Hudba k církevnímu obřadu

Přeji všem hezký den :) Prosím o radu ohledně hudby do kostela. Budeme mít obřad beze mše a nevím, kolik písní si máme vybrat. Může mi, prosím, někdo napsat nějaký "hudební harmonogram"? Díky :)
Odpovědět
Profilova fotka
Píseň na vstup určitě, a pak je to na domluvě s knězem. Při obřadu se většinou čtou čtení, takže bývá žalm (ten se může jen číst) a zpěv před evangeliem. Po kázání se uděluje slib, tam se dá také vložit píseň, ale nemusí. Moje budoucí švagrová po slibu ještě podepisovala papíry, tak se zpívání improvizovaně protáhlo. Někdo podepisuje až po obřadu :) A pokud se jedná jen o obřad bez svatého příjímání, stačí už myslím jen píseň na závěr. Hezky je to rozepsané třeba tady: http://www.liturgie.cz/svatba/svatba-...
Odpovědět
@hikimen Díky, průběh obřadu je mi jasný, jen nevím, co ta hudba. Kam ji vložit atd. Náš kněz je benevolentní, víceméně to nechává na nás. Nechtěla bych ale nějaké faux pas.
Odpovědět
Profilova fotka
@magdalenatomkova Faux pas většinou způsobí výběr písní, než to, kam se (ne)vloží. Nicméně vstup, závěr, žalm, příp. zpěv před evangeliem by mělo (k obřadu) stačit. Nevím, kdo vám bude hrát, ale já jakožto vedoucí scholy jsem měla vždycky něco neutrálního v záloze, kdyby vznikl prostoj.
Odpovědět
ještě bych doplnila že se hodí mít hudbu na sliby a prstýnky a pak na závěr - tedy na gratulace. Jinak já měla na příchod od Handla Hudbak ohňstroji https://www.youtube.com/watch?v=YLokR... pak na slib a prstýnky Bacha dvojkoncert https://www.youtube.com/watch?v=dTA0a... Na gratulace už varhaník jen improvizoval :)
Odpovědět
Profilova fotka
My obvykle při obřadu beze mše hrajeme při příchodu, před evangeliem, těsně po slibech/příp. po prstýnkách nebo polibku, pokud je obřad beze mše, ale s přijímáním, tak i ke přijímání. Vždycky taky hrajeme během doby, kdy se novomanželé a svědci podepisují a potom samozřejmě při odchodu z kostela.
Odpovědět
Profilova fotka
Při obřadu beze mše se čte čtení?
Odpovědět
@androz Ano, čte. Po vstupu je mám pocit vstupní modlitba, pak čtení, žalm, evangelium (klasická bohoslužba slova), promluva, po ní klasicky sliby, po slibech přímluvy, modlitba Otče náš, požehnání novomanželům a konec. Pokud si to tedy dobře pamatuji :-) Pak ještě většinou podpisy, u nás ve farnosti i gratulace a po nich odchod z kostela ;-)
Odpovědět
A abych odpověděla i na původní dotaz - my vždycky zpívali na úvod, pak žalm, před evangeliem, po prvním polibku, pak na podpisy, gratulace a konečně na odchod ;-) Záleží na domluvě s knězem a s hudebníky :-)
Odpovědět
Všem děkuji :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?