolové aféře. Setkal jste se s tím už někdo? Mě se to nějak nezdá, byla jsem loni na dost svatbách, kde měli vlastní slivovici. Budu vděčná za každou odpověď.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Tak to je blbé,my můžeme donést slivovicu,ale nic jiného - ani z alka nebo nealka...pokud to tak mají,nedá se s tím ani nic dělat,ale měla vám to říct zrovna
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinecko Dobrý den, máte to písemně (v objednávce, nabídce, v mailové komunikaci apod)? Jestli ano, měla by být "služba" vymahatelná. Ústní dohoda se už dokazuje hůř:(
Odpovědět
Teda, rto su věci, mi tohle řict, tuž bych asi vylitla jak čertik z krabky. Jedine řešeni je sa nedat a argumentovat, pokud máš u sjednane rezervace svědky, tuž to by bylo nejlepší. Držim pěsti ať sa to podaři a slivovica je na svatbě. ;-) ps. Slivovica na svatbě zvlať když si z Moravy mosi byt
Odpovědět
Díky:-). Jak se zdá tak to není oficiální předpis. Věřím, že se ještě nějak domluvíme. Kdyby to nešlo, tak bych fakt udělala hostinu jinde:-)
Odpovědět
Na jednu stranu je člověk musí chápat. Majitel garantuje, že se pije a jí u něho v restauraci, pak někdo oslepne a zavřou jeho. Nebo stačí, aby mu zkontrolovali kolky, což asi na vaší slivce není a zaplatí nespíše mastnou pokutu, na kterou mu určitě nedáte. Jsou to dva úhly pohledu :-p
Odpovědět
Nam to take rekli, budeme mit tedy jejich. U nas je to teda hlavne na pripitek.
Odpovědět
Já se jim tedy vůbec nedivím. Moc nerozumím restauracim, kde je možné donést si první poslední z domova.
Odpovědět
My měli problém s vlastním vínem. Řešením bylo, že jsme si našli místo bez restaurace a dovezli jsme si vlastního kuchaře, obsluhu i veškeré jídlo a pití.
Odpovědět
@weka a myslíš, že bude kolkovaná? nebo si ji majitel sám nechal vypálit na kšeft v restauraci?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak bych ji nechala oficiálně prověřit (není problém) a po dobu laboratorních testů i po nich bych ji nechala uskladněnou a zapečetěnou u nich.
Odpovědět
Profilova fotka
Ve chvíli, kdy to dovolí, je to sprosté. My máme nejen povoleno, ale i doporučeno (!) vlastní víno a slivovici. Víno i kvůli tomu, že raději budou chladit sudy s vínem než půjčovat další lednice kvůli velkému množství lahví. @kacenkakaca musím říct, že ve chvíli, kdyby mi sdělili, že víno, slivovici a dorty nemůžu mít vlastní, bych rezervaci restaurace vůbec nedělala a šla jinam. Byla bych ochotná jít do korkovného, ale v rozumné ceně. Ve chvíli, kdy děláme oběd pro 36 lidí a raut pro 80, hradíme veškeré nealko, pivo a kávu, zároveň jsme tam i ubytovaní, bych zákaz považovala za nehorázný.
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinecko My taky chceme donést vlastní pálenku (madlovici) taky stím měl na začátku problém protože nejsou kolkované, ale nakonec jsme se dohodli že snáma sepíše smlouvu že si donesém vlastní palenou pálenku aby kdyby přišla kontrola tak byk krytý :) tak se zkuste domluvit :)
Odpovědět
Článek se načítá
@esufi Já ti to neberu, ale přijde mi prostě nesmyslné tahat nápoje, které tam běžně nabízí, do restaurace. Mne by fakt přišlo divné přijít do restaurace, kde mají super vinný lístek a chtít po nich, abych si mohla přinést své víno. Proč? Aby si každý musel dát buď jeden druh červeného nebo jeden druh bílého? Takhle si každý mohl objednat podle chuti.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca Třeba ne všichni mají finance na to, aby každému hradili supr drahé víno, u kterého 0,7l vyjde na 250kč. A domácí slivovice, je hold domácí a kupovaná ji nesahá ani po kotníky.
Odpovědět
@tanulinkaaa Vždycky se v restauraci můžeš domluvit a omezit třeba cenu vína. My jsme dali hranici 350,-, což zahrnovalo asi 20 druhů vína + sekty. Co se týká slivovice, nemůžeš říct, že domácí je lepší než kupovana a naopak. Vždycky se dají porovnávat jen konkrétní palenky. Z mojí zkušenosti je většina domácí palenky nepozivatelna, stejně asi jako většina kupovaných v té nižší cenové kategorii, takže je to asi jedno. Občas se najde výjimečná palenka, která je super a domácí nebo která se koupí v obchodě tak od té tisícovky výš. Musím se přiznat, že pít někde něčí domácí palenku je pro mě vždycky o nervy. Člověk dostane velikou lampu něčeho, o čem nemůže říct, že mu to nechutná, aby neurazil a nedá se s tím udělat nic jiného, než to polknout na ex a doufat, že to nebude moc cítit. A to mám prosím alkohol obecně fakt ráda. Co se týká financí, my jsme přizpůsobili počet hostů naším možnostem tak, abychom je pohostili podle našich standardů. Na to, abychom hostili třeba 80 lidi bychom fakt neměli, krom toho, že bych si ani tolik hostů nepřála. Neříkám nikomu, aby to zarizoval podle mě, jen jsem vyjádřila svůj postoj.
