Eticky, ekologicky atd. rozmery pripravy svatby

Nikde jsem tu podobne tema nenasla, tak snad se to tu neopakuje :-) Nevesty, zajimalo by me, jestli nektera z vas pri priprave a nakupech na svou svatbu premysli nad tim, odkud koupene veci jsou, jake ma jejich vyroba a transport dopady na zivotni prostredi a lidi, co je vyrabi, co se s temi vecmi stane po svatbe atd. Zajimala jste se nektera o puvod diamantu ve snubnim/zasnubnim prstenu? Odmitate nektera objednavat z cinskych obchodu a radsi se obejdete bez "cinske" vyzdoby (anebo se obejdete klidne bez jakekoli vyzdoby)? Budete svatebni vyzdobu prodavat nebo ji po svatbe jen vyhodite do kose? Delate darky pro hosty tak, aby opravdu mely vyuziti a hoste je nevyhodili hned po svatbe? Mate nekdo jako my oznameni natiskle na recyklovanem papiru? Resite, jakym make-upem vas kosmeticka v den D nalici? Uprednostnujete treba lokalni vyrobce a dodavatele (mistni svadlena namisto satu z Aliexpress, sezonni kvetiny namisto tulipanu ze zahranici). Zajima vas, odkud je napriklad maso, ktere hostum nabidnete na oslave? Hodne nad temito otazkami pri priprave sve svatby premyslim a rada bych se inspirovala tim, co jste pri priprave sve svatby vymyslely vy :)
Odpovědět
Částečně ano. Aliexpress atd. se mi z principu příčí, hlavně ale z důvodu, že to jsou padělky, tj. kopírují šaty návrhářů. Šaty jsem měla z půjčovny, originál známou značku. Sice si nedělám iluze, že by nebyly také šité v Číně, ale minimálně z důvodu ochrany duševního vlastnictví mi to přišlo lepší. Co se týče pohoštění, brali jsme vše od lokálních výrobců. Dort nám pekla paní na mateřské, koláčky paní z farmařských trhů atd. Dárky hostům jsme nedávali, přijde mi to blbost. Kytky jsem měla sezónní, z malého květinářství. Výzdobu úplně minimální (jen bílý ubrus z restaurace, papírové ubrousky a nazdobené vázičky, ty jsme pak dali na hřbitov). Make up používala vizážistka na moji žádost převážně můj vlastní. Musím ale podotknout, že ten přístup do značné míry pramení z toho, že spoustu těch svatebních věcí (fotokoutek, přeplácaná výzdoba, noviny, nazdobená auta), považuji za nesmyslné.
Odpovědět
Ne vyloženě jen v souvislosti se svatbou, ale celoživotně. :-) nemám ráda věci na jedno použití, takže šaty mám z druhé ruky a po svatbě je zas pošlu dál. Boty a svetřík budu mít staré, co už nějakou dobu nosím. Jsem vegetariánka, takže hostina bude z poloviny bez masa. Prsteny máme české výroby na zakázku, výzdobu minimální - vše dřevo, lýko z druhé ruky a zase to půjde po svatbě o dům dál. Vizážistka co mě líčí má i netesovanou vegan kosmetiku. A snažím se neprodukovat zbytečnosti - jediný papír jsou svatební oznámení. (Nemáme noviny, kapesníčky "na slzičky," nechte lásku zajiskřit atd., ale to nutno dodat že nejen kvůli ekologii..) :-) plus se snažím snížit na minimum květinovou výzobu, protože je mi prostě líto koupit tolik řezaných květin kvůli pár hodinám.
Odpovědět
Tak to je to posledni co bych resila. Mnohem vetsi dopad ma na zivotni prostredni auto nebo i ten autobus nebo cokoli cim jezdite do prace pokud to neni kolo nebo nechodite pesky, coz malokdo, nez nejaky nerecyklovany papir :D. Absolutne nechapu tady ty vegan, eko a podobne trendy. A opravdu pri vyberu jidla me nezajima jestli kravicka zila stastny a spokojeny zivot na proslunene louce s modrymi oblacky nad hlavou. Takze za me, rozhodne si nemyslim, ze by nejaka svatba mela dopad na zivotni prostredi.
Odpovědět
@denisa1511 no vidis, my treba zrovna auto nemame a do prace jezdim denne i v zime na kole (a pritel pesky). Takze dalsi napad - na obrad pujdem i s hosty pesky, zadna auta ani autobusy nebudou. Super! @saffy diky moc za zkusenosti, vidis, ty padelky me ani nenapadly! @shigella ty kvetiny, to asi bude jedine, co si opravdu neodpustim :-D jinak je to presne jak pises, proste nechci produkovat zbytecnosti, jak v kazdodennim zivote, tak i na svatbe.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?