Na svatební hostině nebude k dispozici tvrdý alkohol

Profilova fotka
Ahoj holky, s budoucím manželem jsme se tak nějak rozhodli, že na svatební hostině nebude k dispozici tvrdý alkohol (ne kvůli ceně, ale protože někteří z našich rodin si rádi dají a pak se většinou semele nějaká ostuda, což moc na svatbě nechceme), pivo a víno ale k dispozici bude. Vím, že opít se můžou i z toho, ale zase to nebude tak rychle :-D Připravila jsem pro svatebčany k oznámení pár informací, jak cca bude probíhat náš svatební den a mimo jiné jsem tam napsala, že chceme, aby si z naší svatby odnesli spoustu krásných zážitků a vzpomínek a z důvodu zachování jejich plného vědomí nebude k dispozici tvrdý alkohol a že děkujeme za pochopení. Co si o tom myslíte?
Odpovědět
1
2
Ahojky, vzhledem k tomu, že my to tak budeme mít taky, tak v tom problém nevidím. :-) Přeci jen nechci aby nám na svatbě všichni lezli po čtyřech. A co jsem se bavila s provozní restaurace i s pánem, co nám bude dělat na večer raut, tak to tak má většina svateb. Takže to není nic divného. ;-)
Odpovědět
Já tomu fandím :-) Taky jsem chtěla bezalkoholovou svatbu (jen pivo a víno) no, ale moji rodiče m to hoooodně tvrdě vymluvilii :-S teda sice jim do toho nic není, oni to neorganizujou ani neplatí, ale taťka se vyjádřil jakože na takovou svatbu by snad ani nešel, brácha to samé a mamka mi tvrdí, že všichni si dají bacha, aby nikdo nepil přespříliš a udělal ostudu (pokud se něco takového stane, tak si to pak s mamkou vyřídím já :-D i když už bude pozdě :-( ) Já chci k průvodnímu dopisu (bude u oznámení, v kolik kde mají být, kdy je obřad v kolik oběd atd...) napsat nějakou větu asi tuto: Přejeme si, aby se nepilo větší než malé množství alkoholu
Odpovědět
Profilova fotka
@coufi Ja se k tomu stavim vetsinou spis skepticky.. jako host bych nemela absolutne problem to akceptovat, ale nebudu popirat, ze ma svoje kouzlo si zajit s novomanzeli nebo treba i jejich rodici na panacka domaci slivovice :-) skepticka jsem spise v tom, ze kdyz si nekdo bude chtit dat tvrdy alkohol, tak si vzdycky zpusob najde.. budete kazdeho kontrolovat, jestli nema placatku? muzete se na obsluhu spolehnout, ze opravdu nikomu tvrdy nenaleje? nebo neni pobliz nejaka jina hospoda, kam pak bude cast hostu pravidelne mizet? kdo se chce opit, ten se opije, kdo chce udelat ostudu, tak ji udela, kdo chce byt agresivni a poprat se, tak si taky prilezitost najde..
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg Tak jako je mi jasné, že kdo bude chtít, tak si dá, i kdybych si tam psala kdo ví co ... ale tak já kdybych šla na svatbu a toto mi někdo napsal, tak budu brát, že k tomu mají nějakej důvod a nebudu jim dělat naschvály, že jo ... kontrolovat samozřejmě nikoho nebudeme, ale s majiteli restaurace jsme dobří známí a už při zamlouvání salonku jsme jim říkali, že bychom nechtěli tvrdý alkohol a říkali, že není problém. Budeme mít svůj vlastní bar, takže tam prostě tvrdý alkohol nebude. Hostinu máme v takové dědince, kde jiná hospoda poblíž není ... takže jedině ty placatky ...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak ono asi i záleží odkud jste:-D Ale u nás ve Vizovicích by nás asi ukamenovali, kdybychom na svatbě neměli domácí slivovici!:-D Ale osekané to máme taky, bude víno, pivo, domácí slivovice a chcem se domluvit na baru, že můžou nalívat třeba ještě např.rum, whisky..prostě cca 2 druhy něčeho jiného, a šlus, žádné vymýšlení:-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme to vyřešili tak, že k dispozici bude jen zelená(pijou ji v podstatě všichni pozvaní) a nějakej ovocnej likér pro ženy. Kdo se bude chtít opít, tak mu nezabráníme. Jen tenhle alkohol má míň procent, tak to opití nebude tak rychlé, jako třebas po vodce, nebo slívce.
Odpovědět
Tak jako je to vaše svatba, ale přijde mi to divné. Pokud se někdo bude chtít ožr.t jako dobytek, tak to zvládne i vínem :-| My jsme měli k dispozici pivo a víno a když si chtěl někdo dát panáka, tak si ho dal. Ovšem za svoje peníze. A spokojení byli všichni.