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem původem z Valašska, takže ano, chápu. Domácí je stejně lepší. No asi jedině hledat jinou restauraci. Kde to máte?
Odpovědět
Ja teda restauraci chapu, ze tam domaci slivovici nechteji.. prece jenom je to pro ne dost velky riziko, nejen kvuli metanolove afere, ale i kvuli tomu, ze oni nemohou vedet, kolik slivovice si tam donesete, jak se kdo zlije a co tam pak provede.. kdyz je alkohol podavany tou restauraci, tak nad tim maji kontrolu (nejen financni), kdyz uvidi, ze je nekdo zpity az pod obraz, tak uz mu nemusi nalit. Mam taky rada domaci slivovici, ale my jsme ji pili pred obradni mistnosti, rano si ji zenich dal s rodinou a pak si jeste hoste dali panaka cestou mezi hostinou a obradem... a myslim, ze jim to bohate stacilo :) Co se tyce piva a vina, byli jsme se restauraci domluveni na tom, jake pivo a vino budou podavat a dopredu jsme meli stanovene ceny.. takze zadne hodne drahe vino v ten den nenabizeli - meli jsme nachystany specialni napojovy listek.
Odpovědět
Jen na ujasneni proc na tom tak bazirujeme: Snoubenec je z Valasska, z rodiny, kde kdyz se narodi dalsi dite, tak se hned vypali varka trnky, ktera se bude jednou pit na jeho svatbe. Babicka rika, ze jeste nemuze umrit, ze jeste ma schovanou slivovicu, ktera se musi vypit na nasi svatbe:-). Tchan od doby co jsme oznamili zasnuby neresi nic jineho nez to, ktery rocnik na te svatbe budeme pit. Uz usporadal doma kosty, kam sezval vsechny sve kamarady, aby to posoudili, jaka ze se tam muze vzit. Takze asi tak:-) O tom jestli je palenka dobra nebo ne, diskutovat nebudeme. Ale kupovanou by nikdo z rodiny nepozrel, to vim jiste:-) Neni to opravdu o tom chtit/ nechtit usetrit. Mame svatbu pro 110 lidí, jen hostina nas vyjde pres 100 tis. Takze tech par tisic, ktere bychom mohli eventualne usetrit na tomhle, fakt uplne nehraje roli.
Odpovědět
Profilova fotka
My můžeme mít pálenky vlastní, ale musí mít prokázaný původ. Víno můžeme mít taky vlastní, ale korkovné je 50,-/1 litr, což už skoro vyjde nastejno jako vzít přímo od nich.
Odpovědět
@kacenkakaca Srovnáváte nesrovnatelné. Přijít do restaurace třeba na oběd a nést si vlastní víno je blbost, protože Vaše útrata jim nedá vydělat. Na svatbách ovšem v restauraci strávíte zpravidla půl dne, útratu jim uděláte poměrně velkou. Proto to taky většina restauarací bez potíží za stanovených podmínek akceptuje. Ta Vaše logika je stejná, jako by restaurace nedovolovala přinést si svatební dort, protože prodává zákusky.
Odpovědět
@zorro4 Naše restaurace prodává dva druhy zakusku, žádný svatební dort, takže ten jsme si objednali z cukrárny. Vína mají velké zásoby stejně jako tvrdého alkoholu. Proč to tam tedy nosit? Nikdo se tu nebaví o obědu nebo večeři, mluvím o svatební hostině a rautu. Já nikomu neberu, že si do restaurace tu slivovici (víno, nealko, tvrdý, vlastní maso, vlastní jídla na raut, cokoli) přinese. Nemyslím si, že by to bylo špatně. Jen mi to prostě připadá nesmyslné a chápu, že jsou restaurace, kde to nepovoluji. Z pohledu restaurace nechápu, jak to můžou umožnit a fakt nemyslím z hlediska finančního.
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinecko Tole všechno by mělo být ve smlouvě. Bohužel drtivá většina nevěst co tu jsou s podobnými problémy spoléhá na slib nějakého provozního, který tam za týden vůbec nemusí pracovat a vše je najednou jinak. Pokud to nemáte písemně, těžko můžete argumentovat nějakým slibem co Vám dali. K samotnému problému: Tohle je věc restaurace, která ten domácí alkohol buď povolí a nebo ne. Nelze jim to mít za zlé, je to jejich marketing. Pokud budete pít svoji slivovici, pravděpodobně už nebudete pít žádný jiný alkohol (kdo by to taky míchal) od nich což jim rapidně sníží zisk. Druhá věc je jejich obava z metanolu jak píšete. Dnes už to relativně vyšumělo a spousta restaurací to neřeší. Pokud by ale byl opravdu nějaký problém, bude to pro tu restauraci průšvih jako hrom a můžou ji pak rovnou zavřít. Pokud nemáte písemnou smlouvu, pokuste se s nima nějak rozumně domluvit na korkovném. Pokud na to nepřistoupí, nezbývá než hledat jinou restauraci. Pravděpodobně ale bude problém s vrácením zálohy, jestli jste nějakou platila.
