Jaké jsou varianty svatby?

Ahoj holky, jdu si pro inspiraci či radu.. máme v plánu větší svatbu, cca 80-100 lidí.. řešíme jak vůbec svatbu pojmout (a dle toho začít hledat i místo). Máme oba velmi početnou rodinu, se kterou se pravidelně scházíme. Naprostá většina svatebčanů je z Prahy. Moc se mi nelíbí varianta mít v Praze někde obřad, pak říct části lidem - "jako jste mí kámoši, ale ne zas tak dobrý, abych Vám zaplatila oběd". Taky se mi nelíbí možnosti neustále někam přejždět a dělit to na oběd s rodinou a ostatní se zabavte jak chcete a pak teprv pokračovat rautem. .. Na druhou stranu, když bychom zvolili nějaký penzion za Prahou, kde by byl obřad a pak se pokračovalo rovnou rautem se všemi, tak to znamená řešit příbuzným odvody/přívozy a ubytování (a opět situace - "jako díky, že jste se za námi trmáceli za Prahu, ubytko si ale laskavě zaplaťte) a zas jsme s útratou na minimálně 200 tisících, což mi přijde prostě moc. Řešil někdo něco podobného? Nebo vážně všichni mají jen variantu s přejížděním, variantu "propuštění" části osob s pozvánkou až zas na večer, popřípadě nějakou usedlost s dvoudenním pobytem?
Odpovědět
Mame cca 100 lidi. Pulku z Phy, pulku Olomouc/Kromeriz. Svatba bude na jizni Morave - aby musel dojizdet kazdy a nemeli si co zavidet :D Pronajali jsme stodolu, ktera ma zaroven nejaka mista na spani. Asi 40 posteli. Zbytek lidi bude spat nejak na punk na karimatkach. Kdo bude mooc narocny, bude moznost zaplatit si hotel. Obrad bude az ve 3, tim se zbavime obeda - vsichni budou mit cas v klidu vstat, nachystat se a dojet. Raut bude vecer pro vsechny, tzn.nikoho nebudem nikam posilat na prochazku. Tomu jsme se chteli opravdu obloukem vyhnout stejne jako nuceni nekoho k placeni hotelu.
Odpovědět
@hrabosska máme to stejně - úplně. Jen máme místo skoro u bydliště takže bez toho dojíždění. Jinak všechno stejně
Odpovědět
@hrabosska: Počítají svatebčané s nějakým občerstvením před obřadem, nebo si každý zajde někam na oběd?
Odpovědět
Ahoj, my máme cca 80 lidi, moje část rodiny a naši kamarádi jsou z Prahy a okolí, přítel má hodně příbuzných z Moravy. Také jsme řešili co a jak a nakonec máme vše na jednom místě i s ubytováním pro všechny, měli jsme tim pádem hodně omezený výběr, jelikož jsme nikoho nechtěli posílat spát někam do ksa, natož třeba rodiny s detma. Platime teda vše od oběda přes večerni raut s grilováním a spaním, snad tomu tak bude i po novém roce kdy budeme mít ceny i ostatních služeb, ale zatím s tím počítáme. Ale při nejhorším si hosté ubytko zaplati, po pravdě, na svatbách co jsem byla já nebo přítel sme si ubytko platili sami nebo sme jeli domů, takže ne, není to blbý dělá to dost lidí, takže se tím trápit nebudeme když se to do rozpočtu nakonec nevejde.
Odpovědět
My máme velkou rodinu a spoustu kamarádů. Ale rozhodli jsme se, že bude vše na jednom místě, jídlo formou rautu, obřad odpoledne. Hosty jsme osekali, nepozvali kamarády a jen nejbližší rodinu. 25 lidí a za sebe můžu jen doporučit. Když budeš mít 100 lidí, nikomu se nebudeš věnovat pořádně ;-) Ale pokud je chceš všechny, tak můžeš udělat obřad odpoledne a raut. Tam přijdou všichni naobědvaní a nemusíš to rozdělovat. Z pohledu hosta je nepozvani na oběd nepříjemné, co máš asi tak dělat tři hodiny v cizím městě?
Odpovědět
Profilova fotka
35 lidí - na jednom místě, všichni oběd, všichni raut. 50 tis. Za jídlo i pití - u pití máme limit na 10 000,- a pak doplatíme, pokud pojedeme dál..
