Máte po svatbě? Co byste udělaly(i) jinak?

Ahoj, plánuju svatbu na září 2012. Většina mých kamarádek je již vdaných a tak u nich sbírám zkušenosti. Se svým svatebním dnem bývají spokojené, ale přece jenom by některé věci udělaly jinak (například by zařídily lepší zábavu pro hosty, kdy se byly fotit; pověřily by někoho, kdo by dohlížel na číšníky, aby jídlo nebylo v kuchyni, ale na stolech; vzaly by si šaty bez vlečky, protože jim na ni každý šlapal atd.). Prosím napiště mi své praktické připomínky, ať se můžu poučit ;-)
1
2
ahoj :) ja mam tyden po svatbe a byla jsem naprosto spokojena... s tema satama s vleckou souhlasim, mela jsem jen takovou mini a stejne mi na ni kazdy slapal, hlavne zenich a ve finale se mi na dvou mistech uplne roztrhla, tyl nevydrzel... pak bych doporucila saty nepujcovat ale koupit treba tady na bazarku, za super ceny jsou kolikrat skoro nove a muzes si je upravit presne na sebe a pak jeste prodat... a nemusis se bat, kdyz je znicis... jinak jsem nemela uplne rozdelene ukoly, co kdo bude ve svatebni den delat, asi to chce dopredu konkretne rozdelit, jinak je chaos :) ale taky se to nejak zvladlo. jo a pokud mate treba na veceri raut pro hosty, vzit si s sebou opravdu hodne prazdnych krabicek na zbytky... my je nemeli, takze se nektery veci vyhodily. ale celkove jsem byla maximalne spokojena a nemenila asi nic :)
Ahoj eve, tak my máme čerstvě po svatbě, tak se o pár zkušeností podělim: šaty jsem uchvátala, v salonu na mě vyvinuli mírný nátlak, že ty co se mi líbily už pak nebudou, takže jsem dala úplně šílenou zálohu. pak jsem teprve objevila beremese a taky tjistila, ze v jiných salonech se šaty půjčujou za polovinu a mají tam taky hezké. Takže určitě si projít víc salonu, s kamarádkama, vše si fotit (ne všude to ale dovolujou) a pak si doma všechno v klidu rozmyslet. Já jsem měla šaty s vlečkou, ale jaksi jsem si jí zapomněla před obřadem spustit. Mysim, že šaty s vlečkou jsou v pohodě, na fotkách to pak vypadá moc hezky ale zkontroluj si, jestli se dá vlečka připnout nahoru - jestli není třeba utržené poutko atd. Dál doporučuju opravdu spolehlivou osobu, která zařídí hladký průběh obřadu - my jsme to neměli a byl lehký zmatek - je třeba, aby někdo svatebčanům řekl: pak udělějte špalír, rozdal rýži na házení a zařídil i ty důležitý věci, i ty serepetičky, pokud je chcete. Co se týká zábavy při focení, nakonec jsme to neřešili, protože tam byli staří známí, kteří se dlouho neviděli, tak jsme jim dali prostor pro povídání:-) Původně jsme jim chtěli dát svatební knihu hostů, aby do ní každý něco napsal, ale nějak jsme na to v tom shonu zapomněli, a i tak jim to prý rychle uteklo. ale zase musim říct, že zase tak dlouho pryč jsme nebyli, max. 0,5 hodiny. Pokud lánujete být pryč třeba hodinu, možná bych to řešila...Člověk, který by dohlížel na jídlo a pití a jestli někomu něco nechybí by byl taky fajn - my jsme tohle všechno řešili sami s ženichem a bylo to docela náročný. Na druhou stranu si myslim, že jsme si díky tomu všímali spravedlivě všech hostů, s každým jsme si podebatili...na některých svatbách kam jsme byli přizvaní jsme nikoho neznali a připadali si chvílema jak páte kolo u vozu, a tak jsme chtěli, aby se tak u nás nikdo necítil. Ale hlavně na závěr - já jsem všechno strašně řešila, aby všechno klapalo, aby byla hezká výzdoba atd., dělali jsme tombolu...a nakonec celej ten den uběhl jako vítr, a spoustu věcé včetně tomboly jsme ani nestihli. Ráno se dalo celý soukolí do pohybu a fakt jsem si připadala jako v nějakém snu, takže kromě toho poletování na hostině ve smyslu "máte všechno" už jsem nic moc neřešila. Většina lidí prostě už na nějaké svatbě byla, takže ví, jak se zdobí auta, v koloně se za sebe taky nějak zařadí, nějak na místě zaparkujou... Myslim si, že koho to vyloženě nebaví a má s přípravou stres (jako já), fakt nění třeba řešit úplně každý detail. Hlavně je potom důležitá celková atmosféra svatby, jestli byla dobrá nálada a lidi se bavili. Jinak mě asi nic nenapadá, možná ještě aby někdo dohlížel na "rizikové osoby", kteří mají tendenci např. po opití se dělat problémy atd:-) tak ať se svatb a manželství vydaří!