Odpovědět
@karlajasmine já myslím, že ti otrávení při aféře pili hlavně v hospodě, neotrávili se z domácí pálenky :-)
Odpovědět
@aurinecko Kecy v kleci. Známí to řešili i tak, že přelili slivku do lahví buď od vína, které si mohli dovést, anebo to nechali v láhvi a prostě si nalévali venku.
Odpovědět
Já se s tím setkala...Přítel pochází z Jížní Moravy...takže jsem chtěla vlasntí vino a slivku...Majitelka celou dobu ok...pak mi poslala kalkulaci hostiny a nestačila jsem se divit...za donesené víno chtěla korkovné 80 kč za litr, u slivovice 150 kč za litr, ale ještě to omezila na 3 litry..takže jsem změnila hospodu a tam to šlo....Je pravda..že majitelka měla vše zpoplatněné...za elek. energii chtěla 500 kč (to znamená..kapela bude hrát, nebo DJ a budou používat její elektřinu), za servírky a uklid dalších 3000kč....Změna hospody byla nejlepší volba a krásně ušetřené penízky
Odpovědět
V nasi restauraci, kde budeme mit svatbu nam rekli, ze pokud chceme mit vlastni slivovici musime mit papir z palirny coz mame takze jsme vklidu. Zkus se zepta zda-li jim to nebude stacit.
Odpovědět
diskuzi jsem necetla - ale tak si ji nechte v labine premerit, ze tam meťak neni a mate ...
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca nechápeš z finančního pohledu? třeba naše svatba vychází jenom v jídle a ubytku na 35tisíc. Nealko, pivo, kafe platíme my (dle reálné konzumace), ostatní tvrdé si platí hosté = ale to je taky kšeft restaurace. K tomu všemu se při úhradě připočte dýško. Nemyslím, že by rozdíl celých asi s pánem třeba 3000 Kč ve slivovici jim zpřerážel vaz a položil je :-) Jinak k tomu vínu - ono když si vezmeš kvalitní skvělé víno z konkrétní vinice, vezmeš třeba dva druhy bílého a jeden červeného, jen těžko budeš hledat konkurenci v lahvích, které musíš předtím vůbec ochutnat, pak je problém je uchladit najednou, naskladnit, rozlívat. Krom toho restaurace nemívá ve zvyku mít tolik flašek jednotlivých druhů - málokdo chce přecházet z jedné lahve na jinou jen proto, že majitelům jaksi došla, protože nečekali, že se jí vypije víc než 5 lahví. Nemluvě o tom, že majitel mívá smlouvu s dodavatelem a nejsem přesvědčená o tom, že mi vyjde jen tak vstříc na požadavek konkrétního vinařství a odrůdy. I z toho důvodu majitel restaurace, kde to máme my, je pro to, aby si snoubenci vybrali sami a pokud možno i zařídili. Kdyby mu to ničilo kšefty, neudělá to - sám ale ví, že se mu pořádání svatby zatraceně vyplatí.
Odpovědět
No, spíš si myslím, že majitel restaurace nechce přijít o kšeft. Jsme z valašska a svatba bez vlastní slivovice jako by nebyla. U nás se to hodně řeší tak, že v restauraci zaplatíš poplatek za to, že budeš pít třeba vlastní slivovici, ale třeba nealko musíš odebrat jejich. Nebo naopak. Jinak - co se týká tohoto, tak potom je jednodušší si objednat nějakou chatu - u nás se třeba pronajímá myslivecká chata, dovezeš si co chceš...
Odpovědět
@kacenkakaca ono je jedna věc, donést si vlastní tvrdý alkohol jako fernet, vodku, atd. nebo dokonce vlastní jídlo, to naprosto chápu, že restaurace nechtějí, ale slivovice je takový místní kolorit, nad domácí prostě není (je to spíš o pocitu, když je rodina zvyklá na oslavách něco pít, těžko se smiřuje s představou, že by to mělo být na svatbě jinak), sama jsem ze Slovácka a manžel z Valašska, hostinu jsme měli v hotelu, kde nás zkasírovali za kde co, ale vlastní slivovici brali za naprostou samozřejmost, dokonce nenaúčtovali ani původně hlášené korkovné, což jsem docela hleděla, nejspíš jim stačila útrata, tak to nechali být i když v příspěvku není uvedené, kde se hostina koná, každopádně, jestli je to na Valašsku, tak se docela divím, tam i majitelé restaurací rádi ochutnávají nové domácí vzorky :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?