Na co je svatební video?

Omlouvam se za mozna kontroverzni otazku v nazvu. Prekvapilo me, ze kameraman je dnes na svatbe stejna samozrejmost jako zenich, fotograf a oddavajici :-) Me osobne o nem ani nenapadlo uvazovat, nemam rada ani vlastni fotky, natoz aby me nekdo natacel - ale ok, to je jen moje povaha. Chapu, ze nekdo chce mit krome fotek i zivy zaznam, ale nedokazu si tak uplne vysvetlit, k cemu to pak je. Promitate to pribuznym? Navstevam? Chapu treba jednou po svatbe, ale potom? Divate se na to na kazde vyroci? Nebo ho jenom “mate”, kdybyste to nahodou jeste nekdy chteli videt? Ja treba videla video ze svatby mych rodicu jednou (brali se v devadesatkach, takze mit kameru byl takovy technologicky vystrelek) a to v puberte, kdy uz byli davno rozvedeni, a nikdy predtim ani potom nevim ze by se promitalo. Na svatbach, ktere jsem navstivila, nekdo kameramana mel a nekdo ne, ale od nikoho jsem video nevidela, maximalne takovy parminutovy klip s hudbou v pozadi, ktery se da udelat z fotek (neni tam pridana hodnota zaznamenaneho zvuku). Proto by me zajimalo, kdo jste meli kameramana, jak jste pak video “vyuzili”? A je tu nekdo kdo ho nemel, at uz z financnich duvodu nebo to vidi jako ja? A litovali jste nekdo, ze jste se rozhodli prave tak?
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem ho taky neměla, protože to vidím podobně, jako ty. Líbí se mi prohlížet si fotky, ale na videa jsem nikdy nebyla, ani nesleduju nějaká videa na internetu, ani jsme nepořizovali videa, když jsem byla malá, třeba na dovolené a tak, i když vím, že spousta lidí to tak dělá. Ale chápu, že někdo to má rád a líbí se mu to - myslím si, že je to hlavně pro ně samotné, že si prostě chce nevěsta zavzpomínat a dojmout se, tak si pustí video. Jakože, je spousta věcí, u kterých si tady při prohlížení tiše řeknu "pane bože, to je ale pitomost", ale zrovna u videa úplně chápu, že jsou lidi, kteří jej mají a líbí se jim to a proč ne. Já mám ještě takový pocit, že když z nějaké akce, kde jsem byla, vidím video (i fotky, ale u videa je to silnější), tak si pak vlastně pamatuju to video nebo fotky samotné, ale přebije to ty moje "opravdové" vzpomínky. Ty jsou asi určitým způsobem zkreslené, jsou ovlivněné tím, jak jsem se v tu chvíli cítila a podobně, ale jsou mi osobnější. Mám pocit, že u některých třeba výletů nebo dovolených už si po delší době pamatuju vlastně jen ten výjev z fotky nebo vlastně jenom tu fotku, ale ne ten pocit a zážitek. A u videa je to pro mě ještě mnohem silnější.
Odpovědět
Tak jak popisuješ video tvých rodičů, tak přesně takhle se na svatbách netočí. Nezaznamenává se celá svatba, nejlepé aby točil strýček, který už 3x držel kameru v ruce, poslouchat kecy svatebčanů, nejlépe natočit roztřesenou rukou...:D Takové video nikdo nechce a neobjednává, je k ničemu. Video je prostě památka, právě jen třeba 10minutový sestřih, udělaný tak, aby z toho šly poznat ty emoce. Hudba tomu pomáhá. Fotka to zachytit nemusí. Navíc na video během pár minut koukneš, neprobíráš se stovkou fotek. :-N Ale samozřejmě to není nutnost, stejně jako naprosto NIC na svatbě (kromě novomanželů a svědků). Jen další věc navíc.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to to stejný jako fotky, ale hýbe se to a když je to dobře sestříhá, je příjemný si to prohlídnout za těch pár minut. Pustit to lidem co nebyly na svatbě, nebo i hostům ze svatby, jen tak pro připomenutí, někdo si třeba pobrečí, jednoduše může to být pěkný. Stejně jako fotky, vůbec to není potřeba. Dřív bylo ze svatby 5 fotek a lidem to přišlo běžný, ještě dřív nebyly žádný fotky a taky byly svatby. Dneska je to prostě možnost co si pořídit. Nic víc. Asi bych od videa očekával, že v něm bude něco víc než na fotkách, nějak jinak zachycená story a nálada, pořádně si hrát s dynamikou, gradací a emocemi. Bohužel to skoro nikdo neumí, většinou jsou videa jen chronologicky zachycený den stejně jako na fotkách, ale je k tomu nějaký zvuk, stejný záběry jako na fotkách, jen se to pár sekund hýbe... pak mi to přijde zbytečný a vlastně slideshow z fotek udělá dost stejnou službu. Když ale svatební video někdo natočí a hlavně sestříhá fakt dobře, dostanete k fotkám prostě další rozměr, který třeba i stojí za těch pár desítek tisíc korun. To je prostě individuální :)
Odpovědět
Profilova fotka
Já video taky nechtěla, přesně z těch důvodů co píšeš - svatební video rodičů jsem viděla za život 2x, svoje videa z maturáku nebo promoce nikdy. Ale muž mě přemluvil, že video chce a bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí, co jsme udělali. Kromě delšího (cca hodinového) videa, které je opravdu spíš na zkouknutí jednou za pár let, jsme dostali úžasné čtyřminutové video, které krásně zachycuje emoce z celého dne a pomáhá mi vybavit si ten den lépe než fotky :-) Určitě ten dojem z videa hodně záleží i na tom, jak je kameraman šikovný a v tom mi zrovna měli hodně šťastnou ruku :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nechtěli, neměli, nelitujeme.
