Kompletní svatba svépomocí

Zdravím, je tu někdo kdo také řešil celou svatbu svépomocí? Mám představu v partnerovo rodné vesnici vyklidit stodolu nebo nechat úplně venku, popř. tématicky na fotbalovém hřišti. Chceme si sami udělat jídlo - výhodou je, ze partner dělá ve velké vyvarovně kousek od vsi. Zhruba představu o jídle mám - řízky, sekaná, guláš, křídla, testovinovy a zeleninový salát, bramborový salat, pastika, caprese, quiche, kuskus, utopence, hermeliny. Ze sladkého chodské koláče, větrníky, tartatetky, Pavlova a dort. Pití sudy piva, víno a tvrdý alkohol, z nealka po balikach Colu, fantu, sprite, džusy, vodu. No a tady se nabízí první úskalí - jak skladovat? Svatba bude určitě v létě, takže si nedokážu představit jak to všechno uchovávat v chladu a aby se jídlo nezkazilo. Ve stodole, ani venku nebude elektřina, a i když ji vyřešíme natazenim, tak mi přijde obludné mít všechno v lednickach. Líbí se mi fotky, kde jsou nazdobene stoly jídlem. To samé s pitím. Napadla mě nějaká velká vana s ledovou vodou, ale to taky nevydrží dlouho. Měl někdo také řešeno bez obsluhy? Ze si každý nabíral a naleval co chce? Také by mě zajimalo jak jste řešili nádobí - ledaccos třeba právě na raut si budu moct půjčit od partnera z práce a od strejdy, který dělá v restauraci. Stoly a židle si pujcime z místní hospody, ale co to nádobí? Bude nás 40-50. Nechci si nikde půjčovat sklo ani porcelán, bojim se, ze se to rozbije. Takže to vidím na papírové nebo plastové nádobí, které se hned po použití vyhazuje? Jsem z toho vyrizena. Chceme ušetřit co se dá, ale zase to chceme mít hezké. Prosím tedy o rady, případně fotky rautů. Dekuju
Odpovědět
@nikkit Zdravím :-) my si děláme svatbu také kompletně svépomocí. Máme pronajatý pouze sál a o zbytek se staráme sami. Plánujeme si nachystat raut cca pro 40 lidí od 15 hodin. My máme výhodu v tom, že v sále je k dispozici kompletně zařízená kuchyň včetně veškerého vybavení takže půjčení nádobí naštěstí řešit nemusíme. S tím horkem mám ale taky docela obavy aby se jídlo na stolech nezkazilo. Asi budeme vše chystat na etapy. Budeme mít jídlo vzadu v lednicích a vždycky se pak donese na stůl a až se sní, přidá se tam druhé :-D jinak vážně nevím jak to vymyslet :-D Svatbu máme za 14 dní, tak pak dám info jak to probíhalo pokud chcete :-) A když máte možnost půjčit si věci na raut, nemáte možnost půjčit si to komplet i s nádobím? Upřímně řečeno nevím, jestli Vás plastové nádobí vyjde o tolik levněji než si půjčit klasické. My jsme chtěli pouze skleničky na přípitek (40ks) a dali bychom za ně zhruba 1000 Kč. Navíc to bude mít úplně jinou úroveň :-)
Odpovědět
@nikkit Asi největší svízel bych viděla právě s tím chlazením. Ono udržet v chladu jídlo a pití pro 40 - 50 lidí fakt není jednoduché. Stejně tak bečku s pivem. Dále bych určitě přidala do věcí k řešení někoho, kdo bude doplňovat raut, odnášet použité nádobí a pod. Věř, že ne všichni budou po sobě uklízet a odnášet, takže potom budou stoly vypadat jako skladiště použitého nádobí. Zažila jsem a myslím, že to zkazilo dojem ze svatby. Na našem stole se rozlilo hned na začátku pití a my jsme pak celou hostinu čučeli na špinavý ubrus. Stejně tak se na rautu při samoobsluze rozsypalo nějaké jídlo kolem mís a bylo to tam celou dobu a vábně to nevypadalo. Nakonec to tam uklízela maminka nevěsty papírovými kapesníky a myslím, že v ten den si měla užívat svatbu a ne řešit rozházené jídlo. Nádobí bych doporučila si půjčit, zejména pokud máte možnost. A že se něco rozbije? No, to se stane. Určitě je jednodušší a levnější zaplatit pár rozbitých talířů a skleniček, než vše kupovat. Plastové nádobí mi přijde vzhledem k události, jakou svatba beze sporu je, nedůstojné.
