Jak dlouho vydrží svatební kytice z řezaných levandulí?

Ahoj holky, nemáte zkušnosti, jak dlouho vydrží řezaná levandule? Chci si z ní nechat udělat kytku. V jednom květinářství mi paní řekla, že nevydrží, v druhém, že den přežije v pohodě. Tak nevím, navíc je docela drahá a je problém ji sehnat.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, taky jsem chtěla prvně použít levanduli jako svatební kytici a celkovou výzdobu svatebního stolu, ale v naší květince mi paní řekla, že by mi to museli dovézt až z Holandska, vozí to v květináčích a pak až se s tím pracuje a taky že to je dost drahé. Nakonec jsem od toho upustila, květina sice vydrží, ale ta cena je dost vysoká.
Odpovědět
Profilova fotka
Mamina na zahradě pěstuje mnoho levandule už spoustu let, i jí sušíme a dáváme si čerstvou řezanou doma do vázy, takže podle mého vydrží jeden den zcela jistě (i více, ale to by záleželo na odrůdě). Nám levandule kvete na přelomu července/srpna, teď se většinou draze dováží :(
Odpovědět
Profilova fotka
nám už na zahrádce obráží, tak tajně doufám, že do měsíce bude v plném květu, mám 4 obrovské keře jinak souhlasím s renfri, podle mě ten den vydrží v pohodě
Odpovědět
holky, proc kupovat primo rezanou levanduli? napr. v dobrem zahradnictvi uz ted prodavaji primo kvetinace s ruznymi druhy levandule a kdyztak staci pak levanduli kvetinarce dodat ;) a nevychazi draho Jinak taky podle me rezana vydrzi v pohode.
Odpovědět
Já právě řeším, jestli si ji sama sehnat a najít ochotnou květinářku v Písku (tam bude svatba), která mi ji uváže nebo nechat navázat v květinářství v Praze z jejich levandule a převézt rovnou celou kytku. Akorát tam se bojím ceny té řezané z Holandska, přesně jak jste psali. Když si ji budu shánět sama, tak zase do poslední chvíle nebudu mít 100% jistotu, jak to dopadne. A to jsou podle mě zbytečný nervy navíc... A navíc, co výzdoba stolu a kytky maminkám, družičkám?
Odpovědět
Profilova fotka
Taky uvažuji o kytici z levandule... A náhodou jsem narazila kousek od nás na biofarmu, kde začali pěstovat levanduli ve velkém a mají už i levandulové pole... Svatbu mám v půlce srpna, tak jsem jim psala, jestli by byli ochotní (samozřejmě za nějakou korunu) mi nechat několik snítek na kytici, tak uvidím, co mi odpoví...
Odpovědět
@vera_vila Ahoj, a kde bydlíš?:-) Já přesně uvažuji o tomtéž, akorát chci požádat trochu větší firmu přes jednu kolegyni, tak uvidím, jenže to pak zase musím sehnat někoho, kdo mi to uváže. Původně jsem myslela, že bych to zvládla i sama, ale zaprvý nevím, jestli na to není nějaká pověra, že si nevěsta nemá vázat kytku sama:-) a za druhý (což je hlavní důvod), nevím, jestli toho budu schopná. Ty si to chceš uvázat sama? A co zbytek kytek? Já to chtěla mít vše alespoň trochu sladěné.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám kamarádku, která má kamaráda floristu a ten jí ukazoval nějaké vázací triky, tak by mi to vázala ona... Asi jen prostě udělat nějakou saténovou manžetku, to si myslím, že není nic složitého... Akorát mi přišla odpověď, že v srpnu už bývají levandule odkvetlé, že někdy kvetou podruhé na podzim a že nejlepší bude, když si před svatbou zavolám a uvidí se, co se dá dělat... Třeba jim tam nějaké pěkný keřík zůstane... Nebo bych třeba zkusila koupit si květináčovou, sama si ji vypěstit a pak "oškubat", ale nevím, jestli fakt už v srpnu budou odkvetlé, tak stejně budu muset mít náhradní variantu... Zbytek kytek asi nějak extra ladit nebudeme, možná by se třeba dala využít nějaká kombinace s fréziemi nebo fialovýma iriskama... P. S. Bydlím na Vysočině a farmu mám asi 10 km od města (je to v Ratibořicích u Jaroměřic nad Rokytnou).
Odpovědět
Aha, tak to mám trochu z ruky. No, musím to nějak domyslet, ale začínám z toho už být trochu nervózní, přeci jen už je to jen 5 týdnů. Já chci taky jen jednoduchou manžetu ze saténové mašle (viz fotka v mém albu, byť ta je ze sušené). Další věc je, aby měli druh, který pokvete fialově (jestli tedy chceš fialovou), většina je podle mě spíš do modra. Tak doufejme, že se to nějak vyřeší, resp., že to nějak dobře vyřešíme:-)
Odpovědět
Ahoj, taky uvažuji o levanduli, doplňkově do kytice, jako dekoraci na stůl a místo zelené myrty i k vývazkům pro svatebčany, ale máme svatbu 11.8. a celkem se bojím, že bude už odkvetlá, nemáte někdo zkušenost? Nemůžu na netu najít žádnou informaci o tom kdy přesně kvete a jak dlouho.
Odpovědět
@janhu Nevím jak jinde ve světě, ale u nás kvete po celý červen. Taky budu mít kytici z levandule a svatbu mám 2.7., v květínářství mi řekli, že by měla ještě být, tak doufám.. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@janhu Levandule kvete podle odrůdy červen až srpen :) Ale je to opravdu podle odrůdy, nedá se říct, že všechny levandule kvetou od června do srpna :)
Odpovědět
Článek se načítá
Tohle jsem vyčetla z pytlíku se semínky, je jasné, že ne všem odrůdám se bude dařit tady u nás, jelikož přece jenom ve Středomoří mají jiné klima.
Odpovědět
@renfri Díky, takže se budu modlit :D
Odpovědět
Profilova fotka
@lufonek no, o té levanduli tady u nás vím, že je skutečně nádherně sytě fialová... Paní v květinářství mi říkala, že třeba v tom srpnu by se dala ještě někde sehnat, že jsou napojení přímo na květinovou burzu, ale otázkou je cena, za kolik by to bylo... Takže pokud bych měla mít kytici levandule za 3 tis., tak radši zvolím levnější, ale stejně krásnou variantu...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?