Odpovědět
@drabik diky, obzvlast za tu pasaz o tom, jak fotky/video meni nase vzpominky. Taky to znam a davam si kvuli tomu pozor, abych treba celou dovolenou nekoukala skrz fotak, coz je dnes s mobilem v ruce docela snadne i bezne. Jinak nemyslim si urcite, ze by video byla blbost. Spis si jen nedovedu predstavit, ze si ja nekdy reknu “tak se ted podivam na video”. Proto me zajimalo, jestli to tak nekdo jiny fakt dela :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Samo o sobě video nemusí být špatný bonus ke "svatbě", zvláště pokud je pro vás důležité. Ale je dobré vědět co to s sebou také přináší za případné komplikace. Vím, že pro některé nevěsty to nemusí být příjemná volba, zvláště, když si objedná "kameramana", kterého nezná a který jí vysloveně na poslední chvíli přeorganizuje svatební den, aby se udělaly pěkné záběry. Opakování některých scén, vytváření umělých situací a do toho zvládat nabitý svatební program. Samozřejmě jsou různí tvůrci... Z vlastní zkušenosti vím, že to může být náročné, skloubit fotografa a kameramana na svatbě (zvláště když se předem neznají a jsou omezeni časem a prostorem) video je více náročné na cokoli, tím pádem může více ovlivňovat průběh svatby. Pokud to manželům nevadí a stojí jim to za to, tak proč ne. V porovnání s fotkou... tu si člověk vytiskne a může se s nimi kochat kdekoli a jak dlouho chce, může ji jednoduše reprodukovat a dát např. jako dar, je zde větší prostor pro "tajemství" s videem je to trochu komplikovanější. Každé médium je k něčemu jinému. Pěkné je, že má člověk tu volbu :)
Odpovědět
@martinvlcek “Opakování některých scén, vytváření umělých situací...”, to fakt nekdo na svatbe dela? :-. To bych se asi propadla az do australie, jak by mi bylo trapne :-S video urcite nikomu neberu, ale delat ze svatby divadlo bych opravdu nechtela, a myslim ze nataceni k tomu jeste vic svadi (“vyrabi se film”). Ja nesnasim i aranzovane fotky - valeni po trave, vyskoky do vzduchu apod. Presne z tohohle duvodu nemam rada reci o “zachyceni emoci a atmosfery”, jakepak zachyceni, kdyz se nevesta s zenichem seberou a jedou na dve hodiny nekam uplne jinam, kde se svatba nekona, pozovat. A tam pak predvadeji ty “emoce”, jak si zamilovane ziraji do oci. Jako nic proti, chteji to, maji pak z toho stovky hezkych portretu, ale at netvrdi ze to zachycuje svatbu a skutecne emoce...