Profilova fotka
Já bych určitě už nikdy nedělala cukroví :D Řekla jsem si, že trochu ušetřím a napeču cukroví do výslužek sama. Nakonec jsem se tím zabývala snad 3 týdny po volných chvílích a byl to hrozný opruz :-D Když bych to spočítala, tak cenově to zas tak levnější nebylo a toho času... to ani nepočítám. To jsem radši měla obětovat tisícovku a koupit víc koláčků. Ještě si myslím, že je opravdu důležité, aby byl nějaké koordinátor, který bude vědět, jak bude svatba probíhat. My měli mého nynějšího tchána, vybavil se píšťalkou a bylo to super a byla i legrace. Hlídal čas, aby si pro mě ženich přišel včas, aby se přijelo včas na obřad, apod., opravdu bysme v ten den nestíhali ještě koukat na hodinky :) A jako třetí věc je dobrá zábava, pokud to navečer trochu vázne, mít připravené nějaké hry nebo tombolu :-)
Profilova fotka
Já mám po dvou svatbách....a co bych udělala jinak? Jen my dva+svědci a žádná komedie okolo....
Profilova fotka
Mám týden po svatbě a i když byla úžasná tak pár věcí co se nepovedli by se našlo.Vzhledem k tomu,že po příjezdu na hotel (předtím,ale řidič zabloudil takže čas na přípravu se dost zkrátil) a rozdělení pár instrukcí personálu a obsluze jsem se zavřela do pokoje kde probíhlo líčení a česání jsem už neměla možnost nic zařídit tak to všechno zůstalo na ženichovi ,který sám ve stresu hodně věcí zapomněl( nevzaly jsme výslužky do kostela,ani propriety na focení,boty na přezutí atd.) Hosti byli většinou až z Moravy,takže rozdělování úkolů bylo možné až na místě a ne dopředu,ale to se prostě nestíhalo.Navíc i já jsem měla zpoždění,páč patlanice kolem mne trvaly dýl,navíc mi ve finále pomáhal s obouváním i ženich a navíc jsem si zapoměla navlíct podvazek :-)....takže určitě nechat si víc času na všechno,než míň a pověřit lidičky určitými úkoly už dopředu páč během toho krásného dne je nevěsta i ženich většinou mimo :-D
Profilova fotka
ja mam tyden po svatbe a co bych udelala jinak? Nespolehala bych se na nici pomoc :-| Kdyz je jeste vsechno vzdalene, tak se najde tolik ochotnych dobrovolniku na vypomoc, ale jak to je akutni, tak najednou nikdo nema cas nebo vubec nereaguje :-( Podotykam, ze jsme si celou svatbu od vyzdoby pres jidlo atd delali ve vlastni rezii. Dopadlo to tak, ze zenich s nevestou vstavali v 5:45 a sli vynaset stoly a zidle ven, (sezeni bylo venku pod party stanem) protoze nikdo nemel cas, museli se pripravovat na svatbu ]-( A tech veci, co museli nakonec delat zenich nebo nevesta sami, bylo vetsina.
