Svatební kameraman - neobtěžovalo to hosty?

Ahoj nevěsty, uvažuji nad svatebním kameramanem, ale stále nejsem schopna se 100% rozhodnout. Vzpomínka je to pak krásná a když ty videa sleduju, tak se u toho rozplývám, takže by mi bylo líto ho nemít, jenomže - nadruhou stranu si říkám, jestli to pro Vás, kdo už jste kameramana měli, nepřišlo obtěžující, ne každému hostovi vyhovuje že je neustále před objektivem a také například na obřadě - nestačí že kolem už poskakuje fotograf? Jestli to pak nekazí celou tu atmosféru. Děkuji za názory! :)
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím... Záleží, jak je kameraman "drzý" a jaké má technické možnosti. U fotografa je to defacto podobné, je možné fotit teleobjektivem z větší dálky a nebýt tak moc otravný :-). Já třeba teleobjektiv používám vždycky tam, kde je dostatek prostoru, třeba v kostele, kde není vhodné stát moc blízko. Nevím, jak to mají kameramani, ale předpokládám, že asi podobně jako fotografové. Osobně jsem zažila na svatbách otravné fotografy a kameramany (fotograf při obřadu na Trojském zámku byl cca 2 a půl metru od novomanželů, což bylo trochu přes čáru). U kameramana jsem taky něco podobného viděla. A pak zase jsem zažila ty, o kterých člověk ani nevěděl. Pokud se Vám tedy podaří najít takové, kteří dovedou stát trochu v pozadí, tak je to ideální. Doporučuji se na to asi zeptat přímo jejich bývalých klientů, kterým svatbu natáčeli.
Odpovědět
Super, děkuji za info :)
Odpovědět
Profilova fotka
Já třeba teleobjektivem nefotím, přijde mi, že trochu ničí atmosféru - a tak si zkrátka rychle natočím/nafotím co potřebuju a samozřejmě tam nebudu stát celou dobu jak tvrdé Y :D a co jsem zažil, tak nastaly dvě situace: každý host měl svůj vlastní mobil/foťák (což není dobrá varianta) a tak jeden kameraman navíc vlastně mezi hosty skvěle zapadl a byl jeden z nich :D anebo hosté foťáky a mobily nechali doma (lepší varianta) a byli rádi, že je někdo fotí / točí profi, na památku a že se tím nemusí obtěžovat sami a můžou se bavit ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrnoxnovak a taky záleží na velikosti týmu, pokud je to fotograf a kameraman, je to ještě podle mě akorát, pokud by šlo třeba o dva fotografy a dva kameramany (taky jsem zažil), je to už potřeba korigovat... a taky záleží na velikosti svatby - mezi 150 lidma se 4 lidi od audiovideo ztratí, to samý se bude špatně dělat na svatbě s 40 hosty :)
Odpovědět
Děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
@pihatka1 Opravdu záleží na tom, koho si objednáte. Tahle práce se dá dělat různým způsobem. Jsou kameramani, kteří organizují každý záběr, jen aby měli dokonalý klip se kterým se mohou dále prezentovat. Neustále se něco opakuje a téměř vše se podřizuje dokonalému záběru. A pak jsou tací, o kterých ve svatební den ani nevíte a přitom i přesto dokáží udělat krásné záběry a zachytit vše podstatné.. Z mého pohledu svatba není žádný hraný film, ale naprosto reálná událost. Proto se snažím zapadnout mezi hosty a co nejméně narušovat průběh celého dne. Chci aby si to snoubenci a hosté užili, protože přesně v těchto momentech vznikají ty nejhezčí záběry o kterých vy většinou ani nevíte. Tady se opravdu vyplatí hledat reference. Přeji šťastnou ruku při výběru toho pravého!
Odpovědět
Profilova fotka
@pihatka1 Vše je o komunikaci mezi Vámi a kameramanem / fotografem. Pokud Vy sdělíte na schůzce nebo v informačním mailu, že máte z objektivu kamery / fotoaparátu nějaký ostych, měl by to Váš kameraman / fotograf brát v úvahu a pokud je to profesionál, tak by se podle toho měl zařídit. Na druhou stranu, někdy je třeba přijít blíže k nevěstě a ženichovi, protože spousta fotografů a i někteří kameramani používají pevné objektivy kvůli světelnosti ( není na nich možné přiblížení) a proto si musí pro patřičný záběr nebo fotku přijít. Ovšem to neznamená, že u nevěsty s ženichem bude postávat. Profesionál pořídí záběr nebo fotku a vzdálí se, aby nerušil probíhající obřad. My se snažíme tímto pravidlem při natáčení svatebního videa řídit. Pokud kameraman / fotograf toto pravidlo dodržuje, stává se tak ,,neviditelným" a stalo se nám již mnohokrát, že nevěsta s ženichem nám sdělili, že ani netušili, že jsou v daném momentě natáčeni. Je to všechno jen o vzájemné domluvě, aby jste byli schopni Vašemu kameramanovi / fotografovi říct, jakou máte o natočení nebo nafocení představy a Váš kameraman / fotograf by měl Vaše požadavky a přání respektovat. Hezký den Petr Měrka