Odpovědět
Profilova fotka
@mysh_me ano u videa nejčastěji v rámci příprav nevěsty... Když to trochu přeženu, tak celá svatba je tak trochu hra. Ale hrát můžeme i sami sebe :) Někdo to dělá pro sebe, jiný pro ostatní. Záleží jak to berete, podle toho si vybíráte i svého fotografa nebo kameramana. Zákazník si vybírá svého tvůrce také podle jeho tvorby a přístupu... Setkávám se s tím, že lidé něco chtějí, "líbí se jim jak to vypadá a protože to frčí" ale pak musí dělat věci s čím si to nespojovali. Tohle je dobré projít například na předsvatební schůzce s fotografem/kameramanem (né nadarmo se při hraném filmu zkouší některé scény nesčetněkrát, aby byly "dokonalé" a to se hraje s profi herci). Záleží co kdo upřednostňuje. Budu rád, když se k tomu vyjádří i někdo kdo se věnuje videu, já primárně fotím. Osobně preferuji celodenní focení momentkovým způsobem (kde příliš nezasahuji do scény, ale pořád je tam spoustu možností jak mohu ovlivnit výsledek) + podvečerní procházku na cca půlhodiny do přírody s novomanželi. A věřte, že jsou za to často rádi. Že mohou na chvíli odejít, "odpočinou si od ostatních" a být jen spolu. V rámci toho uděláme pěkné fotky např. v místní přírodě. Je to trochu hrané, ale u mě vše vychází z nich. Záleží na zákazníkovi, koho si vybere :)
Odpovědět
Profilova fotka
....vidím, že je tady spousty různých názorů. Fotíme i natáčíme ale když natáčim tak spousty fotografů trápí víc nevěsty a ženicha jako kameraman, který by měl natáčet to dění a průběh svatby a na nějaké režírování v průběhu svatby není jednak čas a něco vracet apod. to snad ani nejde takže z toho určitě nevěsty nemusí mít obavy ale když už se rozhodnou pro kameramana je dobré se o tom pobavit před svatbou jak si to kdo představuje ....co já vidím spousty fotografů tak ti dávají zabrat novomanželům daleko víc jako kameraman...ale myslím si, že je to vždy na každém pro co se rozhodne ale jak fotky tak i video jsou hezké vzpomínky...a to, že snazší je ukázat někomu fotky než video taky dnes není úplně pravda, protože běžně dělám ze svatebního klipu formát do mobilu a ten má každý u sebe a každý z kamarádů a známých se rád podíva na 5 minutový klip nebo sestřih v podobě klipu na mobilu kdykoliv a kdekoliv popřípadě můžete i komukoliv takové video přeposlat .... Takže volba je určitě na nevěstě a ženichovi pro co se rozhodnou ....?
Odpovědět
Profilova fotka
@mysh_me Video je další věc, která Vám uchová vzpomínky. Fotka umí zachytit okamžik, pokud to fotograf umí. Video tomu všemu dává další rozměr. Krátký klip uvidíte asi mnohem častěji než celé delší video. Jenže každý stárne a třeba za tři roky už nebudete vědět co Vám vlastně ten oddávající vůbec říkal. A většina nevěst to v návalu emocí neví ani hodinu po svatbě a těší se, až se podívají na záznam. Sami mi to říkají. To je jen jedna z věcí. Za pár let uvidíte, jak všichni stárnou, z malých družiček budou velké slečny a děda s babičkou tu už možná ani nebudou. Aby tohle všechno fungovalo, musí to video dělat někdo kdo tomu rozumí a má s tím zkušenosti. Někdo, kdo umí vyprávět příběh skrz obrázky. A to je možná problém těch videí, které jste viděla a o kterých se tu psalo (svatby rodičů, maturáky a pod) Většinou je to dlouhé, nezáživné a nikoho to nebaví. Kameraman do toho neuměl dostat emoce, příběh, nezvládl to po technické stránce a pod. Není tam žádný element, který by Vás zaujal a proto na to video nikdo nekouká. Dnešní doba je jiná. Máte ohromný výběr kameramanů a i fotografů. Nevybírejte jen podle ukázek na internetu, ale chtějte vidět víc. Pak možná zjistíte, že spousta kameramanů pracuje úplně jinak, než jste si dosud myslela a možná i změníte na video názor. Co se týče aranžovaných záběrů, je to všechno o stylu každého kameramana. Ptejte se, hledejte reference. Já třeba nearanžuji vůbec, protože si myslím, že kameraman by měl být na svatbě kvůli nevěstě a ne nevěsta kvůli kameramanovi, který zrovna potřebuje nějaké pěkné záběry do svého portfolia. Bohužel spousta klipů jsou z velké míry aranžované, pořád se něco opakuje aby to bylo dokonalé a klip pak ve výsledku o samotné svatbě nevypoví zhola nic. To už je ale na každé nevěstě jakého kameramana si vybere. Každá služba má svého kupce.
Odpovědět
Profilova fotka
My ted poustime svatebni video svagrove nasi 3 lete dceri a ona to vnima spis jako pohadku a je to hezke, rozhodne lepsi nez fotky, na nich nezachytite tu silu okamziku, kdyz slysite "ano".
