Zohlednit bydliště hostů při výběru místa celé události?

Ahoj, je tu někdo, kdo má mezi oběma rodinami půl republiky? Oba s přítelem bydlíme v mém rodném městě, ale on pochází odjinud. Má tam celou rodinu ale i takové ty povrchní známosti ze školy apod., lidi, se kterými se vídá už jen občas a žádné kontakty nepodněcuje. Přesto se asi automaticky počítá s tím, že svatba bude buď tam, nebo napůl cesty. Osobně mi to přijde vyloženě smutné. Mám svojí vysněnou svatbu tady, místo, ke kterému mám velmi osobní vztah, oddávajícího, který mne zná velmi dobře a jsme přátelé, přítele zná také, místo na hostinu v podobném duchu a samozřejmě taky celou rodinu (a taky všechny "aktivní přátele přítele, tedy ty, se kterými se často vídá). Když se přítele zeptám, zda má podobné místo někde u sebe (a je to pro něj tedy podobně důležité), tak nic nemá. Oddávající by se dal zařídit, ale místo obřadu bez kontextu a hostina vyloženě taková, jakou jsem nikdy nechtěla. Těžko se to vysvětluje i okolí - ačkoliv sem přišel za prací a poznali jsme se až po tom, je vlastně moje "vina", že se nevrátil zpátky a tak bychom aspoň tu svatbu měli mít tam. Ale já to fakt nechci slavit někde, kam jezdit už v budoucnu nebudu (až přijdou děti, tchánovic se přestěhují blíž k nám) a v den svatby to uvidím skoro poprvé.. je to sobecké? Je fakt, že bydlet budeme tady, děti vychovávat tady, ani jeho jméno si nechci vzít. Vlastně ani jeho rodinu moc nemusím, jsou děsní studení čumáci, nechtěli mu přijet ani na promoci, to bylo keců, ale on v tom vyrostl a vnímá jinak, samozřejmě. A jak vysvětlit okolí? Zatím jsou přípravy ve fázi nahazování témat, nic není závazně rozhodnuto a ptám se taky proto, abych si to nejdřív utřídila v sobě.
Odpovědět
Svatba by měla být tam, odkud je nevěsta. Pak taky plánování bude jednodušší, když to bude v místě kde bydlíte, než pořád jezdil přes půl republiky. Mě stačilo jet 2x do hotelu a na matriku a to to máme jen 80 km. Musela jsem si vzít dovolenou apod. Rozhodně bych byla pro svatbu u Vás. Pokud by byla na půl cesty, museli byste všechny ubytovat, takto ubytujete jen jeho část. Držím palce ať to u přítele prosadíš ;-)
Odpovědět
@beruskalenuska Děkuji za povzbuzení. Že bývá svatba u nevěsty jsem ještě neslyšela (nejsem velký odborník na svatební etiketu), ale určitě to před tchýní připomenu.
Odpovědět
Je to tradice, svatba by měla být v místě bydliště nevěsty :-)
Odpovědět
U nás v rodině i mezi známými se počítá s tím, že svatba je v místě narození nevěsty. Když je to někde jinde, tak se to považuje za neobvyklé. S manželem máme od sebe republiku skoro celou, ale svatba byla v mém rodném městě. Bylo to jednodušší i pro mě co se týče zařizování, protože to tam znám a máme spoustu známých, kteří mohli doporučit dodavatele atd. Nevýhoda je, že jsme museli mít ubytování všecky hosty a přátele z ženichovy strany.
Odpovědět
Okoli bych nic nevysvetlovala, udelejte svatbu tam, kde chcete vy dva. Plus je treba samozrejme zohlednit vzdalenost, takze nehonit hosty z vetsi dalky nekdy nad ranem po oslave domu, ale zaridit jim klidne i na cely vikend ubytovani. Je urcite logictejsi (a jednodussi) zarizovat svatbu v miste, kde zijete, nez nekde na pul cesty, kde by se museli naprosto vsichni sjizdet a kde byste museli platit ubytovani vsem hostum i sobe. My mame taky svatbu v miste, kde bydlime a pracujeme. Moje rodina je skoro 2 tisice km daleko, ale ani tak nikdo z nich neskuhral, ze se musi na svatbu tahnout takovou streku.
Odpovědět
Z praktických věcí, co můžeš ještě použít jako argument, mě napadlo, že budeš muset jít na zkoušku účesu, líčení, domluvit si květiny. To se přes půl republiky praktikuje dost těžko. Navíc ve svém městě máš určitě svojí kadeřnici, znáš různá květinářství. Napoprvé se ti to třeba nebude líbit, budeš muset hledat něco jiného. Přes půl republiky si těžko skočíš na zkoušku po práci. Toho projetého benzínu, času stráveného na cestách. A tak dál..