Odpovědět
@nikkit Ahojda, mám to za sebou a můžu jedině doporučit. Ale připravte se na to, že to stojí víc, než v restauraci :-) Skladovali jsme ve dvou lednicích, jedna byla na chatě a druhou jsme si půjčili. Nápoje jsme nechladili, jen víno v karafě, do pití jsem nadělala led do sáčků. Nejdřív jsme chtěli taky bez obsluhy, ale nakonec jsme měli jednu servírku a k nezaplacení. Ono si neumíš představit, kolik je třeba odnést věcí, vyhodit, umýt atd. Byla tam primárně pro obsluhu důchodců, aby měli co pít a jíst. Nádobí: na guláš jsme koupili misky v Ikea, tam stojí bílá porcelánová 30 Kč jinak papírové tácky, pár talířů jsem posbírala u babiček, takový ty menší dezertní příbory dřevené a to je jednak hezké a druhak to pak prostě vyhodíš kelímky na pivo plastové + pár kryglů skleničky na víno opět Ikea, mají tam na nožce v balení po 6 a taky cenově přijatelné Nakoupili jsme limonády a ty se moc nepili. Měli jsme 40 džusů a těch zbylo 5, takže za nás džusy fakt frčely, koupila jsem normálně v akci v Lidlu od Relaxu. Nápoje: 20l bílé suché, 20l bílé sladké, 50l piva Kozel 11, džusy, limonády, minerálky Jídlo: tři pečená kolena, guláš ze 4 kg kližky, mísy se zeleninou (ty moc nejedli), obložené mísy salám a sýr (ty jedli hodně), miska coleslawu, miska těstovinového salátu s kuřetem, nakládané sýry od Kaši z Kladna, utopence sklenice 5l taky Kašša , dělala jsem tortilky (ty snědli hned a hosté chválili, můžu ti dát recept), oříšky, brambůrky, pistácie to se taky snědlo beze zbytku...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to je skoro náš případ :-) Svatební oslavu máme na hřišťi ve vesnici, raut, kde si každý dá, co mu chutná, pivko, co si každý čepuje sám. Nádobí jsme koupili papír/plast, ale máme to v neformálním pohodovem duchu. Tak záleží v jakém stylu to máte. Jestli více formální, tak jde nádobí i půjčit např. z kulturáku. Nicméně neděláme to úplně sami, máme dvě známé na uklízení a vaření kafe plus doplňování zeleniny a pečiva ať je to pořád čerstvé a borce co nám bude dělat steaky a grilovat prasátko. Úplně sami jsme dělali loni padesátku pro tchyni a zkušenost mám takovou, že lidé si to užili, ale já, tchýně a švagrová jsme se nezastavily. Proto radši máme pomoc. Zbytek ale vše sami. Pivko si každý čepuje sám, stejně tak si každý dojde pro jídlo z rautu. Chlazení řešíme ledničkami, které přivezeme a dáme je někam dozadu. Pití řešíme formou samoobslužného baru - bude v boxu, který vyrobili manžel s taťkou z polystyrenu na zateplování budov a v tom 70 kg ledu. Box jsme ozdobili takže to vypadá i hezky. :-) Na nealko tam máme domácí sirupy, které se budou ředit čerstvou vodou, takže tam je chlazení řešené, stejně tak voda s ovocem plus cepovane limonády, ty jsou chlazené. Jídlo máme na etapy, po menším množství a doplní se čerstvým z lednice, aby se nekazilo. :-) Jinak