no kopec veci by som urobila inak. Rozhodne by som mala svadbu v exotike, kde sme boli len na svadobnej ceste. Prisposobila som sa muzovi, ktory mal pocit, ze musi pozvat cast svojej rodiny lebo aj oni jeho kedysi pozvali...co dodat, spravila som kompromis, svadba sice mala, kludna, len s neskorym obedom a bez tradicii, ale s pereputou, bez ktorej by som si uz svoju svadbu dokazala uplne predstavit. Takze nabuduce svadba len my dvaja, na plazi, v slapkach a v uvolnenejsej atmosfere. Rozhodne by som mala ine saty, aj keby svadba bola doma, na urade. Dala by som si viac zalezat, viac by som si premyslela svoj celkovy outfit. Dodatocne totiz nie som spokojna. Bolo to fajn ale....nebolo casu, ja som predtym nikdy o svojom svadobnom dni neuvazovala, totiz, ja som sa ani nikdy neplan oval vydavat. :-D A potom prask a zrazu som zostala zaskocena, ze teraz co... :-D Fotograf! Tak ten nas sa nevydaril, fotky fajn, ale chyba tam spontannost, nemaju atmosferu. Uz by som sa takto fotit nechcela, holt, zasa raz zhanane na poslednu chvilu, poucenie - mat v zalohe aj dvoch fotografov a radsej jedneho odvolat ako zostat par tyzdnov pred svadbou bez fotografa a zhanat niekoho o kom nemame ani paru ako foti. Suma sumarum - neni nad svadbu o dvoch ludoch. :-)
trosku vic casu bychom si nechali na foceni (obrad v kostele jsme meli ve 12,00, obed ve 14,00, v 15,30 se odjeli fotit a na 17,00 uz zacali chodit kamaradi - meli jsme je pozvat na pozdeji), rozhodne min cukrovi (spoustu ho zbylo, vecer se uz skoro nejedlo)
Ahojky, taky mám týden po a musím říct, že jsem stále čekala, co nám vybouchne. Vše nakonec proběhlo v pohodě. Měli jsme svatbu jako odpolední raut (cca 80 lidí) a myslím, že to byla dobrá volba. Každý si nabral na co měl chuť a kolik chtěl. Jen babičky jsem si musela ohlídat, aby si vůbec došli, takže jsem pověřila bráchu, aby jim nosil. Zažila jsem pár svateb, kde novomanželé hned po obřadu zmizeli na focení a byli pryč třeba i hodinu ( a svatebčané ve vedru a o hladu). My to vyřešili tak, že jsme hned po obřadu jeli na místo oslavy, udělali přípitek a proslovy a zatímco svatebčané jedli, tak jsme odběhli na focení. Někteří ani nepostřehli, že jsme pryč tak dlouho. Přeji hodně štěstí a hlavně krásné počasí!
