Vlastní raut - jít do toho?

Budu mít malou svatbu, ohromady i se mnou a mužem 10 lidí a máme možnost mít vlastní raut v jednom bývalém klášteře - tamější kněz je náš známý. Je to tam pěkné, mám to blízko, hosté by tam mohli zdarma přespat a ani za možnost hostiny bychom nic neplatili, takže bychom velmi ušetřili. Ale nevím, jestli by to nebylo zbytečně moc starostí navíc... Hlavně bych neměla žádnou servírku, netuším, kdo by všechno připravil, nosil, servíroval... Je příliš optimistické myslet si, že stačí prostě poprosit rodiče, aby to nějak nanosili a pak už nebude potřeba se o to nijak starat, všichni se budou obsluhovat sami včetně nalévání nápojů apod.? Budou tam opravdu jen ti nejbližší, takže by nemuselo být obtížné jim to vysvětlit... Jenže zas kdy by se to nanosilo? Během obřadu to nejde a po něm by všichni ostatní museli čekat. A navíc by bylo jídlo dobré udělat den předem, ale nasmažit řízečky, uvařit přílohy apod. předem a pak podávat ohřáté? To asi taky nebude ono... Tak já nevím :( Připadá mi jako hrozná škoda toho nevyužít, zvlášť když restaurace upřímně nemám ráda a tady ve známém prostředí by mi bylo fajn, na druhou stranu abych se z toho organizování nezbláznila... Dodávám, že důvod je i finanční - dát méně za hostinu by znamenalo mít víc peněz na šaty a jiné věci, které jsou pro mě mnohem důležitější...
Odpovědět
Profilova fotka
@al789 A co si objednat nějakou cateringovou firmu, která vám čistě jen doveze onen raut na místo určení? Rozhodně to nevyjde o tolik dráž a vám to ušetří nervy. Nedovedu si představit i při tak malém počtu lidí, že by raut měli chystat vaši rodiče (soráč, ale oni si tu svatbu taky chtějí užít a neběhat kolem hostů). Nemáš třeba nějakou kámošku, která by byla schopná se o to postarat a uvařit i kafe apod.? Upřímně si nedovedu to chystání rautu den předem moc představit. Ne všechno je na druhý den tak dobré a bála bych se, aby to neoschlo a jen studený raut, pokud nemáte oběd, je taky nic moc...
Odpovědět
@gabrielkaada Souhlas - do "vlastního" rautu klidně jít, ale jen v případě, že se o to nebude starat nikdo z rodiny. Co třeba zkusit najít nějaké známé/studenty, kteří by to za pár peněz brali? Určitě je to super volba, zvlášť pro 10 lidí, ale udělala bych to tak, aby hosté byli opravdu hosté a mohli si to užít. Také by v restauraci mohli mít problém s tím, že je to "jen" 10 lidí a raut vám neudělat... takže za mě super nápad, ale určitě to chce dotáhnout do konce ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě do toho jděte, ale najměte si někoho na obsluhu, nošení a doplňování. Hosté se sice sami obslouží a pití si nalijou, už si ale po sobě nebudou odnášet nádobí a taky je nenapadne doplňovat. Pak se vám stane, že toho půlka bude v lednici a na rautu budou prázdné talíře. Vemte si nějakou známou, která není tak dobrá kámoška, abyste jí zvali jako hosta a nabídněte jí to jako brigádu. nebo nějakou učnici servírku. Pro 10 lidí to zvládnou nachystat den předem třeba tety a kamarádky, místo svatebního daru. Jako nevěsta byste to měla dost náročné si to chystat den předem. Řízky jsou v pohodě nasmažené dopředu a pak ohřáté v troubě, toho se nebojte. Dělá se to tak na rautech běžně. Domácky připravený raut je chutnější a levnější než catering ;)
Odpovědět
Profilova fotka
jo a nanosit se to může třeba po obřadu, kdy vám budou hosté přát, nebo se budou fotit skupinky třeba venku. brigádnice to mezitím nanosí a nachystá třeba šampus a sklenky na přípitek, nebo navaří kafe, atd. Lidi kecají, fotí se, hodinka po obřadu uplyne ani nevíte jak :)
Odpovědět
Děkuju vám :) A kolik byste dali té obsluze? Stačí třeba 100 na hodinu? Ještě dodávám, že obřad bude odpoledne až kolem 15. hodiny a samotný obřad bude trvat přes hodinu, takže to bude už spíš jako večeře.