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My jsme video taky nemeli. Prislo mi to zbytecne, davat za to tolik penez. Par minutovy sestrih se da udelat i z fotek a udela to temer stejnou paradu. Omlouvam se, jestli to nejakeho profika urazi, ale asi jsem jeste nevidela video, ktere by me natolik oslovilo. Zpetne me to mrzi napul, protoze jsou situace, ktere bych si rada pripomnela, napr. Jak jsme si rikali sliby nebo svedkuv pripitek, ktery byl uplne super....ale i kdybych se vdavala znovu, asi bych se rozhodla stejne, jen bych si pohlidala, aby nektere situace, ktere by za to mohli stat, natocil nekdo aspon na mobil...
Odpovědět
kdyz je to neco jako toto https://www.youtube.com/watch?v=k9j56..., tak je to uzasne. Ale kvalita ma bohuzel svou cenu. A za "rozumnou" cenu to podle nema moc vyznam (a tim nemyslim jen treba do 10.000), prosla jsem spoustu nabidek, a v cele rade pripadu by to opravdu tak zvladl i tatinkek s kamerou. Za me je to krasna vzpominka, ktera dokaze emoce ozivit jeste daleko vice nez fotky. Ale reportazni fotogragie toho zprotredkuje taky dost, a taky myslim, ze se fotograf tak nemota a "neprekazi"...:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jasně, foto i video se dá dá dělat v různé kvalitě, je dobré o tom mluvit. nechci tu dávat žádné dojáky, ale :D www.youtube.com/watch?v=fqLtbi7BsIg www.youtube.com/watch?v=qDbMFW9pIjM @gabide S tou 10 tis hranicí souhlasím, je to taková hranice, na které se to láme. Buď tvůrce dotuje své točení/focení ze svého (neuživí se tím) u nás při ceně za zakázku do 10 tisíc (14, 18tis, každý má trochu jiné náklady) nebo se to musí nepříjemně projevit v kvalitě. Záleží na zákazníkovi, co je pro něho důležitější. Osobně si u věcí raději připlatím za kvalitu (protože se na to v budoucnosti ještě rád podívám), nebo o to raději nemám zájem. Ale každý to máme jinak :)
Odpovědět
@gabide86 diky za odkaz, tak jestli je tohle to uzasne a nejlepsi co se da sehnat, tak uz chapu proc me svatebni videa miji :-D nezlobte se na me, ale vzdyt to nema se skutecnou svatbou nic spolecneho, nevesta vystridala ve 4 minutach troje saty a dva ucesy a vetsinu stopaze se s zenichem probiha parkem. To co delaji nijak nesouvisi se svatbou - krome toho ze ona je v bilem, a to jsou jen saty, to muze byt i jiny den. Tak jaka krasna vzpominka na emoce? Ty emoce nejsou autenticke svatebni, ale zahrane jako ve filmu. Jako chapu ze smyslem toho klipu muze byt "kratky dojemny film o vztahu a lasce dvou lidi", ale proc bych mela natacet film (= ucinkovat v nem) ve svatebni den? To uz je pak opravdu o tom, ze nevesta a zenich jsou tam za ucelem toho, aby "ucinkovali v klipu", a vyrobili s kameramanem krasne zabery. Coz je sice pekne, ale nemyslim si ze by to jakkoliv souviselo se svatbou a ze by se nekdo v den vstupu do manzelstvi mel zabyvat "vyrobou zaberu". Poctive jsem zhledla i to co poslal @martinvlcek, uznavam ze je to romanticke a dojemne, ale bohuzel, pro me to ma o svatebnim dni vypovidaci hodnotu zcela nulovou. Svatba je pro kazdeho o necem jinem, ale pochybuju ze pro nekoho znamena "prochazet se ve spolecenskych satech se svym muzem/zenou po strnisti". Remeslna prace je zrejme na vysoke urovni, to nerozporuji. Kazdopadne dekuji za diskuzi, potvrdila mi, ze tento svatebni trend zrejme neni nic pro me :-)
Odpovědět
@mysh_me zalezi na vkusu kazdeho a taky na cloveku, ktereho si zvolite, ale existuji i prirozena a ne az tak moc zinscenovana videa, pro me je treba favorit tohle video, ktere podle me emoce mezi manzeli i svatebcany zachycuje moc pekne a nenasilne, neprijde mi ze by to bylo nejak extra zrezirovane :) https://m.youtube.com/watch?v=8dqOFFl...