Profilova fotka
@kunysek Ale aby nám to potom všechno nesnědli, když se půjdem fotit :-D
holky velice zajímavé....děkujeme. Budoucí nevěsty
Profilova fotka
Já bych neměnila nic tedy alespoň z mého pohledu nevěsty. Byla jsem ochotná zaplatit práci někomu jinému a ušetřila si tak čas i starosti, takže veškerou výzdobu (kostel, hostina, květiny- moje, auto, maminky, svědci, ženich..) měla na starost floristka a zvládla to skvěle:-) Já to měla prostě bez větších starostí těsně před svatbou Chtěla jsem, aby si to všichni užili a nikdo nikde nic nechystal a neběhal.. Takže co bych změnila? Trvala bych na tom, že tchýně a ženichova babička napečou jen koláčky a to bude vše. Bohužel si tchýně trvala na svém, takže týden před svatbou stály u trouby a pekly- zákusky a cukroví bylo skvělé, ale vykoupeno jejich dřinou (raději bych to zaplatila..) a pak bych trvala na tom, že se hosté sejdou u kostela, jak to bylo plánované původně, což bohužel nevyšlo, takže tchýně měla další starost cca s 50 hosty, kteří se jí nacpali domů (jeli jsme všichni od nich z domu). To jsou asi jediné dvě věci Něvěstám doporučuju méně plánovat a řešit detaily, protože to prostě není potřeba. Naše svatba se obešla bez veškerých harmonogramů dne, bez spousty stresu, že teď se měl krájet dort :-) A možná i díky tomu vše vyšlo parádně a nic se nepokazilo, ono když nebyl plán, tak co by se mohlo pokazit, že? :-D
Článek se načítá
Tak já mám po svatbě delší dobu a musím říct, že jsem plno věcí neřešila, jak se zde řeší. Vše vyplynulo samo od sebe a bylo to pohoda. Základem je, když si člověk na svatbu pozve ty správné lidi, kteří se aspoň trochu znají a dokážou se odvázat. Já bych na své svatbě nic neměnila. Myslím si, že je blbost dělat svatbu pro mrtě lidí, ale i pro 4. My měli celkem 35 lidí a bylo to tak, že jsme se navzájem mohli bavit, nikdo nebyl páté kolo u vozu.
Nevěsty, děkuji moc za přání a za zkušenosti, hodně typů jsem si zapsala do plánovacího deníku, ale na druhou stranu se budu řídit radou, co tu mnohokrát padla .... zas až tolik to neřešit :-) Děkuji
Profilova fotka
Mozna jen nakeho organizatora vecerni zabyvy, protoze jsme s muzem uz byli bez energie, nicmene i tak to bylo svekle a pokud bych se jeste nekdy mela vdavat, tak bud takovou svatbu, jako se nam podarila, nebo beze svedku nekde v Tramtarii
Profilova fotka
@dracula souhlasím.Záleží na partě lidí, co tam máš. My měli super lidi, kteří to rozjeli sami a bylo super.
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Já mám po svatbě již několik let, ale co si pamatuji ana 100% bych na své svatbě změnila - dobrá dohoda s hudbou. Naše hudba to kolem 1.00 ráno zabalila a prostě už nezahráli. Nikdo z kapely za mnou nepřišel a nezeptal se, máme hrát dál nebo končíme. Prostě se zbalili a bylo to. ]-(
Profilova fotka
Nic, to nemá cenu řešit a koumat nad tím. My měli skvělou partu lidí a nakonec taky organizátor nebyl potřeba. Na nástěnku jsem pověsila program, pod který jsem ale napsala "uvedné časy jsou orientační, závislé na míře zábavy a chaosu" a bylo. Naopak, všichni si chválili, že nebyla hluchá nudná místa, vždy se mohli jen tak posadit a poklábosit, dát něco k pití a nečekat organizovaně na další aktivitu - to se všeobecně líbilo. Konkrétně jsme udělali chybu ve volbě DJ a v tom, že jsme neurčili obsluhu ke grilu s prasetem. Oni se totiž do toho nejprve všichni chlapi strašně hrnuli a pak už se jim nechtělo :-) Jo a táta mě vedl na špatné straně a to mě nejvíc s**e, protože to je všude na fotkách, že :-) Ale my si to v tom shonu neuvědomili. Jinak ale to byly maličkosti a záleží asi na celkové atmosféře, u nás byla naprosto úžasná (říkal i fotograf a kadeřnice hned po ránu - naše svatba byl totiž týdenní mejdan - family teambuilding:-)
mám po svatbě víc jak rok a měnila bych jen asi to,že jsem na svatbě některé lidi z manžel.strany nechtěla na svatbě,ale museli na ni být,tak kdybych to mohla vrátit,tak bych je tam teď určitě už nechtěla,bohužel jsou to teď mojí příbuzní a mám s nimi peklo,že mi to pomalu rozvrácí manželství.