Odpovědět
@lulu_84 to praktické hledisko je jasné, ale taky se trochu bojím, že to přítel bere tak, že je všechno podle mě a to není fér (přičemž ale sám s ničím, na čem mu záleží a chce zařídit po svém nepřijde, max. že takhle se to přece nedělá a co řeknou lidi, ale spíš moc konkrétní představy nemá).
Odpovědět
@beruskalenuska tak chlapi o účesech moc nepřemejšlej, natož že se to nečeše z jedný vody načisto :)
Odpovědět
Profilova fotka
Svatba by skutečně měla být v místě dětství nevěsty. Já bydlím 2 hodiny cesty od rodiny, manžel hodinu, máme dvě malinké děti. Vše jsem zařizovala tady kde nyní bydlíme, bylo by pro mě příliš složité, zařizovat vše na dálku. Naopak to všichni vzali jako fajn výlet a měli pochopení.
Odpovědět
Určitě si udělejte svatbu tam, kde k tomu máte osobní vztah. My to tak měli, na chalupě, v přírodě, kam chodíme vždycky na procházku a je to nádherné! Moct se tam vracet, vidět to místo proměňovat se v čase... To je to, co je důležité. Dneska už si nedovedu představit mít svatbu na nějakém "cizím" místě. Pokud s tím partner nemá problém, udělejte si to podle svého. Nikdy se nezavděčíte všem. Minimálně jedna strana prostě bude cestovat, jinak to nejde. Neřeknu, kdybyste po všech chtěli, aby kvůli vám letěli na Maledivy :-D Ale tohle je úplně normální. Já si myslím, že kdo vás má opravdu rád a nejde mu jen o sebe, ten to musí pochopit.
Odpovědět
@marmorea my to taky máme prakticky všechno podle mě, ale chlapi se prostě do svateb moc neangažují, nerozumí tomu, nebaví je to. Když přítel nesouhlasil s něčím co jsem chtěla, řekla jsem mu ať teda vymyslí něco jiného, co se líbí jemu. Nevymyslel samozřejmě nic, takže jsme to pak udělali podle mě. Já osobně bych s ním nediskutovala, prostě svatba tam kde bydlíte, jak podle tradice tak z praktických důvodů a hotovo. Samozřejmě záleží jaký tvůj přítel je, někteří chlapi si prosazují za každou cenu svou, což by teda nebylo nic pro mě. A co řeknou lidi, na to bych se vůbec neohlížela. Je to vaše svatba. Nikdy se stejně nezavděčíš všem.
Odpovědět
@marmorea Aha, ja myslela, ze se to nelibi jen pritelove nejblizsi rodine, ne primo priteli. Co mu udelat vyuctovani toho, kolik by vas stalo napr. ubytovani vsech hostu a vas, kdybyste delali svatbu nekde na pul cesty?
Odpovědět
Článek se načítá
@lulu_84 tak spíš o tom moc nepřemýšlel, řekla bych, ale je v tom víc věcí, je jedináček, takže s ním končí rodina v jeho rodišti, nepokračuje v rodinný tradici co se týče práce (za to já fakt nemůžu), navíc budeme bydlet u nás, jelikož dědím dům po rodičích, takže nepostavil, nezasadil..myslím, že mu to jeho táta trochu předhazuje, páč sám je to takovej chlapák, i když můj přítel teda vůbec, naopak si velmi vážím, že jsme ve vztahu rovnocenní a nemá problém se mi svěřovat. Holt ho to teď nějak dohnalo s třicítkou na krku.
Odpovědět
nicméně to s tou tradicí jsem nevěděla ani já ani on, takže to tak prostě bude a basta ;-)
Odpovědět
@marmorea u nas take plati svatba v místě nevěsty a dle meho nazoru jeste místo,kde se vam to bude lepe organizovat a kde to dobre znate, coz je porad u Tebe :-) Akorat bych zvazovala prispevek na ubytovani pro druhou stranu.
Odpovědět
My měli mít svatbu ve vesnici, kde jsem já celý život žila a kde vlastně teď žijeme spolu a rodině od přítele se to nelíbilo, že nebudou jezdit 50 km, přitom bylo vše zařízené a rodiče ženicha nám řekli, že na svatbu nepřijdou, takže teď pět měsíců před svatbou po roce plánování kvůli nim přesunujeme hostinu na půl cesty a na to nám řekli, že nevědí jestli i tak přijdou... Takže jsme se ani tak nezavděčili a ani je nezajímá, že žení jediného syna a celou dobu se o přípravy svatby ani trochu nezajímají.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?