Odpovědět
Profilova fotka
Rozhodně souhlasím, že pro někoho jsou fotky dostačujicí. Správný fotograf dokáže zachytit moment ve správnou chvíli, ze správného úhlu a v tom je to umění a některé fotky jsou opravdu kouzelné. U videa to funguje trochu jinak a ve výsledku strašně moc záleží na výsledném střihu a celkovém podání. Tím chci říct, že v 90.letech se sice už občas svatby točily, ale nebyly možnosti, jak toto video zpracovat. A např. správně zvolená hudba ve správnou chvíli, dokáže divy i v dokumentu - ne jen v klipech, které jsou veřejně na internetu. Člověk pro to ale musí mít cit. Co se týče aranžovaných záběrů - je to to samé, jako s aranžovanými fotkami. Na velké většině svateb fotografové fotí něco aranžovaného - západ slunce, procházky atd. Někteří novomanželé jsou před fotografem poprvé v životě v roli "modelů", někdo si to užívá, někdo to chce mít už za sebou - ženichové :D. My kameramani u takového focení jsme také a děláme si záběry, které se hodí pak např. pro ten klip. Musím ale říct, že téměř pokaždé je u toho sranda a já sám část z focení dávám pak i jako sestřih do dokumentu. Je to příjemná vsuvka. To jsou ale (alespoň u mě) jediné aranžované záběry, které v ten den děláme. Jinak zachycujeme realitu. Protože fotograf vám kromě dokumentárních fotek dá také pár aranžovaných :)
Odpovědět
@kriss13 tak tohle je o necem jinem, musim rict ze to se i mne docela libi :-) je tam hezky zachycena atmosfera dne a mas pravdu ze to vubec nepusobi zahrane. Pokud to takto opravdu natocili bez opakovanych scen apod, tak klobouk dolu. Ale to je asi ten dokumentacni styl, ktery uz nefrci :-D nahodou neznas autora?
Odpovědět
@mysh_me prave ze tyto videa vidím nejčastěji ✌️ uvolněny, bez zbytečných poz, je toho plný YouTube 🤔
Odpovědět
@simsamsim ja priznavam ze nemam youtube az tak nakoukany. Videla jsem to co je tu v diskuzi, par v podobnem srdceryvne umelem stylu, a nejake priserne od znamych, toceno ala kamos s roztresenou kamerou. Takze nemam o videich moc prehled. Ale co jsem videla fotky, tech mam nakoukanych mnohem vic, tak ty jsou na me taky ve vetsine pripadu prilis aranzovane. Vsude stejne kycovite pozy a vsude stejne umele, to me fakt desi. Delat neco podobneho jeste na kameru me pak desi dvojnasob :-D
Odpovědět
@mysh_me to bohuzel neznam, na video jsem narazila nahodou, protoze zvazujeme svatbu v Dominantu Rakvice a oni ho maji na fb, puvodne jsem si ho pustila, jen abychom meli predstavu jak vypadaji prostory. Jedine, co jsem zjistila z komentaru, ze nevesta se jmenuje Sandra Trokanova, ale vzhledem k tomu, ze u videa neni zadne logo ani podpis, si myslim ze jim to tocil nejaky kamarad nebo pribuzny, ktery se normalne svatebnimi videi nezabyva a mozna ma i uplne jinou profesi.
Odpovědět
@mysh_me @kriss13 Ta paní má profil na Facebooku pod tímto jménem, už jsem se koukala takže stačí ji napsat 😂 jinak my máme svatbu na Dominantu za 3 měsíce ❤️ A myslím ze ji to točil někdo profi. Přece jen je to vidět ☺️ Pokud neznáte kameramany co točí takhle tak napište SZ, mám par tipů 😉
Odpovědět
@simsamsim ano ja vim a mam to v planu, ale zatim mi to prijde predcasne, my budeme mit svatbu za vic jak rok, napsala jsem jeji jmeno prave proto, aby ji tazatelka, kdyztak mohla kontaktovat :) ty jo, tak kdybys mi pak mohla poslat info, jak vam to tam dopadlo, budu rada... Taky si myslim, ze to byl spise profik, ale nemyslim ze by normalne tocil svatby, jinak by si na tom urcite delal reklamu
Odpovědět
@kriss13 Bacha na obsazenost, o letních prázdninách mívají na pristi rok plno 😂 volala jsem tam v srpnu a řekli mi ze mají na další rok proste plno...
Odpovědět
@simsamsim diky moc za info, my chceme duben, ale obrad ve Slavkove a tam vypisuji terminy az v rijnu a bez terminu jsme bohuzel nahrani, tak uvidime, snad nam to vyjde :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?