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den @pihatka1 , jsem toho názoru, že Vaše rozhodnutí by mělo plynout z toho, jak vy sama, resp. sami jako novomanželé, se budete cítit, když kolem Vás budou dva profesionálové. Protože si myslím, že se nelze zavděčit 40 nebo i 150 hostům na Vaší svatbě. Každý je jiný, ale ti rozumní hosté chápou, že chcete mít památku na svůj vyjímečný den. Ten, kdo nechce být focen nebo natáčen, nemusí. Profesionál totiž, jak už napsali mnozí přede mnou, obvykle není rušivým elementem (obzvláště kameraman, který z nedaleka sleduje vše, co se děje, přichází a zase odchází k důležitým momentům) a i hosté si postupně zvyknou, takže bych se toho nebál. Točil jsem už mnoho párů, které se zprvu obávali ať už spolupráce fotograf - kameraman nebo kameraman - novomanželé, ale všichni byli nakonec tak nadšení, že se ze všech (foto, video, novomanželé) stala smějící se čtyřka, ke které se během dne přidali všichni, bez ohledu na to, jestli se rádi fotí, točí nebo ne. Proto poradím, rozhodněte si to už teď, dlouho před svatbou, ať se tím netrápíte, protože na druhou stranu kameraman je poté placen od toho, aby řádně, ale neotravně natočil Váš den. Šťastnou ruku při výběru pořádného filmového zážitku přeju, určitě nebudete litovat ať už si vyberete kohokoliv. Miroslav Prousek
Odpovědět
Profilova fotka
Tím, že pracujeme foto&Video jako tým, máme jasně nastavené kde se navzájem při obřadu pohybujeme, aby to nekazilo atmosféru a zároveň abychom si nelezli do záběrů :-) Musím říct, že jeden fotograf a jeden kameraman je tisíckrát lepší než 50 hostů s telefony, foťáky či tablety v rukou, to teprve nahání hrůzu :-D :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Už jsem bohužel zažil i svatbu, kde to kameraman hodně hrotil s režijí a lidi se na to netvářili moc dobře :-| Chce to pečlivě vybírat, ptát se na reference a hlavně kouknout na videa, pokud v klipu uvidíte spoustu vyloženě nahraných záběrů, byl bych vážně opatrný... naopak pokud jsou tam jen přirozené věci, věřím tomu že si ho na svatbě nemusíte vůbec ani všimnout.
Odpovědět
Profilova fotka
Plně souhlasím s kolegy výše, natáčím svatební video 14 let ještě mi prozatím nikdy nikdo neřekl že bych obtěžoval nebo vadil :-). Měl jsem svatbu kde nás bylo sedm i se mnou a fotografem :-) a v poho. Asi opravdu hodně záleží na přístupu kameramana a taky na domluvě pokud nevěsta nechce natáčet určité pasáže např. oblékání do šatu, poděkování rodičům atd... tak se nenatáčí rovněž pokud tu svatbu vyloženě neorganizuje a natáčí opravdu jen tu "reportáž" myslím že se nemáte čeho obávat. Kameraman občas musí dojít trošku blíž jelikož nedělá jen obraz ale hodně podstatný je i zvuk aby ho patřičně zachytil třeba při děkování rodičům nebo svatební obřad např. v kostele zvuk se hodně ozývá a když pronášíte slib čím blíž je mikrofon u Vás tím lépe. Video má své kouzlo a foto taky asi nelze říci co je lepší určitě bych volil obojí svatbu máte jen jednou :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pihatka1 A teď promluví nevěsta :-) měli jsme na svatbě 2 kameramany a 1 fotografa. Nikdo nás rozhodně nerušil, myslím, že ani naše hosty, dá se říct, že jsme o nich ani nevěděli. Kameramani i fotograf se navíc znali z minulých svateb, takže už věděli co a jak, aby se navzájem nerušili a vychytali přitom ty nejlepší záběry. Navíc tito profíci v pohodě zapadli mezi ostatní svatebčany a když bylo třeba, nahodili nějaký vtípek :-) Podle mě jde o to, aby si všichni profíci, nejen kameraman a fotograf, sedli s nevěstou a ženichem, protože když budou v pohodě oni, tak by měli být všichni :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Super, moc děkuji všem za postřehy a názory, snad se nakonec rozhodneme dobře :)
Odpovědět
Profilova fotka
Nerušíme. Rozhodněte se tak, abyste nelitovali: https://www.youtube.com/watch?v=GHbiA...
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
V reálu se podle mě kameraman a fotograf vždycky bude více či méně plést. Myslím že to dost záleží na tom ,kde se svatba koná a pro blízké záběry nemůžete po něm chtít aby stál na druhém konci sálu - v tomto mu musíš dát prostor. Zároveń taky záleží na tom jaký druh fotografií po něm chceš. Profík si ale vždycky umí najít místo a když už nejde jinak, tak zastíní na vteřinku a je pryč. Nejsem kameraman ani fotograf ale ještě jsme se nesetkali na svatbách s tím, že by kameraman "obtěžoval" hosty.Samozřejmě někomu to více či méně vadí, myslím, ale že kameru budete vnímat pouze na začátku když přijde a pak už si ho ani nevšimnete a zvyknete si. Myslím, že svatba je ten poslední druh akce, kde by někdo kameramana někdo vnímal jako obtěžování. Neboj se toho, oni pro to mají cit a když vidí že to někomu není příjemné, tak budou natáčet nějakou veselejší událost :-)
Odpovědět
Díky moc! :) nakonec jdeme do toho! :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Dobrý den, už pár let se věnuji svatebnímu videu a tak jsem dal dohromady pár tipů (celkem 9) podle čeho kameramana vybírat. Některé tipy platí také pro výběr fotografa, kapely a dalších dodavatelů. Třeba se to někomu z Vás bude hodit :-) Najdete je na našem webu hned na titulní straně. Luboš Konečný ...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?