doporučuji mít i variantu pro případ deště. My to sice máme venku, ale pod střechou v takovém větším altánu. Úplně venku to sice vypadá hezky, ale počasí si člověk neobjedna :-) O stodole jsme první uvažovali taky, ale nakonec zvítězilo právě fotbalové hřiště kvůli zázemí jako jsou toalety, pitná voda a blízká přípojka elektřiny. No čeká nás to teď v sobotu, takže pak můžu poreferovat, jak to dopadlo :-) Zatím přeju hezké plánování :-)
Odpovědět
Hodně věcí už tu bylo řečeno, ale taky přispěju svojí troškou do mlýna...Opravdu záleží, jak moc to chcete mít formální - i ve stodole můžete mít bílé ubrusy, a k těm se hodí spíš klasické nádobí než papírové. U toho klasického, spíš než to, že se rozbije, mi vadilo to, že se musí umývat. Počítejte tak 2x víc talířů a skleniček, než je hostů...a pak to špinavé nádobí musí někdo umýt, tak to je jeden člověk, co celý den stojí u dřezu. Nebo ho někde skladovat a odvézt domů, kde je myčka. My nakoupili v Makru jednorázové nádobí (i plastové skleničky na víno a šáňo, tácy na jídlo a tak). Partner kuchař je sice dobrej, ale spousta jídel je třeba dodělat až ten den, a nevím, jestli kolem toho bude chtít ženich lítat, tak to chce někoho, kdo se o to postará minimálně v den svatby. Jídlo rozhodně v ledničkách, nebo přenosných chlaďácích...ve stodole je obvykle chladněji než venku, ale stejnak bych se vyhla bramborovému salátu a jídlům s majonézou ;) Určitě nějaké "hostesky", slečny (nebo kluky) co rozlijí všem šampaňské, budou doplňovat raut, sklízet ze stolu...u jídla a pití se obslouží každý sám, ale může tam být někdo, kdo bude doplňovat vodu do karaf a tak podobně. :)
Odpovědět
My jsme plánovali svatbu svépomocí a i jsme si toho sami udělali fakt hodně, například jsme si sami vypěstovali kytky. Ale! Nikdy člověk neví, co všechno se může pokazit, nám kupříkladu kvůli letošnímu létu kytky vykvetly o měsíc dřív, takže jsme je nakonec museli stejně koupit a je nám prd platný, že před měsícem jsme měli krásně vykvetlé zahrady a kus pole. Taky jsem zjistila, že dekorace svépomocí jsou taky pěkně drahá záležitost, i když se nakupuje na ali, v pepcu a podobných, zvlášť když je větší prostor, který je třeba nazdobit. Jsem smířená s tím, že pinterestovou svatbu mít nebudu, ale kdybych svatební přípravy měla nedejbože někdy absolvovat znova, rozhodně bych co nejvíc věcí nechala dělat někoho jiného, protože ve finále jsem neušetřila vůbec nic a spíš mám dojem, že jsem místy utratila víc než by bylo nutné. Naštěstí svatbu nedělají dekorace nebo kytky, ale ženich s nevěstou a hosté, takže jde v důsledku jen o to si to užít a v ten den nic neřešit. Proto vám radím, abyste měli alespoň obsluhu, co se bude starat o nádobí a doplňování pití a jídla (kor jestli bude léto jako letos...) a jestli budete mít víc jak 30 hostů, tak někoho kdo vám přijde alespoň 2x umýt záchody.