Odpovědět
Já jsem z Prahy a v Praze jsem byla na několika svatbách (pravda, už je to pár let), ale myslím, že je úplně normální, že jdou hosté po obřadu domů a přijdou k večeru na oslavu. Naopak se hodí, že se můžou převléknout do něčeho neformálního a pohodlného. Takže pokud je drtivá většina z Prahy, já bych udělala před obědem obřad, s rodinou se přesunula na oběd a kamarády pak přivítala na pozdější oslavě (nejlépe na stejném místě jako oběd, aby se to přejíždění omezilo). Aspoň bychom nebyli při výběru místa na obřad omezeni tím, že to musí být vhodné i co se týče jídla a dalšího zázemí. Navíc mě osobně přijde hezké, když má rodina trochu výsadní postavení a má prostor ten den prožít i v trochu komornější atmosféře. Ale já jsem v tomhle stará škola ;-) Každopádně jako hosta-kamarádku by mi to takhle vůbec nevadilo
Odpovědět
Profilova fotka
My mame svatbu v centru mesta - neresime privozy ani odvozy nikoho (vyjma babicek apod.) a tem co, prijedou z dalky zajistujeme parkovani (ale tech je uplne malinko). Mame variantu obed s rodinou a potom raut pro vsechny. Obrad je v kostele, takze nikoho nebudeme vyhazovat a nasledna oslava je na jednom miste, abychom omezili presuny. Svatba je v miste bydliste drtive vetsiny hostu, kteri nejdou na obed. Nedivam se na to ale tak, ze vy pro me nejste tak dobri kamaradi, abych vam zaplatila obed. Jsem rada ze si cast toho slavnostniho dne uzijeme jenom s rodinou, kde je budeme mit sanco vnimat, protoze jich nebude 100 a potom se jdeme fotit, takze se tam stejne nic dit nebude. Dort budeme krajet az odpoledne. Rodina se mezi sebou zna, takze si pokecaji, protoze se radi mezi sebou uvidi narozdil od ostatnich kamaradu. Z pohledu hosta mi tento koncept naprosto vyhovuje. Clovek se doma trochu osvezi, odpocne a dorazi cerstvy na odpoledni oslavu a nemusi se nikde zbytecne tri hodiny nudit, kor kdyz nekdo zve hosty jeste k tomu bez doprovodu...
Odpovědět
@iveete mame svatbu az pristi rok, nemam to tedy jeste uplne detailne promyslene, ale zatim pracuji se scenarem, ze se po ceste kazdy stavi na obed. Po prijezdu = pred obradem samozrejme bude prichystane nejake obcerstveni, ale opravdu jen treba jednohubky.
Odpovědět
Profilova fotka
My Pražáci jsme měli obřad v jednu hodinu v oddací síni a pak se jelo do hospody na oslavu, tam jeli všichni pozvaní, a byl už rovnou raut (tedy samozřejmě krmení se polévkou jsme absolvovali, ale pak už si každý bral, co a kolik chtěl). Oddací síň byla v naší městské části, oslava pak v jedné z vedlejších, bydlíme na okraji Prahy. A právě protože většina hostí byla buď přímo z Prahy, nebo měla možnost v Praze nocovat, či byli z vesnic blízko toho našeho konce města, tak jsme to vymysleli takto. Svou rodinu z Moravy jsem ubytovala v blízkém penzionu.
Odpovědět
Profilova fotka
Také si myslím, že varianta odpoledního obřadu, polévka pro všechny a pak raut by to mohla vyřešit. Pokud bude obřad dopoledne, všichni stihnou dojet i když to nebude v Praze. Je pravda, že jsem taky zažila na několika svatbách, že byl oběd jen pro rodinu a u hodně početných svateb to i chápu, ale pro mě jako pro hosta to není zrovna příjemné. Potom je třeba vhodné doporučit restaurace v okolí, zajistit odvoz..... My máme svatbu na Šumavě na jednom statku, kde široko daleko není obchod, restaurace, prostě nic. Takže kdybychom část svatebčanů propustili, museli by jet autem a nejbližší místa jsou turisty vyhledáváná, tak těžko říct, jak dlouho by se mimo zdrželi. Ale naše svatba je cca 35osob plus pár dětí, takže to se mi to povídá. Určitě je fajn mít i nějaké drobnosti na zakousnutí připravené před obřadem. Jinak co si lidé pamatují z obřadu nejvíc? Jídlo, pití a zábavu :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Měli jsme odpolední obřad, aby bylo jasné, že nenásleduje oběd. Potom bylo "flying bufet" - občerstvení na tácech, které číšníci nabízeli bavícím se hostům a večer potom raut. Měli jsme to v hotýlku kousek za Prahou s dobrým dopravním spojením do Prahy a jen několika pokoji. Nabízeli jsme zajištění odvozu, ale všichni hosté si to pořešili po svém, spolujízdou, taxíky, jen pár lidí využilo ubytování.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Dobrý den, fotily jsme svatbu na krásném místě, pár minut od Prahy. Komplex má možnost pronajmutí jako celek. :.-). Je vhodný i pro větší svatbu. Statek u Škodů
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?