Odpovědět
Já bych tvrdý alkohol k dispozici dala, ale omezené množství - třeba slivovice, nebo to, co se nejvíc pije... Přiznám se, že mi to přijde zvláštní - v pokynech se dočíst:" jelikož se obáváme, že by ses ožrala jak dobytek, tak nebude tvrdý alkohol...":-D Oni ti opilci si poradí i jinak... A slušní si snad panáka, dva dát můžou, ne? Ale je to čistě vaše věc, jak si to zařídíte, tak to bude. ;-)
Odpovědět
@coufi To by v našich rodinách moc neobstálo, obzvlášť když já jsem ze Slovácka a ženich z Valašska, množství slivovice se začalo řešit jako jedna z úplně prvních věcí, ale pokud nejsi z míst, kde je kořalka přirozenou součástí každé větší rodinné oslavy, tak by to mohli zkousnout. I když jak tu většina lidí zmiňuje, způsob jak se pořádně opít se vždycky najde, stačí vzít s sebou na tajňačku pár flašek, které si schovám v autě. A myslím, že to ti lidi nebudou brát jako naschvál vůči vám dvěma, ale prostě jako srandu a prostředek, jak se rychleji opít.
Odpovědět
Svatba bez alkoholu mi přijde v pohodě, ale to vysvětlení je podle mě hloupé, schazuje to úroveň hostů. Spíš bych tam napsala, že se bude podávat to a to jídlo a to a to pití.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky bych to nevysvětlovala...
Odpovědět
Profilova fotka
@coufi Ja osobne nemam problem dodrzet jakekoliv instrukce, ktere dostanu od novomanzelu :-) a da se predpokladat, ze zadny slusny a spolecensky rozumny clovek s tim mit problem nebude.. ale tipuji, ze tohle omezeni delate kvuli par problemovym ci rizikovym hostum, tak bych radsi nemela moc velke ocekavani, ze ti to budou automaticky a bez reci dodrzovat.. a jak tu i nekdo zminoval, nekdo na koho to ani neni smerovane, se muze urazit, ze neverite jeho usudku co se alkoholu tyka :-/ je to hodne osemetne tema, co clovek to nazor.. klidne to tak udelejte, ale radsi bych nemela moc velke ocekavani, at pak nejsi zbytecne zklamana..
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
U nás si to tedy nedovedu představit :-D
Odpovědět
coufi Vedle každého příboru na stole pak dej alkoholtester a kdo dosáhne jedno promile tak za trest oběhne 5x hospodu.
Odpovědět
No tak to bych chtela videt ty obliceje hostu az jim to das precist :-) My uz s tim treba tak nejak pocitame ze se nekdo ozere ( a nekteri to umi do mrtva)...sranda musi byt :-):-) A je to prece svatba a ne funus a ani skoleni aby tam sedeli jak pecky
Odpovědět
No, tak tenhle nápad by u nás asi neprošel...Řešíme to tak, že hosté mají k dispozici určitý alkohol, který neplatí. Pokud chce pít něco dražšího, ať si zaplatí sám. A pokud se někdo opije tak, že bude dělat ostudu, tak ho pošleme prostě domů. 8-) Mně osobně je jedno, jestli alkohol jo nebo ne, ale obecně si myslím, že bezalkoholová svatba je polovičatá. ;-)
Odpovědět
Někdy to bývá na svatbě a různých oslavách ale i tak, že když je to v restauraci, tak si dotyční přesto tvrdý alkohol poručí a doytčný plátce se pak nestačí divit, kde se to tam vzalo! Takže bych to možná ošéfovala i v té restauraci, aby nic neprodávali a nevydávali!
Odpovědět
Byla jsem na svatbě, kde bylo pivo, víno, slivovice a asi ještě 2 druhy domácích pálenek. Nikdo Nesháněl ostatní druhy. Ani bych neviděla problém v tom tvrdý alkohol nemít, ale napsat do pokynů pro hodty mi přijde zvláštní. Akorát se na to upozorní a ti co víc pijou si schválně něco vezmou nebo si najdou jinou cestu, jak se k alkoholu dostat. Určitě bych to nikam nepsala.
Odpovědět
Chápu tvoje obavy a důvody, ale kdybych obdržela takovéto instrukce, tak by mě to trochu zaskočilo... a přemýšlela bych, jestli stejné instrukce dostali všichni hosté nebo jen ti vybraní, považovaní za nespolehlivé pijany :-D :-D Ne, teď vážně, pokud bych měla svatbu bez tvrdého alkoholu, tak bych na to nijak zvlášť neupozorňovala, prostě bych oznámila (napsala na menu), že k pití je k tu dispozici to a to, tečka.