Profilova fotka
@eve12 v listopadu to bude rok od svatby a co bych změnila? nic,teda jednu věc jo,nestresovala bych tolik,že něco není....třeba svat. noviny jsem nestihla vytisknout a nikdo to nepoznal a takých věcí bylo víc...na focení jsem nechala jen 2h naštěstí bylo hnusně,tak sme se fotili až po svatbě a asi 4h,což bylo super,všechno v klidu a pohodě,my uvolnění a šťastní...takže to co bych chtěla změnit tam nám pomohla náhoda...co se týká ostatních věcí neměnila bych nic,žádná svatba není dokonalá ani ta naše nebyla,ale byla naše a pro nás krásná...
Profilova fotka
Rozhodně bych objednala méně jídla na raut, řekli jsme o deset procent míň lidí, než skutečně přišlo, a stejně toho strašně moc zbylo (manžel mi to říkal), a dala bych na radu cukrářky ohledně velikosti dortu (pro 45 osob by bohatě stačil 8-9kilový místo 14kilového - já to manželovi říkala ;-) ), zato koláčky na hostinu i do výslužek jsme odhadli skvěle. S pomalou a neschopnou obsluhou člověk bohužel nic nenadělá, holt jsme měli smůlu na jinou směnu, než která nás obsluhovala vždycky předtím. Fotografa jsme měli jen na obřad a focení po obřadě, to je v pohodě, ale bohužel už mě nenapadlo instruovat nikoho jiného, aby nafotil jídlo :-( Kdybych věděla, že půjčená videokamera se bude pořád vybíjet, půjčila bych si ji od někoho jiného :-) A řekla bych obsluze, aby nevyhazovali cedulky k rautu. A taky bych dávala větší pozor na schodech, abych nemusela trávit svatební noc na pohotovosti a rušit svatební cestu ;-) Naopak šaty s vlečkou nebyl žádný problém - vlečka byla připínací, takže jsem si ji rozpustila jen na obřad a focení, jinak byla zapnutá a nikdo mi na ni nešlápl. Je-li to možné, doporučuju mít vše na jednom místě - odpadnou časové ztráty z přejíždění sem a tam, při našem focení po obřadu bylo pro hosty zajištěno občerstvení na zahrádce restaurace, kde pak probíhala hostina, a rodiny s malými dětmi nemusely brzo odjíždět, protože jsme jim v místě zajistili ubytování. Důležité je také rozdělit úkoly - naši přijeli už dva dny předem, pomohli mi vyzvednout koláčky a šaty a nakošíčkovat výslužky a odvézt je i se zasedacím pořádkem do restaurace, v den svatby mě taťka zavezl ke kosmetičce a holičce a mamka připravila pohoštění a pomohla mi s oblíkáním. Koordinaci měla na starost ženichova sestra a zvládla to na jedničku - sešla jsem se s ní pár dnů před svatbou, předala jí časový harmonogram a obálky s penězi na zaplacení kytek a dortu, všechno jsem jí podrobně vysvětlila a v den svatby se pak už opravdu starala jen sama o sebe, teď už švagrová to zvládla na jedničku! Teprve až několik týdnů po svatbě jsem se dozvěděla, že byly problémy s kytkami, květinářka prý dojela na jinou svatbu, ale to všechno šlo mimo mě :-) Jinak taky budoucím nevěstám doporučuju podobné téma http://www.beremese.cz/diskuse/tema/z....
