Harmonogram svatby

Ahoj všem 🙂 Potřebuju poradit s harmonogramem. Svatbu máme komplet na jednom místě. V 12:30 máme obřad a v 13:30 obed... Jak byste to udelali dál? Kdy dát prvni tanec, krájení dortu, focení, hry? Budu ráda za každou radu,, případně napište jak to máte vy. Děkuji moc.
Odpovědět
Profilova fotka
K tomu aby jsme poradili by to chtělo více informací (osobně probírám s párem na schůzce která je cca na 1,5 hodky) např. První tanec často otvírá taneční zábavu.. ale záleží v jakou část roku bude svatba, na jakém místě, jaký bude další program atd. Focení často bývá ideální před západem sluníčka, někdy je dobré ho doplnit ještě pár záběrama i během odpoledne.. záleží na fotografovi i na na programu a lokaci.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jak tady už padlo, záleží na ročním období, místě a hlavně povaze hostů. A řekla bych, že harmonogram se odvíjí od focení a od fotografa. A moc bych se na něj neupínala (na ten harmonogram 😄 ) Focení hodně lidí rádo strká na program hned po obřadu (taky jsem to tak chtěla 😄), ale několik fotografů (stejně jako doporučuje @martinvlcek) mi řeklo, že to není vhodné a ideálně se fotit až odpoledne a cca dvě hodiny před západem slunce (což je v každou roční dobu jindy). Zároveň mi říkali, že není vhodné vytvářet pevný harmonogram, ale jen orientační a nedávat vše hned vedle sebe. Protože takhle si můžete naplánovat focení venku na 16-17. hodin, 17:00 krájení dortu, 18:00 tanec... a třeba bude celou tu hodinu pršet a fotit se půjde až v 17-18. hodin. Tak abyste pak nebyli na prášky z toho, že se něco nestíhá 😉 . My to máme takto (taky vše máme na jednom místě, svatba srpen 2020): 12:00 obřad, pak rychle skupinová fotka se všemi 13:00 oběd cca 16:00 krájení dortu od 18:00 raut (do té doby budou na stole jednohubky, čipsy atd) a třeba v 19:00 první tanec, jak se nám bude chtít Focení pak kdykoliv mezitím, uvidíme podle světla/počasí - necháme na fotografovi. Hry/program pro hosty má na starost svědek, takže netušíme, co chystá a tím pádem to necháme i na něm - až vycítí, že je vhodná chvíle, tak s tím vyrukuje 😄
Odpovědět
Profilova fotka
Na druhou stranu bych nerad aby se říkalo, že fotograf určuje svatební program :-D, dle mého by ho měl podporovat a umět s ním pracovat i když se v průběhu dne neplánovaně mění. Fotograf by v případě potřeby měl umět doporučit nejlepší řešení pro obě strany ještě před svatbou, aby focení negativně neovlivňovalo průběh svatby. Pokud movomanželé mají zájem o propracované "pozovací focení" na zajímavých dojížděcích lokacích, tak to může zabrat dost svatebního "prostoru" (já doporučuji max 1,5h), oproti převážně reportážnímu způsobu focení.. zde je pak na zváženou jestli delší focení nepřesunout na jiný než svatební den (což u nás stále není moc rozšířené).. Zjednodušeně řečeno, je dobré si správně vybrat i fotografa a vykomunikovat si s ním co by jste rádi a čím si nejste jisti např. si nechat poradit (pokud má dostatek zkušeností) :)
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme to teda měli hodně free, ale za to teď můžu dělat chytrou, když už máme po, že? 😅 Jak bylo řečeno, ty nejhezčí romantický fotky jsou večer při západu slunce. Takže o to je škoda se připravit. Též jsme měli vše na jednom místě, takže příklad našeho harmonogramu: ve 13:00 byl obřad (a to byl a zůstal jediný pevný bod)! Asi tak do 14:15 trval obřad plus hned oak se udělala skupinová fotka a pak pár fotek s menšíma skupinkama (rodiče, svědci, kamarádi... tohle si rozmyslete ideálně předem), pak jsme hned měli "proslov a přípitek" - náš proslov byl extra minimalistický, stejně to nikoho nebavi poslouchat, takže pokud nemáte extra zábavné řečníky, nenudte lidí tím, že jim vsichni budete jednotlivě děkovat a že vám všichni budou přát spoustu lásky a tolerance. A tim se otevřel raut (měli jsme všechno jídlo řešené rautem, každý si chodik pro co chtěl kdy chtěl). Pak si lidi asi tak hodinu povídali, spousta se jich dlouho neviděla. Asi tak hodinku po proslovu jsme dali první tanec. Ano, nejdřív první tanec. Tím se totiž "otevře" symbolicky zábava a my měli tak geniální muzikanty, že jsem nechtela ztratit ani minutu. Prostě jsem chtěla, ať se co nejdřív hraje a tancuje. A lidi jsme nechali žít. Kdo chtěl, tancoval, hrál na nástroj s muzikantama, utekl před hlukem a povídal si, lezli po slacklinu, skákali na trampolíně, vykoupali se v rybníce... až jsme málem zapomněli nakrojit dort. To bylo asi v šest večer. A jak se setmělo, udělal se ještě táborák. A tim opravdu veškeré povinnosti koncily. Neměli jsme žádné hry, žádné tomboly, žádné překvapení. Nic. A nikdo se nenudil. Pokud máte tak geniální lidi jako my, je dobré uvazovat i o takové možnosti. Prostě žádný harmonogram. A dokonce nás pak překvapilo, kolik lidí nám na konci děkovalo, že jsme je nikam nehonili. Že jsme je vzali na naší oslavu lásky a nechali je pak jen tak v tom krásném místě žít. Pravda, v uzavřeném prostoru si to představuju složitěji, ale venku opravdu zvažte i možnost se na nic nevázat a jen tak být. Já jsem si teda sobecky chtěla během svatby i zahrát na housle, tak i proto jsem si chtěla "ušetřit" čas a misto her jsem si zahrála sama. A bylo to geniální!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?