Státní hymna (instrumentální) na svatbě?

Dobrý den, moc ráda bych měla v průběhu obřadu (nejspíš těsně před nebo těsně po oddání) zahranou státní hymnu v instrumentální podobě. Vůbec se mi ale nedaří dohledat, jaká jsou v tomhle směru pravidla? Je to vůbec možné, nebo je to nějak regulované nebo zakázané? V zahraničí to není neobvyklé, ale nevím jak u nás. Naše svatba bude celkově místěm i průběhem klidná a důstojná a jsem přesvědčena, že by to nebylo nevhodné.
Odpovědět
Profilova fotka
Hymnu si pustit smíte, protože ovšem jde o státní symbol, nesmíte ji nijak znesvětit (to by bylo protizákonné). Znamená to tedy, že při ní nesmíte vyvádět nic nepatřičného, nevhodného. Musíte k ní přistupovat s úctou. To je vše.
Odpovědět
Profilova fotka
@djcaesar pokud by to bylo při obřadu nebo krátce po obřadu v obřadní síni, tak je to nemožné. Oddávající je zástupcem státu a zastáncem státních pravidel , proto hymna nepřipadá v úvahu. Nezapomeňte na to , že svatba není státní svátek :-) ale žijeme v ČR tak zde je vše možné
Odpovědět
Profilova fotka
@theblack A který zákon toto říká? Pokud chcete toto tvrdit, najděte jej .. já vím pouze o tomto: § 12 Státní hymnu lze hrát i zpívat při státních svátcích a při jiných příležitostech, je-li to obvyklé. Tak se ptám, je svatba “jiná příležitost”? ..Já bych řekl, že je ...Sankce jsou POUZE za zesměšnění, nepovolené úpravy atd ...Takže jak bylo uvedeno ..Pokud všichni budou stát, bez pokrývky hlavy, nemůže na to říct nikdo ani popel ...Každopádně mě přijde mít na svatbě hymnu maximálně ujeté :-) ...Pokud si tedy náhodou neberete Miloše.
Odpovědět
Profilova fotka
@theblack nemáte úplně pravdu. Listina základních práv a svobod je nadřazena všem zákonným předpisům, nicméně odstavec 3 článku 2 hlavy první říká: "Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá". Jistě je na úředníkovi, jak si svůj úřad vede, a pokud on bude proti, nelze v dané situaci nic dělat, nicméně zákon přímo nezakazuje užití státního symbolu při svatbě. Obvyklost by šlo rozporovat, nikdo se s Vámi do takového sporu ovšem pouštět nebude. Jak jsme již uvedli, nevidím žádný důvod, proč by nemohlo být možno hymnu při svatbě pustit, bude-li zachováno vhodné dekorum a budou-li účastníci souhlasit a správně k této události přistupovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@djmech @djcaesar děkuji za odpovědi, Hymna je hymna. Já jsem ji naposledy hrál, když jsem byl studentem konzervatoře a to s orchestrem v naší škole. Hraji již 27 let a nikdy jsem se nepotkal s tím, že by někdo chtěl zahrát hymnu na svatbě. Souhlasím s djmech a také djcaesar je to na nevěstě a pokud to nevěsta s ženichem chtějí, budiž jim přáno. Já nepouštím nahrávky z PC nebo fleshky , ale hraji živě. Proto, bych vzhledem k svému názoru měl problém zahrát nevěstě a ženichovy skladbu "Kde domov můj" při jejich slavnostním dni...,připadá mi to stejné, jako hraní při pohřbu nad otevřeným hrobem, opětovně" Kde domov můj"... Nicméně pokud si to přejí, je to jejich přání a určitě to zanechá trvalou vzpomínku pro všechny svatební hosty na celý život.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?