Odpovědět
Profilova fotka
Neměla bych problém s tím, že nebude tvrdý alkohol, ale to vyjádření o tom opravdu nepůsobí moc přívětivě. Takže alkohol bych nenalévala a dozvěděli by se to až na místě:)
Odpovědět
Fandím tomu, ale u všech se s pochopením nesetkáte - jak vidíte i zde v diskuzi. Mně říct kdokoliv, že bez tvrdého alkoholu to nebude ono, anebo dokonce vůbec nepřijde, pak tam o něj ani nestojím. I kdyby to byl třebas můj vlastní bratr či jinak milovaná pratetička. Tohle přece není dospělé chování! Je to váš den, a i kdybyste si určili, že mají všichni přijít v indiánské čelence nebo že se nebude jíst žádné maso (a to by bylo mnohem kontroverznější, ač ani na tom osobně nevidím nic zlého, každý má nějaké své zásady), druzí to mají respektovat. Bez dětinských poznámek a hulvátských postojů typu "bez panáků to není pořádná zábava" apod. Nebo kradmého "pašování" tvrdého i přes vaše instrukce. Přiznám se, z takových lidí se mi ježí vlasy... a možná je mi jich i kapku líto, když je pro ně ten alkohol tak strašně moc nepostradatelný...
Odpovědět
A co to poresit osobne s temi ,,problemaky,,? Na hodne svatbach se uz tvrdy neplati, pokud to teda neni nejaka domaci slivovicka ci tak neco jako pekny aperitivek ci digestivek nebo ja nevim co. :-) My to spis budeme resit, ze pokud se nekdo u baru zasekne a vsimneme si, ze to do sebe kope, tak mu jemne promluvime, prip. ho pozveme na posledniho panaka (jelikoz vsechny si budou platit)
Odpovědět
My měli víno, původně jsme také nechtěli žádné tvrdé. Nakonec jsme ale vzali po jedné flašce jagermeistera, vodky a whisky, a bohatě to stačilo, nikdo se neopil.. Zároveň bylo příjemné, že to bylo k dispozici, když si chtěl někdo s někým přiťuknout.. :o)
Odpovědět
Profilova fotka
No já nepiju víno ani pivo, tak bych byla trošku mimo...ale jinak je to dobrý nápad. My nad tím ještě tolik neuvažovali :-)
Odpovědět
my si pití budeme kupovat sami jelikož hostinu máme v kulturním domě,kde si zařizujeme vše ....jinak tvrdý tam budeme mít ale asi jen tři druhy a po trošce,jinak bude sud piva,nějaký to červený a bílý víno,nějaký jelzin a jinak nealko :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
My tvrdý alkohol k dispozici mít budeme, ale nebudeme ho platit. Nechceme tam mít opilé hosty, co tam něco zničí :). Nicméně asi bych byla rozpačitá, kdyby mi přišla pozvánka na svatbu s tímhle textem a dost možná by se mě to i dotklo.
Odpovědět
nedivím se tvým obavám. u nás je to podobné - partner je z Moravy, někteří příbuzní chlastaj jak duhy, někteří jsou téměř abstinenti - takové extrémy. on sám alkohol téměř nepije a rychle na něj působí. já mám 45 kilo a cítím každou skleničku, takže taky max k jídlu trochu vína. na hostině, kterou chci mít doma (máme krásný prostor se zahradou) bude jen víno a pivo. jinak by si s námi chtěl každý ťukat a my bychom museli všechny odmítat, bylo by mi to trapné. jinak nevidím důvod, proč si na vlastní svatbě uhnat kocovinu, jen proto, že se někteří neumí pobavit bez alkoholu. hostům to ale do pozvánky dávat nebudu, aby se někteří schválně nevybavili dopředu. striktně bych nic nezakazovala, prostě jen omezíme možnosti. ze stejného důvodu na hostinu nezvu jednu známou s malými dětmi - mají moderní výchovu, což v praxi znamená, že jí čtyřletý synek veřejně nadává do ku****. pozvat ji samotnou by mi bylo trapné, tak holt bude jen na obřadu.
Odpovědět
@coufi psát to takhle na oznámení mi nepřijde úplně šťastné. My měli svatbu úplně nealko. Alkohol k dispozici byl, ale kdo si co objednal, to si hned zaplatil. Nikam jsem to nepsala, jen jsem to všem postupně řekla, kromě dvou hostů, kterým to měl říct snoubenec, neřekl a stálo nás to dost peněz a mě dost nervů, protože jeden z těch dvou byl právě jedním z těch, kvůli kterým jsem alkohol vyškrtla.
Odpovědět
Taky nebudeme mit na oslave nejspis zadny tvrdy alkohol (budou vina, piva a cidery), ale upozornovat na to nejak dopredu hosty nebudu, proc taky.
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme mit pivo a vino. Nechtela jsem tvrdy alkohol vubec, ale aspon na ty pripitky jednu nebo dve flasky koupime. Mame svatbu v penzionu, kde dame na bar limit, protoze krome piva a vina bude nealko jen voda a kofola, tak kdyby mel chut treba na dzus, at ma moznost. Je u nas par lidi, nechci rict uplne alkoholici, ale neodhadnou, kdy maji dost, tak snad se vyhneme nejakym neprijemnostem :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?