Odpovědět
ahoj, já teprve chystám nějakou takovou svépomocnou svatbu na květen. Budeme mít vše na jednom místě, v jedné lovecké chatě a taky cca 40 lidí. Obsluhu jsem měla jasnou hned, protože jsem přesně nechtěla, aby kolem hostů lítala mamka. Stejně tak s tím jídlem. Navaříme sice dopředu, ale někdo to musí ohřát (plánuju společný oběd a pak volný raut) a naservírovat. Zkusím oslovit bratránka kuchaře s jeho přítelkyní, že by se on postaral o kuchyň a ona o hosty. Jinak s nádobím si dělám taky hlavu - chtěla jsem to půjčit od cateringu vč. židlí a stolů, aby si i špinavé nádobí po obědě odvezli, ale pitomý je, že kolem Hanušovic a Šumperka nic není :-(. Asi budu muset sáhnout až do Olomouce. Na raut už budou papírové talíře (barevné z Ali), příbory dřevěné (výborná stránka www.obaly-baleni.cz), ubrusy ty kvalitnější papírové a přes to nějaký dekor. S chlazením mám taky problém, vím o tom, že v těch chladnějších místnostech jsou i myšky (je to přece jen lovecká chata na samotě v oboře), takže do sklepa jen tak dát nezabalené jídlo nemůžu. A hlavně bude potřeba chladit sladké a dort zvlášť od masa, aby nenačuchlo. Takže určitě dvě lednice. Pivo bude na pípě, ostatní na ledu. Dají se půjčit různé chladiboxy, ale asi dobrý řešení (a levnější) je ta polystyrenová krabice naplněná ledem. Včera jsem se ptala na půjčení nějaké chladibedny XL a stojí to 150,- Kč/den. V každém případě - dejte vědět, jaké máte zkušenosti isapolly a nikol921!
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, tak my už to máme za sebou. :-) Všechno klaplo jak mělo, holky na obsluhu tam nakonec byly jen přes odpoledne, večer už seděly s námi. Co se týká chlazení, tak jsme měli lednici a mrázak a ten polystyrenový box. Led v boxu vydržel celou dobu i přes vedro, co teď v sobotu bylo a to ani nebyl box v budově, ale normálně venku. Nealko pivo jsme dali do lavorku s ledem, ten byl teda bez víka a odspodu to trochu tálo, ale chlazené bylo parádně. Fungovalo to dobře, ten polysteren se osvědčil. Jen teda pokud budete někdo kupovat, tak ne 70 kg, to jsme trochu přehnali, stačí i třetinové množství. Nádobí jsme měli z té stránky co píše @zuzabee . Všechno jednorázové, kromě toho, na kterém byl naservírovaný raut, to se umylo. Jinak jsme kupovali 10 džbánů z Ikea a ještě 40 steakovych nožů... řezat hovězí dřevěným nebo plastovym je nic moc. Ubrusy taky papírové, látkové jen pod raut. Jinak na dekorace, případně zakrytí některých prostor je dobrá netkaná textilie. My jsme celkově na tu svatbu dost nakupovali ve stavebninách :-D Na zbytky jídla je fajn mít po ruce strečku, holky z obsluhy balily takhle v průběhu raut, co se nesnedlo, jak už se dělaly steaky. Pak se dal do lednice a nic neoschlo. Jinak ještě doporučuji předem si domluvit pomoc na úklid až bude po všem. Nám se nabídli kamarádi a rodina, ale chce se hlavně domluvit dopředu, ať na to pak nezůstanete sami. Pokud si budete kupovat jednorázové nádobí je fajn mít dostatek košů a to tak, že jsou v nich zrovna pytle.Po lidech nezůstal skoro žádný nepořádek. Nebo pokud to bude více formální a nádobí bude někdo sklízet, tak aspoň dost pytlů na odpadky. Jinak aby hosté věděli, kde co najdou a že se obsluhují sami, tak ségra do proslovu u přípitku zařadila i praktické info, jak to bude probíhat. Dál jsme měli dřevěné desky polepené tabulovou fólií, kde bylo napsané, jaké druhy pití máme. Což je fajn protože se nemusela otevírat pořád lednice, aby lidi zjistili, co je uvnitř. Stejné popisky jsme měli i u steaků a myslím že nám to ušetřilo hodně otázek ze strany hostů. :-) Jinak celkový koncept takové neformální hostiny si lidé chválili, všichni říkali, že jim to přišlo strašně pohodové. Přeji hezké plánování a ať se svatby vydaří :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@isapolly Zdravím, nadchl mě ten vyrobený box na pití :-) Nemůžete mi poslat fotku? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@isapolly Ahoj, také by mě zajímal ten box na pití. nemáš náhodou foto? Díky :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?