Odpovědět
Představa tvého rautu zní krásně :) Pro tebe známé místo, které navíc má osobní význam a věřím, že hostům se tam bude taky líbit, dle mého mají kláštery krásnou atmosféru, takže za mě jsem jednoznačně pro ;-) I když to ti tu potvrdili už jiní :-D S odměnou pro obsluhu...záleží jak to bude pro ni naročné, stovka je na jednu stranu docela dost, ale zas na druhou pokud to bude někdy do večera a tak...nejsem si jistá, taky jestli se tam bude nějak složitěji dopravovat, bude mít kde případně přespat a podobně... Možná bych spíš tu stovku na hodinu počítala jako základ a ve finále pak uvidíš, jaké to bylo, tak třeba to vyjde na nějaké dýško, nebo opačně, kdo ví, nechci znít, že stovka je málo, to ani náhodou, spíš bych asi vycházela ze situace :) I když je pravda, že mít na brigádě stovku na hodinu je pro většinu brigádníků snová výše :-D Ale na druhou stranu taky se jí dá dosáhnout ;-) A budeš mít jednu osobu na obsluhu? Ta by to při tomhle počtu měla zvládnout, ale jen tak pro jistotu bych radši měla někoho v záloze. Jsem sice od přírody optimistka, ale stát se může cokoli :) A je lepší na to být připraven a počítat s tím, než naopak ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme měli také vlastní raut, který nám připravil manželův bratr kuchař.Něco se připravilo už den předem, třeba rolády, řízky jsme smažily čerstvý ráno.A na doplńování, odnášení jsme měli zaplacenou slečnu.Myslím,že i díky tomu jsme ušetřili ale neodhadli jsme množství, takže hodně toho zbylo a museli jsme pak jídlo rozdávat. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Úplně souhlasím s @gabrielkaada - nejlépe si domluvit cateringovou agenturu nebo někde v restauraci aby vám připravili jídlo co budete chtít, přivezli na místo a na obsluhu mít domluvenou nějakou kamarádku nebo studentku apod. Jsem z oboru (učím na gastronomické škole odborné předměty, pracovala jsem v hotelu atd.) a sama bych do přípravy vlastního svatebního rautu nešla.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme měli takhle malou svatbu, oběd byl v hospůdce a zbytek oslavy doma a fakt si neumím představit, že bychom tady měli mít obsluhu, když jsme přišli z oběda, kdo chtěl svatební muffin a kafe, dostal kafe, to uvařil manžel, první pivo jsem všem natočila já a pak si každý došel a dal si, co chtěl, občerstvení bylo nachystane něco od večera, neco od rána, večer byl gulášek a tatarak, ja nandavala guláš, manžel naserviroval tatarak...sklidit po 12 lidech pár talířů je otazka minutky, bafrklai se do myčky a bylo, pivo pije každej z jednoho pulitru...nikomu nic nechybělo, všem chutnalo, rozhodně jsem neměla pocit, že bych jen litala a obsluhovala, to fakt ne...jediný, kdo u nás byl jakože ne úplně nejbližší a asi by mu bylo divne si jit do lednice pro pití, byla partnerka manželova otce, ale tu jsme hlídali, aby měla všecko :) takže za mě ano, klidně si všecko připravte sami, pro tolik lidí to není problém :)
Odpovědět
Pro 10 lidi bych teda rozhodne catering organizovala, vzdyt je to jako mala rodinna oslava nekdy v nedeli po obede doma v obyvaku ...a na to si catering snad nikdo domu nezve. Maximalne zaplatit tu kamaradku, co by tam prubezne doplnovala jidlo.
Odpovědět
já bych do toho určitě šla :-) zní to skvěle, známé místo, v blízkosti, žádné peníze navíc... je Vás opravdu pár, tak bych poprosila nějakou kamarádku, zda by to "nezkoordinovala" - buď roznést baštu jako chody a nebo bych možná udělala raut, ať si každý dá, na co bude mít chuť... každopádně tomu fandím :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych ještě doplnila, že když sikovne zvolite jidlo, budete pak mít min prace...matlat tisic jednohubek je pakarna,ale udělat ruzne dipy, k tomu zelenina, housticky apod. na namáčení, to už je mnohem jednodušší...prostě si to nakombinovat tak, aby bylo jednoduche to připravit, přepravit i konzumovat :) já jsem třeba jednu nedeli obětovala pečení pizza tycek, z pizzoveho těsta jednoduché tyčinky, napekla jsem jich plnou bednu, pekla jsem je týden před a byly stále stejně krupave, jedny pikantni, jedny kminove, tymiánove, makove, solene...k tomu tři dipy, pak plno zeleniny, misto dortu malé muffiny, hrozny vina...vypadalo to všecko moc pěkně a nic neosychalo, dobře se to uzdibovalo, bylo to zdravé domácí jidlo bez chemických sraček apod...a všem se to moc libilo...večer byl tatarak a gulášek, opět veci, které se v pohode udělali dopředu a jen vyndali...nechystala jsem na svatbu žádné oznámení, výzdoby, kravinky...ale dělala jsem jídlo :) a myslím, že se všecko povedlo a uhonena jsem fakt nebyla :)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?