Neměnila bych absolutně vůbec nic :) Svatba byla trapně dokonalá :) I bez lampionů, kamínkůl na stole, holubů, čokofontány, svatebních novin, fotobudky atd. Jídla na raut bylo strašně moc, ale dojídání "zbytků" dalších pár dnů nám vůbec nevadilo (mražák je rovněž naplněn k prasknutí...). Dort také příliš velký, ale co už :) Neměli jsme žádného organizátora, nikomu jsme zábavu neplánovali, každý dělal, co uznal za vhodné :) Fotograf bezvadný, DJ taky, hostina, ubytování, kytka (sice jsme se s květinářkou úplně nepochopily, ale i tak byla origoš). Bylo překvapení v podobě programu od hostů, ovšem taky jsme se nenechali zahanbit. Ganc všechno bylo boží :) A jooo, zapomněli jsme rozepnout vlečku, vzpomněla jsem si na ni v polovině obřadu a pořád jsem přemýšlela, kdy a jak ji rozepneme (nebyla na knoflík, ale stahovací šňůrky, které vyžadovaly, aby pověřená osoba nadzvedla celou zadní část šatů a jala se rozvazovat) - nakonec manžel před oltářem poklekl a rozvázal :) Užili jsme si to dokonale, dokonce i na kameramana jsem přistoupila (pouze obřad) a jsem za to ráda, video je čurina :) Takže budoucí manželky, vyprdněte se na detaily, které stejně nikdo neocení, a svatbu si užijte z prndlahrndla :)
Profilova fotka
Neměnila bych nic, pouze bych si vzala fotografku na celý den a ne jen na 9 hodin :o)
1) bych se tak nestresovala, že něco vybouchne. Naštěstí ve svatební den a den před už jsem byla naprosto v klidu hlavně díky kamarádům a svému manželovi :-) 2) je mi líto, že při mém příchodu jsme uličkou na hradě tak nějak proběhli. Vzhledem k tomu, že první šly babičky atd, hudba nějak nestačila. Naznačovala jsem tátovi, ať počká, že hudebnice začne hrát odznovu. Ale on to chtěl stihnout, takže mě koncem svatebního pochodu provlekl uličkou a bylo :D Ale ve finále je to úplně jedno, protože jsem byla ráda, že už jsme řekli "ano" a tak nějak to z nás spadlo - svatba byla neuvěřitelně krásná a pohodová :-) Takže si to prostě hlavně užij :-)
Co bych změnila? Asi nic :-) bylo pár nedokonalostí, ale to k svatbě prostě patří :-) ale asi bych svatebnímu dnu přidala pár dalších hodin (24 hodin je prostě málo :-D)!
Profilova fotka
Já bych taky nic nezměnila, jen bych si nechala trochu víc času na úseč i líčení.. já měla dohromady 2,5 hodiny, a měly jsme skluz... takže jsem byla trochu ve stresu a naštvaná....
vzala bych asi kameramana - prislo nam to zbytecne, kazdy nam rikal na fotky se budete casem porad divat - video se zalozi - profi kameraman je dalsich min. 10.000. Souhlasila jsem s nimi. Tech bych tech 10,000 nebo 15,000 klidne za kameramana zaplatila. Fotky jsou krasne ale neuslysite na nich svuj slib v kostele, nevybavite si hudbu co vam pri svatbe hrala....
Svatba byla super, ale dost toho bylo na mych bedrach, a to ikdyz jsme udelali ostatnim clenum karticky s ukolama. Ve svatebni den se me hodne lidi na dost veci ptalo a mne to pak uz dost stresovalo. Nicmene po obradu uz bylo vse uplne ok. Zpetne bych si bud najala svatebni koordinatorku, nebo bych vsem pred svatbou rekla, at se me na nic neptaji a at se obrati treba na kamaradku...
Máme cca týden po svatbě a na otázku co bych udělala jinak? Určitě bych už nedělala hostinu u babičky.....prostě by jsme šli, vzali by jsme svědky dětičky a poté to jen oznámili a udělali posvatební árty na zahradě......upřímně svatba byla krásná ikdyž celý den pršelo, ale to posvatební grilování nemělo chybu a byli jsme to MY DVA a naši přátelé a dětičky.
Profilova fotka
Ahoj, já mám cca 25 dní po svatbě a kdybych mohla něco udělat jinak....určitě bych vybrala jiného Dj a jiného fotografa....to je asi to hlavní jinak se nám svatba moc líbila a byli jsme šťastnýýýý :-)
1
2

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?